die in de bibliotheek ’t meest gevraagd worden (apart voor meisjes en jongens op te geven)”. Onder deze boeken werd door ons op grond van onze ervaring „Dik Trom” genoemd (niet „Pietje Beli”, omdat die in onze bibliotheek niet voorkwam). Waarschijnlijk werd ~Dik Trom” ook op de andere lijsten op een dergelijke wijze genoemd, en verkreeg het bij de bewerking der antwoorden in Genève het bewuste „c”tje, als zijnde een der meest door kinderen gevraagde en dus klassiek geachte kinderboeken.

Al verschilden de opvattingen van de inzenders dus waarschijniijk niet zoveel van die van mej. K. en den heer 8., de moeilijkheid van dergelijke rondvragen blijkt een juiste indruk te geven gegrond op gegevens van verschillende, los van elkaar staande, personen. Voor de tweede druk van dit rapport, in 1932 verschenen werd de Hollandse lijst nog herzien door mej. Lobo. Zij moest eveneens rekening houden met de voorhanden zijnde gegevens, doch zij heeft klaarblijkelijk toen ook méér waarde gehecht aan de tweede groep: ~de bij kinderen meest geliefde boeken, die geiijkertijd een goed beeld geven van kinderleven”, want de meest belangrijke boeken werden met dit ~b”tje voorzien. Na het overiijden van mej. Lobo heeft de secretaresse van het Bureau International d’Education, M.lle B. Weber, die in deze jaren een prachtige internationale kinderboekencollectie bijeenbracht, mij geregeld om aanvulling van de Hollandse voorraad gevraagd. Deze lijsten, waaruit zij de boeken bij de uitgevers aanvroeg, bevatten m.i. meest waardevolle boeken, in dezelfde geest als wij de jeugdboekengids „De Kieine Vuurtoren” samenstelden. Deze gids werd door haar bij speciale vragen ook geraadpleegd, zoals zij mij schreef.

In April van dit jaar was er sprake van een nieuwe gedrukte catalogus en beloofde M.lle Weber, voor wier bekwaamheid en werkzaamheid ik grote waardering heb, mij de Hoilandse gegevens ter herziening toe te zenden. Sindsdien heb ik niets vernomen en ik vrees, dat onder de tegenwoordige omstandigheden van een herdruk wel niets zal komen.

Nu moet ik op de bewuste critiek echter zowel aan de inzenders ais aan mijzelf bekennen, dat ik ongewild toch schuldig eraan ben, dat „Dik Trom” klassiek blééf, want doordat ik zelf ook veel meer waarde gehecht heb aan de andere groep, was het mij totaal ontgaan, dat nu dit boek feitelijk de Hollandse „klassieken” mede vertegenwoordigde, een eer, die het ook m.i. dus zeker niet toekomt. Door het stukje van mej. Knappert drong dit tot mij door, en ik ging dus ook voor mijzelf na hoe dit mogelijk was, met het hierboven vermelde resultaat. Tijdens mijn kort bezoek aan Genève was de opstelling anders, en is het mij ook niet tussen de andere uitgaven speciaal opgevallen. Ik zal nu echter aan de secretaresse voorstellen de groepering nog eens te herzien en de accenten te verleggen.

Het is trouwens een feit, dat het contact tussen het Bureau in Genève en Holland éénzijdig en niet-officieel is. Op verzoek der secretaresse heb ik naar mijn beste weten de aanvullingslijsten verzorgd, maar ik ben volkomen bereid met andere instanties samen te werken. Naar aanleiding van een latere rondvraag betreffende jeugdperiodieken heb ik mij in „Het Kind” in 1933 tot belangstellenden gericht met verzoek tot medewerking, maar deze was toen zéér gering. Nu heeft de heer B. wellicht een voorstel tot meer officiële samenwerking? Gaarne zal ik ieder practisch voorstel bij de secretaresse van het Bureau ter sprake brengen, die evenals ik zelf meer algemene belangstelling en bredere samenwerking zeker zal waarderen. H. J. KLUIT.

BOEKBESPREKING

Vrede door recht, door Wim Thomassen. Uitg. A.J.C., Amsterdam. Een klaar brochuretje van iemand, die in een rechtsorde d e voorwaarde ziet tot uitbanning van de oorlog. Deze overtuiging delen wij; wij verheugen ons ook. als de socialistische jeugd de strijd niet opgeeft. De brochure doe haar werk vooral voor de toekomst.

