Van de Redaktie

1. Onze medewerker dr. Bartstra moet door ander werk gedwongen, zijn geregelde wekelijkse arbeid aan ons blad omzetten in een losse band. Dat de krant daardoor een der allerbekwaamste schrijvers op de achtergrond ziet treden, is stellig een verlies. Herhaaldelijk bleek mij uit brieven en gesprekken, dat men het éérst het Buitenlandartikel las.

Het aantal religieus-socialistische historici in ons land is niet groot. Eén vervanger van Bartstra heb ik niet. Wel zullen wij door medewerking van enkele bekwame jongeren en ouderen een goed peil trachten te handhaven. En zeker hopen wij, dat Bartstra eenmaal weer in staat is, die leiding te geven, die wij zo hogelijk waardeerden. Dat hij nu op ongeregelde tijden schrijven blijft, verheugt ons.

2. Dat er allerlei slechte lezers zijn, weet ieder die wel es schrijft.

Dat slecht-lezenden gauw verontwaardigd worden, behoort tot de psychologische kenmerken van dit type. Uit de laatste week een paar voorbeelden:

le. iemand is verontwaardigd en teleurgesteld, omdat ik schreef: dat er in de geschiedenis naar onze religieuze overtuiging een heilige zin ligt, die verwerkelijkt moet worden. Of ik dan soms wat in Duitsland, Italië enz. aan martelingen en misdaad gebeurt, aan Gods leiding toeschrijf dat had le van mij nooit gedacht.

Gelukkig heeft onze vriend nog niet bedankt voor ons blad (wat wèl gebeurde door iemand, die het met een artikel van plm. zes weken geleden niet eens was!) en kom ik dus op zijn bezwaren terug.

2e. iemand vindt dat ik met Haagse bacillen besmet ben, omdat ik schreef dat zowel proletariërs als intellektuelen aan de vernieuwing van het socialisme arbeiden. Het valt hem tegen zulke klanken uit Bentveld te vernemen. Wélke klanken, makker? Zeg ik soms dat proletariërs beter zijn dan intellektuelen? of omgekeerd? Ik volg alleen het Nederlandse spraakgebruik, dat nog past op de werkelijkheid, en zeg alleen: er zijn in Nederland nog proletariërs en intellektuelen en zij moeten samen voor een nieuw socialisme arbeiden.

Bacillen? Misschien vermoedelijk heeft de schrijver pas een beroerde diskussie op een afdelingsvergadering bijgewoond. Want als ze daar over proletariërs en intellektuelen beginnen ongeneeslijk!

3. Het wachtwoord is ditmaal van Adolf Keiler, uit een fijn boekje: Op de drempel der diepere werkelijkheid.

Verenigingsllllilllllllllllllllj löVAn iii(iiiiiiiiii[iiiiil leven

Religieus-Socialistische Bijeenkomsten – 30 Sept.

Amsterdam, ’s morgens halfelf, Bellevue, Leidsche Kade.

Spreker, dr. G. Horreus de Haas.

Onderwerp, „Profeet, Priester, Volk”. Muzikale medewerking van Rie Mulder. Toegang 20 cent. Werklozen vrij.

Utrecht, ’s avonds 7 uur. Harmonie Ambachtstraat 12. Spreker: ds. N. J. C. Schermerhorn.

Onderwerp: „Rustig in de storm”. Toegang 10 ct. Werklozen vrij.

R.S.V. afd. Groningen

Sprekerslijstje 1934—1935: 14 Oct. ’34: dr. F. C. de Vries, Praneker; 18 Nov. ’34: ds. N. J. C. Schermerhorn, Hoog-Soeren; 24 Dec. ’34; dr. G. Horreus de Haas, Zwolle; 30 Dec. ’34: ds. P. v. d. Veer, Amsterdam; 13 Jan. ’35: ds. J. L. Faber, Zutfen; 24 Febr. ’35: ds. L. H. Ruitenberg, Surhuisterveen; 17 Maart ’35; ds. D. Bakker, Drachten; 30 April’3s: Wijdingsbijeenkomst 1 Meidag, ds. P. v. d. Veer, Amsterdam.

Het weekend, dat oorspronkelijk in Sept./Oct. van dit jaar zou worden gehouden, is uitgesteld tot Maart 1935. Bijzonderheden volgen later.

De sprekerslijstjes zijn bij de drukker en zullen binnenkort worden verspreid.

