platteland is voor dit onderwerp van grote betekenis. Voor militaire doeleinden wordt veel landelijk terrein opgeëist. Twee potentiële nationale parken schijnen aldus practisch verloren te zijn en het recht van toegang tot het kustgebied zal waarschijnlijk ontzegd worden over vele van de mooiste gedeelten.

The Creation and Planning of Vanderbyl Park, door Dr. H. J. van der Byl. Zes jaar geleden werd besloten een nieuwe ijzer- en staalindustrie te vestigen 10 mijl Westelijk van Vereniging in de Transvaal. Een speciale niet winstbeogende vennootschap, de Vanderbyl Park State Company, is belast met het ontwerpen en aanleggen van de daarvoor nodige nederzetting. Deze zal tenslotte 200.000 inwoners kunnen tellen. Het geheel bestaat uit 20 wijken, gescheiden door met bomen beplante boulevards van 130 voet breedte. De maximale afstand van elke woning tot het winkelcentrum VEm de wijk en de lagere school is 20 minuten lopen. Ook voor etagebouw is terrein gereserveerd, o.m. nabij het centrum. Het centrum zal meer dan 200 acres beslaan. Laden en lossen zal niet op de straten geschieden. In tegenstelling met bestaande steden zijn hier de woonwijken voor de niet-Europese bevolking dicht bij de werkgelegenheid ontworpen. In de industriewijken is voor particulier bedrijf grond beschikbaar. Terreinen tot 200 acres grootte zijn al verkocht. Voor parkaanleg is van belang dat een rivierfront van 5 mijl lengte aanwezig is. Ook op een groene gordel is gerekend. Met schetskaartje.

City of London Plan. Enkele mededelingen over het nieuwe plan vtin Holden en Holford, die opdracht hiertoe hebben gekregen, nadat het eerste plan voor de City van Londen, als strijdig met de beide plannen van Abercrombie voor Londen als geheel, was verworpen. In tegenstelling met het vorige plan, dat een sterke toeneming van de beschikbare vloeroppervlakte in de city mogelijk maakte, wordt nu een drastische beperking hiervan voorgesteld. Met een foto en een kaartje.

Frankrijk

Oeuvres et Maitres d’oeuvre, No. 7, Februari 1947

Opnieuw een speciaal nummer, nu over de electriciteit bij de bouw van woningen en andere gebouwen.

Urbanisme, No. 114, April 1947

De in het eerste nummer na de hervatting begonnen serie van weder op te bouwen steden wordt nu voortgezet met St. Nazaire, een van de laatste bolwerken van de Duitsers, een stad die vrijwel volledig vernield werd. La capitale des constructions navales, door M. Jarnioux. Schr. tekent in het kort de betekenis van de haven van St. Nazaire. Met afbb. La destruction totale de St. Nazaire, door R. Campredon. Een beeld van de vernielingen. Met afbb.

Le plan Lemaresquier-Guillou resuscitera Saint-Nazaire, door Léon Moine. Het gebrek aan ruimte als gevolg van de inklemming tussen zee, rivier en moerassen, is van ouds het hoofdprobleem. Het plan wordt beheerst door de oplossing van het spoorwegvraagstuk. Er is veel onderhandeling nodig geweest voor de bepaling van de plaats van het nieuwe station, niet meer zoals het oude een kopstation. Hierdoor kwam terrein vrij, dat aan de overbelaste industriewijk kon worden toegevoegd. Op uitbreiding van de haven is gerekend, aangezien de neiging om schepen van groter tonnage te gebruiken de consequentie zal hebben dat het opvaren van de Loire boven St. Nazaire bezwaarlijk wordt. Een strook van 100 m breedte scheidt industrie- en havenwijk van de nederzetting. Ze wordt beplant en zal markt en tentoonstellingsaccomodatie bevatten. Het artikel geeft verder aan wat, het plan inhoudt voor woonwijken en verkeer. Met reproductie van het plan en andere afbb. Et Maintenant, door Jean Guitton. Algemene beschouwing, enkele gedachten weergevende, die de wederopbouw van de stad beheersen. Met afbb.

No. 115, Mei 1947

Contribution a un urbanisme frangais, door Claudius Petit. Algemene beschouwing over de stedebouw, door een man uit de bestuurspraktijk, oudtekenleraar. Met afbb.

Urbanisme francais en Sarre. Reconstruction de Sarrebrück, door Eric Maurel. lets over de geschiedenis van het Saargebied in zijn verhouding tot Frankrijk, gevolgd door een uitvoerige uiteenzetting van een survey voor Sarrebrück. De vernielingen zijn hier groot. Met kaartje en foto’s. Urbanisme en Sarre, door Marcel Roux. Kort artikeltje met een opsomming van de stedebquwkundige vraagstukken in ,dit flebied. |

Ce que H. G. Pingusson a voulu faire de Sarrebrück. De hoofddoeleinden van de ontwerper waren het accentueren van de ontwikkeling van de stad lals streekcentrum, het totstandbrengen van een goede wijkindeling en zoning, de verzekering van de sanering, een wijziging in de concentratie van de bevolking, het scheppen van een samenhangend verkeersnet, de architectonische verzorging. Het plan wordt vervolgens nader beschreven met afbb., waarbij een gekleurd bestemmingsplan. Urgence de la charte d’Athènes, door Marcel Lods. La charte d’Athènes is een samenvatting in een klein boekje van de resultaten bereikt door de C.1.A.M., de internationale congressen voor het nieuwe bouwen. Schr. acht dit voor alle opdrachtgevers bij uitstek leerzaam.

