niet zouden moeten willen vragen en, zo zij het krijgen konden, zouden moeten weigeren te aanvaarden, omdat het een vrucht is, niet van overreding, maar van dwang.

Wanneer wij willen, dat ons volk weer oog krijgt voor de waarde van de Zondag, dan moeten wij het niet op deze hardhandige wijze trachten bij te brengen, maar moeten wij ons ervoor inspannen, dat het de Zondag gaat zien in het licht, dat de Bijbel daarop laat vallen. Daarom ligt hier allereerst een taak voor de kerk en kan de Overheid niet meer doen dan daarbij op enige afstand volgen. v. W.

.- ':__:‘ î ‚— ‘ A

Weekend-conferentie voor mensen uit het Verzekeringsbedrijf.

op 29 en 30 November a.s. De Arbeiders Gemeenschap der Woodbrookers organiseert op 29 en 30 November a.s. een weekend-conferentie te Bentveld voor mensen uit het verzekeringsbedrijf.

Het programma voor deze conferentie, opgemaakt in overleg met enkele mensen uit het verzekeringsbedrijf, luidt als volgt: Opening: Zaterdag 17 uur. Broodmaaltijd: Zaterdag 18 uur. De zedelijke en religieuze grondslagen van de sociale zekerheid, door Mr. A. H. Heering, Zaterdag 20 uur. •

Ochtendwijding: Zondag 10 uur. De toekomst van het verzekeringsbedrijf, gezien in de richting van eeni socialistische maatschappij door Mr. S. Mok: Zondag 10.30 uur. Warme maaltijd: Zondag 13 uur. De positie van de employé als bedrijfsgenoot door Drs. J. Oudegeest: Zondag 16 uur. , Sluiting: Zondag 18 uur. Daarna broodmaaltijd.

Zakelijke gegevens: Cursusprijs naar draagkracht: ƒ4.—, ƒ5.— of ƒ6.—. Echtparen ƒ 8.—, ƒ9.— of ƒ 10.-. Voor nadere inlichtingen en eventuele opgaven richte men zich tot de Administratie van de A.G. der Woodbrookers, Bentveldseweg 3, Bentveld.

De taak der jonge generatie, 13. en 14 December.

Een weekend-conferentie voor jongeren uit alle geestelijke en politieke groeperingen van ons volk. Welke taak heeft de jonge generatie en welke zijn de voorwaarden voor een juiste vervulling van die opdracht? Leider: ir. S. A. Posthumus. Opening door de cursusleider ... Zaterdag 17 uur

Het nieuwe, Europa en de jongeren (geestelijk, maatschappelijk en politiek), door Thijs Booy ... Zaterdag 20 uur Ochtendwijding Zondag 10 uur Visie en houvast (wat is onzetoekomst visie, waaruit leven wij?), door Ber Drukke§ Zondag lOi uur

Eenvoudig leven (hoe zullen wij leven?), door ds A. van Biemen... Zondag 16 uur Z'akelijke gegevens: Cursusprijs naar draagkracht: ƒ 4.—, ƒ 5. of ƒ 6.—. Aankomst Zaterdag tussen 16 en 17 uur. Om 18 uur is er een broodmaaltijd. Vertrek Zondagavond zó dat een ieder nog thuis kan komen. Ook bestaat de mogelijkheid tot Maandagochtend te blijven. Practische mededelingen worden t.z.t. aan de deelnemers toegezonden. Voor opgaven en inlichtingen wende men zich tot de Administratie van de A.G. der Woodbrookers, Bentveldsweg 3, Bentveld.

Verslag Huisvrouwenconferentie van 27—31 October te Bentveld.

Zo liggen dan de dagen in Bentveld weer achter ons en zijn we allen weer teruggekeerd in ons gezin en in ons werk. Misschien is het eerste moment van terugkomst niet eens zo heel gemakkelijk geweest, omdat we even totaal vergeten waren, hoeveel werk er wel was, hoe moeilijk we konden rondkomen, en dat het niet zo eenvoudig was een uitweg te vinden voor onze kleine of misschien heel grote moeilijkheden. Het stormde ineens alles weer op ons af, maar we zijn in Bentveld even volkomen uit die dagelijkse beslommeringen getreden. We hebben daar misschien iemand gevonden, waarmee we eens van hart tot hart konden praten, of"misschien tó het ook zo, dat onze eigen moeilijkheden lichter werden omdat we bemerkten, hoeveel zwaarder die van een ander waren.

We zijn er weer eens aan herinnerd, hoe belangrijk het is om een goede sfeer te scheppen in ons gezin, zó, dat èn volwassenen èn de kinderen om ons heen, weer geloof krijgen in de hogere waarden van het leven, dat afhoudt van het vluchten in zinloze ledigheid, van verwording van vermaak verwording ook van het spel, zoals de heer Van Praag ons dat zo duidelijk aantoonde. Inderdaad, wanneer wij in staat zijn het zuivere spel-element in het gezin te brengen, zullen we daarin een van de middelen vinden tot het verkrijgen van meerdere saamhorigheid. Dat kost wel eens opoffering voor ons, huisvrouwen, want we vinden, dat we zelf toch ook wel eens een ogenblikje rust nodig hebben, en vooral b.v. op Zondag, de dag bij uitstek voor het versterken van de gezinsbanden. Maar de betere sfeer, die met die „opoffering” bereikt wordt, is die dan ook ten volle waard.

