met moderne bouwmiddelen uitgevoerd, worden mededeelingen gedaan. Aan de wering van vocht, warmteverlies, enz. is groote aandacht besteed. Met afbb., plattegronden en situaties.

Stadtrandsiedlungen in Eberswalde, Düsseldorf und Gleiwitz. Zeer korte beschrijving. Met afbb. en plattegronden. Sinn und Aufgabe der Landesplanung. In verband met de te verwachten verschuiving van een deel der stadsbevolking naar het land wordt de noodzakelijkheid van Landesplanung betoogd en daaromtrent worden algemeene richtlijnen aangegeven. Luftschutz und Stadtebau, door H. Schossberger. Men zie het artikel van den Heer Bakker Schut in dit nummer.

Die Wohnung, No. 5, Augustus 1933. Umsiedlungsprcbleme, door W. Heilig. Betoog voor een organische ontwikkeling der nieuwe nederzettingen, welke als gevolg van den te verwachten trek van de stad naar het land zullen ontstaan. De schrijver wijst op vele gevaren, welke hierbij dreigen, zoowel voor de tegenwoordige exploitanten van den grond, de boeren, als voor het dorpsen natuurschoon en geeft eenige wenken. Met vele afbb.

ENGELAND

Journal of the Town Planning Institute, No. 12, October 1933-

Een belangrijk gedeelte van dit nummer is gewijd aan het uitbreidingsplan voor Cardiff, hetwelk op een vergadering van het T.P.I. aldaar werd toegelicht en besproken. Deze toelichting geeft een interessanten kijk op de wijze, waarop in Engeland een uitbreidingsplan wordt voorbereid en tot stand gebracht. Met kaartjes en een wegprofiel.

FRANKRIJK

Urbanisme, Nos. 17,18, Augustus-September 1933. La Restauration de Marly, door Ch. Granger-Veyron. Aan de architecten Duchêne en Granger-Veyron is de opdracht verstrekt dit groote park bij het slot te restaureeren. Daarbij doen zich groote moeilijkheden voor, omdat in den goeden tijd, vóór het verval, herhaaldelijk verandering in den aanleg is gebracht, al bleef ook de grondslag van Lenótre behouden. Verschillende kaartjes met bijbehoorende toelichting maken dit duidelijk.

Du róle du Gratte-Ciel dans la Vie Moderne, door Icre. Een historisch overzicht van de wording der wolkenkrabbers in Amerika wordt gegeven. Er wordt daarbij de klemtoon gelegd op het feit dat de bovenste verdiepingen aanvankelijk de bestemming tot woning, en wel tot luxe-woningen verkregen, maar dat deze geleidelijk werden verlaten, zoodat thans alleen voor winkels en kantoren van de wolkenkrabbers wordt gebruik gemaakt. Economische overwegingen, ook technische, pleiten voor begrenzing der hoogte; wat thans in Amerika wordt gebouwd, is veelal uiting van een on-ekonomische megalomanie. In de zakenwijk bieden de wolkenkrabbers groote voordeelen; de kantoren en zaken, die op elkaar zijn aangewezen, hebben gemakkelijke verbinding met elkaar; het verkeer wordt van de straat naar de lift verlegd; dit voordeel wordt vooral bereikt, wanneer de wolkenkrabbers ondergronds met de stations in verbinding staan, zoodat ook op de spitsuren de straat niet wordt overbelast. De schrijver meent dat in Parijs de buurt om de Beurs voor een bebouwing met hooge gebouwen (hij denkt aan twintig verdiepingen) in aanmerking komt.! De administratieve vraagstukken, welke daarbij rijzen,| worden onder het iMg gezien. |

I La Voie tricmptaïe ~et la Place de la Victoire, door R. de Souza. Voortzetting van de beschouwingen over het plan tot aanleg van een grooten weg met monumentaal karakter, te Parijs dwars door de bestaande bebouwing heen, gepubliceerd in 1932. Thans worden de conclusies gegeven. Deze zijn alleen te waardeeren aan de hand van kaarten en plaatselijke kennis en hebben dus voor samenvatting hier geen belang. Met afbb.

La Vie Urbaine, No. 17, 15 September 1933. Bruits Urbains, door Dr. Gommès. De schrijver ontleedt de stadsgeluiden en gaat op hun karakter in, hij komt tot de conclusie, dat de tegenwoordige constructies van gebouwen zeer ontvankelijk zijn voor voortplanting ervan en geeft de gevolgen van de luchttrillingen op het menschelijk organisme aan, het zenuwstelsel, de slaap, de spijsvertering, het gehoor zelf. De materialen, die het best tegen de geluidsvoortplanting beschermen, passeeren de revue. Vervolgens wordt nagegaan welke maatregelen kunnen worden genomen tegen het veroorzaken of tot vermindering van geluid. Ook wordt onderzocht welke stedebouwkundige maatregelen eenig resultaat kunnen opleveren, plaatsing der gebouwen met den rug naar de straat, zoning, voorstadbewoning. Ook de persoonlijke maatregelen en die om een gestoorden evenwichtstoestand in het menschelijk organisme te herstellen worden genoemd.

L'Aménagement et I’Extension de Marseille, door J. Gréber. De ontwerper van het plan geeft een samenvattend overzicht. Het is te betreuren dat de ruimte ontbreekt om van een door een van Frankrijk's eerste stedebouwers met groote studie en nauwgezetheid opgemaakt plan uitvoeriger melding te kunnen maken. Een samentrekking heeft geen zin. Het artikel bevat vele kaarten en afbb.

NIEUWE AANWINSTEN VAN DE BIBLIOTHEEK

In October 1933 zijn ingekomen:

Reitsma, S. A., Laat den weg vrij! Een ernstig woord tot het denkende deel der natie. 1933, 24 blz. , Het A-B-C van verkeerseconomie. Hoe komen wij uit de verkeersmisère ? (Overdruk uit „Spoor- en Tramwegen” van 4 en 18 Juli 1933) 30 blz. Broek, J. O. M., Staat en Vervoer. De evolutie van het concessiestelsel. (Overdruk uit „Spoor- en Tramwegen” van 28 Februari en 14 Maart 1933) 24 blz. Tiepen, J. H., Wat de auto den spoorwegen bracht 1933. 24 blz... J

Newman, B. J., Housing in Philadelphia, 1932, 40 blz. *Harms, 8., (herausgeg. von), Strukturwandlungen der Deutschen Volkswirtschaft. Zweite Auflage, i.unda.

Band. 1929, 524 -- 509 blz. Verslag van den Gemeentelijken Woningdienst te Amsterdam over het jaar 1932. Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam, De telling van onbewoonde woningen aan het einde van het jaar 1932,

31 blz. Verslag van de Stichting „Gemeentelijk Woningbeheer” rp 7ii iilli II I I igpl [

Verslag omtrent het Bpßw- en Woningtoezicht te Zwolle over het jaar 1932. Verslag der Gezondheidscommissie te Maastricht over _ het jaar f

Verslag van den Achtsten Monumentendag, gehouden op 27 Mei 1933 te Alkmaar. Vereeniging Het Nederlandsche Wegen-Congres, Begroeting van het Wegenfonds voor 1934. Verslag over het zes-en-twintigste boekjaar van i Januari tot en met 31 December 1932 van de Verecfliging _ „Amsterdamsch Bouwfonds”.

Die private Stadtrandsiedlung, untersucht am BerlinW Beispiel. Bearbeitet im Deutschen Archiv für Siedlungswesen. 1933, IV, 76 blz. Ministry of Health, Extracts from the Annual Report fol 1932-33. Town and Country Planning.

* Geschenk