FEUILLETON.

EZ SCHRIK DEB MIJHEK.

Vrij naar 't Fransch van Maurice Talmeyk door DEftflOS.

9) —

'Zij antwoordde niet, maar plotseling vulden zich hare groote ernstige oogen met tranen. Jacquemin begreep hare onschuld en zeide vriendelijk lachend:

— Kom! Babette.

Toen wierp zich het jonge meisje om den hals van den ouden mijnwerker; en met de kinderlijke omarming van hart vrouwenarmen, met de kinderlijke liefde van hare zestien jaren, -omhelsde zij haren vader.

Van dien ochtend af, ging Babette niet meer aan het venster zitten, trok het gordijn niet meer op en werkte in de kamer; en daar nu hare oogen niet meer noodig hadden rond te dwalen, dacht zij na.

VIL

Men weet, op welke manier -Jacquemin des Zaterdags den werklieden hun loon uitbetaalde. Op zekeren morgen nam hij een spoorboekje, raadpleegde het en zeide tot Babette:

Je moet vandaag naar Charleroi gaan. Dat is dertig minuten hier vandaan. De trein vertrekt om een uur en gaat van Charleroi weder ter.-.g om drie uur. Je hebt dus anderhalf uur den tijd voor je boodschappen en zult dus in het dorp weder terug zijn om half vier.

— Wat moet ik dan doen? vroeg Babette.

Zonder op deze vraag antwoord te geven, raadpleegde de opzichter nogmaals het spoorboekje en hernam ina eenig stilzwijgen:

— Pas vooral op, dat je niet te laat komt, want na drie uur vertrekt er geen trein meer.

Het jonge meisje, dat rechtop voor hem stond, luisterde naar hem en ondervroeg hem me't hare blikken. Hij legde het spoorboekje op tafel neder, maakte eene lade open, nam er een papier uit en hernam:

— Zoodra je in Charleroi bent, moet je gaan naar het Logement de Wereld van juffrouw Posson die je kent; je moet haar dan verzoeken, om je naar de Vlaamsche Bank, Groenplaats, te brengen en daar zal je dan tegen dezen wissel twee honderd francs, tien Leopölds, (goudstuk van 20 francs) ontvangen.

— En zal ik daarvoor wel tijd genoeg hebben? vroeg Babette.

— Ja, daar heb je nog geen uur voor noodig.

Op het overeengekomen uur verliet het jonge

meisje het dorp en volgde nauwgezet de raadgevingen van haren vader op; maar er waren veel inenschen bij de Bank, zij moest eenigen tijd wachten en miste den trein. Zij ging weder terug naar het Logement de Wereld. Toen juftrouw Posson haar zag, slaakte zij een kreet, bedaarde toen \vprl#>r <in Kocrrm or auüt n o

,, VI WVV^X Aid. UC

denkeu, hoe haar vóór het aanbreken van den

i.uuii tiaar i om-sur-oambre terug te krijgen.

De goede juffrouw maakte hardop alierlei plannen, te midden van duizend jammerklacht-

ADVERTENTIE N.

SOCIAAL-DESOKRATISCHE BOND

Afdeeiing ROERMOND.

Openbare Vergadering

op Zondag 15 Mei i892, des namiddags

ten 5 ure, in het Café van den Heer D. DA-

MEN, Kruisheerenstraat.

Spreker: W. H. VLIECEN,

van Maastricht. Onderwerp: Ons doel en onze middelen. Diskussie vrij.

Entree 5 ets. tot dekking der onkosten.

Roermondsche werklieden, allen op ter ver¬

gadering !

)e prachtige staalgravure,

VOORSTELLENDE

Christus voor Pilafus,

groot 65 bij 85 ï plaats van f 36, voor f I, fr. p. p.fl.15.

is verkrijgbaar bij : PIETERS en Co, Smedestraat no. 20, Maastricht.

Bij al de andere Boekhandelaren wordt deze .hilderij verkocht a f 1.25.

