„DE WAARHEID” EN DE WAARHEID

Enkele weken geleden schreef ik een artikel „Ideologieën”. Ik oefende in dat artikel critiek op enkele Kerstoverdenkingen in het blad van de Socialistische Unie. Niet minder, maar ook niet meer. Over de Socialistische Unie als zodanig sprak ik geen oordeel uit. In mijn hele artikel is geen woord van waardering voor de Socialistische Unie te vinden. Ik noemde haar zelfs niet eens een linkse organisatie. Het was mij alleen om die Kerstoverdenkingen te doen. Die zaten mij dwars.

Nu schrijft „De Waarheid” van 22 Maart: „In Tijd en Taak maakt de P.v.d.A.-domi-

nee Buskes voor de Socialistische Unie propaganda door haar als een ernstige „linkse” organisatie te behandelen. Deze belangstelling is verdacht, zoals de Unie verdacht is.” Het staat met dikgedrukte letters in „De Waarheid”, maar het is niet waar. Om de woorden van „De Waarheid” te gebruiken, ik vind het maar verdacht.

Mag ik de redactie van het blad van de C.P.N. verzoeken, de door haar gepubliceerde onwaarheid terug te nemen? Dat is toch niet te veel gevraagd aan een blad, dat „De Waarheid” heet. J. J. B. Jr

BENTVELD-NIEUWS

De Arbeiders Gemeenschap der Woodbrookers heeft op het weekeind van 3 en 4 Mei a.s. een conferentie georganiseerd over het thema: Democratisch idee en ongelijkheid der mensen.

Het programma is als volgt: De ongelijkheid der mensen, door prof. dr W. Banning.

Het vraagstuk der sociale gelaagdheid, door prof. dr F. van Heek. Hoe komen we tot een nieuwe leidende groep?, door prof. dr ir W. Schermerhorn. Leiding: mr Keuskamp en dr A. van Biemen.

De kosten voor dit weekeind bedragen naar draagkracht ƒ 4.50, ƒ 5.50 of ƒ 6.50 per persoon. Voor echtparen ƒ 9.10, ƒ 10.— of ƒ 11.—. Aanmeldingen zende men zo spoedig mogelijk aan de administratie van de A.G. der Woodbrookers, Bentveldsweg 3, Bentveld.

RETRAITE NED. HERV. KERK

Meer en meer wint de gedachte veld, dat retraite een noodzakelijk onderdeel van het kerkelijk leven is. Gemeenten en verenigingen gaan er ook nu toe over een jaarlijkse retraite te houden. Voor hen, die dit niet in een dergelijk verband doen, zijn de volgende retraites georganiseerd:

9—12 Mei onder leiding van dr E. A. A. de Vreede (Hoorneboeg. Hilversum). 21—24 Mei onder leiding van ds C. Burger (idem). 3 Juni onder leiding van prof. De Vrijer en ds Van Dijk (idem). 4 7 Juli onder leiding van ds A. Nortier (idem).

28 Juli—l Augustus onder leiding van ds A. F. L. V. Dijk (Eijkmanhuis, Driebergen).

De retraite van 3—6 Juni is speciaal bedoeld voor predikanten en belangstellende studenten; het geven van een vergoeding wordt aan een ieder persoonlijk overgelaten. De kosten van deelneming bedragen voor de Hoorneboeg ƒ 13,50, voor het Eijkmanhuis ƒ24.— (maximaal). In bijzondere gevallen is tegemoetkoming in de kosten mogelijk. Opgaven bij ds A. F. L. van Dijk, Purmersteenweg 28, Purmerend.

KORTE AANKONDIGING

Het mocht u misschien ontgaan, daarom wijzen wij u er even op: 1. Dr B. J. Kouwer en J. Linschoten: Inleiding tot de psychologie. Pallasreeks, uitgave Born, Assen, 1951. 180 blz. ƒ 3,90.

Een aantrekkelijk boekje, helder geschreven en up to date; zelfs de meest moderne richtingen zijn kort maar duidelijk beschreven en niet zonder duidelijke voorkeur. Misschien mag men als bezwaar opperen, dat er vrijwel niet gerept wordt over de psychologie van geheugen, verstand en wil. Aanbevolen, mede om de goede bibliographie. 2. J. W. de Jager: 24 uur dienst... en recht op geluk. A. T. W. de Kluis: Geeft acht. Twee uitgaven van J. N. Voorhoeve, Den Haag, resp. 112 blz. ƒ I,—, 111 blz., 13e druk 1952, ƒl,—.

Beide boekjes, door aalmoezeniers geschreven, richten zich tot militairen. Het eerste boekje, dat als ondertitel heeft: enkele opmerkingen over het probleem, dat iedereen bezighoudt: de sexuahteit, lijkt me in zijn eenvoudige zakelijke toon uiterst geschikt, maar misschien is het toch nog te ~geleerd”. Dan staat het tweede boekje, met zijn joviale tos», misschien beter aan. Dit laatste bespreekt meer algemeen de levensstijl van de soldaat, maar heeft ook enkele opmerkingen over het sexuele

leven. Het is goed dat er zulke boekjes geschreven worden. 3. G. J. Heering: Karl Barth over het oorlogsprobleem. Uitgave nr 9. Hoofdbestuur „Kerk en Vrede”, Amsterdam, 1952. 18 blz. ƒ 0,50. In deze brochure antwoordt prof. Heering op de critiek die Barth zich veroorloofde op zijn boek „De zondeval van het Christendom” en bespreekt tevens Barths oplossing over de zedelijke geoorloofdheid van de oorlog. Ook voor wie niet met Heering mee kan gaan, een hoogstaande polemiek en een waardevol betoog.

