Uganda. In 1948 werd hiervoor een dienst ingesteld maar sinds 1930 was al enig werk verricht. Met afbb.

~Broad Acre Project, door Priscilla J. Henken. Beschrijving door een bewoner van Usonia, een coöperatieve gemeenschap van individueel ontworpen woningen op ongeveer 30 mijl van New York City, na de oorlog gebouwd naar de denkbeelden van Frank Lloyd Wright. Met afbb

Problems of Rural Wales, 11, door A. E. Telling. Vervolg en slot. Besproken wordt welke industrieën in het landelijk gebied van Wales op haar zouden zijn en waar ze gevestigd zouden moeten worden Met afbb.

Shopping Centres: Some Factors in Design 11, door Wilfrid Burns In dit vervolg behandelt schr. de breedte van de winkelstraten. Winkelcentra moeten z.i. worden afgescheiden van de verkeersaders. In grote winkelcentra zijn arcades wenselijk. Parkeergelegenheid moet vlak bij het winkelcentrum aanwezig zijn. Grote delen van de winkelcentra moeten op den duur van. rijverkeer afgesloten worden. De voetwegen moeten ten minste 20 of zelfs 30 voet breed zijn. Met afbb.

Public Conveniences in Planning, door Donald Watson. Enkele opmerkingen over de openbare toiletgelegenheden in de stedebouwkundige aan-

Frankrijk

Urbanisme, No 33-34. 1954

Het nummer bevat drie groepen van artikelen, over particuliere eigendom en stedebouw, over de industrie in de streek van le Loiret en over de volkshuisvesting in Italië.

We moeten hier volstaan met de vermelding van de belangrijkste artikelen, met een zeer beknopte notitie. Le droit de Propriété, door J. Mérimée. Schr. wijst erop dat het eigendomsrecht nooit opgehouden heeft naast een begrip van publiek recht er een van privaat recht te zijn en dat het „heilig" karakter ervan niet miskend mag worden.

La Propriété foncière et ses attributs, door H. Peltier. Schr. is voorzitter van de internationale organisatie van landmeters en legt uiteraard een nauw verband tussen de grondeigendom en het kadaster.

L usage de la propriété dans la vie privée et la colle'ctive, door E. de la Marnierre. Schr. komt uit de kring van het notariaat. In het artikel wordt in het kort aan welke beperkingen de grondeigenaar thans onderworpen is in Frankrijk en met name welke lasten voor hem voortvloeien uit de stedebouwkundige regelingen. Voorbeelden worden qeqeven van de bezwaren, die hieruit voor de eigenaar kunnen ontstaan, waarbij de kkmtoon wordt gelegd op de onzekerheid.

Réciprocité de devoirs et d'intérêts entre la collectivité publique et la propriete privee, door H. Terré. Hier is een burgemeester aan het woord, die tracht te betogen dat het eigendomsrecht zich moet aanpassen bij de tegenwoordige omstandigheden.

L'attitude du propriétaire, door P. Colleville. Beschouwing uit gezichtshoek van de particuliere eigendom, maar met begrip voor het standpunt van de overheid. Pour une politique foncière, door P. A. Thiébaut. Ten slotte komt de representant van de ambtenaren, die op dit terrein werkzaam zijn, aan de beurt, om zijnerzijds een uiteenzetting te geven van zijn visie op het vraagstuk.

Achter deze artikelen is de tekst afgedrukt van de wet van 6 Augustus 1953 Ha loi fonciere), die aanvullende bevoegdheden heeft gebracht omvaf oehi woningbouw en de inrichting van gebieden, bestemd voor de woningbouw en/of de industrie.

L Habitat en Italië, La situation actuelle, door Manlio Budinis. Le Logement Social en Italië, doqr Philippe Marinio (over het plan Fanfani in het bizonder). y s. Villages Italiens, door R. S. Biset.

Oostenrijk

Der Aufbau. No 5, Mei 1954

Raumordnung, door Ing. Anton Schimka. Op 4 April IW4 heeft in het Hörndlwald in Wenen de jaarlijkse „Tag des BaumL" plaats gevonden, een demonstratie van de betekenis van de schepping van nieuwe groengebieden en van behoud van de aanwezige. In de stads ontwikkeling van het verleden is met betrekking tot het groen veel verloren gegaan, maar ook de atmosfeer van natuurlijkheid en van het mensehjke die in vele kleine nederzettingen nog levend is gebleven. De strijdzone tussen stad en land geeft een droevig beeld van vernietiging van het landschap. Het groen is een levenselement, dat een van de belangrijkste grondslagen vormt voor het gezondmaken van de menselijke maatschap-

Der rechthche Schutz des Wald- und Wiesengürtels, door Dr Friedrich Schr. geeft een kort overzicht van de wettelijke regelingen, die e bekende groengordel rond Wenen, die berust op een besluit van de gemeenteraad van 1905, beschermen.

