is niet in ieder opzicht te verdedigen, maar practisch de eenig bruikbare methode. Ten slotte wordt de huuradministratie besproken.

Gemeentebestuur, No. 9, 30 September 1933. Dit nummer bevat het tweede en laatste deel van het

Rapport betreffende de vereffening van ongelijkmatige gevolgen voor de grondeigenaren tengevolge van uitbreidingsplannen, rooilijnen en plannen tot verbetering binnen de bebouwing.

Klei, No. 19, I October 1933. Dit nummer bevat in extenso het rapport inzake de prijsvraag betreffende een goedkoop woningtype.

■ T.G. (Technisch Gemeenteblad), No. 7, October 1933. De gemeenten en de bouwvereenigingen, door J. van Benthem. Volgens schrijver bestaat er geen overeenstemming tusschen de financiëele verantwoordelijkheid der gemeenten voor de „faits et gestes” der bouwvereenigingen eenerzijds en haar invloed op den gang van zaken andererzijds. Wel bestaat er de mogelijkheid van intrekking der toelating ingevolge de Woningwet, het recht van naasting door de gemeente en het recht van controle, maar dit is volgens schrijver nog niet voldoende. Weliswaar kunnen de gemeenten bij de toekenning van het voorschot allerlei voorwaarden stellen, maar wat ontbreekt, is een publiekrechtelijke sanctie, die bij wet of algemeenen maatregel van bestuur alsnog aan de gemeenten zou kunnen worden verleend. Schrijver maakt met instemming melding van het voorstel van het gemeentebestuur van Zeist tot naasting van alle vereenigingswoningen ter plaatse. Hij betreurt het dat de Commissie-Vliegen bij haar voorstellen er geen heeft gevoegd tot uitbreiding van de bevoegdheids-sfeer der gemeenten.

In een onderschrift merkt de redactie op dat zij het met schrijver lang niet in alle deelen van zijn betoog eens is. De gemeenten hebben zich menigmaal wel degelijk zeer groote bevoegdheden voorbehouden. De samenwerking tusschen vereenigings- en gemeentebesturen laat ter plaatse dan ook niet zooveel te wenschen over.

BELGIË

L’Habitation a Bon Marché, No. 9, September 1933. Le Problème du Logement en France. Villeurbanne, Cité du Progrès door Chavanne. Beschrijving. De aanvankelijk kleine stad in de nabijheid van Lyon is in de eerste 20 jaren dezer eeuw sterk gegroeid, maar zonder eenig systeem. De burgemeester heeft thans de leiding genomen en den opbouw van de stad volgens een vast ontwerp in handen genomen. Ter uitvoering van de werken is een maatschappij in het leven geroepen, waarvan het kapitaal yoor een deel in handen is van de gemeente, voor een deel in die van bouwondernemers. Na zestig jaar komt het geheele bezit kosteloos aan de gemeente. Het plan omvat niet alleen arbeiderswoningen, naar nieuwste inzichten in hoogbouw ontworpen, en inrichtingen in verband daarmede ten dienste der bewoners, maar ook een raadhuis en andere publieke gebouwen. Aan het verkeer en de bestrijding van de rookplaag der fabrieken is bizondere aandacht besteed. Arch. Giroud. Met afbb.

La lutte contre les taudis a Anderlecht, door Dr. C. Charlier. Onbewoonbaarverklaring ging samen met aanbouw. Thans bestaan geen krotten meer te Anderlecht. Na de onbewoonbaarverklaring, maar vóór de ontruiming werd een groot aantal der krotten vrijwillig verlaten.

—, No. 10, October 1933. La Politique de la Société Nationale des Habitations a Bon Marché, door Gosseries. Uiteenzetting van den wordingsgang, ondervonden moeilijkheden, enz.