Alle soorten geplakte

7INKEL- EN MAGAZIJNZAKKEN

BENEVENS ALLE SOORTEN

PAPIER,

tegen concurreerende prijzen.

Aanbevelend,

Ja gyioienaar,

w estzaan.

arojn zijn er zoovelen tegen het sociaïisme gekant?

door B. ÜYMHOLT.

:j» 5 ct., fr. p. post. 6 ct.

rkrijgbaar bij PIETERS en Co. Maastricht.

ten, toen men een luide stem hoorde roepen:

— Alles komt nog wel in orde, juffrouw Posson; de kleine juffrouw kan wel met mij medegaan.

De man, die dit zeide, was een oude klant van juffrouw Posson en spande op ditoogenblik zijn paard in. Hij was een bemiddeld koopman van een vlek, dat nog geen twee kilometer van Pont-sur-Sambre verwijderd was en stond in Charleroi als zeer gunstig bekend. Zijn voorstel deed juffrouw Posson uit de verlegen-

neia geraken. Men kon hem toch wei m alle

zekerheid een jong meisje toevertrouwen. Babette vertrok met hem.

Na verloop van een uur bevonden zij zich in de bosschen, die Pont-sur-Sambre omringen, toen de man halt hield en tot het meisje zeide:

— Hier zijn wij bij den „Coud'chass".

■— Ja, zeide Babette.

— U leent den we? ?

— Ja.

— Stap clan hier uit; je bent hier nog geen vijf minuten van het dorp af. Goedenavond, beste meid.

Babette stapte uit, bedankte den braven man en deze verdween weldra in vollen draf in het bosch.

Verscheidene wegen liepen uit op de plaats, waar Babette zich bevond. Zij aarzelde een oogenblik, liep toen op goed geluk door, bemerkte, toen zij eenige stappen gedaan had, dat zij zich vergist had en liep weder naar het punt van uitgang terug. Ja, waarlijk clit was wel de plaats, die men in cleze streek den Cotid'cJiass noemde. Daar was een barak van planken en nu bemerkte zij ook twee voetpaden, die zij herkende. Maar de zon ging onder en zij werd bang, zij beefde. Het was bladstil,

(26611 tak ie bewOOG* 7lV»ll O'PAn cmlrol ni/l li of

c - O J O vujvvi

zich hooren, en de kale boomen stonden rechtop

in ue grijze, stille en koucle schemering. En Babette stond stil, met bonzend harten luisterde en keek rond. Het werd steeds duisterder om haar heen, toen zij eensklaps het geluid van voetstampen hoorde. 7,ii TV 11 rï#» Pf>r«t trlnrtK+An

J. J. —*J "

Maar waarheen? Het onbestemd naderend geluid der voetstannen deerl hnn r nntcfollm-» A\r<> +

i 1" -■ - ^ luvviiV/U, t» Ct V

te doen? Wachten? M.-. ar het. crp.lnirl V

naderbij. Zij wist niet, wie daar aankwam.

AYr~, 1:.. „t O TIJ-.. ... li . . ,

w cgvjiüueu i maar weiKen weg in te slaan en de schrik verlamde haar Or> dit

kwam iemand uit een zijpad te voorschijn, za<>-

kun-., /m-, Ll„„^ n .r * -. *' . ö I

jici£a1 Uil IUC 'I S 1 VI nn 7.n 1 W/Pivr hoKK™-» I

------ - -w- iici/wa,

uat Cle SCiiauUW. die te vootrp nin w5icj nrafc-rvrw/v»-»

7 — '"'J" "««'ftvnuuiuj,

er verwonderd over was, eene andere te ont-

luueien. j'. ven wei nacierae ae persoon met behoedzaamheid het jonge meisje, bleef een oogenblik staan, liep toen weder door en zeide, terwijl hij beleefd zijn hoed afnam :

— U is verdwaald, mejuffrouw.