Die Methodik der grossstadtischen Gartenverwaltung, door Alfred Auer. De leider van de stedelijke dienst van de beplantingen in Wenen qeeft een overzicht over het ontstaan van deze dienst, zijn organisatie en wijze van werken. Met afbb.

Kinderspielp atze in den öffentlichen Gartenanlagen der Stadt Wien, door fng J. 1 hal er. In 1949 werd de eerste naar moderne ideeën ontworpen kinderspeelpkats in Wenen aangelegd. Systematisch werden vervolgens over het gehele stadsgebied kinderspeelplaatsen van uiteenlopend karakter ontworpen en in uitvoering gebracht. Met afbb.

Wien bekommt einen neuen Reservegarten, door Karl Pferschy. lets over de stadskwekerij in Wenen.

Verenigde Staten

Journal of Housing, No 5, Mei 1954

Big Units from Small ones. Enkele voorbeelden van samenvoeging van twee kleine woningen tot één grote, teneinde grote gezinnen aan passend onderdak te helpen. Met afbb.

Zweden

Plan, No 3, 1954

Sjuharadsbygden, door S. Bladh. Het gebied, dat in de titel is aangeduid, IS het centrum van de Zweedse textielindustrie. Enkele stedebouwkundige vraagstukken van dit gebied worden aangestipt.

Bliek pa 60-talet, door E. O. Holmberg. Een prognose met betrekking tot een nieuwgebouwde buitenwijk van Stockholm.

Spelet om Stockholms skönhet, door Villiam-Olsson. Bespiegeling over het spel om de schoonheid van Stockholm.

Zwitserland

Habitation, No 6, Juni 1954

Installations et services collectifs en Suède, Vervolg. Thans worden allerlei sociale centra behandeld.

Le Probleme du logement sera définitivement résolu au début de l’année prochaine en Hollande, door George E. Riedo. Een artikel, dat overqenomen is uit een Zwitsers blad, gewijd aan de onroerende goederen De gedachte dat de woningnood in Nederland praktisch overwonnen is berust op een berekening, waarbij het tekort van 300.000 woningen bij het einde van de oorlog aan de ene kant wordt gesteld, aan de andere kant net totaalcijfer van de sedertdien gebouwde woningen.

Plan, No 3, Mei-Juni 1954

Een speciaal over de ruimtelijke ordening in het buitenland. Planung der Stadt Edmonton, door Urs Salzmann. Een uitvoerig artikel met veel over de stedebouwkundige ontwikkeling van een Canadese provincie Alberta. De stad heeft nu 180.000 inwoners. JJe afbeeldingen van enkele maquettes van wijkplannen trekken in het oizonder de aandacht.

Landschafsplanung in Schweden. Een artikel, dat vooral de agrarische zijde van het onderwerp behandelt. ”

beoordeling de economie van de stedebouwkundige plannen voor woonwijken. Hij komt tot een bepaalde factor, die hierin een inzicht kan geven, waarin hij a.h.w. de terreinindex en de straatindex tracht te combineren. Met afhh.

Boekbespreking

Frederick Gibberd, Town Design The Architectural Press, Londen 1953

In het September-nummer van het tijdschrift „Forum" wordt besproken een boekje van de Engelse landsdrukkerij, getiteld „Design in Town and Country . Met enthousiasme beschrijft hierin Ir S. J. van Embden deze publicatie, waarin men kan zien dat onze buren van overzee nog iets overgehouden hebben van het stedebouwkundig élan, waarmede zij uit • Gibberd, één van de schrijvers van dat boekje, komt nu in „Town Design ’ voor de dag met een boek van meer pretentie, geschreven, omdat er tot op heden geen all round boek is, dat de vele verschillende kanten van het stedebouwkundig ontwerpen van een stad belicht. Gibbert neemt dit begrip „stedebouwkundig ontwerpen" zeer ruim: Niet alleen het aanleggen van een grote invalsweg bouwen van een school, maar zelfs het asfalteren van een pleintje, het beplanten van een grasveld met bomen en het witten van de Engelse Mrdin handelingen van uitgesproken stedebouwkundige

Wie moet dit uitgebreide werk plegen? Beschreven wordt, hoe de architect hoe de civiel-ingenieur in het algemeen dit aesthetische ProWeem met aan kan en hoe de landschapsarchitect, indien hij al ingeschakeld wordt, er veel te laat aan te pas komt. In Amerika is t ontgroeid: de geschiedkundige ontwikkeu is in Europa in het algemeen nog niet zo ver in ons land niet mee zou vallen, voor alle plaatsen, waar stedebouwkundig werk op enige schaal wordt verricht, de nood-