Overige mededeelingen van sociaaI=economischen aard.

(Autres renseignements d'un caractère social-économique.)

Afrika.

(.Afrique.)

Vooruitzichten voor landverhuizers naar Zuid-Afrika. ')

(Avenir des émigrants pour l'Afrique du Sud)

Werklieden, die zich uit Nederland op goed geluk naar Zuid-Afrika begeven, loopen veel risico. Zij moeten genoeg geld medenemen om desnoods twee maanden zonder verdienste te kunnen leven en voorloopig hun gezin in het vaderland achterlaten. Verstaan zij in het geheel geen Engelsch, dan hebben zij weinig kans van slage^i. De beste toestand heerscht te Pretoria, waar vele Nederlanders — waarvan er slechts weinigen hetzelfde beroep uitoefenen — in de meest verscheidene bedrijven werkzaam zijn. Bekwame schoenmakers, timmerlieden en kuipers hebben nog wel de beste kansen, boerenarbeiders daarentegen de slechtste, omdat bodem en klimaat in Zuid-Afrika zoo geheel verschillend zijn van die in Nederland en zooveel ervaring vorderen, dat men het boerenbedrijf daar te lande bijna geheel anders moet aanvatten en opnieuw leeren. Slechts degelijke drankvrije personen, die alleszins bekwaam in hun vak zijn, geraken in' Zuid-Afrika op den duur tot welstand Over het algemeen zijn de loonen stabiel met eene geringe neiging tot stijging, behalve voor ruw werk, waarvoor geen bijzondere handigheid of vakkennis worden vereischt.

De prijzen der levensmiddelen zijn te Kaapstad tamelijk standvastig met eene neiging tot verhooging, vooral voor vleesch. Zeer*duur zijn eieren, aardappelen en sommige groenten. Voor eene behoorlijke werkmanswoning moet ten minste £ 3 per maand betaald worden Ongehuwden kunnen voor 21 s. per week kost en inwoning verkrijgen. In de overige steden richt de verhouding tusschen het loon en de kosten van het levensonderhoud zich tamelijk regelmatig naar die te Kaapstad.

In alle takken van bedrijf doen de kleurlingen hun blanken beroepsgenooten een hoe langer hoe scherper wordende concurrentie aan.

Duitschland.

(.Allemagne■)

De organisaties van werkgevers, bedienden en arbeiders in 1911.

(Les syndicats des patrons, des employés et des ouvriers en 1911.)

De statistiek der organisaties van patroons, bedienden en arbeiders, welke tot dusver jaarlijks in eenige afleveringen van het Reichs-Arbeitsblatt werd opgenomen, wordt thans in een „Sonderheft" gepubliceerd. Voor de eerste maal is dit geschied met de statistiek over het jaar 1911.2) .

Aangezien de cijfers, welke het Statistische Amt voor de georganiseerde arbeiders geeft, op enkele punten afwijken van die, welke destijds uit het Correspondenzblatt der Generalkommission der Gewerkschaften Deutschlands in afl. 8, 1912, bladz. 550, werden overgenomen, volgt hier het staatje uit de ambtelijke statistiek.

2) DhfrMmle*1 der Arbeitgeb'er', Angestellten und Arbeiter im Jahre 1911. 6. Sonderheft zvm ReichS" Arbeitsblatte.