.Een Meidag 1938

„Keert tot ons, kindren dezer tijden, Keert tot ons, licht uw dof gelaat, Het ideaal waarvoor wij strijden, Behoeft uw hart, uw hoofd, uw daad!" Wij hebben bovenstaande regelen ontleend aan een bekend gedichf van C. S. Adama van Scheltema, dat tot titel draagt: „De roden roepen" en in 1920 in zijn bundel „De kerende kudde" verschenen is. Maar wellicht heeft de onvergefelijke dichter van het eenvoudige, voor de massa verstaanbare en begrijpbare lied, dit gedicht al veel vroeger gemaakt. Zij klinken als een bede, als een ernstige vermaning ook, deze regelen, waarin de dichter opwekt om hart en hand én daad voor een groot ideaal fe offeren. De mooie regels zijn aan zijn brein ontsproten en door zijn hand op papier gezet ineen tijd, die zo geheel anders was dan die, waarin wij thans leven. Zeker, een man als Adama van Scheltema zou diep geroerd geweest zijn, indien hij onze dagen van barbarisme en verguizing van het individueel menselijke zou hebben beleefd. Maar z'n dichtregelen hierboven geciteerd, hebben nog niets van hun grofe waarde ingeboet; zij zijn integendeel actueler dan ooit. En daarom vonden wij ze overnieuw toepasselijk als inleiding voor een artikel, waarin wij thans voor de achttiende maal ons zetten, om de lezers van ons blad voor te bereiden op de viering van de 1-Meidag. De dag van de eerste Mei te maken tot een dag van feestelijkheid is geen socialistische vinding. Het planten van de Meiboom, het zich versieren met groen en bloemen, producten van hetgeen de natuur in haar vernieuwing, bij haar verrijzenis uit de doodse winterslaap, voorfbrengt, is een gebruik van oude oorsprong en wordt in vele streken van Europa, ook in ons land, nog immer gevolgd.

De socialistische arbeidersbeweging is slechts doordat oude gebruik geïnspireerd om de dag van één Mei te verheffen tot dag van demonstratie en feestviering en zij heeft hem daardoor verheven tot een symbool. In algemene zin is het Meifeest in zijn oorspronkelijke vorm een uiting van vreugde over de verwisseling van winter- en zomergeiij. De tot nieuw leven ontwaakte natuur houdt immers de belofte in van herboren vruchtbaarheid, waarnaar de mensheid in vroeger tijden, zo veel sterker nog dan heden, moést verlangen. Toen de gewezen mijnwerker Dormon, de man, die het slaven en zwoegen van de mijnwerkers uit eigen ervaring als geen ander kende en die de gevolgen ervan aan den lijve ondervonden had, in 1889 te Parijs het voorstel deed om 1 Mei 1890 te maken tot een dag van demonstratie voor de 8-urendag, heeft hem dat beeld, dat symbool van het reeds zeer oude Meifeest, stellig voor ogen gesfaan. Sedert Dormons initiatief zijn nu 49 jaren verstreken en opnieuw bereiden wij ons voor, om, zij 't ook onder andere leuzen dan voorheen, ons 1-Meifeest fe vieren. Wij allen zuilen worden opgeroepen tot deelname aan demonstratie en feestelijke bijeenkomst en dat onder de leuze: ARBEID, VRIJHEID, VREDE. En sterker dan ooit te voren moge bij deze oproep het maanwoord van den gestorven dichter door ons allen verstaan en begrepen worden: Keert tot ons, kindren dezer tijden, Keért tot ons, licht uw dof gelaat, Want sterker dan ooit is de roep om zorgzaam

en waakzaam te zijn, waar immers vrijheid en vrede worden bedreigd en de vraag om arbeid, om werk, met de dag actueler wordt. Door ons aller deelname zal ons gemeenschappelijk getuigenis luider weerklinken en duidelijker worden verstaan. Zelf onze verlangens en idealen den volke vertonen om er anderen deelgenoot van te maken. De samenstelling van de Meileuze voor 1938 is ontsproten aan de nood van deze tijd, want vrijheid en vrede worden niet alleen bedreigd door vijanden van buiten onze grenzen. Ook binnen onze grenzen zijn er velen, die maar al te zeer er naar haken verworven vrijheden in boeien te slaan. En zij vormen een bedreiging voor de vrede, waar zij de invloed van dictatoriaal bestuurde landen willen binnenhalen ot vergroten. Maar bij het samenstellen van de Meileuze is vooral ook gedacht aan de nood van het 400.000 personen tellende werklozenleger, die aan de deur van onze tijd klopt. Onze komende 1-Meidag moge ons bereid vinden om mee te helpen onze leuzen te verbreiden. Hij moge ons óók bereid vinden tot het ontvangen in geestelijke zin vaneen nieuwe wedergeboorte, opdat wij weer krachten verzamelen, die ons in staat zullen stellen te doen wat onze plicht is. Kameraden, wij denken aan de andere regels van dat gedicht van Adama van Scheltema, dat wij aan het hoofd van dit artikel geciteerd hebben: „Wij zijn het vuur, wij zijnde smeden, Wij zijn het wapen en de strijd, Wij zijnde brekers van het heden, Wij zijnde bouwers van de tijd!" De eerste Mei van 1938 moge ons rondom onze banieren in stad en dorp verenigd vinden, opdat onze vuren niet doven, maar brandende blijven. Dan zal de tijd na de eerste Mei ons bereid vinden tot strijden, werken en bouwen.

