Klit w in li I FiÈttn I teute! ili ie l nta Ir Votitti.

het grootste onrecht dat men kosten moet betalen. Wat zouden andere ambachtslieden wel zeggen b. v. goudsmeden, smids drukkers enz. als zij de huur der werkplaatsen en de gereedschappen moesten betalen zij zouden dadelijk zeggen neen zoo iets doen wij niet als je je werk gemaakt wil hebben moet je die soort dingen zelf betalen, zoo ook moet het zijn met een diamantwerker die bij een patroon werkt. Wij wilden da.irin niet besluiten alsvorens de verschillende bestuurderen daarover geraadpleegd te hebben en schreven daarom naar Brooklijn en Newark. Van Newark kreeg men bericht dat men bereid was een vergadering te houden wanneer wij zulks zouden verkiezen, maar van Brooklijn was het antwoord dat zij niet met ons konden samenwerken iets wat wij ons niet kunnen begrijpen En nu iets over de Antwerpenaren. Toen het bericht hier kwam dat ze zouden komen was een ieder die hier werkt bevreesd dat zij voor minder loon zouden werken, maar het tegendeel is waar want zij krijgen zoowat het zeilde loon als wij en daarbij komt dat bij hun geen sprake is van rondisten zelfs de grootste steenen niet, het kan eens voor komen zoo een enkel puntje maar meer ook niet, daarbij komt dat zij nog een ander sijsteem hebben dat men bij hen niet weet van grof, sorteering of klein slijpers een ieder zit daar met 2 menschen onder zich en krijgt een ieder een grof, een sorteering en een klein partijtje, daardoor zijn de bazen in staat een goed bestaan te verwerven. En nu een kleine aanbeveling voor personen die naar America willen komen. Een ieder die van plan is over te komen verzoeken wij zoo mogelijk op de dag van hun vertrek zich te verzekeren van een bewijs van hun vereeniging dat zij tot het laatste betaald hebben, daar zij dan op vertoon van zulk bewijs bij ons aangenomen worden zonder inkoopgeld, het welk anders 2 dollar bedraagt.

E. d. R.

Eo Amsterdamsche Diamantbewerkers ter overweging.

Op verschillende iabrieken wordt geprotesteerd tegen het ingevoerden schaftuur: Het kan er niet van af, zij verdienen te weinig, is het beweren.

Alsof men meer zou maken naar mate men langer werkt. Gelooven de zulke b. v. dat men in 24 uren, eens zoo veel arbeid kan verrichten als in 12 uren. 't Is bespottelijk 1

Weet gij vakgenooten wat wel een van de redenen is, waarom gij thans zoo weinig maakt, zoo weinig verdient?

Niet dai ge te kort werkt, maar dat gij te lang werkt!

Gij begrijpt niet, dat uw 12-urigen arbeidsdag zonder rusttijd u op den duur zoo overspant, uw zenuwen zoo verslapt, dat van opgewektheid tot werken geen sprake meer kan zijn.

Gij begrijpt niet, dat gij daardoor die behoefte aan opwekking gevoelt, die gij in de Jenever zoo dikwijls zoekt, en vindt.

Maar ook begrijpt gij niet, dat gij hier door uw gezondheid verwoest, uwe oogen in den grond bederft, zoodat gij veel spoediger invalide zult worden, als noodig zou zijn in normale omstandigheden. En waarom begrijpt gij dit alles niet? Omdat gij ten gevolge weer van uwen langen arbeidsdag u niet voldoende hebt hunnen ontwikkelen, niet voldoende hebt nagegaan, wat de feiten omtrent die beperking van den arbeidsdag geleerd hebben, en ook omdat deze nog zoo weinig in het diamantvak zijn vast te stellen. —

Doch een treffend feit danken wij aan een mededeeling op het Congres gedaan, door den Hanauer afgevaardigde Reinhard. —

Deze is werkzaam bij de firma Kohn Jeune aldaar. De arbeidstijd is 91/» uur per dag, doch waar in het voorjaar weinig werk was besloot hun patroon den arbeidstijd te verminderen op dat de werklieden daardoor langer aan het werk konden blijven. —

Hij liet zijn knechten dus maar 8 uur per dag werken.