Mevrouw Kuipers—Sannes heeft ons in haar lezing over opvoedingsmoeilijkheden wel zeer duidelijk laten zien, hoe vaak er moeilijkheden in.de opvoeding onzer kinderen ontstaan, doordat wij ze in een bepaalde richting willen dringen en soms dwingen die ons voorkomt, de beste te zijn, doch waarbij we vergeten, dat het kind een eigen aard en aanleg heeft en dat het met zichzelf en zijn omgeving worstelt, om die eigen aard te ontdekken en zich te ontplooien. Onze taak is het en een vaak zeer moeilijke die eigen bestemming van het kind te ontdekken en de groei te stimuleren, zodat het kind kan uitgroeien tot een eigen vrije persoonlijkheid.

Dat het ook voor de huisvrouw noodzakelijk is, zich niet afzijdig te houden van het politieke leven, maar dat zij op zijn minst kennis moet nemen, van wat er op dit terrein gebeurt, toonde mevrouw De Vries—Bruins nog eens in eenvoudige woorden aan. Inderdaad wordt de belangstelling voor de politiek merendeels overgelaten aan de man, maar als we ons er even in verdiepen, hoe ons dagelijkse leven voordurend innig verbonden is met de gang der politieke gebeurtenissen, dan is het toch wel duidelijk, dat ook de gewone huisvrouw van het voornaamste moet kennisnemen. Bij de voordracht van mevrouw Wilzen—Bruins kwamen we weer even helemaal in de sfeer der dagelijkse zorgen. Voor welke huisvrouw is de vraag: Hoe besteden wij ons geld, niet een van de meest dringende? En terecht gaat het er niet alleen om, of we rond komen, maar moeten we ons voortdurend afvragen, of een uitgave verantwoord is, nodig en zo goed mogelijk berekend. Ook hier weer kwam duidelijk naar voren, dat het niet alleen van belang is voor onszelf en ons gezin, hoe hét geld wordt besteed, maar ook een landsbelang. Over de lezing van ds Van Biemen „Gezin en arbeid” zou ik nog wel heel veel willen zeggen. Het aantal suggesties, dat hij gaf voor eeri goede verdeling van het werk over het gezin en over de belangrijkheid van de taak der huisvrouw, geven daartoe aanleiding genoeg, maar de plaatsruimte laat uitweiding hierover niet toe. Toch moeten me nog een paar dingen van het hart, en wel:

Wat was het voor ons ' huisvrouwen heerlijk zo goed verzorgd te worden en nu eens niet zelf behoeven te bedenken en te zorgen. Wat was er ondanks alle verschillen een goede gemeenschapssfeer. Ook hebben we weer eens onbezorgd gelachen, we hebben geluisterd en gepraat, geluisterd, naar de voordrachten en naar elkaar en zijn gesterkt in onze voornemens om weer geheel met nieuwe moed te beginnen. Gesterkt bovenal door de slotvoordracht van ds Van Biemen over „Ons persoonlijk religieus leven”. Heel duidelijk werd het ons, hoe van waaruit de krachten moeten komen, die ons dragen bij onze taak in gezin en maatschappij. Hoe wij ons bovenal moeten laten leiden door dat allerbeste in ons, dat ons naast verstand de richtlijnen geven kan voor ons leven.

En zo zijn we dan allen weer vol moed begonnen en zijn er reeds .weer afspraken gemaakt voor een volgende huisvrouwenconferentie. Want dit samenzijn was goed' •* ■ • AT T-VT7I TT-OTtm:::« t:>/~vT3Ttc?

A. J. DE VRIES—RORIJS.

Leestafelnieuws

Dr. P. ten Have, Zondagschool houden, uitg. v. d. Herv. Jeugdraad voor de arbeid onder 6—12 jarigen voor de Ned. Zondagschool-ver., Bloemgracht 79, A’dam C. 88 blz. 1947, ƒ0.60.

Hier is een ernstige poging gedaan leiding te geven bij het ln drie delen: wat is Zondagschool houden, hoe gaan wij Zondagschool houden, het vertellen, wordt uitvoerig, maar toch zakelijk, in duidelijke taal op problemen gewezen en raad gegeven. Dit boekje lijkt me een nuttige en bemoedigende gids, voor hen die al jaren meelopen evenzeer als voor de nieuwelingen in het moeilijke vak: Zondagschool houden.

