beschreven regeling niet gerezen, wel is een enkele maal de strenge hand gelicht en de bouw van een boerderij, niet aan een verharden weg gelegen, toegestaan; wat achterna te verwachten was.

(Afb. J. W. Verdenius, Hattem)

Afb. 1. Oldehove. Kleistreek met een uitsluitend agrarisch gebied met veel landbouw-grootbedrijf.

Ook op niet aan wegen gelegen grootere complexen wenschte men hier en (daar te bouwen ten dienste van landbouw en veeteelt, en, na enkele kleinere wijzingen, werd tenslotte, in overleg met den inspecteur der Volkshuisvesting, voor de gemeente Oldehove een ander renvooi ontworpen.

Oldehove. De gemeente ligt N.W. van Groningen, behoort tot de kleistreek en heeft een uitsluitend agrarisch gebied, met veel landbouw-grootbedrijf. Zie afbeelding 'l. Voor het eerst werd aan de bouwvergunning verbonden de eisch van een bepaalde erfgrootte, teneinde verkapten burgerbouw te voorkomen. (Wij zouden om dezelfde reden later nog een stap verder gaan). Ter bescherming van de ruime verkaveling van het landelijk gebied en in verband met de geringe verkeersbeteekenis

der wegen werden grootere zijdelingsche afstanden geeischt. Bovendien werd in het plan opgenomen een bestemming van het gebied niet aan wegen gelegen. De noodzakelijkheid hiervan was reeds in meer dan één gemeente gebleken bij den aanleg van nieuwe wegen, b.v. bij ontginning of ruilverkaveling. Elke bebouwing hieraan was tot dusver in strijd met het vastgestelde uitbreidingsplan. Eerst een herziening bracht hier de gewenschte oplossing. Hier volgt het renvooi:

Landbouw, tuinbouw en veeteelt met de daarbii behoorende bedrijfsgebouwen met een terreingrootte van tenminste 1 ha en een onderlingen afstand tusschen de boerenbehuizingen van tenminste 80 m.

Landbouw, tuinbouw en veeteelt met de daarbij behoorende bedrijfsgebouwen met — een terreingrootte van tenminste 1 ha en een onderlingen afstand tusschen de boerenbehuizingen van tenminste 100 m.