allen revolutionair. Laten we dat dan ook openlijk bekennen en niet op elkaar gaan schelden.

* *

*

Elk houdt zich tegenwoordig bezig met de sociale kwestie. Dat komt eensdeels door de slechte toestanden; maar anderdeels ook door de sociaaldemokratie, die alle andere partijen en personen voortdrijft.

Nu heeft weer zekere heer Andreae, notaris en groot-landeigenaar te Kollum, een brochure geschreven over dezelfde zaak, onder den wel wat revolutionairen titel: Te Wapen!

De schrijver wekt in die brochure allen op, onverschillig van welke richting, tot eendrachtig samenwerken ter voorkoming van den ondergang der algemeene welvaart. Het „Hebt uwen naaste lief als u zeiven" moet geen holle klank blijven.

Nu, dan moet de schrijver tot het socialisme komen; want dat alleen is daarop gegrondvest.

Om in den dringendsten nood en de aanhoudende werkeloosheid te voorzien, betoogt de schrijver echter alleen de wenschelijkheid van:

a. De droogleg-ging van uitgegraven venen.

b. Het aanleggen van polders en waterschappen.

c. Het droogleggen van plassen, o. a. de Dollard, de Lauwerzee, de Wadden en en de Zuiderzee.

d. Landontginning.

Verder wil de schrijver oprichten één grooten Bond van orde en vooruitgang, naar het model van dien van den Ordekoning te Finstenvold.

Dus, dat zou wellicht drie bonden van orde zijn. Een met Hervorming, een zonder hervorming maar met Oranje en een van vooruitgang!

Menschen, die niets beters te zeggen hebben dan dit, doen verstandiger om maar hun meeningen in de pen te houden en geen papier daarmee vuil te maken.

Er is in dien zin al genoeg afge-

kletst en geschreven.

* *

i|t

Hoe menschen, die het zelf goed hebben, spoedig het lot van den arbeider kunnen opvijzelen, terwijl dat lot nog ver van rooskleurig is, blijkt uit een paar korrespondenties uit Buitenpost aan het Kollumer Advertentieblad en aan het Nieuwsblad v. h. Noorden

In het eerste blad wordt gesproken over de weldaden(!), welke de sekretaris der gemeente Achtkartspelen, Stiksma, over de arbeiders heeft uitgestort, door mede te werken tot een werkverschaffing door vlasbouw.

Na een loftuiting op de kommissie, daarvoor in 't werk gesteld, wordt gezinspeld op de „gunstige resultaten" der vlasbouw te Buitenpost, welke nog beter schijnen te zijn, dan die in andere streken te verkrijgen zijn. Dan komt de volgende dichterlijke ontboezeming :

Ieder die werken wil, kan dan werk bekomen en het barre jaargetijde neme dan zijnen intocht. De gure winden mogen waaien en velden en akkers met een sneeuwtapijt zijn bedekt, daar binnen in de woning van den werkman is brood, is kleeding en brandstof. En waar dit is, daar heerscht geene armoede en alsdan worden de donkere nevelen, waarin onze maatschappij is gehuld, geheel opgeklaard.

Dus bij de werkverschaffing door vlasbraken is de arbeider een gelukstaat ingetreden. Wonder, dat men dan te Buitenpost nog maréchaussees heeft ontboden. Waarvoor dienen dan toch die lui daar, als de werkman brood, kleeding en brandstof volop heeft?

Men bericht ons, dat er 70 cent per bundel wordt gegeven. Denkt men, dat daarvan de arbeider maar alles krijgen kan ? Wij zijn een beetje wantrouwig jegens die bemoeiingen der heeren, daar we maar al te goed weten, hoe vaak eigenbelang schuilt achter het masker van werkmansliefde. Dat „voordeelig saldo" kan ook wel heel aanlokkelijk zijn.

In het Nieuwsblad wordt nog grooter juichtoon aangeheven. Daar heet het: De winter is aangebroken en met hem het spook der werkeloosheid. Deze laatste is hier gelukkig verbannen, want dit jaar is hier vlas verbouwd door eene vereeniging van eenige heeren, zoodat ieder ar- ' beider werk kan bekomen. In eene ver- 1 gadering dier heeren, waarvan de heer Stiksma president is, werd besloten het volgend jaar het aan velen werk verschaffend. vlas, weer te verbouwen. Op zoo'n 1 manier behoeft voor hem, die arbeiden kan 1 en wil, de winter niet de tijd der ver- 1 schrikking te zijn.