Verenigde Staten

The American City, No. 6, Juni 1947

Washington has local problems too, door H. Paul Caemmerer. De oorlog heeft in Washington duizenden ambtenaren bijeengebracht, die in tijdelijke

gebouwen gehuisvest zijn. In 1945 is een tentoonstelling gehouden inzake de verdere ophouw van de stad. Het plan tot verbetering van de verkeerssituatie zal ten dele bekostigd worden uit een verhoging met één cent van de benzinebelasting. Het artikel geeft een overzicht over de plannen tot verbetering van allerlei aard. Met afbb. , Planning as an aid to municipal Administration, door W. R. Kellogg. Schr., City manager in Cincinnati, doet mededelingen over de positie, die de stedelijke plancommission aldaar inneemt. Planning: a Highroad to Freedom and Order, door Louis Wirth. Planning is niet in tegenspraak met de vrijheid. Het is thans de enige weg tot vrijheid.

Shenectady plans the Town of tomorrow, door Victor J. P. Blaine en James G. Shaw ]r. Twee vijfjarenplannen voor de ontwikkeling van deze stad zijn opgesteld. Met een reproductie van het stratenplan voor de centrale zakenwijk.

No. 7. Juli 1947

A new City for Naples. Wij komen hierop onder Buitenland terug.

Journal of the American Institute of Planners. No. 2, voorjaar 1947

Planning Ads, door Donald W. Athearn. Ads is een afkorting voor advertenties. Schr. verhaalt hoe men in Cleveland er toe gekomen is voor de stedebouw te adverteren en geeft typische voorbeelden van dergelijke advertenties en van een radio-praatje, bedoeld om belangstelling voor de stedebouw te wekken.

Planning under Fire, door Allan T. Squire. Agana, de hoofdstad van Guam, werd in Augustus 1944 door de Amerikaanse vloot vernield en daarna heroverd. De wederopbouwplannen werden door de marine-autoriteiten ter hand genomen. Schr. geeft een overzicht van de voorbereiding van deze wederopbouw. Met afbb. en schetsplarmen.

Journal of Housing, No. 5. Mei 1947

Senate Committee reports S 866 „imperatively necessary". Aanhalingen uit het verslag van een Senaatscommissie, die het Taft-Ellender-Wagner wetsontwerp behandeld heeft en mededeling van andere uitlatingen over de kansen van dit ontwerp.

Building complete Communities is a Trend of the Times, door Raymond M. Foley. De Federal Housing Administration heeft sinds het begin van zijn werkzaamheid in 1934 getracht het bouwen van hele wijken te bevorderen. Voorbeelden van deze wijze van bouwen worden genoemd. Europe VS America in the Housing Crisis, door Catherine Bauer. Aantekeningen uit een causerie van de Amerikaanse Woninghervormster. Zij wijst op de overeenkomst in de vraagstukken over de gehele wereld. Het huidige woningtekort in Engeland, Nederland en Zweden is niet naar verhouding van soortgelijke grootte als dat in de Verenigde Staten, doordat voor de oorlog die landen, dank zij een geregelde woningpolitiek, in betere conditie waren. Zij doet enkele mededelingen over de woningpolitiek in de Europese landen, daarbij een tegenstelling makend met het gebrek aan activiteit in haar eigen land.

New Jersey s $ 41.000.000 Veterans Housing Program Geared to bring both Emergency and Permanent Shelter to some 6100 Families, door Charles R. Erdman Jr. Uiteenzetting van de verleden jaar door de staat New. Jersey ter hand genomen maatregelen voor noodhuisvesting. Schr. legt er de klemtoon op dat de behoefte, het woningtype en de plaatsen van de woningen door de gemeenten bepaald worden. De noodwoningen, die onder deze regeling totstandkomen, zullen na 5 jaar worden opgeruimd, de permanente zullen dan worden verkocht, terwijl de opbrengst tussen staat en gemeente in verhouding van het door beide geinvesteerde kapitaal zal worden gedeeld.

Is public Housing being administered as social Service? door Dorothy Spark. Schr. is een Australische volkshuisvestingsambtenares. Zij betoogt dat de zorg voor de huisvesting der minderbedeelden niet zoals de armenzorg het karakter mag krijgen van de uiterste schrielheid. Zij deelt ervaringen mee van een bezoek aan een woningcomplex van de stad New York, waar zij hinderlijk getroffen werd door de houding van vijandschap en vrees van de bewoners tegenover de autoriteiten.

•, No. 6, Juni 1947

Venezuela attacks its housing problem, door Jacob Crane. Mededelingen gegrond op een bezoek aan Venezuela. De arbeidersbank, een officiële instelling, financiert en bouwt woningen. Ze is ook belast met de uitvoering van het gehele regeringsprogramma voor arbeiderswoningbouw. Totnutoe worden geen bijdragen verstrekt. What can Universities and Colleges contribute to housing? Onder deze rubriek wordt in het kort de mening van een Bantal deskundigen vermeld.

No. 7. Juli 1947

The high cost of building, What the U.S. Department of Commerce is doing about it, door John L. Haynes. Het departement van handel tracht de bouwkosten op verschillende wijzen te drukken. Zij bevordert aanpassing van de bouwverordeningen, geeft informatie over nieuwe producten en onderzoekt nieuwe bouwsystemen.

Health Goals for housing, door C. E. A. Winslow. Overzicht van het werk van een commissie gedurende 10 jaar. Ze werd ingesteld op verzoek van de woningcommissie van de Gezondheidsorganisatie van de Volkenbond.