■ r-m ■■■■■■■■ i • t i L | ! U y i j | i | \ bm M' | -

Eandagebladr geutijd aa» HMmschap, Kunst en Letterm

Bureau van Redaktie en Administratie: uitgave van de Verschijnt eiken Zaterdag.

Per kwartaal franko per post f O.1?».

Haarlemmer Ilouttuinen 79, Amsterdam, drukkerij «iiAOiiiLblUK». Afzonderigke nummers » ets.

INHOUD: De zielkundige problemen en het Onbekende. — Hoe keizerin Josephine toilet maakte. — Fidus. Eene studie van Wilhelm Spohr (met teekeningen). — Marzello of het sprookje van het geluk. — Verscheidenheden.

De zielkundige problemen en het Onbekende,

door CAMILLE FLAMMARION.

(Auteursrecht voorbehouden.)

VIII.

De heer en mevr. Parmentier bewoonden een eerste verdieping en beneden woonde een oude dame, wier kast altijd op een zeer onaangename wijze knarste, wanneer zij die opende of sloot. Men had dit onaangename geknars gehoord en men vroeg zich waarom toch die dame op dat uur, zoo diep in den nacht, hare kast zoo opende en sloot.

Toen zij zag dat er niet de minste schade in het salon aangericht was, dat noch de vensters, noch de kleinste voorwerpen van plaats veranderd waren, werd mevr. Parmentier door vrees aangegrepen. Zij geloofde dat e'e'n der haren een ongeluk overkomen was, aan haar vader of hare moeder misschien, die zij kort geleden te Straatsburg verlaten had onmiddellijk na haar trouwen en van wie zij toch niet beter wist of ze waren volkomen gezond. Maar weldra kreeg zij de tijding dat haar vroegere goevernante, die zij sedert haar huwelijk niet teruggezien had en die te Weenen, in Oostenrijk, bij haar familie was gaan wonen, in dien nacht gestorven was en herhaaldelijk betuigd had, hoe 't haar speet van hare oudleerlinge, van wie zij zeer veel was blijven houden, gescheiden te zijn.

Ziedaar een tweede feit, dat overeenkomst vertoont met het tweede, en op een zelfde wederzijdsche verbinding schijnt te wijzen. Een indruk, uitgegaan van de hersenen van een stervende, zou op 650 kilometers afstand de hersenen van een ander getroffen hebben en die gewaarwording van een buitengewoon gedruisch hebben veroorzaakt? Heeft die indruk, 't zij direct, 't' zij door sympathieke nabijheid, op twee hersenen kunnen inwerken?

Toen den volgenden morgen mevr. Parmentier aan hare benedenbuur vroeg of zij niet laat in den nacht hare knarsende kast opengedaan had, of zij geen schok gevoeld had in haar bed, of zij geen ongewoon gestommel gehoord had, antwoordde deze ontkennend en maakte de opmerking er bij, dat zij op haren leeftijd weinig sliep en dat, indien er iets ongewoons ware voorgevallen, zij het stellig zou bemerkt hebben.

Het zielkundige telegram had dus alleen de twee wezens beroerd, die in verband stonden met de oorzaak.

Ongetwijfeld kunnen wij alweder verbaasd staan over het stoffelijke, grof-banale van de uiting en ook nu weer kunnen we zeggen: „Misleiding der zinnen, zinsbegoocheling zonder oorzaak, toevallig samenvallen!" Maar we zijn hier om de zaken onbevooroordeeld te onderzoeken en zoo mogelijk, de wetten

er uit af te leiden, waardoor ze beheerscht worden.

* *

*

Gaan we verder, want de belangrijkheid der feiten neemt toe met hun aantal; immers er is sprake van samentreffen.

De heer André Bloch, een jong musicus van groot talent, die de „prix de Rome" behaalde en lid is van de Fransche vereeniging voor Sterrekunde, zond mij