Indien een der bij het geding betrokken partijen vóór de eerste zitting van het geding aan den voorzitter van het scheidsgerecht kennis geeft, dat zij verlangt, dat de zittingen en beraadslagingen, van het scheidsgerecht door bijzitters zullen worden bijgewoond, geeft de voorzitter daarvan aan de wederpartij kennis. Partijen zijn alsdan gerechtigd ieder een bijzitter te benoemen, ten einde de zittingen en beraadslagingen van het scheidsgerecht bij te wonen en aan het scheidsgerecht zijne meening omtrent de zaak mede te deelen. Bij de stemming van scheidsrechters omtrent het te wijzen vonnis zullen de bijzitters niet aanwezig mogen ziju.

De contractanten zijn verplicht om binnen 14 dagen na onderteekening dezer overeenkomst in voege als voormeld tot samenstelling van het scheidsgerecht mede te werken, met dien verstande, dat ieder der contractanten den scheidsman en diens plaatsvervanger aanwijst, die als de door haar benoemde zal fungeeren, bijaldien zij in een geschil als voormeld mocht worden betrokken.

Gelijke verplichting tot aanwijzing van een scheidsman of plaatsvervanger rust op elk der partijen in geval de plaats van den door haar benoemden scheidsman of plaatsvervanger vacant is en zulks uiterlijk binnen veertien dagen na schriftelijke aanmaning daartoe door een der andere contractanten.

Bij gebreke van overeenstemming omtrent den te benoemen voorzitter of plaatsvervangenden voorzitter en in geval van niet-nakoming door een der partijen der verplichting tot be'üoeming van een scheidsman of plaatsvervanger, worden de scheidsmannen of de plaatsvervangers benoemd door de Arrondissements-Rechtbank te Rotterdam, op verzoekschrift van de meest gereede partij, nadat al de overige contractanten daarop zijn gehoord, althans daartoe ziju opgeroepen.

Het ligt in de bedoeling vau partijen, dat de Rechtbank bij die benoeming de behoorlijk aangewezen scheidsmannen zal benoemen.

Art. 13. De contractante, die ter zake van niet-nakoming der bovenvermelde verbintenissen een uitspraak vau het scheidsgerecht verlangt, wendt zich daartoe met een schriftelijke klacht tot den voorzitter van het scheidsgerecht, houdende opgaaf van het door haar beweerde feit, hetwelk de niet-nakoming vormt, alsmede van de contractante tegen welke de klacht is gericht.

De voorzitter geeft uiterlijk op den tweeden dag na het inkomen van de klacht hiervan alsmede van den inhoud kennis aan de beide door de bij het geschil betrokken partijen benoemde leden van het scheidsgerecht, of wanneer een huuuer niet in de gelegenheid is zijn taak te vervullen, aan diens plaatsvervanger.

Gelijke kennisgeving wordt binnen voormelden termijn gedaan aan degeen tegen wie de klacht is gericht, met uitnoodiging om binnen acht dagen aan hem, voozitter, schriftelijk mededeeling te doen van het te voeren verweer.

De voorzitter is bevoegd terstond partijen op te roepen ten einde een schikking van het geschil te bevorderen.

Art. 14. Nadat de termijn voor de mededeeling van het te voeren verweer is verstreken belegt de voorzitter ten spoedigste een zitting van het scheidsgerecht op door hem te bepalen tijd en plaats en roept de andere scheidsmannen en partijen op om daar te verschijnen. Deze oproeping geschiedt bij aangeteekende brieven, die met een termijn van minstens twee vrije dagen voor den zittingsdag ter post te Rotterdam moeten ziju bezorgd.

De scheidsmannen doen zich bij verhinderiug ter zitting door hunne plaatsvervangers vervangen.

Art. 15. Het scheidsgerecht hoort ter zitting partijen in hare belangen en bepaalt, voor zooveel noodig, de wijze waarop het geding verder zal worden gevoerd.

De in art. 13 en 14 bepaalde termijnen zijn niet fataal; het scheidsgerecht kan, indien het van oordeel is, dat partijen daardoor niet worden geschaad, afwijking daarvan goedkeureu.

Partijen kunnen zich voor het scheidsgerecht door gevolmachtigden doen vertegenwoordigen.

Art. 16. Het scheidsgerecht zal oordeelen als goede mannen naar billijkheid.

Het doet uitspraak binnen veertien dagen na de laatste voor partijen toegankelijke zitting.

Het zal de beklaagde, welke gebleken is hare bij deze overeenkomst aangegane verplichtingen niet te zijn uagekomen, veroordeelen, om aan de klageude partij eene boete te betalen.

Deze boete bedraagt:

11. ten aanzien van elk der contractanten ecnerzijds ten hoogste f 1000,—;

6. ten aanzien van de contractanten anderzijds een bedrag van ten hoogste evenveel malen f 10,— als de vereeniging, die veroordeeld wordt, leden telde, drie maanden voor den dag dér uitspraak, terwijl elke vereeniging hierbij gerekend wordt uit ten minste 15 en ten hoogste 100 leden te bestaan.

Tevens bepaalt het scheidsgerecht bij zijn uitspraak het bedrag der kosten, zoowel van het scheidsgerecht zelf als van partijen, alsmede door welke partij of in welke verhouding door partijen clie kosten zullen worden gedragen.

Onder de kosten van partijen worden niet begrepen kosten van eventueelen rechtskundigen bijstand. *

Art. 17. Dit contract is aangegaan voor een termijn, eindigende den lsten Februari 1915.

Indien echter geen der contractanten het contract uiterlijk drie maanden voor het einde daarvan aan alle mede-contractanten schriftelijk heeft opgezegd, wordt het contract geacht voor telkens een jaar stilzwijgend te zijn verlengd.

Echter is elk der contractanten eenerzijds bevoegd het contract terstond aan hare medecontractanten schriftelijk op te zeggen, zoodra het getal meerderjarige bij contractanten eenerzijds werkzame leden van de gezamenlijke eoutraeteerende vereenigingeu anderzijds, mocht zijn