N. G. J. van Schouwenburg: Op vast kompas, uitg. Ploegsma, A’dam, 242 blz. 1947, ƒ4.90.

„Als dit boekje kan meehelpen tot het verkrijgen van een zekere godsdienstige vorming in het gezin, dan heeft het zijn taak vervuld” zo besluit de schrijver zijn inleiding. Het is bedoeld voor 12—14

jarigen. Geen dagboek, maar elke maand een 8-10 stukjes met een slothoofdstuk: Gebeden.

Aanknopend bij het dagelijks leven, b.vi in onderwerpen als; Sneeuw en ijs. Bevorderd worden, Broers onder elkaar, De zomer is voorbij werkt de schrijver toe naar een woord van Jezus, naar een bijbelverhaal, naar een tekst.

Andere stukjes Ik ben een tempel. Vroom zijn, Golgotha zijn korte getuigenissen en preekjes. De schrijver heeft een rijke hoeveelheid voorbeelden bij de hand waarmee hij zware en moeilijke bijbelwoorden verduidelijkt. Hier is een vader aan het woord met een warm hart, die tot een grotere groep jeugd wil spreken dan die in het eigen gezin. Hij heeft de jeugd wat te zeggen, hij moet getuigen van zijn geloof. Of de jongeren luisteren zullen? ik geloof het wel, maar ik zou me niet verbazen als een enkele zich wel eens geprikkeld zal afwenden om het al te persoonlijke in sommige stukjes.

Voor gezinnen met opgroeiende kinderen stellig aan te raden als voorleesboek. De toon is hartelijk, eerlijk en getuigend. Het is keurig uitgegeven, een aantrekkelijk boek. R, B.—v. R.

A. V. Selms, God en de menschen, uitgave Ploegsma, A’dam, 3e druk 1947. 324 blz. J 5.90.

Eerst dit boek en dan de bijbel! Mij is tot nu toe geen betere bijbelse geschiedenis bekend dan deze van dr Van Selms, waarvan hier ondertussen de derde druk vooj; mij ligt. Zo het al te overtreffen is, overtroffen is het niet! Aan de ouders van grotere kinderen, die zich afvragen, hoe ze op waardige en boeiende wijze hun kinderen zullen inleiden tot het heilige boek, kan ik slechts deze raad geven: koop dit boek en geef het hun ten geschenke, maar niet, nadat ge er zelf ook uw bijbelse kennis mee verfrist hebt. En zo er lezers zijn, die beschaamd moeten bekennen, dat hun kermis van de bijbel al heel onvolledig is, ook hun bewijs ik een dienst dit boek aan te raden. Heus, begin niet ineens aan de bijbel. Ge zult er in verdrinken, maar werk eerst dit prachtige, dit goed geschreven, dit eerbiedige boek eens door. Het wordt een grote dag, als ge daarna -uw bijbel openslaat. Niet alleen de uitmuntende verteltrant, (misschien een te druk gebruik van de historische tegenwoordige tijd zal een taalman fluisteren, die ook ontevreden is over de oude spelling in deze herdruk van 1947) maar ook het fraaie gebruik van goedaangepaste citaten, het matig, maar daarom overtuigend hanteren van de tale Canaans, tot de uitnemende materiële uitvoering van dit boek, alles werkt mee om deze uitgave aan te wijzen als hét geschenk voer de komende dagen.

J. G. B.

(Py cy. W..L

Mededelingen van het Secretariaat:

1. De brochure bevattende de op het Congres van de P.Chr. W. Gem. gehouden redevoeringen der heren Banning, Buskes, Van Walsum en Scheps wordt afgedrukt en kan iedere dag verschijnen; 2. De prijs is slechts 25 ct. Ruim de helft van de afdelingen heeft haar reeds besteld, zodat een kleine duizend exemplaren bij voorbaat zijn geplaatst.

3. Indien deze brochure vlot verkocht wordt, staan wij u borg voor het verschijnen van een reeks uitnemende geschriften. Doch wij moeten eerst weten hoeveel activiteit de afdelingen ontplooien.

4. De brochure prof. Kohnstamm is andermaal, in zeer beperkt getal, verki’ijgbaar. Bestellingen worden uitgevoerd en vervolgens naar opgave en voor-Taad verzonden.

5. De afdelingen, die de colportage met „Tijd en Taak” willen aanvatten, dienen p.o. op te geven, hoeveel ex. zij menen te kunnen betrekken. Indien de nummers onverkocht blijven, kunnen deze, mits de week daarop, naar het Secretariaat worden teruggezonden. Zonder risico voor de afdelingen of de colporteurs.

6. Willen de Secretarissen opgeven of zij adressen hebben, die bewerkt kunnen worden voor „Tijd en Taak”? Per ommegaande a.u.b. I

7. Afdelingen, die plannen hebben en een begroting hebben opgemaakt, kunnen deze begrotingen naar ons Secretariaat zenden. Ook geldelijk is dit nodig.

DE SECRETARIS.

Baarnscheweg 36, Den Dolder. Tel. 3114 K 3402.

II HSS|> ZILVER V MII UIJIV STEENWEG 39 – UTRECHT

HV. M AAfteioeASPSRS – AMSTEAO/ I