4. C. D. Saai: Sociale Dynamiek. Openbare les Groningen. Uitgave Wolters, Groningen, 1952. 25 blz ƒ 1,25. De nieuwe lector in de sociographie heeft een interessant betoog gehouden over de structuurveranderingen in de plattelandssamenleving. Aanbevolen.

5. Tina Keiler: In Gods smidse. Inleiding tot de oecumenische beweging. Uitgave Boekencentrum, Den Haag, 1952. 77 blz. ƒ2,50. Voor jongeren, maar niet voor hen alleen is hier een nuttig boekje. Het is niet alleen een kwestie van gepaste ontwikkeling dat je als christen van deze tijd iets weet van de oecumenische beweging, maar het is daarenboven voor dezelfde christen van vandaag, naar het mij voorkomt, een plicht van staat. Kennen voert hier tot liefde. Dringend aanbevolen, ook voor jeugdleiders om eens een inleiding over te houden, of om het ter discussie te stellen.

6. France Pastorelli: Het lijden. Een beproeving en een genade. Uitgave: De Tijdstroom, Lochem, 3e druk z.j. (1952), uit het Frans vertaald door H. Wilmink, ingeleid door E. B. A. Poortman, 153 blz.

ƒ 4,90. De Franse titel zegt duidelijker dat het hier over ziek-zijn gaat. Een Prangaise, artistiek begaafd, schreef op haar ziekbed deze overpeinzingen over hel ziek-zijn neer; hoe zij haar ziekte geestelijk verwerkt en hoe zij haar omgeving ziet en vooral, hoe de ziekte haar geestelijk loutert. Het zijn fijnzin-

nige overpeinzingen, die zieken en mensen, die met zieken omgaan, met groot profijt zullen lezen. Aarzelend veroorloof ik mij op te merken dat cr nu en dan passages in voorkomen, die niet van een verfijnd zelfbehagen vrij te pleiten zijn en daarmee samenhangend, dat mij de godsdienstigheid wel echt maar wat zwevend voorkomt. Het bekende gebed van Pascal spreekt in dezen forser en helderder taal. Red. secr.

LEESTAFELNIEUWS «

Dr A. J. Westerman Holstijn: Hoofdstukken uit de psycho-analyse. Uitgave: Bijleveld, Utrecht, 1950. 249 blz. ƒ6,90. Als men reeds iets van psycho-analyse kan men dit boek met veel profijt lezen en dan wil ik meteen het voortreffelijk opstel uit deze bundel noemen: de psychologische ontwikkelingsgang van Vincent van Gogh. Als men de titel goed verstaat in al zijn beperking, dan wordt in dit stuk een welhaast doorzichtig relaas gegeven van Van Goghs voortschrijdende psychische ziekte, die zijn kunst niet verklaart, maar wel van terzijde uitnemend toelicht. Men moet er overigens op rekenen dat in dit boek met zijn grote verscheidenheid van thema’s, theoretische onderzoekingen, criminalistische en religieuze, lang niet alles op een zelfde peil staat. Mij persoonlijk konden bijv. de opstellen over religiositeit niet bevredigen, niet omdat ik het kwetsend vind, deze onderwerpen zo behandeld te zien, maar omdat de eigen aard van het verschijnsel er in miskend wordt en men zo steeds slechts halve waarheden opgedist krijgt. Anders gezegd, en die grief geldt bijv. ook tegen de uitwerking der voorbeelden in het opstel „Vadermoord”, het causale element domineert te zeer over het teleologische. Aanbevolen aan critische en enigermate onderlegde lezers.

Dr Karen Homey: Zelfanalyse, vertaald uit het Engels door dra M. Poeken-Visser. Uitgave: pontact, Amsterdam, 1949. 285 blz. ƒ 8,90.

De schrijfster, een bekend zelfstandig leerlinge uit de Amerikaanse school van Preud, bepleit in dit boek de mogelijkheid en de methode van zelf-analyse bij niet al te ernstige neurotische storing. Hier en daar merkt men dat zij niet zonder meer de leer van Preud volgt (blz. 32, 251, 277). Afgezien van de practische bruikbaarheid het lijkt me lang niet makkelijk op zo’n zelf-analyse zonder hulp van een ervaren psycho-analyticus, maar goedkoper is het zeker! is dit boek zeer leerzaam om de schuilhoeken en de kronkelwegen van het ik te leren kennen, ofschoon men ook weer niet moet overdrijven en zich wonderen van zelfkennis moet voorstellen uit de studie van dit boek. Daartoe is deze aard zelfkermis te fragmentarisch en eenzijdig. Een critisch lezer zal het daarenboven niet ontgaan, dat deze methode een niet helder omschreven psychische gezondheid nastreeft, langs een weg, die misschien niet altijd zonder ethische bedenkingen is. J. G. B.

Een der grootste Noorse dagbladen schreef: „Voor God en de geschiedenis zal het dagboek van Petter Moen staande blijven als een gedenkteken voor een onoverwinnelijk mens”. Nederland zal, wanneer het van dit boek kennis heeft genomen, zich on voor waardelijk bij deze uitspraak aansluiten.

Verkrijgbaar in de boekhandels van de N. V. DE ARBEIDERSPERS

Het manuscript zoals het onder de celvloer werd gevonden.

Uit de diepte heb ik geroepen

I dagboek van PETTEB MOEN. I Nederlands van Greta Baars Jelgersma. I Met 7 ontroerende foto’s geb. ƒ 6,90.

‘bon Aan de N.V. De Arbeiderspers, Afdeling (Boekhandel, Hekelveld 15, Amsterdam-C. Postgiro 21876. I Stuur mij franco; 1 ex. Moen; Uit de diepte heb ik geroepen. Geb. ƒ6,90. I N Naam Adres I I Woonplaats

Druk N.V. De Arbeiderspers Amsterdam