Het bestuur van het R.S.V. heeft in zijn laatste bestuursvergadering besloten zelf het centrum te zijn voor de propaganda voor „Tijd en Taak” in Groningen. Zij, die mede wenschen te helpen of adressen hebben voor genoemd blad, kunnen dit berichten aan Jaap Start, Vischmarkt 28a. Helpt allen mede.

Amsterdam R.S.V. en A.G.

Het winterwerk, voorzover dat de kursussen omvat, is geregeld en het programma is aan de leden toegezonden. In het geheel worden 7 kursusreeksen

aangekondigd voor groepen die om de 14 dagen samen komen. In drie groepen wordt „Religieuze Opbouw” behandeld; in twee groepen spreekt men over „De socialistische en de religieuze idee”; een andere groep behandelt „Het denken, de twijfel en het geloof”, terwijl een zevende „Het bevrijding.smoment in de kunst” tot onderwerp heeft.

Het nauwkeurige programma is verkrijgbaar bij Jet Hartog, Weteringschans 139 (C.).

A.C. Groep Arnhem

De „Tijd en Taak”-groepjes komen na het weekeinde van eind September samen:

1. Woensdag 3 October ’s-avonds 8 uur bij Secrève, Vondellaan 93. Onderwerp: „Verschillen in levenshouding” van H. R. H. (No. 42, 21 Juli 1934).

2. Donderdag 11 October: ’s avonds 8 uur bij Henstra, H. Gorterstraat 4. Onderwerp: „Anti- Militarisme” aan de hand van: „Is de Amerikaansche christenheid radicaal?” van J. Kalma (N. 48, 15 September ’34).

Men kan naar verkiezing aan een of aan beide groepjes deelnemen.

A.C. Groep Sneek

Abonnementsgelden T. en T. 4e kw. (ƒ0.90) te voldoen bij H. Sikkes—Hartelust, Emmastraat 2. vóór 7 October.

Wie plan heeft 20—21 October naar de ledenbijeenkomst in Bentveld te gaan, vervoege zich spoedig aan hetzelfre adres. We zijn voornemens per auto te gaan. Kosten ƒ 3 a ƒ 3.50 retour.

7 October eerste bijeenkomst ten huize van dr. De Vos. Bespreking van winterprogramma, verslag Pinkstercursus in Bentveld, zo mogelijk inleiding van dr. De Vos.

A.G. Groep Velzen

Wat doen de groepen van de A.G.? Onze redacteur heeft de wens uitgesproken, dat we daar een en ander over zouden vertellen, dus steek ik van wal.

De groep Velsen der A.G. bestaat uit 17 leden, waarvan de meesten elkaar geregeld ontmoeten op onze leesclubavonden, die vorige winter eens in de drie weken gehouden werden. Zo nodig houden wij apart hiervan ledenvergaderingen. Op de leesclub komen n.l. ook niet-leden, geestverwanten, werkloze kameraden, w.o. twee internaatbezoekers. De leiding van onze leesclub berust bij Moltzer en zij wordt ten huize van één onzer leden gehouden. Het te lezen boek wordt door de deelnemers aangeschaft; indien dit bezwaar oplevert zorgt de groep hiervoor. Deze winter lazen wij „Jaurès” van Banning. Het aantal deelnemers varieert tussen 12 en 16.

8 Oktober 1933 hielden wij tesamen met Haarlem een familiedag te Santpoort, die uitstekend geslaagd is. Dit jaar willen wij in IJmuiden zelf een dusdanige bijeenkomst houden op 14 Oktober.

Onze finantiën waren tot dusver niet geregeld; wij gaan nu een kleine bijdrage per jaar van onze leden vragen (ƒ1.—, werklozen 25 cent).

Op alle vergaderingen waar wij er de gelegenheid voor krijgen wordt geregeld gewerkt met brosjures en met Tijd en Taak. Tesamen beloopt dat over 17 maanden een bedrag van ƒ 25. Èn vorig jaar én dit jaar namen wij ook aan de speciale T. en T.- aksie deel. Op het ogenblik hebben wij hier 79 T. en T. abonnees en enkele samen-lezers.