Het omgekeerde van wat verwacht werd, was echter het resultaat want de werklieden hadden in 18 uur meer werk afgemaakt als vroeger in 9V2 uur.

Het gevolg hiervan is dan ook geweest, dat de patroon vast besloten is dezer dagen den 8 uren werkdag in te voeren tot groot genoegen van zijn werklieden, die op eigen kosten werken, zoo als wij. — Dit is een feit, door goed ontwikkelde denkende Hanauer vakgenooten, toegejuicht.

En hier in Amsterdam, is het nog altijd een kwestie of op 12 uren wel een uur, gemist kan worden. —

Onnoozelen, die ze zijn. —

Zeur maar raak, gij, opposanten en leve de bekrompenheid. — Herm. K.

Brillantverstellers-Vereeniging

Afd. v. d. A. N. D. B.

VE1SLA0 der groote Huishoudelijke Vergadering gehouden op 22 Augustus, in het locaal Frascati. De voorzitter opent de vergadering met een woord van dank aan de aanwezigen en zegt, dat hij in langen tijd niet zulk een groote opkomst heeft gezien. Hij verheugde zich zoovele christen-vakgenooten te uien, en wil dan ook hopen dat men niet meer zal zeggen, men kan niet vergaderen met de israëlitische vakgenooten; deze vergadering zal bewijzen dat men wel met

hen kan vergaderen, Het is waar dat zij wel eens schreven, maar zij hebben EEN WIL ! dat zal u aangetoond worden door verschillende dingen die zij op sommige fabrieken op touw hebben gezet. Nu doet de voorzitter eenige medeelingen ; ten eerste : op de fabriek Munnekenhof word, door tusschenkomst van M. Swaap en M. van Praag Sr, een onderkruiper van de fabriek gezet, daarin bijgestaan door de hulpvaardigheid van den directeur van genoemde fabriek, waarvoor wij hem ons aller dank brengen ; ten tweede : dat tevens een onderkruiper van de fabriek Moppes was verwijderd, ten derde: de zaak Krieks. Deze was meer omslagtig en lokte dan ook een tweedaagsche staking uit, niet zoozeer om Krieks, maar daar

het grootste gedeelte der verstellers f6.— per molen hadden en de solidaire verstellers van bovengenoemde fabriek hunne mede-vakgenooten beloofden behulpzaam te zijn om de anderen ook 6 guldon te doen verkrijgen van hun patroons, waarom zij dan ook besloten een manifest aan hun patroons te zenden, inhoudende, dat geen versteller Zondag 18 Augustus het werk zal horvatten, of alle verstellers van de fabriek Bottenheim moesten 6 gulden per molen hebben, hetwelk tengevolge had dat geen der verstellers Zondag aan het werk ging, omdat eenige patroons onwillig waren hun eisch toe te staan. Men besloot dan ook één voor allen en allen voor een te staken. De voorzitter leest de motie, welke aangenomen was door de werklieden der fabriek. Door de moeite die de Bestuurderen en werklieden zich getroost hadden was deze staking, op enkele uitzonderingen na, gewonnen.

Zondag wilde eenige patroons niet teekenen of Polak moest met de lijst komen, de voorzitter verzocht dan ook aan Polak orn zulks te doen het welk Polak dan ook beloofde te zullen doen, en door het partijdig optreden van Polak gingen allen verstellers Dinsdag weder aan het werk voor de loonen als voor de staking met de uitzondering dat de halven molens vervallen zijn en nu 5 gulden betalen, ook werd een commissie gekozen uit bazen die de aangenomen loonen zullen helpen handhaven. Wij weten allen wat wij van het gros onzer bazen te wachten zijn? De verstellers der fabriek Bottenheim niet tevreden zijnde met de handelingen van den voorzitter Polak der A, N. D. B., vergaderden dezelfde avond weder met het centraalbestuur en de volgende resolutie werd aangenomen. De vergadering van verstellers der fabr. Bottenheim, gehouden op 17 Augustus '95 op het Bureau der Verst.Vereeniging spreekt haar atkeuring uit over de houding van Polak ter zake de loonskwestie op deze fabriek en zullen over deze handeling het oordeel der huishoudelijke vergadering vragen.

