Ripke; 2 lessen „Mens en menswording” door mej. ds. W. H. Buljs; 2 lessen expressiewerk (o.a. door de heer J. Koperdraat van de Werkschuit; 1 les handenarbeid door mej. N. de Roock. „Enkele moderne inzichten omtrent onderwijs en opvoeding” mevr. Janssen—Wildschut. Excursie naar een school.

Voor de vacantiecursus: „Omgang met mensen”:

1. Mens en medemens, dr. A. v. Blemen. 2. Oude en jonge mensen, mej. ds. W. H. Buljs.

3. De mens in het maatschappelijk leven. 4. „Vrouw en man”, jonkvrouw C. M. baronesse v. Heemstra (gevraagd). 5. „Moeder en oma lezen voor”, mevrouw A. M. de Graaf—Tuk. »

Verder staan excursies op het programma, gaan we met elkaar naar handwerktechnieken kijken en bloemen schikken.

RADIO EN TELEVISIE

Weekendcursus op 9/10 April 1954 over Het culturele aspect van radio en televisie.

Bij dit weekend zal spreken over de radiokant drs. P. Thoenez, die meewerkt aan het door het Centraal Bureau van Statistiek uit te geven rapport over de radio.

De secretaris van de Nederlandse Televisiestichting, de heer J. W. Rengelink, spreekt over de televisiekant.

KORTEHEMMENNIEUWS

KORTEHEMMENNIEUWS WEEK-END 27—28 MAART „SAMEN OP WEG”.

Programma: Zaterdagavond: „Waar wij voor vochten”; Zondagmorgen: „Waar wij voor te vechten hebben”; ds. L. H. Ruitenberg. Zondagmiddag: Nabespreking. Leiding: ds. D. Bakker, mej, Sj. Gorter.

Practische mededelingen:

Opening Zaterdag ongeveer vijf uur sluiting en gezamenlijke broodmaaitijd Zondag ongeveer haif zes.

De deelnemersprijs bedraagt naar keuze ƒ4 of ƒ 4.50 p.p., echtparen ƒ7 of ƒ 8, bij aankomst te voldoen.

Het Woodbrookershuis ligt een haif uurtje wandelen van Beetsterzwaag en is per NTM-bus te bereiken van Groningen, Heerenveen en Leeuwarden.

Opgaven uiterlijk Maandag 22 Maart te zenden aan administratie A. G. der Woodbrookers, Kortehemmen, post Boornbergum Pr. Daarna ontvangt men nadere mededelingen.

KORTE AANKONDIGING

Het mocht u misschien ontgaan, daarom wijzen wij u er even op:

le. J. H. de Beer: Katten. Een beknopt, doch volledig handboekje over voeding, ziekte, karakter, rassen, mens en kat, jonge katten, enz. voor elke kattenliefhebber. Uitgave Bom, Assen, no. 10 uit de serie De practische bibliotheek, 88 blz., ƒ 2,90.

Een eenvoudig boekje dat zakelijk en nuchter voorlichting geeft. Terecht wyst de schrijver op het verantwoordelijkheidsgevoel, dat even noodzakelyk is als liefde voor het te verzorgen dier. Een sympathiek werkje, prettig leesbaar en met mooie foto’s.

2e. Douglas Thompson: China onder de rode ster, uit het Engels door C. Swaan—Koopman, uitgave Zendingsbureau der Ned. Herv. Kerk, Oegstgeest, 72 blz., ƒ1,25.

Met nadruk wijzen wy u op dit bijzondere boekje. Het bevat vyf geschreven portretten van doodgewone mensen. Chinezen die christenen zijn en die leven in het rode China. Gods werk gaat door, ook al werd het zendingswerk afgebroken door de revolutie. De schrijver. Engels zendeling, biedt in dit boek stof tot overdenking, omtrent China, maar ook omtrent het christelijk leven in Indonesië. Zeer aanbevolen ook voor het bespreken in kringverband. Let u op de bijzonder lage prys.

3e. Wegenbouwers. In deze serie, uitgegeven door het Zendingsbureau der Ned. Herv. Kerk, Oegstgeest, verschenen twee nieuwe deeltjes:

Tolk tussen blank en zwart. Het leven van dr. James Aggrey, door Jkvr. C. M. van Asch van Wijck, 31 blz. en

Dokter Ida, het leven van dr. Ida S. Scudder, pionierster van de medische zending onder de vrouwen in India, naar het Engels van Sheila Smith, vertaald door ir. C. Swaan—Koopman, 23 blz.