Activité de la Société Nationale, door E. Vinck. Kort samenvattend overzicht. De Société heeft van 1920 tot eind 1932 54.095 woningen gebouwd, waarvan 43.333

eengezinshuizen. Sedert 1930 bemoeilijken de economische omstandigheden haar werkzaamheid. Het is noodig dat weer aanbouw op groote schaal wordt ter hand genomen. Er is nog steeds een tekort, wat wordt verscherpt als gevolg van het trekken van vele gezinnen uit groote naar kleinere woningen; ook bestaan nog veel krotten. Over de technische uitvoering worden enkele mededeelingen gedaan.

K.M.8.A., No. 9, September 1933. Dit nummer is geheel gewijd aan de prijsvraag voor de uitbreiding van Antwerpen aan de Westzijde der Schelde. Van de algemeene beschouwingen der jury wordt een zeer uitvoerig overzicht gegeven. Voor ontwerp No. 46 worden de toelichting der ontwerpers en het oordeel der jury in hun geheel afgedrukt. Uit den aard der zaak kan hiervan geen samenvattend overzicht in dit tijdschrift worden gegeven. Met kaart en luchtperspectief.

Natuur- en Stedenschoon, No. 10, October 1933. Beschouwingen over de ontwerpen voor den aanleg van den linkeroever tegenover Antwerpen, door E. van der Paal. Gemakkelijk leesbaar artikel, dat een algemeen overzicht geeft van de ingekomen ontwerpen en algemeene gezichtspunten naar voren brengt, en zich niet verdiept in detail. Daardoor wordt karakterizeering van de verschillende plannen bereikt. Het artikel boet echter een groot deel van zijn aantrekkelijkheid in door afwezigheid van eenige kaart of afbeelding.

DUITSCHLAND

Baugilde, No. 19, 10 October 1933. Gemeinschaftseinrichtungen im Wohnungsbau, door G. Wolf. Zeer uitvoerig artikel, in hoofdzaak gebazeerd op de gegevens, voor de bouwtentoonstelling 1931 te Berlijn bijeen gebracht, waar de schrijver de verzorging van deze afdeeling leidde. Hij behandelt achtereenvolgens de verkeersmaatregelen (liften, bergplaats voor voertuigen, telefoon, radio), vereenvoudiging van het huishouden (verwarming, warmwatervoorziening, wasch, vuilafvoer) en de sociale voorzieningen (kinderbewaarplaatsen, open ruimten, badhuizen, volkshuizen, tehuizen voor ouden van dagen en voor ongehuwden, gemeenschappelijke keukens). Het artikel is voorzien van vele afbb.

Deutsche Bauzeitung, No. 40, 4 October 1933. Konstruktieve Fragen des Ijautechnischen Luftschutzes, door H. Schossberger. De werking der verschillende soorten bommen wordt nagegaan en de vraag onder het oog gezien op welke wijze aan deze weerstand kan worden gelaoden. E)e schrijver komt tot de conclusie, dat het onjuist zou zijn te meenen dat dit niet mogelijk, of althans alleen met groote kosten mogelijk zou zijn. Positieve aanwijzingen kunnen nog niet worden gegeven; verder onderzoek is geboden. Daartoe wordt aangespoord. Met afbb. en kurven.

, No. 42, 18 October 1933. Luftschutz-Bauwesen, door Ir. G. Helgen. Tegen luchtgranaten helpen geen technische constructies; bij een aanval op een groote stad is de eenige redding, dat de bevolking naar buiten trekt. Tegen brandbommen en gasaanvallen kan men zich beter verdedigen. Aan de constructie van ondergrondsche vluchtplaatsen wordt een beschouwing gewijd. Met afbb.

Monatshefte für Baukunst und Stadtebau, No. 10, Oct. '33. Die Stadtrandsiedlungen Falkensee, Falkenberg, Blankenfelde bei Berlin, door J. Bischof. De architeckt van deze nederzettingen gaat in de eerste plaats den financiëelen opzet na en komt tot de conclusie, dat de van regeeringswege beschikbaar gestelde som voldoende is om een woning met plaatsje te bouwen en aan te leggen, wanneer, zooals de opzet is, door den verkrijger aan het werk wordt medegewerkt. Over de technische constructie der woningen,