Verenigingsleven

Onze getuigenisavonden Wij herinneren de lezers van „Tijd en Taak”, die niet bij een R.S.G. zijn aangesloten, aan de getuigenisavonden in: Arnhem: Dinsdag 14 November, 20 uur in de concertzaal van „Musis Sacrum”; sprekers dr. W. Banning en S. de Jong. (Indien n.l. de Staat van Beleg het houden van openbare vergaderingen niet onmogelijk maakt).

Eindhoven: Donderdag 16 November, 20 uur, in het gebouw „Voorwaarts”, Stratumse Dijk; sprekers dr. W. Banning en J. van der Kieft. Groningen: Vrijdag 17 November, 20 uur, in de grote zaal van het Concerthuis, Poelestraat 30; spreker dr. W. Banning. Leeuwarden: Getuigenisdag op Zondag 26 November met als sprekers: mevr. ds. F. Kalma—Koops en ds. L. H. Ruitenberg. Enschede: Dinsdag 28 November, 20 uur, in de grote zaal van „Ons Huis”, Oldenzaalse straat; sprekers dr. W. Banning en S. de Jong.

Kort verslag van de eerste drie AMSTERDAM zette in: de zaal van de Vrije Gemeente was vol, maar de galerijen behoefden niet te worden geopend. Een goede aandacht maar wat is het triest, dat de liederen niet bekend zijn en slecht worden gezongen!

HAARLEM was de tweede; een geheel bezette zaal van de Prot. Bond, ook de galerijen vol; een zeer aandachtig publiek. Van de nieuwe brochure werden meer dan 100 ex. verkocht; bovendien nog een 70 nummers van Tijd en Taak. En gelukkig werd het slotlied vrij behoorlijk gezongen. Een héél goede avond —■ en dat, terwijl er geen R.S.G. is! Hulde aan de werkersgroep!

ROTTERDAM de derde in de rij; de zaal van „Ons Huis” was ook boven bezet. Er werd zeer aandachtig geluisterd. De brochure-Ruitenberg werd gretig gekocht. Men deed het zonder samenzang; dat kan óók, en is in elk geval beter dan slecht. Onze werkersploeg was best tevreden, en hoopt, dat de vruchten zichbaar zullen worden.

Arbeiders-Gemeenschap der Woodbrookers Het jaarboekje der Arb. Gem. over 1939 verschijnt eind Dec. 1939 of begin Jan. 1940. Het boekje omvat het jaarverslag van de secretaresse, verslagen van het werk te Bentveld en Kortehemmen en een overzicht van de zomercursussen te Barchem. Wie dit boekje, dat ƒ0.50 kost, wenst te ontvangen, kan het bestellen tot 1 Dec. a.s. bij de secr. Dora do Jong, J. M. Coenenstraat 20, Amsterdam. Men betaalt na ontvangst.

R.S.G. Arnhem e.o. Onze leesclub komt weer samen op 17 November a.s., om acht uur, ten huize van mevr. Gijsen, Lisztstraat 8. Belangstellenden kunnen zich er alsnog bij aansluiten. Ons weekeinde heeft plaats op 25 en 26 November a.s. in het Oolgaardthuls, Klingelbeekseweg 61. Algemeen thema: Europa en de taak van het socialisme. Sprekers: J. v. d. Kieft, G. M. Nederhorst en J. G. Bomhoff. De deelnemersprijs is teruggebracht op ƒ1.— (echtparen ƒ1.50). Men vrage een volledig programma aan bij den secr.: Zijpend.weg 43.

R.S.G. Groningen Zondag 5 Nov. vond onze eerste Zondagochtendbijeenkomst plaats, waar ds. D. Bakker een gloedvolle rede uitsprak over „De strijd voor de vrijheid”, terwijl de mooie zang van „De Onthoudersstem” nog bijzonder tot de gewijdheid van het samenzijn meewerkte. Nu komt onze Getulgenisavond op 17 November in het Concerthuis, waar dr. Banning komt spreken. Wij wekken zowel de Groningers als alle belangstellenden uit de omstreken ten zeerste op hier aanwezig te zijn. Wie zeker wil zijn van een plaats, kan reeds nu een toegangsbewijs verkrijgen tegen toezending van 22 cent in postzegels bij den secr., dr. J. W. Dekker, De Sav. Lohmanlaan 25.

Tijd en Taak-groep Dordrecht Maandag 13 Nov. a.s. ’s avonds 8 uur, in Huize „De Boer”, tweede bijeenkomst onder leiding van da. Houtgast. Gekozen is het boek „Wat dunkt u van de mens?” van dr. W. Banning. De belangstelling voor onze groep is groeiende, zorgt dus tijdig een plaatsje te hebben.