De Algemeeneu vergadering de houding van het bestuur en de verstellers der fabriek Bottenheim werd goed gekeurd. Waarna J. Komkommer de volgende motie stelde, de vergadering gehoord hebbende de verschillende debatten spreekt de wenschelijkheid uit om Polak op de eerstvolgende algemeene vergadering ter verantwoording te roepen. Groenewoud en Dreezen vroeg hier op het woord en waren van meening dat zulks niet behoefte, omdat wanneer men Pol' k uitnoodigt hij zal komen en dan de leden zich zullen laten innemen door een reeks van schoone woorden over welken Polak beschikt, men ging over tot stemming en bovenstaande motie werd met algemeene stemmen verworpen.

Yan de Bestuurstafel werd een voorstel gedaan om spoedig weder een algemeene vergadering te beleggen, uitsluitend voor bovenge- 1 noemde punten, hetwelk met algemeene stemmen werd aangenomen.

Nu kwam aan de orde een motie, door het Bestuur gesteld, om onderkruiperijen tegen te gaan ; deze luide als volgt:

De groote huishoudelijke vergadering der Brillantverstellers-Yereeniging, gehouden op Donderdag 22 Augustus 1895 in Fraseati,

spreekt als hare meening uit, dat het onrechtvaardig is, wanneer een lid der vereeniging een loonkwestie heeft met zijn patroon, vervangen wordt door een ander. Hiertegen

Verschillende sprekers voerden over onderscheidens punten het woord. Men stemde en de beide afgevaardigden Hester en Pareira kregen mandaat om voor de verschillende punten, welke den veistellers ten nutte zouden komen te stemmen op het aanstaande Congres.

Niets moer aan de orde zijnde, sloot de voorzitter de vergadering, de hoop uitsprekende dat het lokaal te klein zoude zijn voor de groote huishoudelijke vorgadering, welke spoedig zal plaats hebben en waarop onzen hoop voor de toekomst gericht is.

M. VAN PRAAG Sr., 2e Secretaris Centraal Bestuur.

Ingezonden

Waarschuwing!

Mijnheer de Redacteur!

De ondergeteekenden verzoeken beleefd onderstaand stukje in ons vakblad te plaatsen.

Vakgenooten door deze wenschen wij de aandacht te vestigen op de verregaande brutaliteit van den baas, met name Simon Langenhof, werkende op de fabriek van den heer A. Th. H. Liscaljet.

Daar dezen baas het zonderling idé op heeft gevat om één karaats gewichtje af te laten slijpen tot ruim 14/16 dus een tekort van bijna 3/16, waarmede die baas voor circa 10 molens boo"d afweegde zegge grove boord welke thans per karaat kost f 2.50 of f 2.60.

Toen een der bazen vau de fabriek hem opmerkzaam maakte dat dergelijke handelingen wel eens gepubliceerd konden worden antwoordde S. L. „doe wat je wil". Doch later tot andere gedachte te zijn gekomen verklaarde S. L. dat hij het karaats gewicht had willen laten afslijpen tot eene s/4 gewicht.

Nu ! vakgenooten wat bovengenoemde baas daarmede in zin had om een s/4 gewicht te bezitten is ons een raadsel, daar wij toch niet uiteen behoeven te zetten op welke manier men s/4 af kan wegen of zoude S. L. net zoo lang 1'V,6 boord aan zijn knechts willen verkoopen voor een karaat tot dat het gewicht afgesleten was dat het maar ®/4 over hield P

Wij zijn overtuigd dat zoo een baas als Simon Langenhof van alle weldenkende vakgenooten de volste verachting verdient.

Eenige werklieden van de fabriek van

den Heer A. Th. H. Liscaljet.

Mijnheer de Redacteur.

Beleefd verzoek ik opname in ons blad voor het volgende.