Babette bedwong een kreet. Zij had den jongen man herkend, die haar drie dagen achter elkander gegroet had, toen hij haar venster voorbij ging. Zij ontstelde eerst hevig, maar spoedig stelde zij zich weder gerust, want op dit oogenblik scheen de onbekende haar redder te zijn en met bewogen stem antwoordde zij:

— Ja, mijnheer.

— Dit is uw weg, hernam de jonge man.

— Dank u, zeide zij.

Daarop voegde zij erbij, als om aan te toonen dat zij niet meer bang was:

— Ik was verdwaald.

De onbekende hernam:

Ik ben gelukkig, dat u van avond verdwaald is. Morgen zou ik u uwen weg niet hebben kunnen wijzen.

— L vertrekt; zeide zij ongekunsteld.

— Ik vertrek. Maar indien u wilt. dat ik u tot de Sambre begeleiden zal.. .

— Dank u, mijnheer.

. En plotseling schoot het haar te binnen, dat

uiu juuge man naai eens op een ochtend had gezien in een kort japonnetje en met loshangende haren, en zij vlood weg, terwijl zij een kleur kreeg.

Gedurende den geheelen avond werd zij door een koortsige vroolijkheid gekweld. Zij gin» zonder eetlust aan tafel, at zoo goed als niets en vertelde _ haren vader, met eene bezieling, die den opzichtèr verbaasde, van de goedhartigheid van juffrouw Posson en van cle'beleefdheid van den braven man, die haar medegenomen had. Daarna ging ze naar bed, sliep niet en stond den volgenden dag zeer vermoeid op. 1 wee uur later stond zij aan de deur en keek verstrooid rond, toen eene buurvrouw haar goeden morgen wenschte en haar toeriep:

Foei, wat ben je vandaag leelijk! buurvrouw Jean.

En werkelijk, Babette zag er dien dag niet voórdeelig uit.

Een koortsige matheid had zich van haar meester gemaakt. Het was, als voelde zij eene drukkende, onaangename gewaarwording. Toen de avond daalde, ging zij weg. Waarom? Zij wist het niet. Er was iets dat haar dwong, om nog eens de bosschen te zien in het wegstervende zonlicht en zij liep eenigen tijd langs cle rivier. Dezen avond scheen de lucht met onbestemde

geiuicien vervuld en het mnm mnic'n

zich als weggevoerd m een zee Van wonderlijke overpeinzingen. Tot op clit oogenblik waren cle heuv elen en dalen voor haar zaken geweest; maar nu werden het wezens. De rivier, die zachtkens aan hare voeten stroomde, met eene schijnheilige snelheid, scheen haar onheilspellend toe en in cle liedjes van cle schippers, in het gehots van de voorbijrijdende wagens, meende zij een zoet gefluister te hooren'," dat tot haar ziel sprak. Een gelukzalig gevoel doortintelde haar en cle ondergaande zon, de watersbieselina-en van deSambm rU voorles vrorrlnio+AT.

i « > <r> — —'— ^ •» v vtij v uxo nt'i -

de heuveltoppen, ademden voor haar eene geheimzinnige en zonderbare blijde verwachting uit.

Eenigen tijd volgde zij het jaagpad en keerde toen weder langzaam naar het vaderlijk huis terug. Van uit de vensters van clit huis kon men cle hooge spooibrug van de spoorlijn van 1 arijs naar Keulen zien en daaromheen, in cle verte en overal, de onmetelijke wouden. Toen zij hare woning weder bereikt had, viel zij op een stoel neder, terwijl zij elk geluid uit het dal opving. De zon was ondergegaan; evenwel kon men nog cle stralen van een rood seinlicht op de brug onderscheiden, in den bleelcen. half uitgedoofden hemel, toen eensklaps een clof onderdrukt, rollend geluid, dat tusschen de heuvels scheen optestijgen, hoorbaar werd. Het

werd duidelijker, nam toen weer af, werd plotseling weder krachtiger, om een oogenblik later weder in sterkte aftenemen; dit was het geluid dat de ijzeren wielen maakten in de plechtige stilte der bergen; spoedig kwam het geluid der voortrollende wielen naderbij en een spoortrein vloog plotseling over de brug. Babette ont-

«1-, -i-.-. 1. li.* 1 -ï ...

>v «xaivie Luuii nau uii cien aroom, waarin zij met open oogen verzonken scheen, zag dezen voorbijsnellenden trein en eensklaps hief zich haar voorovergebogen hoofd op, hare wangen verbleekten, hare lippen trilden en haar ontloercl hart hamerde hoorbaar. In de lange rij der voorbijsnellende wagons, had zij iets opgemerkt, een witte zakdoek wuifde uit een vensterraampje.

Voor wien was cleze groet bestemd? Voor wien was dit sein? Wien" zeide het vaarwel? Haar? Wist zij het? Kende zij dan iemand van hen, die daar weggingen? Neen. En nochtans was er voor haar een ondeelbaar oogenblik, eene kortstondige sekonde, dat het haar toescheen, dat al wat de nutlinr vnnr

en aanlokkelijks verscholen houdt, voor haar lieve ziel weggelegd was in dat fladderend wit. Langen tiicl luiste rdpi 7.Ü -nOOT*

wijdere! en wegstervend geluid van den spoor-

C11 gevoeiue zien wonderlijk te moede. Zn was treuri!ï pestemrl Pn (|Mr

waarover zij in den loop van den avond zou

spieken en daar zij bevreesd was, dat men hare stilzwijgendheid zou opmerken, sprak zij no«eens over iuffrouw Pnssrm

'J - V/ ,

man, die haar had laten mederijden en over de Vlaamsche Bank, Maar evenmin als den vorigen avond, zeide zii ha ren vnrlor linn r.ii

. • . ' .) UIj

bij den ingang van het dorp verdwaald was

1,4-

gciaaKii.

VIII.

Bij Inteekeningl

slechts IO cents

per week.

BERICHT VAN IHTEEKENING

op

Bij Inteekening]

slechts IO cents

per week.

PERLES MUSICALES.

5e Serie.

De hoogst,hel n.n errii lr P on rrrvorll rf\rw\c\ .sl,,, ! i. jy » b— ** — — . . _

AAI ^ 1 r o • r•• X ^ rni. "'""^vui^aai BVtWÖS»

waarvan de oe feerie verschiint zal eene BSöö?vaf<p»TiMor ir!»»-

Sr83nOmUTmïc vnrniAn ö

8^ S mmrlai- /Iqm ca imn «rr> .

i 77 ,b,v v\j ouïnnioïö van verscniiienae uomponisten,

zooals l<aust, Eilenberg. Millócker, Waldteufel, Jungmann, Eohde, Spindler, Bendel Lanqe, Schrei-

\ne,ï\ Re.hr p.rt.7. py).?. -/tiIIpii aob-h^ — ± . .

I ' -■ ' ïijkü wvi.-jviivmvisncsw geveu tegen een ïOt raecson

ongekende lagen prijs.

Iedere wekelijksche aflevering zal een of twee complete nummers bevatten zoo-i

Hnt n n ttaai- r ! n ^ — -l .. ^ ^ I# 1 '± ^ '

vwwx ti g n t düi wüca m ntiu nuziL KornT, van pph vmnmA m*

m — - - » . . ' vitiuiuumjy

jvan circa_ 420 Bladzijden, op flink papier, keurig en duidelijk gedrukte Pianomuziek Buiten inteekening zullen de stukken in geen geval tot dien prijs tebehomen zijn.

xmiuuu van ■■PtlfLEa Viitde Ser e.

|Eilenbérq

iMlI.LÖCKKR

Lange . .

IBichl . .

|Waldteufel Mein Traum Walzer.

Die Mühle im Stm-ow,. T/1it11o

Der arme Jonathan. Quadrille.

Neues Blumenlied.

La Danse der Bouquetières. Gavotte.

rn f-TT.-j x

l

Spindler . . Iiinnerm-iin

!Bohm . . . MurmelnderOnpll

IIvanovicx. . Alhambra. Valse espagnole STREABOC. . LaPoste. fialnn

Bold . . . Chasse auxPapillon8.Morc.de Salon.

Millöcker . Der arme Jonathan. Potpourris.

Lange . . . Erika Tonstück.

Eilenberg . Die Naclitigall und die Frösche.

Beitr . . . Souvenir du Bal.

Faust . . . Chic Quadrille a la Cour.

Dj. la Cinna . Calvalcade-Arabe. Penséemusicale.

wenzel . . Es war zur liosenzeit. Gavotte.

Ulrich. . . Kaisermarsch von Eiclird Wanner.

Lange . . . Pilgerchor. (Tannhauser).

ScHREiNER . Der lustige Student. Potpourri.

TRPiinp T.nroloi

• • -•-.x-'j. vivi. » vyijvoiir .

Kumanisches Liebeslied und KoLa boite musicale. [sacken-Tanz. I< ruhlmgs-Emzug. Idylle. Christ-Abend. Nocturne.' SchweizerHeimweh. Romance Sent. Lied an den Abeudatwvn 1

.es Sirènes. Canrióe

[Kleffel. . Semi.er. .

Jungmann.

Haniscii .

Krug . .

Lang™ . .

Leybacii .

Simon . . . Alpenglöckchen. Salonstück.

wjsbaujkm . . rerwscne Voikshvmne.

Bold. . . . La Capricieuse. Polka de Salon.

Waldteufel La Fiancée. Valse.

Eehde . . . La Najade. Morceau de Salon.

Bendel. . . Menuet favori von Mozart,

Kirchner. . Novellette und Lied.

Lange . . . Wellenspiel.

Neumann . . Aus Rübezahl'sLustgarten. Gavotte.

1 raugott . . Der Liebesbnef. Bravour-Polka.

Bold . . . Die ersten Veilched. Salonstück.

Millöcker . Der arme Jonathan. Walzer.

Simon . . . Ich liebeDich. Salonstück.

IIorny . . . Soll und Haben. Quadrille.

DelaCinna . Danse des Nègres. Pensee poétique.

Lange . . . Einzug der Gaste auf der Wartbure-.

Eilenberg . Ein Waldconcert. [(ïannhausser.)!

nuui . . . üyspagnoi. vv aizer. Ivanovici . . Der erste Kuss. Gavotte. Schrader . . Die Spieldose. Imitation. Wittkowsky . Scène de Ballet.

Jungmann . . Aus Oesterreichs Bergen. Tonsttick.

1' aust . . . i< remd im Land. Polka Mjw.nvVn

Necke . . . Quadrille a la Cour.

Spindler . . Fliegende Fahnen. Characterstück.

WALDTEUFEL. Ijeux a )«liv Vnlsp

Lange . . . Nachklange.Melodisclies Tonstückl

1» * i I . I

. iueuimorpnosen. l'otnourn.

. Les Sirènes. Caprice bri 11 n.n t,.

Men verbindt, zich clanhfc Soric

_• — - ----- k.uvuii uo V uui

Titel en Inhoud worden bij do laatste aflevering gratis verzonden.

Laar de beperkte^ oplaag bij cle^e zoo zeldzaam goedkoopen prijs zeker spoedig zal

nn nrnvuon+ef ror'/nnL*on nrii J * .. i _ i i. .. x. A« i . i

. -f a uuu, uie lust wt ucciucmmg gevoelen, niet te lang met nunne

inteekening te wachten, om tegen eene geringe bijdrage van süecüits IO cents per week

m liat l-\A-/i+ ir\ lrmnoii xro« ^ 1 ï , • ^1 • i ^

jvuujui vc\LL wuc zuu icraentige eu uitgeoreiae verzameling rianomuzieJc.

""6'ïoauu „me i>L uu i u im n e n w arzwaiü van aen zoo gevier-

ICU ^uui [juiiibü mi* lovcy vuuiKUlut is aiom voomanoen. Alle iioek- en Muziek handelaren nemen aestellinaen aan. Naar ülaatsen U'.nn r rlovn nipf. 7.l7Ti (r^xrcko+ir>-/-l

"Wanneer des mnropna rln

- ivnnv van UVI

\ÜU ront-sur-öumore vier uur slaat, hoort men weldra haastige voetstappen in de hoofdstraat en de zijstraatjes van het dorp. De mijnwerkers begeven zich naar de mijnen. Dit is het uur van den dagploeg en op hetzelfde oogenblik wordt eiken dag, door dit vroegstondige leven cle slaap van het dorp gestoord. 1

Op het eind van December, een paar dagen voor Kerst, werd cle werkeloosheid nog grooter van de zes mijnen werden nog slechts drié bewerkt en op zekeren Zaterdag, nadat hij cle Iconen had uitbetaald, veraam Jacquemin, dat de mijn, waarin hij tot hiertoe was afgedaald gesloten zou worden. Hij ging naar liet kanoor van de maatschappij en men vroeg hem daar, toen hij binnenkwam:

— U is de opzichter Jacquemin?

^a;lnc'aë nioét li in de mijn numero Vijf afdalen. J

Met een hoofdknik, zonder te spreken, stemde cle opzichter toe en ging weder naar huis terug. Dezen avond was hij nog zwijgender dan gewoonlijk en zeer ongerust vroeg Babette: "

— Is er dan geen werk meer ?

— Ja.

— U begint weer spoedig?

Jacquemin bracht met moeite uit:

— Maandag.

( Wordt vervolgd.')

WIE

zich als LID wil aansluiten bij de Sociaaldemokratische partij, kan zich voor Limburg aanmelden bij den Sekretaris der afdeeiing Maastricht: G. II. PIETERS, Smedenstraat 20, aldaar. '

Geheimhouding wordt gewaarborgd. De konribuüe bedraagt 5 ct. per week en kan in postzegels worden voldaan.

, L AT 1 1 — ~ W ■•-'V'Vl». Vil A»_L UilMlYI XUiJLJVl Vy.l tl J. CII IJClllCll

oesteilingen aan. JNaar plaatsen v/aar deze niet zijn gevestigd geschiedt de toezending franco:

xEIEMEs Loek- en Muziekhandel te Zutphen.

per post, door

„De Volkstribuun" is verkrijgbaar r

Te Maastricht bij

II. Verham, Koestraat.

Aan ons bureau, Smedestraat 20. • Te Sittard bij

P. M. Bormans, tegenover 't Station. Te Eisden bij

Martinus Theelen.

Te Venloo bij

Carl Palla, Jodenstraat. A7

Te Vlissingen bij

L. M ieremet.

Te Arnhem bij

Lokaal „Voorwaarts", Spijkerstraat 92. Te Amsterdam bij

Jacobsen, Rozengracht 137, en

t' iV Nieuwe Leliestr. 60.

J. Kot, Czaar Peterstraat 71. L. M. Hermans, Gerard Doustraat 168. Te Rotterdam bij

G. Schmitz,_ Nadorststraat 85. P. J. Helsdingen, Croosvvijksche weg 150. Te 's Cravenhags bij

F. A Brizée, Iiemsterhuisstr. 87. Te Enschedee bij

J. Tusveld, Koningstraat. ^ Te Hengeloo bij

II. ter Wengel. Te Haarlem bij

J. Muis, Frankenstraat. Te Tiei bij

J. Hendriks, Kerkstraat 233. Te Srteek bij

II. v. cl. Bij, Grootzand.