en 176 m 3 voor het bovengedeelte. Beneden beschikt men over een woonkamer van 16 m 2, een slaapkamer van 8 m 2, keuken, schuur, W.C., alsmede voor- en achtertuin. Boven heeft men de beschikking over een woonkamer van 13 m 2, een slaapkamer van 11 m 2, een slaapkamertje van 4m 2, een keuken, W.C. en ruime zolder. Ook hier heeft elk gezin zijn eigen toegangsdeur, zodat volledige zelfstandigheid is verkregen. De bewoners waren best te spreken over de manier, waarop zij in deze duplexwoningen onder dak zijn gebracht.

Wij hebben voorts nog duplexwoningen bekeken in Hillegom, waar de gemeente er 27 heeft doen bouwen en in Rijnsburg, waar een bouwvereniging dit werk ter hand heeft genomen. Wij spraken met een bestuurslid van de woningbouwvereniging te Rijnsburg. Hij betoogde, dat hij 20 jaar had geijverd voor ruime arbeiderswoningen en dat het nu op duplexwoningen was uitgedraaid. Toch vond hij de oplossing door middel van de duplexwoningen voorlopig aanvaardbaar, omdat de tijdsomstandigheden geen andere keus lieten, maar hij was vast van plan om zo gauw de omstandigheden dit mogelijk maken, de duplexwoningen tot eengezinswoningen te laten ombouwen.

Conclusie: Het onderbrengen van gezinnen in duplexwoningen is geen ideale oplossing, doch een noodoplossing. Deze noodoplossing is echter verre te verkiezen boven de ellende van het samenwonen.

Amsterdam.

C. Lammers.

Zegelrecht

Op de vergadering van de Provinciale Afdeling Noordbrabant, op 24 Juni j.l. te Tilburg gehouden, bleek, dat verscheidene woningbouwverenigingen bezoek hadden ontvangen vanwege de Inspectie der Registratie en Domeinen. Dit bezoek gold een controle op de naleving van de zegelrechtverplichtingen. In enkele gevallen werden, klaarblijkelijk ongewilde, overtredingen geconstateerd. De besprekingen en de verder volgende correspondentie gaven ons aanleiding tot het verzenden van een circulaire aan onze Brabantse leden. Het is niet onmogelijk, dat men ook elders in het land met deze zaak te maken heeft en daarom laten wij de tekst van deze circulaire hier volgen:

Zoals uit de besprekingen op de laatst gehouden vergadering van de Afdeling Noord-Brabant bleek en ons tevens duidelijk werd uit te dezer zake ontvangen brieven, wordt momenteel bij de woningbouwverenigingen een onderzoek ingesteld naar mogelijke overtredingen van de Zegelwet. Reeds zijn hier en daar ongewilde ~overtredingen” geconstateerd en naheffingen en boeten opgelegd. Wij menen goed te doen U er op te wijzen, dat in het nummer van Juni 1949 van ons orgaan ~De Woningbouwvereniging” over de verplichting en de vrijstelling van zegelrecht mededelingen werden vermeld.

Inzake het zegelrecht voor huurreglementen ontvingen wij waardevolle inlichtingen van de Heer J. Houdijk, Directeur van de Stichting ..Woningbeheer” te Tilburg. Zijn brief, die wellicht ook voor U van belang is, nemen wij hieronder over:

„Naar aanleiding van de Zaterdag j.l. op de vergadering „van de provinciale afdeling van de Nationale Woningraad „gevoerde besprekingen betreffende het al of niet onder„worpen zijn aan zegelrecht van huurreglementen, meen ik ~goed te doen U op de hoogte te stellen van hetgeen zich ~te dezer zake bij de Stichting heeft voorgedaan. ~Finde 1947 ontving ik bezoek van de Inspecteur der Regis-

~tratie te Tilburg, waarbij deze mij als zijn mening te kennen „gaf, dat de bestaande huurreglementen met inventarislijst, ~door de daarop voorkomende verklaringen en handtekening ~der huurders, aan zegelrecht onderworpen waren.

„Met mijn brief van 20 December 1947, No. BZ-4/88 ver,,zocht ik het Secretariaat van de Nationale Woningraad ~mij in deze zaak van advies te willen dienen.

~Dit advies werd mij toegezonden met een schrijven van ~7 Januari 1948. Hieruit bleek, dat volgens de mening van ~het Secretariaat de bestaande huurreglementen met inven,,tarislijst inderdaad zegelplichtig zouden zijn.

~Een schriftelijk betoog van Burgemeester en Wethouders ~aan de Inspecteur had tot resultaat, dat de kwestie aan de ~Minister van Financiën zou worden voorgelegd. „De Minister van Financiën besliste bij zijn missive van 29 Juli ~1948, dat zowel de door de gemeente Tilburg afgegeven ~huurreglementen als de zgn. inventarislijst onderworpen zijn ~aan huurzegel.

~Hierop werd door de Inspecteur een onderzoek ingesteld ~naar het verschuldigde huurzegel voor de thans nog van „kracht zijnde verklaringen, hetwelk een bedrag van ~ƒ 2.900,90 bleek uit te maken. ~De Directeur van ’s Rijks belastingen bepaalde de boete ~op ƒ 5. en het te betalen bedrag wegens overtreding op „ƒ 1.500, .

~Intussen werd de Minister door Burgemeester en Wethou,,ders een ontwerp huurreglement toegezonden, waarin de ~bepaling werd opgenomen, dat de woningen verhuurd wor,,den voor één week, met het verzoek zijn oordeel kenbaar ~te maken omtrent de zegelplichtigheid. ~Bij zijn brief van 11 Juli 1949 aan Burgemeester en Wet,.houders geeft de Inspecteur het navolgende antwoord van ~de Minister:

~Bij missive dd. 7 Juli 1949 no. 1313 afd. Indirecte Belas,,tingen geeft de Minister te kennen, zich te verenigen ~met Uw mening, dat noch de door U in ontwerp over,,gelegde huurreglementen, noch de door de huurder af ~te geven verklaringen aangenomen, dat ook in deze ~verklaringen de duur van de huur op een week wordt „gesteld aan zegelrecht zijn onderworpen, zulks omdat ~de bedoelde stukken slechts een titel vormen voor een ~verklaring gedurende één week; daarna wordt de huur„verhouding geregeld door het Burgerlijk recht.

„Zelfs een verwijzing naar dit laatste zou die stukken niet ..zegelplichtig maken.”

~Mocht ik aangaande deze kwestie U nog van dienst kun,,nen zijn, dan ben ik daartoe gaarne bereid.”

De Directeur

(w.g.) J. Houdijk.

Cresotol de verf voor noodwoningen, barakken, schuren, schuttingen • kleur echt; • conserveert; • desinfecteert

PIETER SCHOEN & ZOONï I VEHF- EN VERNISFABRIKANTEN • ANNO 1722 • ZAANDAM I