voor de banketbakkerij te Utrecht het aanbod de vraag. Overigens bestond overal evenwicht. Geringe werkloosheid kwam voor te Amsterdam.

Alfen (Vg), Amsterdam (Vg), Arnhem (Yg), Delft (Vg), Dordrecht (Vg), Groningen (Vg), Haarlem (Vg), 's-Hertogenbosch (Vg), Leeuwarden (K), Leiden (Vg), Nijmegen (Vg), Rotterdam (Vg), Schiedam (Vg), Utrecht (Vg).

Beetwortelsuikerfabrieken. Normaal: de gewone seizoenslapte. Geen vraag of aanbod. G. w.

Arnhem (Vg), Bergen op Zoom (KF).

Suikerraffinaderijen. Te Amsterdam hield de drukte aan (eenig overwerk) en te Groningen was het drukker dan in Mei. Geen werklooze vaklieden, maar wel overtrof te Amsterdam het aanbod van losse werkkrachten nog de vraag.

Amsterdam (Vg), Groningen (Vg).

Stroopfabricage. Te Dordrecht middelmatige drukte, te Groningen behoorlijk werk. Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Dordrecht (Vg), Groningen (Vg).

Stijfselfabricage. Geregeld werk. Meer aanbod dan vraag. G. w.

Utrecht (Vg).

Cacao- en chocoladefabrieken. Te Amsterdam werd eenige slapte geconstateerd (korter arbeidsduur), terwijl te Dordrecht de toestand slechts middelmatig was (seizoen). Daarentegen was te Groningen druk werk en gingen ook te Helmond de zaken nog goed. Te Alfen, Haarlem en Rotterdam was de toestand normaal.

Vraag en aanbod waren gelijk, behalve te Amsterdam, waar het aanbod grooter, en te Haarlem waar het kleiner was dan de vraag. Eenige werkloosheid kwam alleen te Amsterdam voor.

Alfen (Vg), Amsterdam (Vg), Dordrecht (Vg), Groningen (Vg), Haarlem (Vg), Helmond (KF), Rotterdam (Vg).

Cichoreibranderijen. Te Leeuwarden was de toestand nog normaal, doch Groningen bleef klagen over de hooge prijzen der grondstoffen, ofschoon deze wel iets daalden. Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Groningen (Vg), Leeuwarden (K).

Koffiebranderijen. Te 's-Hertogenbosch verlevendiging, overigens normaal. Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Arnhem (Vg), Groningen (Vg), 's-Hertogenbosch (Vg), Nijmegen (Vg).

Koffieverlezerijen. Te Amsterdam viel eenige verlevendiging waar te nemen (enkele verleessters aangenomen). Daarentegen was het te Rotterdam tegen verwachting niet druk, eerder slap.

Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag. Te Rotterdam kwam eenige werkloosheid voor.

Amsterdam (Vg), Rotterdam (Vg).

Fabricage van verduurzaamde levensmiddelen. De fabrieken van verduurzaamde groenten en vruchten ondervonden de gewone seizoendrukte, waarvan aanneming van los personeel en hier en daar overwerk de gevolgen waren. Voorts was de toestand normaal te 's-Hertogenbosch in de mosterdfabricage en te Rotterdam in de fabricage van fijne vleeschwaren, terwijl slapte heerschte in de sukadefabricage te Dordrecht.

Te Leiden was de vraag naar losse vrouwelijke werkkrachten grooter dan het aanbod. Daarentegen was te Amsterdam, Dordrecht en Rotterdam meer aanbod dan vraag. Overigens bestond er evenwicht. Zoo goed als geen werkloosheid.

Alfen (Vg), Amsterdam (Vg), Dordrecht (Vg), Haarlem (Vg),'s-Hertogenbosch (Vg), Leiden (Vg), Rotterdam (Vg).

Slagerijen. De toestand bleef ongeveer gelijk aan dien in de vorige maand. De meeste verslagen rapporteerden slapte of gedrukte bedrijfsverhoudingen als gevolg van de hooge veeprijzen. Slechts hier en daar (het spekslagersbedrijf te Dordrecht en Rotterdam, de vleeschwarenfabrieken te Groningen) werd eenige drukte waargenomen.

Ook de slapte in de exportslagerijen te Oss duurde onverminderd voort. Terwijl er eertijds aldaar ± 300 arbeiders werkzaam waren, bedraagt dit aantal thans slechts ± 40.

Vraag en aanbod waren vrijwel gelijk, behalve te Amsterdam, Oss, Utrecht en in het spekslagersbedrijf te Rotterdam, waar het aanbod grooter was. Eenige werkloosheid kwam voor te Amsterdam en Rotterdam (een vakvereeniging met 233 leden telde in Juni 3 werkloozen).

Alfen (Vg), Amsterdam (Vg), Arnhem (Vg), Delft (Vg), Dordrecht (Vg),'s-Gravenhage (Vg), Groningen (Vg), Haarlem (Vg), 's-Hertogenbosch (Vg), Leeuwarden (K), Leiden (Vg), Nijmegen (Vg), Oss (Mv), Rotterdam (Vg), Schiedam (Vg), Utrecht (Vg), Vlissingen (B).