X. Oer, steenkolen, turf.

(Minéraux, houille, tourbe.)

Veenderij. Er werd weinig of niet gewerkt. Vraag en aanbod gelijk. G.w.

Hoogeveen (Ve).

Steenkolenindustrie. De afzet was zeer bevredigend, zoowel van huisbrandals van industriekolen. Geschikte werkkrachten waren moeilijk te krijgen.

Heerlen (P en V).

Briquettenfabricage. De gewone seizoenverlevendiging (eenige verlenging van arbeidsduur). Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Alfen (Vg).

XI. Bewerking van metalen.

(Industrie des métaux.)

Goud- en zilversmeden. Te Gouda slapte, te Groningen daarentegen een'g6 verlevendiging. Te Rotterdam was het in de eerste helft der maand slap, doch trad daarna een belangrijke verlevendiging in (St. Nicolaasfeest). Overigens was de toestand normaal, bevredigend. , , .

Vraag en aanbod waren gelijk, behalve te Rotterdam, waar het aanbod

grooter was. G. w. , „ , , .

Arnhem (B), Dordrecht (B), Gouda (B), Groningen (B), Haarlem (Mh), s-Hertogenbosch

(B), Leiden (B), Rotterdam (Mh).

Metaalbewerking. Slapte werd alleen waargenomen te Dordrecht in de scheermessenfabriek (een bedrijf, waar zonder personeel gewerkt wordt) en te Schiedam in de capsulenfabricage (staking in de glasindustrie; in het laatst der maand verlevendiging), terwijl in de koperslagerij te Tilburg slechts matig werk was.

Daarentegen werd drukte of verlevendiging geconstateerd te Delft in de fabriek van koper- en zinkwerken (eenig overwerk), de blik-emballagefabriek (enkele werklieden aangenomen) en de koper- en blikslagerij, te Dordrecht in de brandkastenfabriek (overwerk), bij koperslagers, -draaiers en -forceerders (overwerk) en bij blikslagers (overwerk), te Enschede bij koperslagers (langer arbeidsduur), te 's-Gravenhage bij kopergieters, te Groningen bij blikslagers (vooral voor emballage), te Helmond, te 's-Hertogenbosch bij koperslagers (overwerk), te Leeuwarden in de blikslagerijen en in de kachelfabriek (het overwerk verminderde echter), te Rotterdam in het grootbedrijf, te Schiedam voor koperslagers en in de kettingfabricage en te Vlissingen in het grootbedrijf (nachtarbeid).

Overigens was er normaal, voldoende werk.

De vraag naar werkkrachten was grooter dan het aanbod te Dordrecht bij de slotenfabriek voor zoover jeugdige werkkrachten betreft, te Ensehede bij koperslagers, te Groningen bij blikslagers, te Leeuwarden bij de kachelfabriek, te Rotterdam in het grootbedrijf, te Vaals en in het grootbedrijf te Vlissingen. Overigens was tusschen vraag en aanbod vrijwel evenwicht. G. w.

Amersfoort (B), Arnhem (B), Delft (B), Dordrecht (B), Enschede (B), Gouda (B), s-Gravenhage (B), Groningen (B), Haarlem (D), Den Helder (B), Helmond (KF), 's-Hertogenbosch (B), Hilversum (B), Kampen (B), Leeuwarden (K), Leiden (B), Maastricht (As), Rotterdam (Mh), Schiedam (B), Tilburg (B), Vaals (W) '), Vlissingen (M), IJsselmuiden (Kampen B).

Smederij. Bij enkele patroons te Vlissingen was het slap. Overigens was er deels normaal werk, terwijl anderdeels nog seizoendrukte werd gerapporteerd. Hier en daar (te Delft, Dordrecht en Enschede) werd overwerk verricht.

Vraag en aanbod waren vrijwel gelijk. Alleen te Enschede en Rotterdam

was de vraag grooter dan het aanbod. G. w. , , /r>^

Alfen (B), Amersfoort (B), Arnhem (B), Breda (B), Delft (B), Dordrecht (B), Enschede (B), Gouda (B), Groningen (B), Haarlem (Mh), Den Helder (B), 's-Hertogenbosch (B), Hilversum (B), Bussum (Hilversum B), Kampen (B), Leeuwarden (K), Leiden (B), Nijmegen (B), Rotterdam (Mh), Schiedam (B), Tilburg (B), Vlissingen (M).

Ijzergieterij. Drukte te Breda, Dordrecht (overwerk), 's-Hertogenbosch en Hilversum ; normaal, geregeld werk te Bergen op Zoom en Leiden. Vraag en aanbod

vrijwel gelijk. G.w.

Bergen op Zoom (KF), Breda (B), Dordrecht (B), 's-Hertogenbosch (B), Hilversum (B), Leiden (B).

Zie noot 1 op blz. 743.