R.S.G. Sneek

Wij wekken op de Getulgenisbijeenkomst in Leei> warden op 26 Nov. a.s. te bezoeken. Wij moeten daar in een behoorlijk getal naar toe.

Onze jaarvergadering zullen ive inlassen in een Zondagmiddagbijeenkomst op 19 Nov. Houdt die middag vrij. H. S.—H.

R.S.G. Utrecht

Op de bijeenkomst op Zondag 12 November a.s., in gebouw „Harmonia”, Ambachtstraat 12, zal voor ons spreken dr. K. F. Proost te Rotterdam en wel over het onderwerp „De Mens”. Aanvang des avonds 7 uur. De toegangsprijs is 10 ct., terwijl werklozen vrij entrée hebben.

Zoals reeds eerder in deze rubriek is vermeld, is ook in Utrecht een Getuigenisavond in voorbereiding. Deze zal plaats vinden op Woensdag 29 Nov. in een nader bekend te maken zaal. Sprekers zijn dr. L. H. Ruitenberg en J. v. d. Kieft. Binnenkort zullen toegangskaarten in voorverkoop worden gegeven bij een aantal leden.

In het volgende nummer van T. en T. zullen over een en ander nog nadere mededelingen worden gedaan.

Zaanstreek

Door mobilisatie, vertrek uit Zaandam en andere oorzaken zijn. zo veel onzer religieus-socialistische geestverwanten afgevallen, dat wij geen kans zien deze winter een cursus te vormen. Daar nog geen definitieve organisatie was opgericht, is in overleg met ds. Smits besloten de zaak voorlopig te laten rusten. Het ontbreekt in. Zaandam niet aan sympathie, maar wel aan mensen, die iets willen doen.

J. E. O.—S

Bentveldnieuws

De nieuwe vierweekse jongevrouwencursus

Natuurlijk hebben we, na de zo vreugdevolle ervaring van verleden jaar, een nieuwe vierweekst opgezet en de blauwe boekjes de wereld ingestuurd Of er nu, in zo geheel andere omstandigheden, nog kans van slagen is? Er zijn stellig genoeg jonge verpleegsters, huishoudelijke en maatschappelijke werksters, die graag een maand niet alleen zouden uitblazen, maar ook wat öpdoen. En het programma is aantrekkelijk, genoeg. Ziehier:

1. Verschillende bevolkingsgroepen van ons land in hun geestelijk en sociaal streven.

2. Bespreking van een aantal romans, waarin de verschillende geestelijke en sociale milieu’s met hun strijd, conflicten en idealen worden getekend.

3. Leidende figuren in tijden van druk en nood. Thomas More; Gijsbr. Karei van Hogendorp; Rosa Luxemburg; Martin Buber.

4. Het vraagstuk van de vrije tijd. Vrije tijd en arbeid; vrije tijd en spel; vrije tijd en ons eigen leven.

Enkele musea in Haarlem zullen worden bezocht. Ook staan er enige voordrachten met lichtbeelden over beeldende kunst op het programma en er zal dikwijls gelegenheid zijn om te luisteren naar goede muziek.

De leiding is weer bij mej. M. L. van Rhijn en mej. dr. M. H. van der Zeyde. De tijd ditmaal van 15 Jan.—10 Febr.

Men kan ook, als er maar 14 dagen beschikbaar zijn, de eerste of de laatste twee weken meedoen.

Er zijn stellig genoeg jonge vrouwen die er zin in hebben.

Als er geen onoverkomelijke moeilijkheden zijn laat men dan schrijven!

Is er niet een spreekwoord van wil en weg?

Blz.

Het nieuwe denken, W. B 1 Buitenland: Afbraak in Oost-Europa, B. W. Schaper 2 De ontmoeting, F. Kalma—Koops 3

Binnenland: Het Oranje-boek, De scheiding. Calvinisme en slavernij, J. A. Bruins 4 Heilige Grond, A. M. L. Frevel 5 Kerstspelen, M. H. v. d. Z 5

Overwinningsfeesten, Bep Otten 5 Bij Aart van Dobbenburgh, Roel Houwink 6—7 Dat alleen, H. Roland Holst 7 Boekbesprekingen 7 Uit de kerkelijke wereld, L. H. Ruitenberg 8 Willibrord-herdenking, W. B 9

Nieuws van overal 9—lo Vrede?, H. v. Riesen 10 Socialisme en neutraliteit 10 Hoe werd Dik Trom klassiek?, H. J. Kluit 10—11 Verenigingsleven 11—12