Waar zoo wordt geschreven over | het ellendige werk van het vlassclioonen, < dat schier geen menschelijke arbeid ( is, daar zouden wij de arbeiders wil- 5 len toeroepen: Laat u ook in den win- \ ter niet afschepen met een hongerloon, t doch eischt zooveel, dat voor u <■ in werkelijkheid de winter geen verschrikking meer is; doch dat ge u ] daarin behoorlijk kunt redden! De hee- s ren behoeven van deze treurige werk- 1 verschaffing geen dikke rente op te 1 strijken, waarvoor ze ook nog pluimp- < jes iu de kraut verkregen. j

Van week tot week»

Uitsluitingen. De werklieden-vereeniging „Eendracht" te 't Zandt heeft de sociaal-demokraten aangezegd, dat ze geen lid langer hunner vereeniging kunnen zijn.

Onder de leuze „Eendracht" heeft men dus de tweedracht bevorderd. Tegenwoordig hoort men meer van dergelijke uitsluitingen en ieder oprecht mensch moet het betreuren, dat arbeiders zoo met elkaar kunnen leven. Gelukkig echter ligt het niet zoozeer aan de arbeiders, dan wel aan de heeren, welke bij zulke vereenigingen gewoonlijk achter de schermen zitten.

Zoo bijv. te 't Zandt.

Op de vergadering, waarin de vraag over al of niet uitsluiten aan de orde kwam, durfde zelfs de voorzitter niet presideeren. Blijkbaar schaamde hij zich, om zich tot dergelijk werk te leenen. En wat gebeurde nu? De werkelijke drijvers traden voor het voetlicht.

Burgemeester en dominee — welke laatste in de kerk zelfs gepreekt had tegen het lidmaatschap dier vervloekte socialisten — namen de leiding der vergadering in handen. Dezen verwekten natuurlijk wat vrees onder de arme, afhankelijke stakkers en zoo dreef men het besluit door.

Ook uit het Ondersteuningsfonds werden de soc.-dem. nu geknikkerd. De Ommelander Courant schreef, dat „die personen al eens meer de vergaderingen hadden in de war gestuurd." Dat zal de dominee wel zelf geschreven hebben; want dezen spelen in de kolommen der lokale plattelandpers vaak een groote rol.

Arme arbeiders toch, die aan den leiband van zulke mannen loopen. En dat nog wel in een vereeniging, die zelf de geesten heeft opgeroepen, door Schaper uit te noodigen tot een spreekbeurt en nu schijnt te meenen, dat die geesten weer verbannen kunnen worden.

Ook de „Alg. Gron. Werkl.- Vereen, (niet Algem. Ned. Werkl. Verbond) te Groningen nam een dergelijk besluit. Op de vergadering van zondag 5 November kwam een brief in van 13 onderteekenaars, om de leden der Soc.-Dem. partij te weren. Gelukkig gaf deze brief aanleiding tot veel protest van verschillende zijden. Er stond n.1. ook in, dat de soc.-dem. vroeger getracht hadden de kas te slopen. Het bleek echter al heel spoedig, dat dit een leugen was; want niemand der onderteekenaars kwam voor deze beschuldigiug op. 't Zou ook al te dwaas zyn, om dit, te gelooven, daar

uan uixgemaaKt was, aat ae leaen vroeger gesuft hebben. De socialisten waren daar altijd in de minderheid en nooit in het bestuur. De voorzitter Heikens — ook bestuurder van den Ordebond! — moest dan ook zelf erkennen, dat dit een valsche bewering was.

Maar door die treurwilgen was nog wat gevonden. De sociaiil-demokraten zouden, wanneer ze de overhand mochten krijgen, de gelden kunnen gebruiken voor meetings enz. Kan het belachelijker? — Er werd echter tot stemming overgegaan en 't voorstel van den leugenachtigen brief werd aangenomen met 36 tegen 26 stemmen, 7 blanko en 1 van onwaarde. Heikens gaf hier blijk van al tamelijk met de manieren van den Urdebond behept te zijn. Hij kan wat maken van iets, dat eigentlijk niets is. Trouwens zoo is zijn heele persoontje.

Men ziet, dat ook hier de uitsluiting niet zonder kleerscheuren ging. De heeren moeten er achter zitten ; anders zijn de arbeiders niet zoo laf en dom. We vernemen dan ook, dat reeds een brief cirkuleert, om het besluit te herroepen. Onder den bewusten brief waren namen geplaatst van leden, die, zonder te weten wat ze deden, voor een borrel hadden geteekend. Wat mooi, nietwaar?

Het adhaesie(?)adres aan burgemeester Modderman werd ook onder protest met een kleine meerderheid (39 tegen 24 en 2 bi.) aangenomen. Velen hadden zeker nog te veel eergevoel, om hun mishandelde kameraden van 1 Mei dusdanig te verraden, door de aanvoerders (achter de schermen) een pluimpje te geven.

Maar Heikens heeft daarvoor weer meer kans op een baantje. Hielenlikkers brengen het ver tegenwoordig. Dat toch de arbeiders verstandiger zijn, dan zich door zulke lui op sleeptouw te laten nemen!

Kindervoeding. Vrijdagavond 10 Nov. had in „De Pool"' een vergadering plaats van de besturen van verschillende korporaties.

Verschillende vereenigingen waren vertegenwoordigd ; die der sociaal-demokraten ook. Het bleek echter, dat de heeren niet gediend waren van een adres aan den gemeenteraad. Daar waren „duchtige" argumenten tegen! Men had meer lust in het scharrelen met de publieke liefdadigheid, alhoewel het bleek, dat deze het leelijk had laten liggen.

Later zal een tweede konferentie worden belegd, om de zaak opnieuw te bespreken. Mogen de lui dan wat doortastender zijn.

Itech Is (?) zaken. Tijdens dezelfde terechtzitting, als waarin de Haan terecht stond, bleek nog de zonderlingheid onzer strafwettenrommel. De redakteur van „De Vlinder" stond terecht inzake een schriftelijke aanranding der eer van een twintigjarig meisje, waarvan een uiterst laag en verdachtmakend stukje in dat blad had gestaan. Het flinke meisje had dit aangegeven en daardoor kwam nu een groote hoop vuiligheid aan het licht.

Nobbe, de uitgever (tevens berucht als een treurig persoon voor zijn werkvolk of eigenlijk werkjongens) had voor de plaatsing van dat stukje f 1.— ontvangen van iemand die zich op haar wreken wilde. Nobbe bood haar aan voor f 4.— a 5.— het eruit te laten! Lateitoen het stuk reeds in den drukvorm stond en de krant werd gedrukt, bood hij aan, daartoe aangezocht door het schreiende meisje, voor f 3.— het uit het stadsgedeelte te nemen. Van dit edele drietal — Nobbe, zekere Wallinga (de eigenlijke inzender) en Hekkema, — stond de laatste alleen terecht, omdat hij verantwoordelijk redakteur was. Deze trachtte nu den schuld aan Nobbe te geven en de advokaat Prak — „Nobele lui ontmoeten elkaar" enz.! — bracht tal van spitsvondigheden te berde, om Hekkema vrij te pleiten en Nobbe of Wallinga erin te draaien. Ons dunkt, alle drie hadden ze er moeten zitten. Dat twee zich van de zaak kunnen afmaken, vinden wij een gebrek in onze wetgeving. De officier eischte veroordeeling van beklaagde van t 50 boete of 20 dagen hechtenis, welke eisch dooide rechtbank bekrachtigd.

Nu is het natuurlijk de vraag, of de eer van het meisje door deze straf gered wordt. Doch gaat men uit vau het standpunt om te straiïen, dan dienen zulke lui alle drie wat te hebben. Wij aarzelen nooit om de groote pers te bestrijden, die het kapitalisme steunt; wij schromen ook niet onze verachting uittespreken over de taktiek van dit kleine „volksblad," Jammer dat zoovele menschen nog zoo gaarne

dergelijke schandalen lezen, zonder te vragen ol ze m het algemeen belang of alleen een zedeloos middel zijn, om geld te verdienen.

Armoede en armenverzorging. Wii

vernamen wederom een staaltje van'armoede onder de arbeiders. Zekere arbeider in de Houtzagersteeg buiten de roorm. Oosterpoort had sinds lang zijn vrouw verloren en moest daarna met keienkloppen in het onderhoud van zich en drie kinderen voorzien. Hij verdiende in den zomer pl m. f7.- per week. Daarvan kon hij moeilijk leven en het Armbestuur droes daarom voor 75 cents bij in de huur. Zijn dochters konden dikwijls geen dienst krijgen, omdat ze geen voldoende kleeren hadden. Het Armbestuur weigerde hierin te voorzien, totdat een der meisjes naar Hekkema ging om hem te toonen, hoe slecht dat ze gekleed Was. Daarna hielp men haar en nu dienen beide meisjes.

. Nu 's winters verdient echter de man f4.— in de heele week. Daarvan kan hij onmogelijk huur _ en levensonderhoud voor zich en ziin zoontje betalen. Toch beweerde Hekkema, dat hij van keienkloppen wel alles kon doen en tiok dus de 75 cent huur in. f 1,20 verwoonde ae arbeider, deze som was hem onmogelijk te

, ® a fen .^et slot was> dat J-l- zaterdag de man met zijn zoontje in het koude, mistige wedei-tegen de avond op straat werd gezet. Medelijdende menschen namen nu het tweetal m huis; doch altijd kan dit ook niet. Wat moet de man nu van f4.- per week beginnen?

Wat is toch het lot van den arbeider om overgeleverd te zijn aan de hardvochtigheid van heden, die het zelf goed hebben, en zóó

AvrTll™ behandeld! Zulke heeren van het Aimbestuui moesten zelf maar eens van f4 —

een heele week moeten leven. Misschien zou-

tien ze dan lil At rh-iv-tran Vw 1 1 T.

VQT, at -T zweien, aai cut wel

. an. Maar van datzelfde Armbestuur worden

! ^-mvlr? g behandeld zij, die de heeren aimverzorgers ook eens een pleiziertje gunnen. 1 X fi+aai' hohte vrouwen in den regel goed

: gevveigerd wordt.8 eenVOudi^ arbeid8r ^

' ?nnDrliS *et al feen sohailde> dat de arbeider zoo afhangt van de publieke liefdadigheid?

taffen"l%ten onder miti-

het no v-v) r , . ,voor AUen leest, zal in Bronw'm, £ ?11nsdaS J,-L van luitenant Clockener met de ^ hebben gelezen, die eerst ridderlijk

eflaL «n 1Sten 0p n^oustantia" redeneerde en latei, allergemeenst dezelfde personen beleed,gde en zelfs beloofde, ze bij de eerste gelegenheid dood te schieten.

al nLt betertede Saat het °ndei' de militairea Zaterdagavond vierden een aantal onderw<™' korporaals en manschappen feest in Concerthuis. Bij die gelegenheid werd

"ï'ediestl?kJe opgevoerd, waarin een socialist als dronkenlap werd voorgesteld en nu n dan naar de flesch greep. Dit stukje was et opzet in dezen geest veranderd, om zoo et socialisme of de socialisten bespottelijk te

ditl611' i za* natuui'lijk tegenover verstandige menschen met gelukt zijn, daar deze wel

7^1 i; ? fen,van de socialisten alles kan eBgen, behalve dat ze dronkaards zijn. Als ® al eens °nder komen, hebben we

geledi veriatrar Z°° ^ m°geUjk 0nze

Maar als men met zulke middelen ons bestrijden gaat, bewijst men toch al zeer laas te staan. 6

Het mooiste komt echter nog1.

Op denzelfden avond werden'de heeren militairen zoó „kachel", dat een korporaal als een nnhlt m06st worden opgepakt en tot spelen een ^ P® komedie werd werkelijk

een dionkemansboei, daar genoemde korporaal

nu «oh j£Hel Wei'd, gebracht als ™uw en 5?Jï ? • Geu slllier voor kreeg, om zijn dionken tronie onzichtbaar te maken

Zoon zoodje moet ons nog bekladden!

h,,n w5l beda,lkto later de spelers voor hun welk en vooral voor de opvoering van

veLS 1 T ® prul' Nu' vau 200,11

vergulde landsopvreter kan men dat ook niet beter verwachten.

den Itaad. De gemeenteraad van

^ , ri ■Zat-erI1 ag' 0m 700 aandeelen

te nemen m de spijsuitdeeling aan behoeftigen in den aanstaanden winter. Ook werd een subsidie van f75 gu den gegeven aan de smjsuitdeelmg der Israëlitische armen. *

Denkt men nu genoeg te hebben gedaan?

Vergaderingen. Zaterdagavond 11 Nov. werd te t Zandt een openbare vergadering gehouden, waarin als spreker optrad Luitjes van Sappemeer. De schuur van Oosterhof was flink bezet en de belangstelling in het socialisme was blijkbaar door het verschrikkelijke besluit van de werkliedenvereniging aldaar

om de socialistenuittesluiten, nog niet verflauwd.' **'*

Zondagavond sprak dezelfde partijgenoot te Appmgedam bij Langerhuizen voor een stampvolle zaal. Het onderwerp: „De naderende revolutie werd blijkbaar ten genoege van het publiek behandeld. Debat had niet plaats.

V*

Ook te Kret bij Tolbert werd een flink bezochte openbare vergadering gehouden. Schaper besprak het onderwerp: Wat de socialisten niet willen. In de pauze werd op voorstel van den voorzitter een kollekte gehouden voor het blad „De Wachter", die f 1,46 opbracht. Debat had niet plaats.

***

Te Groningen trad zondagmorgen in „De Toekomst" op onze partijgenoot dr. Vitus Bruinsma. De zaal was redelijk bezet. De spreker behandelde het onderwerp: De school en de maatschappij. Hij bepleitte onder anderen de kindervoeding en meende, dat dit op den weg van staat of gemeente ligt.

Debat had ook hier niet plaats.

***

Des namiddags trad Ar. V. B. te Peize op voor een talrijk hehoor. Met aandacht volgde men daai de rede, die velen weer het socialisme duidelijker voor oogen stelde. Tegenstanders waren afwezig of zwegen.

Volksalmanak „ Vooruit." Te Gent wordt jaarlijksch een volksalmanak voor Noorden Zuid-Nederland uitgegeven, waarin dikwijls een zeer onderhoudende en leerzame lektuur te vinden is.

Ook thans is voor 1894 de uitgave gereed en is a 10 cent de almanak te bekomen bij G. Nanninga in „De Toekomst." Het boekje is tamelijk dik en zeer goedkoop voor den prijs. We durven gerust beweren, dat weinigen van den aankoop daarvan berouw zullen gevoelen en bevelen het ten zeerste bij onze : lezers aan.

Werkverschaffing, Het bestuur Van de i

n, I afd. Groningen van den „Bond van Orde doo in Hervorming" verwittigde reeds de werkeloozeti I dat ze zich kunnen laten inschrijven voor ee" werkverschaffing. Het zal een arbeid zijD| ■j. „waarin niet of niet genoegzaam door anderet le wol'dt voorzien." Het bestuur had er wel bij [e mogen zeggen, wat soort van arbeid dat wel ft is. Enfin, we hebben alle hoop, dat de wei" keloosheid dezen winter zal afwezig ziju' n Als men nu een redelijk loon uitbetaalt, ka» ie de zaak vooreerst gezond worden.

u I Zij die misbruik maken van sterken drank ,, en die voor kort van elders kwamen, zulle® ® echter geen werk bekomen.

I Wat zullen die lui dan?

it zaa,k mag ook wel beginnen, want

. werkeloosheid breidt al zich schrikbarend u" n I te dezer stede.

^ We vernemen nog, dat niet minder dan tua' g schen 300 en 400 personen hebben gebrul gemaakt van de gelegenheid, om zich te late» inschrijven. Er werden echter maar 140 pet' k I sonen ingeschreven. Waren die anderen i"1 n allen dronkaards, vreemden en onvredelievende" j. I (want die zullen volgens een cirkulaire ook Q niet gauw aangenomen worden)?

® Goedkoope politie. In Drenthe heef' g I men goedkoope orde- of brandkastbewaardeï'I In Emmen bijv. besteedt men het baantje va" nachtwacht uit.

Y I Dezer dagen werden drie funktionarissen i® dienst gesteld, die samen den geheelen wiute' 3 I have en goed der burgers zullen bescherme® j voor de geringe som van f 83. Neemt roe® j hierbij in aanmerking, dat hiervoor twee hu®' ner gedurende 5 maanden, eiken nacht diens' . moeten doen, en dat van 's avonds 10 tot * I morgens 5 uur, dan komt men per hoofd e® per nacht op een verdienste van 27'/j cent; y Te Schoonebeek hadden zich bij de inschrij" ving drie paren aangemeld, waaronder twe® voor dezelfde som, n.1. f49.98. Voor het be; trekken dier wacht, die van 1 Nov. tot 1' I Maart a.s. van 's avonds 11 tot 's smorgens & uur gezamenlijk moet worden gehouden, zal I dus ieder nog geen f 25 ontvangen.

Ook te Assen worden de nachtwachts aller* ellendigst betaald bij drukken dienst. Zij heliben nog geen f 100 'sjaars. En dat is vooral I voor zulk een stad schandelijk.