In Augustus 1933 werd een speciale commissie van vier leden ingesteld voor Makkerhulp. Het kontakt met de arbeidersbeweging werd na enige tijd verstevigd, doordat nu een vijfde lid als schakel met de partij optreedt. In de eerste negen maanden van haar bestaan inde Makkerhulp aan bijdragen ruim ƒ450 en gaf zij aan steun uit plm. ƒ 330. Sindsdien werken wij op dezelfde wijze voort: enerzijds verzamelen van adressen, toezenden van circulaires, huisbezoek en het innen van zoveel mogelijk vaste bijdragen; anderzijds onderzoeken van opgegeven adressen, huisbezoek en steun uitkeren en dan liefst kontakt blijven houden. De commissie vergadert minstens eens in de drie weken, terwijl verder nog talrijke besprekingen gehouden worden. Nu wij enige tijd aan de arbeid zijn, zien wij dubbel hoe zeer dit werk nodig is. Moge dit een aansporing zijn voor groepen, die dat nog niet deden, dit moeilijke maar mooie werk ter hand te nemen

L. WANSINK—SOETERS.

Boekbespreking 111111111111111111111 lIIIIIIIIIIIIIIIUIII

„Twintig Jaar” 1914!—1934? Uitgegeven door de Boekenvrienden Solidariteit, Hilversum, Postbus 12. 56 Blz. prijs ƒ0.75. Bij inschrijving op de maandelikse uitgaven van „Solidariteit” ƒ 0.50.

Met een zekere tegenzin namen we dit boekje ter hand; er zijn al zo veel goede anti-oorlogs-

boeken en nu een soort bloemlezing van oorlogsgedichten, een stukje uit het „Communistische Manifest”, oorlogsproza, bekende houtsneden en tekeningen? Maar het is goed zo herinnerd te worden aan het ontzettende van de wereldoorlog. Voor we niet zeker zijn van vrede, mogen we nooit vergeten wat oorlog is niet één dag.

Het boekje bevat de vertaling van een tweetal hoofdstukken uit Ernst Toller’s boek „Eine Jugend in Deutschland”. In „Strijders voor de vrede achter tralies!” herinnert Nico Rost ons aan het lijden der duizenden vrijheidsstrijders in de Duitse concentratiekampen, welk leed verpersoonlikt wordt in de gevangenschap van Ossietzky, Renn en andere schrijvers, wier martelingen zonder protest door hun vroegere bewonderaars worden toegelaten. Verder twee gedichten van Martien Beversluis, een oorlogsfantasie van Latzko en vertaalde gedichten van Erich Mühsam, Kastner e.a., waaronder een aangrijpende „ballade van een jong soldaat” door Eugène Dabit. Ook door de meesterlike houtsneden van Masereel is dit boekje getuigenis tegen de oorlog. A. D.

Dame 50 jaar. Vrijzinnig Hervormd wenscht huishouding waar te nemen, voor heer of klein gezin, goede aanbeveling ten dienste. Briev. No. T.T. 282, Bureau v/d blad.

Geboren : TJITSKE dochter van F. VAN DER MEER en T. VAN DER MEER-FEENSTRA Leeuwarden, 25 Sept. '34 Midlumerstraat 3

EEN VASTE PLAATS in vele huiskamers en EEN NIEUWE PLAATS in vele andere heeft en krijgt de KA.NTEKLEERDAGKALENDER van de N.V. voor 1935, onder redactie van Dora de Jong. H. Ploeg Jr. en Cor de Roo. De prijs is verlaagd tot 75 CENT CENTRAAL BUREAU DER N.V. WILLEM BARENTZSTR. 39 – UTRECHT GIRO 18559

gllllllllllllllllllltllllUlllllllllllllllllllllli llllllllllllllllllllllllllllllllllll»lllllllllll| I I Jnhoud I I 1 De troonrede en Van Deyssel, W. B. ... 1 1 I Buitenland: Terugblik, J. S. Bartstra ... 2 | s Wachtwoord 3 1

I Denken en doen, P. Kuin 3 1 I Binnenland: Militaire uitgaven, de kerk i I als politiek richtsnoer, De September- g I betoging, J. A. Bruins 4 | i Bij de dood van Katharina Breskows- i

I kaja, H. Roland Holst 5 i i Gifgassen, A, Vannu 5 | I Gedicht; Trekkende vogels, J. J. Zelden- 1 I thuis G i

g Ontkracht Christendom, K. Geertsma ... 6 i i Realiteit en Bouwkunst, G. Feenstra 7 1 iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiil