WEEKBLAD VAN MET NEDERLANDSCH SYNDICALISTISCH VAKVERBOND AANGESLOTEN BIJ DE INTERN. ARBEIDERS-ASSOCIATIE TE BERLIJN

REDACTIE-ADRES:

Albert de Jong, Red. Syndicalist, Haarlem, Telefoon 26827.

ADMINISTRATIE-ADRES:

Freek Spoor, Bestevaerstraat. 146", Amsterdam-West, Postrekening 119609.

ABONNEMENTSPRIJS: ƒ 1.- per kwartaal.

ADVERTENTIEPRIJS:

20 cent per regel; voor aangesloten en sympathiseerende organisaties ct. per regel.

GRONDSLAGEN

Anarcho-syndicalistisch tijdschrift, uitgegeven door het NSV.

A. Müller Lehning, Redacteur,

Insulindeweg 2, Amsterdam-Oost.

J. A. C. Hymans, Administratrice, Harmoniehof 39IH, Amsterdam-Zuid.

Verschijnt zes maal per jaar. Abonnementsprijs per jaar ƒ 2.50, voor leden van het NSV. f 1.20, losse nummers / 0.45.

NSV.

BESTUURSADRESSEN:

Aug. Rosseau, Voorzitter, Commelinstraat81 huis, Amsterdam-Oost.

Jan Wolthuis, Secretaris,

Kraaipanstraat 26 huis, Amsterdam-Oost.

H. Kulderij, Penningmeester, Brochuredepóthouder, Amstelkade 55 Amsterdam-Zuid, Postrekening 119574.

DIENSTWEIGERAARS

Te Veenhuizen zitten de volgende dienstweigeraars gevangen :

Sietse Aardema uit Njjehout, 13 Augustus Jonas A ptroot uit Groningen, 29 Januari Jacob Bakker Azn. uit Kolhorn, 14 April K. J. Bosma uit Oudehorne, 5 April Jan Bregman uit Winkel, 29 Januari G. Hoekstra uit Hypolitushoef Arien Smit uit Leeuwarden, 1 Augustus K. W. de Vries uit Boornbergum, 3 Februari

De data geven den dag aan, waarop dé betrokkene uit de gevangenschap wordt ontslagen.

BOUWVAKKEN

AMSTERDAM

Controle. Boeken en bescheiden van de Landelijke Syndicalistische Federatie van Bouwvakarbeiders in Nederland, penningmeester H. J. v. d. Berg, in de beste orde bevonden. J. C. Launspach,

W. J. Rotgans, C. H. Reijgers.

ENSCHEDE

Controle. Boeken en bescheiden van den penning, meester van DSV. over het tweede halfjaar 1932 nagezien en in orde bevonden. J. Dragt

W. G. Mom.

GRONINGEN

Werkloozen! Het adres van den penningmeester der werkloozenkas, is van af heden: Zaagmuldersweg 40. Wij maken de leden er nogmaals op attent, dat zij zich, aan het begin van iedere werkloosheidsperiode aan bovenstaand adres moeten melden.

Tevens maken wij bekend, dat ieder werkloos lid, trekkende of niet trekkende, iederen Zaterdag zijn contributie moet afdragen, of in uiterste instantie, zich moeten melden.

Indien men dit niet doet, loopt men de kans later onaangenaamheden te krijgen.

HOORN

Adresverandering. Alle correspondentie, ook voor Voorzorg moet voortaan gezonden worden aan E. Heinis, Zon 15, Hoorn

IJMUIDEN

Afdeeling opgericht. Vorige week is alhier een afdeeling gesticht van de Synd. Fed. van Bouwvakarbeiders, met 6 leden. Wij roepen hun een woord ^an welkom toe en zeggen kam. Pootjes dank voor herpen hij in dezen heeft gedaan. Makker?! Nu aan het werk. We kunnen een groote afdeeling krijgen, als er ernstig met de krant en onze andere lectuur wordt gewerkt. Corr.

METAAL-NIJVERHEID

AMSTERDAM

Plakt de contributiezegel op het 5e vakje voor de week van 30 Januari tot 4 Februari 1933, Kijkt persoonlijk uw boekje na.

Klachten over derdén worden niet aanvaard.

De jaarvergadering in Februari vindt plaats op den lOen, te 8 uur in Casino.

Laat niemand het vergeten.

VLISSINGEN

De afdeeling hield Dinsdag 17 Januari een huish. vergadering, waarop ook Hooze aanwezig was. De opkomst was weer, als de vorige niet al te druk bezocht. Verschillende organisatorische zaken werden behandeld. Voor den door het NSV. met de Pinksterdagen te houden Landdag (de plaatsnaam is nog niet nader bekend) zal getracht worden een reiskas te vormen. Dit jaar zal ook een Meivergadering belegd worden. Op een nader te bepalen datum zal een vergadering gehouden worden voor de werkloozen.

Aid sprekers worden genoemd J. Wolthui# •«

A. J. P. Hooze. Wy verwachten, dat nu al de leden eens wat meer activiteit aan den dag zullen leggen. Immers het is niet goed te keuren, dat slechts bestuur en enkele getrouwen op de bres staan; alle leden behöoren aan den uitbouw van onze syndicalistische beweging mede te werken.

Ieder lid kenne dus zijn plicht. H.

OVERHEIDSPERSONEEL

AMSTERDAM

Controle. Ondergeteekenden verklaren de boeken en bescheiden van den penningmeester der Amst. Syndic. Fed. van Overheidspersoneel over 1932 in de beste orde bevonden te hebben.

Onze dank voor de accurate boekhouding.

D. Stevens, T. den Hartog.

PLAATSELIJK NIEUWS

AMSTERDAM

Ontwikkelingsavond SAS. Op Woensdag 28 Januari vond in HWV. een ontwikkelingsavond van het SAS. plaats, die in het teeken van den humor was gezet. Daar op alle voorgaande vergaderingen min of meer zware onderwerpen zijn behandeld, is het zeer te waardeeren, dat onze ijverige ontwikkelingscommissie thans voor een avond van ontspanning had gezorgd. De voordrachten van den bekenden kunstenaar Frans Hulleman ontlokten herhaaldelijk een daverend gelach of werden met stille vreugde aangehoord, waarbij de diepere beteekenis van enkele voordrachten den toehoorders niet ontging. Dat de avond op prijs werd gesteld, bewezen de opkomst en de gezichten der bezoekers. Met een opwekking de volgende bijeenkomsten trouw te bezoeken sloot voorzitter Wijnands de goedgeslaagde bijeenkomst. Na afloop werd een collecte voor de stakende dokwerkers gehouden. Kameraden! Nu weer aan het werk voor de verdieping van onze kennis, opdat wij allen worden goede propagandisten voor het syndicalisme.

Fr. N.

SAS. Woensdag 1 Februari 8 uur in Handwerkers Vriendenkring lezing met lichtbeelden van dr. N. Pijl over Vivisectie op dier en mensch. Den leden wordt aangeraden vroegtijdig aanwezig te zijn, want de bovenzaal heeft slechts een beperkt aantal plaatsen.

Soc. Gemengde Zangvereen. „Steeds Voorwaarts", (Dir. P. ten Bosch). Bovengenoemd koor verleent op 1 Mei zijn medewerking der door het Svndic. Arbeids-Secretariaat te organiseeren 1 Mei-dag. Gezien het groote succes op onze Kerstsoirée komen wij op 1 Mei met een mannen-, vrouwen- en gemengd koor uit. Welnu, zangers en zangeressen vanaf 16 jaar, u kunt ons koor versterken. Wij repeteeren eiken Donderdaeravond in het schoollokaal „Bredero" N. Z. Voorb. wal 284 van 8—8% mannenkoor, van 834—914 dameskoor en, van 91^—10}/2 gemengd koor. De contributie bedraagt voor werkloozen 11 cent, van 16—20 jaar 21 cent en vanaf 20 jaar 26 cent.

D. Stevens secr., v. Stocadestraat 81 (Z.).

De JGOB. houdt op Zaterdag 28 Januari een propaganda-avond in Amsterdam. Jeugdhuis „Oost" Polderweg, 8 uur.

Kaarten a 15 cent bij Mien Kalk, Dapperstraat 15', Amsterdam.

Controle. Boeken en bescheiden van het Syndicalistisch Arbeids-Secretariaat Amsterdam, penningmeester H. J. v. d. Berg, ook correct bevonden.

W. J. Rotgans, T. den Hartog

GRONINGEN

„Volksdagblad"-gezwam. Het schijnt dat de Arbeiderspers mét haar zeven groote dagbladen aan hetzelfde euvel mank gaat als de burgerlijke pers, en ter bladvulling maar opneemt wat de verslaggevers voor de pen komt. Wii lezen in het nummer van 6 Jan. j.1. onder „Een Praatje uit de Provincies" o.m. het volgende fraais:

Het is een wonderliike wereld waarin wij leven; elke date ontdekt men dat opnieuw. Zoo las ik dezer dasren. dit de heer Schuiten, als ik mii niet vergis een der steunpilaren van het PAS. in de stad Groniniren. is opgetreden voor de vereenieing van venters en kooplieden te Winschoten, teneinde deze groep van de bevolking te bewegen . . . . ja, waartoe hij hen wilde bewegen, heb ik eicrenliik niet begrepen. Ik leefde altiid in de meenin<r. dat het PAS. zich voornamelijk, zoo T)iet geheel, bemoeide met de arbeiders in den en peren zin van het woord en dat alles wat daarbuiten viel,, niet in aanmerking kwam om van de zegeningen van het PAS. te kunnen profiteeren. Het is mii uit het optreden van den heer Schuiten gebleken, dat ik volkomen gedwaald heb en dat het PAS. zich ook tot andere groepen ri"ht dan tot Mleen arbeiders.

Deze ridder van de sociaaldemocratische pers zegt te hebben „gedwaald" ten opzichte van onze beweging; wij beamen dit volkomen, doch moeten er aan toevoegen, dat hii tevens „dwaalt" ten opzichte van kam. H. Schuiten. Men weet dat Schuiten door ziin actief deelnemen aan onze beweging bij de werkgevers niet meer gezien is, en in zijn vak van sigarenmaker niet meer aan het werk kan komen. Dat hii dus aangemerkt kan wordén als een gebroodroofde voor zijn idealen, en. waar het in onze beweeing in tegenstelling met die der sociaaldemocraten nu éénmaal en gelukkig onmogelijk is „een droog plekje in dezen zwijnenstal te vinden", noodgedwongen zijn toevlucht moest nemen tot het ambt van marktkoopman. Hij neemt nu 'n werkzaam aandeel in de actie van den marktkooplieden- en ventersbond, en voor die organisatie in Winschoten heeft hij gesproken. Dat hij natuurlijk niet naar den geest spreekt van de naar stemmen en zieltjes hengelende sociaaldemocraten kunnen wij ons indenken. Echter dat geeft deze heeren toch allerminst het recht, ons PAS. te vereenzelvigen met den markt- en koopliedenbond — ofschoon het- anarcho-syndicalisme een wereldbeschouwing is, die ook aan deze menschen plaats biedt,

HENGELO

Vergadering Emma Goldman. Schitterend geslaagd, kunnen wij van deze vergadering zeggen. Een zeer gemengd publiek van ruim 400 personen volgde van 4 uur tot half 8 met géspannen aandacht de besprekingen. Voor Jpet verslag van de lezing verwijzen wij naar het verslag van de vergadering tl

Rotterdam. De rede maakte een diepen indruk; wie maar een beetje duitsch kende, kon spreekster best volgen. Wim Jong gaf een goede vertaling. Debat van 2 OSP.-ers en een Communist. Een collecte voor het Russisch Hulpfonds der IAA. bracht ƒ 21.85 op.

PROVINCIALE SAMENWERKING NOORDHOLLAND

Op Zondag 29 Januari wordt de film Potemkin ^ gedraaid in Hotel De Ooievaar te Uitgeest. Albert de Jong houdt een inleiding.

Gerrit Vergaay zal spreken over: „Van oorlog tot crisis, van crisis tot oorlog" op Dinsdag 31 Januari, café Minnes te Andijk, Woensdag 1 Februari, café De Witte Eenhoorn te Oosterblokker,

Donderdag 2 Februari, café Het Zwarte Paard van A. Koorn te Twisk,

Vrijdag 3 Februari, café te Schellinkhout??????

Cantinefonds voor dienstweigeraars. Verantwoording van steungelden 4o kwartaal 1932. Kas October Timm. VIOS. te den H. ƒ 6.—, J. K. te den H. ƒ 1.— bonnen. Kas November Timm. VIOS. te den H. ƒ 6.—, Ch. v. O. te den H. ƒ 6.— bonnen. Kas December Timm. VIOS. te den H. ƒ 7.50, G. B. te Gr. ƒ 2.50, L. v. E. te Ad. ƒ 10 — bonnen. Giro October A.S. te W. Bakkers ƒ 2.50, A. L. H. te Rd. ƒ 20.— bonnen, A. W. te Ad. ƒ 15 — bonnen, van K. per M. N. te S. ƒ 2.50, H. W. N. te Ad. ƒ 10.— bonnen, Ch. F. te Y ƒ 5.— bonnen, J. B. te Apeldoorn van IAMV. ƒ 5.—, D. J. L. te Ad. ƒ 25.— bonnen. Giro November B. v. G. te S. ƒ 0.44, A. K. te S. ƒ 0.52, G. v. D. IAMV. Laren-Bl. ƒ 5.—, K. A. J. te Wassenaar ƒ 1.50, A. S. te W. Bakkers J 2.50, Mevr. B.—G. v. d. N. ƒ 3.—. Giro December A. K. te S. ƒ 0.84, E. S. H. te Helder ƒ 3.—, A. S. te W. Bakkers ƒ 2.50, B. R. te V. N. ƒ 4.— bonnen, J. W. H. IAMV. Zwolle ƒ 5.—, Mej. E. O. te Alm. ƒ 1.—, W. v. d. A. te D. ƒ 10.— bonnen, van Gebr. H. per B. H. te Gr. ƒ 1.04, L. W. te Ad. ƒ 5.— bonnen, Mej. G. K. te Abcoude ƒ 5.—, Mevr. T. v. M.—M. te Ad. ƒ 10.—, R. de Vr. te Ad. ƒ 2.50, C. M. IAMV. Duurswoude ƒ 2.50, A. W. te Ad. ƒ 20.— bonnen, C. L. te N. N. ƒ 5.—, A. Z. te L. ƒ 5.— bonnen, Nic. W. te Alkm. ƒ 41.— bonnen, K. B. te Nijeh. ƒ 10.— bonnen, H. A. te Ad. ƒ 1.—, Mevr. B. te H. ƒ 5.— bonnen. Den Haag, Januari 1033.

Giro No. 141144. Penningmeester,

S. van Mierloo,

Beetsstraat 276

1

en einde ze voor de scheepvaartbaronnen te verken. Maar de crisis komt en daarmee verrn ^ 'ing van werkgelegenheid. Nu worden ooierjc« nenschen naar verdienste beloond, n.1. met ^ oosheid. Ver van hun geboortegrond moete ^ iu maar zien rond te komen. De burgerlijke ^ len geuren in artikelen en op photo's we ^e varme maaltijden, waarop deze menschen a° bur. jurgerij worden onthaald. Het philantropisc ^ ïerhart begint bij het lezen daarvan snelle ^ doppen en men geeft... wat geld. Maar WJJ.sydeïe lalisten eischen, dat de maatschappijen, die nenschen naar Europa hebben gehaald, vola ^

"U rTAVfYATi Vtn-r» \TV11QT1 f\\TC> V"t" A f1 Vl f Tl

gcillttil/ KSJ.J .. -yflCU

kloppen en men geeft... wat geld. Maar w« y^e calisten eischen, dat de maatschappijen, die ie menschen naar Europa hebben gehaald, vola ^ voor hen zorgen of hun vrijen overtocht naar geboorteland verschaffen. je

Dat is een recht van deze arbeiders en _vo ^ scheepvaartpatroons plicht. -N. Wmte '

EMMA GOLDMAN OVER DICTATUUR

,De dictatuur als moderne religieuse hysterie" vas het onderwerp, dat deze eminente strijdster e Rotterdam behandelde.

,Tele menschen zijn tot inzicht gekomen en verlost 'an het mysterie god. Evenwel, anderen gelooven iu weer in de dictatuur. De groote vraag nu is of le dictatuur er in geslaagd is, de wereld in een ?oede samenleving te veranderen, hetwelk door spr. aan de hand van tal van feiten wordt ontkend. 5ij erkent, dat de dictatuur in Rusland niet de:elfde als die in Italië; echter de middelen zijn vel dezelfde.

[n Rusland zou de proletarische dictatuur heerschen. Spr. noemt dit een legende. In Rusland ïeerscht de dictatuur over het proletariaat. De die. ;atuur kan ook slechts door enkelen en nooit door jen massa toegepast worden. Spr. noemt tal van namen van menschen die uit de C. P. geweerd djn, als contra-revolutionnairen vervolgd en dikwijls tot zelfmoord gedreven zijn.

Nog zuchten in de russische gevangenissen tal van anarchisten, syndicalisten en links-socialisten. Dwang en geweld zijn de middelen van de dictatuur en zoo wordt geleeraard. dat de massa alleen door dwang en geweld tot vrijheid kan komen. De verdedigers van de dictatuur hebben geen geloof en vertrouwen in de massa.

De spoortreinen in Italië, zegt spr, zijn in orde, echter de toestand van de arbeiders is slecht, zij hebben in den opbouw geen medezeggenschap. De groote hoeveelheid machines en de talrijke technische verbeteringen hebben er niet toe geleid den toestand voor de arbeiders te verbeteren. De hongersnood in Rusland neemt weer een dreigend karakter aan.

Van vrijheid is geen sprake.' Het spionagestelsel leidt er toe, dat de eene arbeider den anderen verraadt.

De wetten omtrent de paspoorten zijn verschrikkelijk te noemen.

De boer, die van eigen verbouwde producten iets afneemt, wordt beschouwd als een dief van den staat en ter dood veroordeeld.

De ethische kant van de dictatuur wordt door spr. sterk veroordeeld.

Spr. staat nog even stil bij het 15-jarig bestaan van de gepeoe, hetwelk dezer dagen gevierd is. De geschiedenis dezer instelling zal verschrikk°lijk zijn, riep spr. uit. De anarchistische en svndicalistische gedachten noemt men romantisch. Niemand is groot genoeg de dictatuur over zijn medemensch uit te oefenen. Niet de dictatuur zal de verlossing brengen, deze kan alleen komen door den wil van het volk zelf.

Door communistisch gezinden werden enkele vragen gesteld en tot genoegen der vergadering door spr. beantwoord.

Bovenbedoelde vergadering was belegd in samenwerking met de beide Dageraad-Vereenigingen, vrije groepen, I.A.M.V. en het Plaatselijk Synd. Arb.-Secretariaat.

In de Gouvernestraat, waar het gebouw „Odeon", waarin de vergadering plaats vond, gevestigd is, was een groot politie vertoon. H.

Geen weldadigheid, maar recht

Hebt gij, waarde lezer, het nooit gezien, dat ijverige zwarte volkje, dat vóór de crisis in smettelooze witte jasjes over de verschansingen van de booten der verschillende scheepvaartmaatschappijen hangt met een vreemde glans in de oogen? Ja, U moet hen wel hebben gezien.

Eens groeiden ze op in hun geboorteland, maar om te bestaan hadden ze werk noodig, De scheepvaartmaatschappijen zochten goedkoope en gewillige arbeidskrachten en daarvoor werd dit volkje uitverkoren. Moeite noch kosten zijn gespaard om deze zwarte broeders uit hun geboorteland te halen,

3randbommen ^

Persdienst IAK.) De „Brandofceringenieur Ha. mann a. D." Rumpf heeft een boek £esSr-|[taf' over brandbommen. In een artikel in het Mi ^ Wochenblatt nr. 15 van 18 October 193 - ef hij op, dat in tegenstelling tot het gaswape zoo bijzonder weinig lectuur bestaat over rtibrandwapen. Hij noemt als zoodanig o.a. eer},-.ng" kei van dr. Hanslian „De militaire brandsticn1 (sic!) en citeert verder het volgende uit "e . oJ1d port van het speciale Comité van den Volken voor chemische en bacteriologische wapen®11 • lyjc „Het schijnt, dat de brandbommen hoofdzaK^^ een gevaarlijke bedreiging vormen voor de gerlijke bevolking. Zij zijn inderdaad voor ee , ^ deelte zeer doeltreffend voor het v e r n1 jef gen van steden en gebouwen. _ .;e]eH kunnen de branden, die door brandprojec pg worden gesticht grooten omvang aannemenbrandnrojectielen kunnen worden toegepast 0 door de brisante granaten ontstane paniek te , grooten. Dit ernstige karakter wordt door de ^ king op materiaal nog vererererd. Dit is het g ^ wanneer het een luchtbombardement te?e?boTflwoonde streken betreft, aangezien de brand f men dan hoofdzakelijk gebruikt zullen worden het laatstgenoemde doel."

