betere gelijkmatige loonregeling, voor den 9'/2 urigen arbeidsdag, voor vrije dagen enz.

— Zaandijk. Metaalbewerkers. Tusschen één firma en den Algemeenen Nederlandschen Metaalbewerkersbond is op 1 April 1913 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten voor den tijd van één jaar.

— Zutphen ')• Door de alhier gevestigde afdeelingen van den Ned. Schildersgezellenbond, den Alg. Ned. Timmerliedenbond en den Centralen Bond van Bouwvakarbeiders werd aan een drietal patroonsorganisaties verzocht een collectief arbeidscontract aan te gaan, op welk verzoek evenwel afwijzend werd beschikt.

Werkliedenreglementen. Arnhem. Door den Raad dezer gemeente werd in zijne vergadering van 31 Maart 1913 vastgesteld eene „verordening op het scheidsgerecht bedoeld bij het werkliedenreglement" (zie afl. 1, 1913, blz. 49). Hieraan is het volgende ontleend:

Het scheidsgerecht is samengesteld uit een voorzitter, twee leden-werkgevers en twee leden-werklieden, alsmede voor elk hunner een plaatsvervanger. Het wordt bijgestaan door een secretaris of diens plaatsvervanger. De voorzitter of diens plaatsvervanger door den Raad voor een tijdvak van 5 jaar te benoemen moeten bij voorkeur zijn rechtsgeleerden, die den 25 jarigen leeftijd hebben bereikt en ingezetene der gemeente zijn. Om tot lid-werkgever of lid-werkman te kunnen worden aangewezen, welke aanwijzing voor een tijdvak van 5 jaar geschiedt resp. door de gezamenlijke directeuren van de takken van dienst en door de vaste-, de reserve-vaste-werklieden, de werklieden-op-proef en de tijdelijke werklieden' moet men ingezetene der gemeente zijn, den 25 jarigen leeftijd hebben bereikt en als werkgever of werkman werkzaam zijn. Niet benoembaar zijn de burgemeester, de leden van den Raad, de secretaris der gemeente, zoomede allen, die werkzaam zijn bij een tak van dienst, op wiens werklieden het werkliedenreglement van toepassing is.

De werklieden die zich door een zelfgekozen verdediger kunnen doen bijstaan hebben beroep op het scheidsgerecht, dat in hoogste ressort beslist. Alle beslissingen worden genomen bij meerderheid van stemmen.

Deze verordening is evenals het werkliedenreglement op 1 April 1913 in werking getreden.

Andere mededeelingen. Nederland. Een commissie van patroons, leden van den Ned. Bond van Boekdrukkerijen, is bezig met het ontwerpen van een landelijk loontarief, dat in overleg met de gezellenbonden zal worden vastgesteld.

Amersfoort ')• Met ingang van 1 April is het uurloon der schildersgezellen gebracht van 19 op 20 ets.

— Amsterdam '). Door de schilderspatroonsvereeniging is besloten het loon met ingang van 1 Mei a.s. te brengen op 30 ets. per uur en den werktijd op Zaterdag om 12 uur des middags te doen eindigen.

— 't Bildt 2). Door acht werkliedenorganisaties is een actie begonnen ter verkrijging van hooger loon. Aan de patroons is een schrijven toegezonden, waarin wordt verzocht, met het begin der werkzaamheden -het loon der mannen te willen brengen op 14 ets. en dat der vrouwen op 8 ets. per uur, voor overwerk 20 ets. per uur uit te keeren en voor het bewerken van vlas den volgenden winter 60 ets. per bundel te betalen. Waarschijnlijk zullen de wenschen geheel of gedeeltelijk worden ingewilligd.

— Breda '). Door de hier ter plaatse gevestigde afdeeling van den Alg. Ned. Bond van Meubelmakers, Behangers en aanverwante vakgenooten is den patroons verzocht om loonsverhooging van 2 ets. per uur, toekenning van een uurloon van 22 ets. op 24-jarigen leeftijd, een tienurigen arbeidsdag, verhooging voor avondwerk van 25 pCt., voor nachtarbeid van 50 pCt. en voor Zondagsarbeid van 100 pCt., een verlof van 3 dagen met behoud van loon en uitbetaling van Christelijke feestdagen.

Bussum. Door den Raad dezer gemeente is in zijne vergadering van 19 Maart 1913 besloten de maxima der loonen van de gemeentewerklieden met ingang van 1 Mei 1913 met f 1 per week te verhoogen.

*) Kamer van Arbeid voor de Bouwbedrijven. 2) n » » n den Landbouw.