Zondag komende leveren op 't kantoor van den heer S. de Gorter N. Prinsengracht No. 13, werd mij een steentje 't welk ik in het kruis had moeten laten geheel afgekort. En toen ik zeide daar geen genoegen mede te nemen liet hij mij een nota zien van een partijtje 32—4 door een ander gemaakt waar er twee bij waren.

Een ieder zij dus gewaarschuwd, daar het als ik mij niet vergis een dergelijk geval is, als indertijd door den heer Sturkop en Co. is ingevoerd, ik zeide, dat hij natuurlijk op die manier onder hot loon liet werken daar hij deze natuurlijk voor niets in 't kruis krijgt gemaakt, en ze zeker door deze of gene goede kennis voor heel weinig af laat maken.

Dankend voor de verleende ruimte,

A. L. VAN DET.

Indien het door den heer van Det medegedeelde waarheid bevat, is door den heer de Gorter een besliste onbillijkheid gepleegd, die wij meenden, dat zijn einde bij de chipsstaking gevonden had. Het aan de steentjes verrichte werk moet betaald worden, te meer daar immers de juweliers den halfgemaakte steentjes niet tot boord stampen, maar ze evengoed verkoopen, zij het ook tot minder prijs, als hun overige goederen.

De vakgenooten worden er attent op gemaakt, zich dergelijke kleine knevelarijen niet langer te laten aan leunen, maar billijkerwijs op hun stuk te staan, des gevorderd de hulp in te roepen van het Hoofd-Comité.

Het H. C.

Stoom-Diamantslijperij „DE PALMBOOM."

{Zie achterstaande Advertentie.)

moet gewaakt worden; weshalve de vergadering besluit, dat geen versteller de plaats van een ander mag innemen, wanneer deze het werk heeft neergelegd, omdat de baas weigeren bleef het loon te betalen, of om reden het loon onmiddellijk rakende, en draagt verder de besturen op nauwlettend toe te zien op de handhaving van dit Vereenigings besluit.

De voorzitter bracht deze motie in stemming die daarop met algemeene- stemmen werd aangenomeu.

De voorzitter deelde nu nog mede, dat er een voorstel wordt gedaan door de Gecombineerde Besturen, dat, wanneer er zaken moeten verricht worden direct de organisatie rakende, en leden daardoor het werk moetenverzuimen, hun schade zal vergoed worden uit de kas. Speijer was van meening dat men dit voorstel bast in verband kon brengen met het schrijven van Romijn. De voorzitter stelde voor deze brief aan te houden tot de volgende groote huishoudelijke vergadering. Het voorstel door de Bestuurderen ingediend, is voorloopig met meerderheid van stemmen aangenomen.

Nu was aan de orde de beschrijvingsbrief.

V ereenigingsnieuws.

Brillantslijpersknechten vereeniging

Streven naar Verbetering Brieven voor bovengenoemde vereeniging gelieve men te zenden bij den alg. Secretaris

I. Roe, RECHTBOOMSLOOT 63.

Voor de Sigarenmakers

gecollecteerd op onderstaande Diamantslijperijen van 18 tot 35 Aug. '05.

Sloog 12.80, Goudeket f2 45, Delden, Haarlemmerweg f9 50, pers. Aluin, Sophia 11.70, Koningin Sophia f 9.20, Hekster f7.087a> Ziekenoppasser f 1.12, Maatschappij, N. Achtergracht f3.871/»» Metz f3.05, Beffie f 2.15, Beffie f 5 95, Maijkels f3.46Vs> Speijer f3.40, Prinses Maria f2.20, v. Weerden f 1.90, Rudelsheim f4.15, Gomperts f 1.48, Swaab f'2.30,

v. Abbe f 1.15, Gebr. Boas f 15.03, Aukes f 1.15, Disselkoen f3.40, Eweg f5.30 Laghuwitz f5.90, Wiedenhof f3.25, Boas (Boomsloot) f 4.85, Adolf f 1.80, Coëllio f3.20, Drie Fontijnen f3.90, Vigeveno f 2.—, v. Abbe f 3.95, Roulina f 6.45, Liscaljet f4.13, De Vries f8 39, Voorzanger fl.52, Maatschappij, N. Achtergr. f4.87, Egelantierstraat f 0.50, J. C. Konz f0.50, Jacobs en David f 1.95, Ricardo fl.47, Flora f5.30, Liscaljet f 1.82, Hortus f5.15, Kampfraath f9.45, Berkey f3.95, de Bloem f6.70, de Eland f3.10, 't Anker f150, Belser f5.25, Daniels f5.25, Voorweg f 0.60 de Palmboom f2.70 Delden f7.30, de Vrijheid f5.30, Eenige slijpers uit de Konijnestraat f 0.70, Munnekenhof f2.70.