Voorts schrijft de heer Rumpf:

„Ik heb in miin boek „Brandbommen" zoo ^ en uitdrukkelijk op de beteekenis van het *el\oe\> wezen, dat onze steden onder een regen van v baar metaal en brandende fosforus zon(^e^}eti' doende afweermiddelen aan een zekere vern, ^ ging ten prooi zullen vallen, dat ik daarove deze plaats niets meer behoef te zeggen."

Rectificatie

Emma Goldman verzoekt ons mede te deelen- . zij niet, zooals wij hadden medegedeeld. nl land is uitbewezen, maar het land verlaten ^ omdat zij het er onder bolsjewistisch regi^0 ^ lantrer kon harden. Wii hadden onze medede_ ^ ontleend aan een in 1924 verschenen gesc „Guerre a la Guerre". , ^

Onder „Verklaring" in het vorijre nummer 4) is de naam C. J. Priem weggevallen.

Or> pag. 3 moet in het laatste stukje voor Sc

worden crelezen Schoüp. Oorzaak: plaatsen? $ het bericht werd ons op het allerlaatste ooge

INGEZONDEN

Eerste hulp bij ongelukken ^

Evenals vorige jaren zullen door bemiddeling ^e'l.gggt& beidsinspectie herhalingscursussen worden georga^^ii voor hen, die reeds vroeger een cursus gevolgd in het verleenen van eerste hulp bij ongelukken. De herhalingscursus bestaat uit zes lessen, welke ec per week des avonds van 8 uur tot 9.30 uur in de ^g0f aan de Weteringschans worden gegeven en zijn k081

toegankelijk. daW5'

Opgaven van vermelding van naam, adres, geboorte functie en bij wien werkzaam, benevens jaar vorige worden ingewacht vóór 15 Februari a.s. b\j de A inspectie, Droogbak la te Amsterdam. t

De nieuwe aanvangscursussen zullen wederom in jaar aanvangen. ^t®'1

De gelegenheid bestaat zich nu reeds hiervoor te ^ inschrijven aan bovengenoemd adres, eveneens 011 e' melding van naam, adres, geboortedatum en fu"c bij wien werkzaam.

Door U op te geven, kan voor U, na met vrucht den gevolgd te hebben, een diploma worden afgegeven, door U bevoegdheid verkrijgt eerste hulp in te verleenen. y*

x A'd3

Syndicalistisch Arbeids-Secretariaat * ^

Secretariaat : Karthuizerstraat 12

ONTWIKKELINGSBIJEEN

op Woensdag 1 Februari 1933 in HANDWERKERS VRIENDENKRING, ö jn* n.m., Roeterstraat. Dr. N. PIJL zal een houden over „Vivisectie op Mensch en

Kaarten - bewijs van toegang - verkrijgbaar bij de tarissen der aangesloten organisaties. .5.

Ontw. Commissis^^»'1^

MUSSOLINI

IN ZIJN HEMD jf

Deze, op documenten en feiten levensbeschrijving van den parvenu ,^|r solini, een gedegen arbeid van onzen aanschen kameraad Borghi zal, ter verv^_^ $ van een reeds aangekondigd nummer, ^ $ B.O.O. verschijnen. De inteekenaren c' B.O.O. betalen dan voor dat werk, mooien band, slechts ruim ÉÉN GU ^0fl' Een vakvereeniging, die een collectief nement neemt, betaalt nog minder! ^0e'ie Steunt toch ons prijzenswaardig werk: • en goedkoope boeken in elke arbeiders^ Vraagt uitvoerig prospectus.

B.O.O. ZANDVOORT-HOl-J^/ Filiaal: Nassaukade 300,