des Zaterdags om 2'/2 uur n.m. in plaats van om 4 uur n.m. en hebben dan alleen een schafttijd van 9—10 uur v.m.

Aan het personeel der gasfabriek worden voortaan 6 vrije dagen (in plaats van 3) gegeven, terwijl het ziekengeld is gebracht op 3/4 van het loon in plaats van de helft.

— Waalwijk c. a. ') Te Kaatsheuvel worden door de R.-K. vakvereeniging pogingen aangewend om in alle fabrieken den 10-urigen werkdag in te voeren.

Te Loon op Zand werd in eene fabriek de arbeidsduur van 1172 op 11 uur gebracht.

Keuring van levensmiddelen. Amersfoort. Door den Raad dezer gemeente werd in eene in Mei j.1. gehouden vergadering een keuringsdienst op eet- en drinkwaren ingesteld.

— Leeuwarden. Door den Raad dezer gemeente werd in zijne vergadering van 24 Juni 1913 vastgesteld eene „verordening tot wijziging der verordening, regelende de politie op den invoer, vervoer, verkoop en de keuring van vleesch, visch en garnalen" van 8 April 1890. De wijzigingen betreffen den invoer van bevroren buitenlandsch vleesch.

— Wageningen. De Raad dezer gemeente sprak zich in zijne vergadering van 1 Juli 1913 in beginsel uit voor aansluiting bij een te organiseeren keuringsdienst van voedings- en genotmiddelen voor de gemeenten, gelegen in het ressort der gezondheidscommissie te Wageningen.

Rechterlijke beslissingen. Door een der kantonrechters te Amsterdam is, naar aanleiding van een in verband met de typografenstaking ingestelden eisch tot schadeloosstelling bij vonnis d.d. 28 Juni 1913 beslist, dat werkstaking in het algemeen voor den werkgever een dringende reden oplevert om de tusschen hem. en de stakers bestaande dienstbetrekking onmiddellijk te doen eindigen. Slechts dan is dit niet het geval, wanneer de werkstaking zoo vroegtijdig is aangezegd, dat de werkgever zijn arbeiders nog voor dat de staking een aanvang zal nemen, met inachtneming van den opzeggingstermijn kan ontslaan of wanneer de werkstaking haar oorzaak vindt in een ergerlijke misdraging van den werkgever zeiven, en deze misdraging voor den arbeider niet tevens een dringende reden opleverde zijnerzijds de dienstbetrekking onmiddellijk te beëindigen. 2) Zie een vonnis in anderen zin in afl. 5, 1913, blz. 304.

Vakbeweging. Op de algemeene vergadering van den Nederlandschen R.-K. Lederbewerkers-Arbeidersbond „St. Crispijn en Crispinianus", gehouden te Tilburg op 22 Juni j.1., werd o.m. besloten voor niet-Katholieken de mogelijkheid te openen om, na gedaan onderzoek omtrent hunne beginselen en levensgedrag, als hospitant-leden tot den Bond toe te treden. Zij zullen dezelfde rechten en verplichtingen als de leden hebben, doch kunnen geen zitting in het bestuur nemen.

— Op de algemeene vergadering van den Bond van Conducteurs der Brievenmalen bij de Nederlandsche Posterijen „Ons Belanggehouden te Amsterdam op 6 Juli j.1. werd, in verband met het groote ledenverlies, tengevolge van de ten vorigen jare plaats gehad hebbende contributieverhooging, besloten de contributie tot de helft te verlagen.

— De Algemeene Nederlandsche Bond van Meubelmakers, Behangers en aanverwante vakgenooten besloot op zijn te Utrecht op 13 Juli j.1. gehouden buitengewoon congres tot aanstelling van een derde gesalarieerde ten behoeve der afdeeling Amsterdam.

Andere onderwerpen. Groningen. 3) De kamer van arbeid stelt zich voor hare aandacht te wijden aan het door een fabrikant geopperd denkbeeld een school voor opleiding van mannelijke tricotage-arbeiders op te richten, daar groote moeite wordt ondervonden bij het vinden van geschikt vrouwelijk personeel. Ook zouden dan minder vrouwelijke werkkrachten worden onttrokken aan stoomwasscherijen, lingeriezaken en dergelijke inrichtingen.

— Leiden. 4) Door den Ned. Slagershond (patroons) wordt een actie gevoerd ter verkrijging van: invoer van levend vee uit het buitenland, afschaffing van accijns op slachtvee en bevordering van aanfok van vee.

1) Kamer van arbeid voor hel schoenmakersbedrijf.

2) Rechterlijke beslissingen in zake de wet op de arbeidsovereenkomst-, 4de serie no. 25 en 26.

:<) Kamer van arbeid voor de confectiebedrijven.

4) „ „ „ „ „ voedings- en genotmiddelen.