Onze culturele organisaties, waartoe gerekend worden: het Instituut voor Arbeiders Ontwikkeling, de A.J.C., de Arbeiderssportbond en voorts de bonden van arbeidersmuziek-, zang- en toneelverenigingen, hebben zonder uitzondering behoefte aan financiële hulp van de zijde onzer gehele moderne arbeidersbeweging. Vele dier verenigingen tellen grote aantallen werklozen, waardoor de inkomsten maar al te vaak te gering worden om het aangewezen werk voort te zetten. Voorheen hebben deze organisaties ieder voor zich gepoogd steun-inzamelingen te houden, hetgeen evenwel tot een min of meer chaotische toestand voerde. Daarom het besluit van de Algemene Raad van N.V.V. en S.D.A.P. om één grote inzameling te houden, waardoor op dit terrein een soort van ordening gebracht wordt. Het bestuur van ons N.V.V. besloot, voorzover het zijn aandeel bij deze inzameling betreft, zegels ter beschikking te stellen tot een waarde van 10, resp. 25 cent. Deze zegels nu zullen de leden van de bij het N.V.V. aangesloten bonden worden aangeboden. Ook de leden van onze Bond zullen in staat gesteld worden zulk een zegel te kopen en aldus hun steentje kunnen bijdragen om onze bevriende culturele verenigingen te steunen. Onnodig te zeggen, dat wij deze inzameling warm aanbevelen, waarbij wijde hoop en de verwachting uitspreken, dat onze leden zich van hun allerbeste zijde zullen tonen. Wanneer inde komende dagen de zegels worden aangeboden, zorgt ef dan voor, dat gij niet achterblijft, maar uw bijdrage voegt bij de vele die verwacht worden.

Gemiddelde zegelwaarde (J. L.) Zoals gebruikelijk is, publiceren wijde staat, welke elk halfjaar gemaakt wordt, van het procentsgewijze overzicht van het aantal zegels, dat van elke waarde (vanaf 31 tot en met 111 cent) wordt uitgegeven. Zegelwaarde 31 41 51 61 71 81 91 101 111 le halfjaar 1937 1 6141611 19 19 10 4 2e halfjaar 1937 2 5131511 20 20 10 4 De zegelwaarde over het eerste halfjaar 1937 was 74,6 cent. De zegelwaarde over het tweede halfjaar 1937 was 74.8 cent. Er heeft zich in het tweede halfjaar een verschuiving voorgedaan. De zegels van 41, 51 en 61 cent zijn minder uitgegeven. Daarentegen zijn er van de zegels van 31 cent meer uitgegeven. Dit kan duiden op toetreding van jongeren en ook voortvloeien uit het feit, dat heel wat jongeren die reeds lid waren de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en daarom naar inkomen zijn gaan betalen. Een gelukkig verschijnsel is de toeneming van de verkoop van zegels van 81 en 91 cent. Dit is een bewijs, dat een groter aantal leden betere inkomsten heeft gekregen; een reden tot voldoening. In het eerste halfjaar betaalde 52 pet. ƒ 0.81 of meer contributie. In het tweede halfjaar bedroeg dit 54 pet. Ten aanzien van de contributie een verbetering van 2 pet. „Inde strijd legende werkloosheid" De Werkloosheidsdienst van het N.V.V. heeft een gedegen en grondig onderzoek ingesteld naar de openbare en werkverschaffingswerken, die op het ogenblik en inde naaste toekomst in ons land kunnen worden uitgevöerd. Het resultaat van dit onderzoek is vastgelegd ineen door het N.V.V. uitgegeven uitvoerig rapport van 162 bladzijden druks, dat verschenen is onder de titel: „Inde strijd tegen de werkloosheid”. Het boek is voor leden en instanties onzer beweging beschikbaar voor de prijs van ƒ 1.—.

S+eun-inzameling ten behoeve van onze culturele organisaties