Rectificatie.

Bij de vorige opgave (No. 38) der Weerstandskas van de werklieden van A. Benjamins en Co. moet nog worden vermeld.

Snijdsters f 0,25

V. d. Bunt en pers. „ 6,—

Schatz en pers. „ 3,50

„ 9,75 D. P. DE VRIES Dzn.

Penningmeester.

Correspondentie.

M. v. W. Gebrek aan plaatsruimte noodzaakt ons uw stuk tot het volgend nummer uit te stellen.

F. J. B. idem. De zaak wordt behandeld in de gecombineerde Bestuursvergadering.

Nagekomen Advertentien.

VEREENIGING

„Wie denkt Overwint."

Openbare Vergadering

op Zondag 8 September 's avonds 8% uur in de Geelvink Singel No. 135.

Spreker de Heer W. Meng-.

Onderwerp: »Kent gij uw God ?" (Theologen worden uitgenoodigd.)

Vrije discussie. Entree 10 Cent.

VERHUISD

J. I. STOKVIS van Raamgracht

29, naar

Nieuwe Kerkstraat 82.

Opgave Weerstandskas.

6 Augustus.

Lijst

D. Langenhoff en pers., fabr.

Berckey f 7.13

7 Augustus.

A. Deyst en pers., fabr. Belzer , 2.50

Meyer en Opstal; fabr. v. Abbe „ 1.65

Oeters en pers., fab. Kampfraath „ 3.65 263f Pers. Riecke, fab. Verschuur „ 5.875 349f C. J, Kitsz en pers., fabr. Kr.

Palmstraat „ 7.65

313f Pers. H. de Witt, fabr. Flora „ 5.70

8 Augustus.

281f J. Vos en pers., fabr. Belzer „ 5.40

9 Augustus.

M. Riene fabr. Bottenheim ,, 1.25

W. Keers, fabr. Transvaal „ 16.05

N. N. „ i._

J. G. en pers., fab. Vigeveno & Zn. „ 1.15

N. N. „ l._

M. de V. „ 1.— 144f 1 rij onderste kamer R. fabr.

Hekster „ 2.75 Rooselaar, Witmond en pers. fab.

Maatschappij „ 2.50

10 Augustus.

J. Blitz en pers., fab. v Abbe /, 4.35 I. Tabakspinder en pers., fabr.

Kudelsheim „ 5.25 288f Barend, Croese en pers., (werkz.

voor D. L. Salsedo), fab. v. Moppes// 5.83 N. van der Linden en pers. (behalve Frankfort), fab. v. Moppes u 8.— Woudhuizen en pers. fabr. Mpij 4.75 Genot en pers., fabr. Coëlho „ 3.86 M. v. d. Woude, fab. Minnekenhof n 1.50

11 Augustus.

371f W. Keer», fabr. Transvaal „ 17.90 H. Blom en pers., Bondsfab. de

Bloem „ 1.—

371f Pers. Jon glas, fabr. Adolph „ 2,10

C. A. Derjeu en pers., fab. Roulina n 4.05 369f Pers Bredesteyn, fab. Boas Boomsl.,, 9 22® 238f Pers. Meschendorp, fab. Kampfr. „ 6.20

Pers. Dekker, fabr. Kampfraath „ 5,60

368f B. Haye, fabr. Roulina „ 1,70

R. de Groene R. fabr. Roulina /, 2,— 360f J. C. van Lobrecht en pers., de

drie fontynen „ 1,25 260f Meinte, Steenhagen en pers., fab.