De Hond van Orde vergaderde donder dagavond weer. Een uitvoerig verslag zulle® de lezers zeker niet van ons vergen. De kool I is die sop niet waard! De heeren verzekerde® nu alvast, dat ze wel niet zoo heel veel zulle®

1 kunnen doen. Een lid — Corstius — zei, da' de armoede moet worden voorkomen, door d0 spaarzaamheid aan te bevelen bij de arbeiders. Wil Corstius dat ae arbeiders niet eens leeren? We geven in overweging den Bo^ te herdoopen in Bond van Orde door spaftf' zaamheid.

De nachtpitten!

Intusschen, we wachten op daden.

Zuid/torn. Juicht arbeiders, juicht, de sociale kwestie wordt zoo dadelijk opgelostMaakt u gereed, om dezen winter, evenals de heeren welke u redding brengen, te geniete® I van al dat schoons, dat een winter kan geve® als Bals, Koncerten, Komédies, heerlijke schotel3 met warme spijzen, kostbare woonkamers voorzien van alle heerlijkheden en gemakken, j®i zells een fraaie vulkachel van het nieuwste I model zal niet ontbreken. Voorts zullen $ I worden verstrekt veeren en donzen beddefli springveeren matrassen, heerlijke wollen dekens enz. enz.

I Jai ja, arbeiders, dat alles zal uw deel worden. 6 maréchaussées zijn reeds besteind om u dat alles te bezorgen. Zie je nu weli zal Ds. Scholten wel zeggen, van partikuliereUi daar komt nog iets goeds van terecht.

Want naar men zegt, hebben partikuliere® hierop bij de kommissaris der koningin aauge' I drongen. Wij hadden het niet zoover iniSi toen wij in ons vorig schrijven reeds vermoedden dat men wel meer over het nut van maréchaussées zou spreken, dan over de belangen I van de arbeiders. Welnu arbeiders, wij va" onzen kant mogen trots zijn op deze huldeblijk van de regeering, men toont hiermede, dat men ons niet geheel onbemerkt laat werkenDat men ons echter zóóveel gewicht toerekent, dat het noodig is, om een tegenwicht te plaatsen, zie mijn heeren, die eer wordt feitelijk wat te groot, 'tls waar, in de laatst®

2 jaren is hier de geest een weinigje veran-lerdi zijn er een paar afdeelingen tot stand gebracht.

Men heeft een paar goed geslaagde meetings gehouden; een propagandatocht door het ge' heele Westerkwartier ondernomen; zoo nu ett I dan vergadert men er nog wel bij de arbeiders aan huis, houden Kursus-vergadering met bet gevolg, dat zoo met een drie harer leden »19 spreker op gaan treden, ja lezers, schrikt niet> want j.1. zaterdag heeft een van de drie reeds gesproken te Kollum. Welnu arbeiders, oor| deelt nu zelf: is dit niet te veel eer, moet dat weinigje al beloond worden met 6 maréchau3' sées? de heeren steken ons wat heel spoedif? een veer in de broek.

Laat ons echter geduldig afwachten, dingen die zullen komen. Maar ondertusschen mag jniemand zijn post verlaten, de ernst va® den strijd niet uit het oog verliezen.

O, laat ons ons nauwer en nauwer aaneensluiten „de lenderen omgord en brandende d® lampen." Onze tegenpartij is geen middel laag en te gemeen, wanneer het slechts diene" kan, om ons te bestrijden. Laat dus nimffl®1' den moed zakken. Arbeiders, bedenkt dat all® man noodig zijn om het slingerende schip i® een veilige haven te brengen; ferm dus aangepakt.

***

Eerstdaags wordt in Niehove ook een afdeeling van onzen bond opgericht. Eenige arbeiders hebben reeds de noodige stappen daarvoor gedaan. Ook da&r komt leven en beweging.

Zóó gaan wij verder, al kruipende voorti niets overgeslagen.

De grootste moeilijkheid is alweer de houding van de liberale kastelein die zijn lokaal weigert; Wanneer zullen die menschen toch eens wijze1' worden?

In Vogelvlucht.

Oostenrijk, is het land, waarin men vervolgingswoede, in Duitschland zoo tehui0' naaapt. Om een denkbeeld te geven van d" vervolgingszucht aldaar, het volgende: t Te Weenen werd eene jonge naaister to acht dagen gev.-straf veroordeeld, omdat w in eene openbare vrouwenvergadering had Se zegd, dat de hoop op een hiernamaals gee. troost was voor de ellende van deze aard®' zij gebruikte daarbij Heine's woorden: rPe. hemel laten -wij over aan de engelen en A9