Cr ;rK •ÊafiflL':! éaaïiE# <iJ *® & «4M

(dK Jr) Wanneer men toevallig bij een bespreking op het bedrijfskantoor vaneen fabriek zit en men hoort dan over de productie voor de komende maanden praten als; 250 Saturnus, zoveel Juno, zoveel Pegasus, Orion, Venus enz., dan zou men niet vermoeden, dat men het over klokken heeft. En wie weet nu, dat klokken met deze namen in Nederland worden gemaakt? Want het is toch zo, dat als men over klokken spreekt, men allereerst aan Zwitserland denkt. Maar ook ons land is tegenwoordig een klokkenindustrie rijk en bovendien één, welke gezien mag worden. Want bij de NUFA de Nederlandse Uurwerk Fabrieken Amsterdam werken momenteel ongeveer 180 mensen, die alle onderdelen, behalve glas, voor de klokken maken. Deze Industrie is in Nederland nog niet zo bekend, al zien we in

“tiha alle juwelierszaken de NUFA-klokken, hetzij electrlsch, hetzij mechanisch. Ook ys men voor de fabriek een oude school inde 2e Schinkelstraat te Amsterdam *taat, zou men niet geloven, dat daarin een klokkenfabriek is gevestigd, die zich vooral "4 de oorlog in zo grote mate heeft ontwikkeld. Want op 5 Mei 1947 werd deze school nadat men ineen fabriekje op de Bloemgracht op kleine schaal klokken gaan fabriceren. nj zouden u kunnen vervelen met het noemen van vele en grote cijfers. Eén uitzonde’üg willen wij maken, nl. dat per week 1000 klokken kunnen worden gemaakt, terwijl 5® Productie per dag en per man 33 stuks is. ojdens de rondleiding hebben wij kunnen constateren, dat er zeer goede vakmensen "'erken, die dit fijne werk met zorg en doorzicht moeten verrichten, maar daarnaast is Veel routine-werk, dat door ongeschoolden wordt gedaan. rondleiding hebben wij op de gevoelige platen vastgelegd, zodat u ook een over— zij het beknopt van de fabricage van de kalender-, wand-, keuken-, bureau-Penduleklokken kunt zien. De onderschriften verduidelijken nog een en ander. "3. afloop van deze interessante excursie hadden wijde indruk, dat deze industrie, "tlke nog inde kinderschoenen staat, met zorg en vooruitstrevendheid wordt geleid en "ö zo’n industrie mogen wij in Nederland wel een beetje trots zijn.

ZONNIG! Op onze beurt plaatsen wij thans onze zeer gewaardeerde medewerker J. P. J. de Kok Jr., die zo vaak anderen „In het zonnetje” zette, met zijn lieve vrouw, in het middelpunt der belangstelling. Op Donderdag 13 October zijn zij te Rotterdam gelukkig getrouwd. (Neen lezer, u vergist zich, de achtergrond van het geval, van de FOTO bedoelen wij natuurlijk! is géén gevangenis). Onze hartelijke gelukwensen, zeker ook namens talrijk veel lezers en lezeressen, vergezellen het jonge paar op de verdere levensreis. Behouden vaart, zonnig weer en vooral steeds een zonnig humeur, beste vrienden!

UIT ONZE INDUSTRIE

Slibzuiger Madoera te water gelaten. Vaneen der hellingen van J. en K. Smit’s Scheepswerven N.V. te Kinderdijk werd onlangs de slibzuiger Madoera te water gelaten. De opdracht voor de bouw van deze slibzuiger werd gegeven door het Technisch Bureau van het Ministerie van Overzeese Gebiedsdelen aan de Industriële Handelscombinatie Holland. Deze combinatie bestaat uit zes werven, die behalve op de bouw van koopvaardijschepen zich ook hebben toegelegd op de bouw van baggermaterieel. De Madoera is bestemd voor het departement van Verkeer, Energie en Mijnwezen, afdeling Havenwezen te Batavia en zal dienen om havens en riviermonden in Indonesië voor scheepvaart toegankelijk te maken en te houden. De Madoera zal vermoedelijk half Februari as. op eigen kracht naar Indonesië varen. (Het Pin. Dagblad) Een kogel-, rollager- en lagerbussentrekker. Er is een nieuwe technische vinding, welke een ongekend aantal mogelijkheden biedt op werktuigkundig en electrotechnisch gebied. Na lang en zorgvuldig onderzoek is men er in geslaagd een geheel nieuw werktuig te construeren om kogellagers, rollagers en lagerbussen van hun as te trekken. Het bestaat uiteen busvormige houder met conisch binnenoppervlak, waarin een aantal stalen segmenten past. Deze zijn zodanig vervaardigd, dat zij tussen de kogels of rollen grijpen en de borst van de binnenring stevig omsluiten. Met behulp vaneen schroef kan de lager dan in axiale richting worden verwijderd. De segmenten zijn verwisselbaar naar gelang de maat van de kogel- of rollager. Met behulp van dit werktuig kunnen niet alleen de kogel- of rollagers sneller worden verwijderd, maar bovendien zijn de kansen op beschadiging van de as practisch tot nul gereduceerd. Bij de lagerbussentrekker, die tot doel heeft lagerbussen, die zijn opgesloten in

potgaten, op efficiënte wijze te verwijderen, zijnde segmenten zodanig vervaardigd, dat zij tussen de onderkant der lagerbus en de bodem van de pot kunnen dringen, waarna eveneens op axiale wijze de bus uit de pot kan worden getrokken. Ook bij dit apparaat zijnde segmenten verwisselbaar naar gelang de diameter van de pot. Het nieuwe product, dat op een Nederlandse vinding berust en op alle gebieden, waar kogel- of rollagers worden gebruikt, veel nut zal afwerpen, zal binnenkort in Nederland in serie worden vervaardigd. Octrooien zijn aangevraagd voor Nederland en de U.S.A., omdat ook uit laatstgenoemd land grote belangstelling wordt verwacht. (Het Fin. Dagblad) 1 Bacteriedodende lamp. Bij de N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken te Eindhoven is een bacteriedodende lamp ontworpen. Door sterke ultraviolette stralen ontstaat een vernietigende uitwerkinr op( bacteriën, schimmels, gisten en andere; mlcro-organismén. Deze lagedrukkwiklamp voorkomt bederf van producten, die gevoelig zijn voor bacteriën en schimmels. De lamp is reeds in productie genomen en opent grote mogelijkheden voor de levensmiddelen verwerkende industrieën. (Nederl. Fabrikaat) Nieuwe methode bij solderen van rijwielframes. De N.V. Eerste Nederlandse Rijwiel- en Machinefabriek v/h H. Burgers te Deventer, de oudste industrie op dat gebied in Nederland, is overgegaan tot het solderen van de frames van haar rijwielen door middel van Philips hoogfrequente verhitting. De toepassing van dit systeem vereenvoudigt de voorbewerking van de frames en betekent een belangrijk kortere soldeertijd, terwijl ook de nabewerking tot een minimum wordt teruggebracht. (Nederl. Fabrikaat)

5