Belser H 3.52s 366f v. Wereld en pers., fabr. Hortus „ 3.— J. J. Schrik en H. J. v. Immerzeel R., Bondsfab. de Bloem „ 1.20 370f v. Son en pers., fabr. Kampfr. „ 3.70 825f Pers. Haages, fabr. Belzer ,/15,705 335 Hooving en pers., fab. 't Anker „ 3.70 Pers. van Rooy, fabr. Konz „ 2.25 J. C. Wagenaar en pers., Bondsf.

Eweg „ 2.—

J, A. Peelen en pers. Bondsf. Eweg „ 3.50

Berendse, Gerstel en pers., Bondsf.,, 3.50

J. F. Bach en pers., fab. Roulina „ 9.—

D. L. Kohier en pers., Bondsf.

de Bloem n 2.07 G. J. Numan en pers., R. fabr.

Wiedenhoff „ 2.— N- C. v. d. Zijde en pers., fabr.

Belzer „ 4.27 pers. Bethume 2 weken, fabr.

Kampfraath „ 5.60 P. A. v. d. Graft en Verstell. R.

fabr. Boulioa „ 1.75

Weiiers en pers., fabr. Kampfr. „ 4.75

352f J. Veenman, fabr. Aukes „ 14.70

12 Augustus.

367f M. J. Haringman fab. Geb. Boas „ 2.50 348f Diekman en Moricn en pers.,

Bondsfabr. Catharina „ 6.70

349f C. J. Kitsz fabr. Kr. Palmstraat „ 4.50 Briegoos, Hoogwout en per., fabr.

de Vrijheid „ 9.88

431f S. van Leeuwen fabr. Adolph „ 0.75

Groesz en pers., fabr. Maatsch. „ 2.— 306f F. J. Wilders van af November heeft Gerrit Versteeg niet aan de Weerstandskas afgedragen, fabr.

Jacobs en David „ 24.55°

Stijger en pers., fabr. Hortus „ 3.—

C. G. H u ii n „ 1.20 pers. A. A., fabr. Maatschappij „ 4.35

346f Sickman, Kramer en pers., Bouds-

fabr. de Bloem „ 13.45 53e M. Staal en A. de Jong, fabr.

Bottenheim „ 3.05

342f pers. A. G. v. d. Riet fabr. Flora „ 6.85 353f pers. Toomens f 1.25 pers S. Eweg f4.20 W. van Oostveen f0.75

Bondsfabr. Eweg „ 6.20

13 Augustus.

Broekhof fabr. Flora „ 0,50

372r per». H. de Witt fabr. Flora „ 5,27

A. Nabarro, R. Zaal 2 fab. Sophia „ 3,75

1 Roosjestlijper bij Kampfraath „ 2,—

D. Hofstede en pers. fabr. Bott. „ 2,25

14 Augustus.

309f G. Oeters en pers., fab. Kampfr. „ 4,60 Hazelaar en v. Rheenen en pers.,

fabr. Flora „ 14,73

15 Augustus.

W. J. Schram en pers., R. fabr.

Wiedenhoff „ 2,976 365f J. T. T. Gill en pers. Bondsfabr.

"Eweg „ 4,05

282 L. J. Roelofs en pers., fabr. Hortus „ 2,65 S. en pe's., fabr. Swanefeld en

Derjeu „ 1,—

16 Augustus.

328f J. A. Putman en Joh. Gill fabr.

de Vries „ 5,— W. Schild en pers., R. fabr.

Kampfraath „ 3,20

H. Sierlos en pers., fabr. Sloog „ 8,25 4 slijpers, 2 verstellers en pers.,

K. Content fabr. v. Moppes „ 3,— J. G. en pers., (1 geeft niet) fabr.

Vigoveno en Zoon „ 1,15

N. N. „ 0,50

17 Augustus.

J. A. de Groot en pers., fabr.

van Abbe „ 4,25 298f Roosjesslijpers en Verstellers 2e.

Kamer achter 2 weken fabr.

Maatschnppij „ 10,05 Barend, Croese en pers., R. werkzaam v. D. L, Salsedo fabr. v.

