in verval geraakten, sluimerde de kolonie tot, in 1915, in het nabijgelegen Meer van Maracaibo rijke olievelden werden ontdekt. Uit diverse overwegingen, waaronder een haven voor grote zeeschepen, besloot de Curaqaosche Petroleum industrie Maatschappij (C.P.1.M,, dochteronderneining van de Koninklijke Shell Groep) op Curagao een raffinaderij te bouwen, die uitgroeide tot een van de grootste raffinaderijen ter wereld. Verreweg de grootste bron van inkomsten van de eilandbevolking is, direct of indirect, de raffinaderij.

Andere, veel minder grote industrieën zijn de fosfaatwmning,

de bouwnijverheid en de z.g. ..touristen industrie en vooral de handel, de scheepvaart en het bunkerbedrijf.^

Landbouw en veeteelt, deze laatste met uitzondering van de geitenteelt, zijn inmiddels tot een te verwaarlozen geringheid gedaald, evenals de huisvlijt, zodat het merendeel van de voedingsmiddelen van elders moeten worden aangevoerd, met uitzondering van enige visvangst.

Reeds geruime tijd is men zich bewust van de kwetsbare en smalle basis van de bestaansmogelijkheid en werkt o.a. door het stimuleren van het touristenbezoek. de vestiging van industrieën en de uitbreiding van de handel door een vrijhavenzone, aan de verbreding daarvan.

De bevolking

De bevolkingssamenstelling is, naar oorspronkelijke plaats van herkomst bepaald, in een zeer groot aantal groepen indeelbaar. De officiële taal is het Nederlands, doch door velen wordt er Engels en Spaans vloeiend gesproken. Onder elkaar spreekt de bevolking Papiamento, afgeleid van het Frans en Portugees met Nederlandse en Engelse elementen.

Raffinaderij

Behalve de indeling naar herkomst zijn er, in verhouding tot het totaal aantal inwoners, een groot aantal groepen te onderscheiden naar levensbeschouwing en levenswijze, ieder wederom met een aantal ondercfroeperingen.

Hoewel veelal kortweg wordt aangenomen dat de bevolking voor 85% katholiek is, is Curagao nog steeds missiegebied. De overige 15% zijn Protestanten en Joden, ieder met hun diverse ondergroeperingen en voorts; Chinezen, Hindoes en Mohammedanen. Opvallend is het groot aantal loges, die, in tegenstelling tot West-Europa, meer naar buiten optreden.j

Ook in het maatschappelijk verkeer komt de groepsvorming tot uitdrukking in het aantal clubs. Hiermede wordt nmt alleen bedoeld de verenigingen, die de sport, de liefdadigheid of onderlinge samenwerking ten doel hebben, maar de clubs, die beperkt te vergelijken zijn met de Nederlandse sociëteiten. Het gezinsleven is, zoals veelal in de tropen, minder besloten dan in Europa.

Het bij de minder-gegoeden vaak voorkomende pseudomatriarchaat, dat een voor Westerse begrippen afwijkend gezinsverband tot gevolg heeft, schept voor de socioloog-stedebouwer bizonder vraagstukken.

Een oude verkaveling

De bevolking van Cura?ao is van 36.000 in 1924 gestegen tot 114.000 in 1954, dus in de laatste 30 jaar meer dan verdrievoudigd en de laatste 20 jaar verdubbeld, waarbij de tijdelijke vestiging en vertrek elkaar overigens weinig ontlopend, is inbegrepen.

Tot de inwoners van Curagao behoren, behalve de Nederlanders in de Antillen geboren en de Nederlanders buiten de Antillen geboren, waaronder ook de Surinamers, een aantal tiidelijk gevestigde Nederlanders en ook een aantal niet-Nederlanders, waaronder Portugezen en bewoners afkomstig van de Britse Bovenwindse eilanden, die al of niet tijdelijk op het eiland verblijf houden. Het spreekt vanzelf dat bij een derqelijke bevolkingssamenstelling en niet volledige gegevens het maken van een bevolkingsprognose geen gemakkehjke taak is.

Opvallend, vooral voor een tropisch land, zijn de lage sterftecijfers, die voor een groot deel het gevolg zijn van de geringe zuigelingensterfte. Deze cijfers liggen welisivaar iets hoger dan die van Nederland, Australië en Israël, maar nierkwaar-- diqerwijze gelijk aan die van de Verenigde Staten lager dan die van de meeste West-Europese landen en veel lager dan die van de Zuid- en Oost-Europese landen, om van de rest van de wereld niet te spreken.^

De qezinssterkte is gemiddeld 5,4 personen per woning.

Het bodemgebmik

In 1935 kreeg Cura?ao zijn eerste bouw- en dening. Deze bevatte een minimum aan bouwvoorschriften.