Moppes „ 5,98

Woudhuyzen en pers., fabr. Maats. „ 5,—

A.W. Coetsier, pers. N. fab. Daniël „ 4,80

377f K. H. Noest en peis. fabr. „ „ 4,90

Eenige snijders „ 9,—

18 Augustus.

370f pers. van Son, fabr. Kampfr. „ 5.10

C. F. Bach en pers. fab. van Abbe „ 13,02 382f C. A. Venema, bovenste zaal, fab.

Transvaal „ 10.20 S69f pers. Bredesteijn, fab. Boas Boomsloot „ 9,176 Stijger en pers. fab. Hortus „ 2,— 349f C. J. Kitsz fab. Kr. Palmstraat „ 6,85 378f v. Wereld en pers. fab. Hortus „ 2,01 pers. v. Dugteren Bondsfabriek de Bloem „ 7,30 pers. A. Koek R. fab. Kampfr. „ 1,75 C. A. Derjeu en per. fab. Rouline „ 5,10 pers. J. J. Bosch fab. Kuiperstr. „ ê,— Dohé en pers. R. fab. Swaneveld en Derjeu „ 2,30 357f J. Hundlingfab. Swanev. & Derjeu u 3,25 325f pers. Haages fabr. Belzer „ 15,63 315f H. Blankenstein en pers. fabriek

Kr. Palmstraat ,, 4,—

249f C. v. d..Poll. R. fab. de Vrijh. „ l,—

269f C. K. Seeler en pers. R. fab. Roul. /, 3.—

J. Beumer en per. Bondsfab. Eweg n 7.08 251f J. B. v. d. Veen en pers. R. fab.

Roulina „ 4,175 Briegoos Hoogwout en pers. fab. de Vrijheid „ 7,37 J. Lefeber en per. R. fab. Wiedenh. „ 3,— 285ï Geerlings fabr. Konz. „ 4,32 7 Of G. H. Vrijbergen en per. R. Bondsfabriek de Bloem. „ 3,27 Lindeman en pers. fabr. Altes „ 2,— N. N. en pers. fab. Belzer „ 5,04 238f pers. Mesehendorf fab. Kampfr. „ 3,65 353f pers. S. Eweg Bondsfab. Eweg „ 5,65 Van Oostveen „ „ „ 1,85 363f G. Exman pers. G. Voogt fabriek

Roulina „ 3,90 J. H. Puttman en pers. en Joh.

Gill fabr. de Vries „ 4,75

H. Benedits en pers. fab. Coëlho. „ 2,50

19 Augustus,

J. G. Touber en pers. fab. Voorz. ,/ 4,— G. van Essen en per. fab. Coëlho „ 11.705

v. d. Pauvort en pers. fab. Hort. „ 2,75

G. J. v. Bavel en pers. fab. 3 Font. „ 2,—

M. M. O. fab. v. Abbe „ 1,60 164f Berendse Gerstel en pers. Bonds-

fabriok Eweg „ 4,50

261f J. F. Fraaij en pers. fab. Hortus „ 2,52 352f J. Veenman fabr. Aukes „ 10,15

242f G, H. J. en pers. fab. Hortus ,/ 2,67 W. J. Meijer en Loos R. fabriek

Wiedenhoff „ 1,—

G. Oeters en pers. fab. Kampfr. „ 4,80

372f pers. H. de Wit fab. Flora „ 5,65

281f J. Vos en pers. fab. Belzer „ 2,— 197f P. L. Schappert en pers. R. fab.

Maatschappij „ 9.— D. L. Kohier en pers. Bondsfab.

de Bloem „ 2,10

P. A. v. tl. Graft R. fab. Roul. „ 1.—

376f D. Bosman fab. Kampfraath ,t 9.55

20 Augustus

S. en per. fab. Swanev. en Derjeu „ 1,25

386f A. Nabarro R. zaal 2 fab. Sophia „ 4,40

347f pers. A. A. fabr. Maatschappij „ 4,37

C. Baatiaan en pers. fabr. Hortus „ 3,— 342f pers. A. G. v. d. Riet, fabr. Flora „ 6,226 339f H. F. Siebenlist, fabr. de Vries „ 69,13

367P M. J. Haringman, fabr. Gebr. Boas,, 2,10