Levensbeschrijvingen van leidende figuren uit de zendingswereld. Mooie lectuur, die ons uittilt boven de alledaagse beslommeringen en die bemoedigend is voor ons kleingelovigen. Zeer bruikbaar, deze kleine boekjes, om te bespreken in kringverband.

LEESTAFELNIEUWS

Til Brugman: Spanningen uitgeverij Contact 1953, 308 blz. ƒ 6,90. Deze roman heeft in elk geval allure. Het is het verhaal van een greep voornamelijk Bohémiens, die op hun manier aan het verzet deelnemen en ten slotte de bevrijding meemaken. Het is echter meer: het is een ideeënroman. De schrijfster laat door haar verschillende personen levensen wereldbeschouwingen op elkaar botsen, levert critiek op maatschappij en traditie en met de voortgang van het soms boeiende verhaai wordt ons geleidelijk haar eigen visie duideiijk. Een welhaast bovenmenselijke taak nam de schr. met deze conceptie op zich, en de gevolgen bleven niet uit. Al haar schrijfkunst en die is waarlijk niet gering! en al haar eruditie hebben niet kunnen verhinderen, dat deze roman op enkeie passages na m.i. mislukt is. Men heeft doorlopend moeite aan deze welbespraakte mensen te geloven: het verhaal bezwijkt onder de centenaarslast der discussies. Daar komt dan bij dat de schr. het permanente debat leidt naar conclusies, die zo vaag zijn, dat ze op algemene beaming mogen rekenen, terwijl allerlei strijdvragen vaak op de meest irritante wijze aan de orde worden gesteld en quasi-abrupt worden afgesloten. Het boek prikkelt voortdurend, maar verwarmt nimmer. Het is vaak wrang, het is zelden mild. Ik kom hier op het spoor van het diepste gebrek in dit wonderlijk boek: het mist nl doodeenvoudige concrete mensenliefde. Een levensbeschouwelijk tractaat kan het zonder deze warmte stellen; een roman nauwelijks. Blijft over: een voortdurend fraai proza, een encyciopedische inhoud en het spijtig gevoel, dat een groot talent zich vertild heeft.

Josepha Mandeis: Alles even gezond bij jou, uitgave Arbeiderspers A’dam 1953 233 blz. ƒ 4.90. Dit boek, in de ik-vorm geschreven, is het verhaal van de zelfbewustwording van een jonge man. De schr. heeft dit aliedaagse gegeven aantrekkelijk gemaakt door het in Parijs te laten geschieden, dat zij uitstekend kent, en door er hier en daar sprookjesachtige elementen mee te vermengen. Het geheel werd een wonderlijk samenstei, te meer omdat de schr. aan deze jongeman een wel zeer vrouwelijk waarnemingsvermogen en zelfbewustzijn meegeeft; hij leeft en handelt als een jongen, hij voelt en denkt als een meisje. Dat dit ónmogelijke boek nochtans van ’t begin tot het einde boeit, komt door de onaflaatbare reeks van fijne waarnemingen, door de voortreffeiijke verhaaltechniek, door de ondefinieerbare charme van deze vertelster. We zullen het maar als een tussenvorm beschouwen naar een volgend genre, nu blijkbaar de schr. van haar autobiografische verhaaltrant af wil.

Terloops. Het boek bevat een lijstje „namen en begrippen” voor wie geen Frans machtig is; dat daarin een schreeuwende onjuistheid voorkomt, moest niet mogen. „De leugenaar” is niet „een van de beroemde tragedies van Comeille”, maar zijn meest bekende comedie. Er staat nog meer in dat iijstje dat aanvechtbaar is.

Dr. J. C. A. Fetter: Paulus de gelovige uitgave Van Loghum Slaterus, Arnhem 1953, 260 blz ƒ 8,50. Dit is een merkwaardig en persoonlijk boek dat men met eerbied leest. Het geeft de kijk van een ervaren zielenherder uit deze tijd op de apostel Paulus. De schr. is een vroom man en een belezen man. Dit boek is kennelijk bedoeld als een persoonlijk getuigenis, tegelijk als een proeve van eerherstel van de apostel Paulus. Immers in de vrijzinnige kringen, waartoe dr. Fetter zich allereerst richt, heeft men nogal critiek op Paulus. De schr. gaat een eind met deze critiek mee, om daarna des te sterker te staan in zijn betoog, hoezeer Paulus een onmisbare Christus-getuige is. Ook wie van andere geioofspremissen uitgaat als de schr. kan veel in dit boek waarderen, maar hij zal toch vaak het gevoel hebben, dat dit boek meer over de schr. dan over zijn object vertelt. Dr. Fetter haait m.i. Paulus teveel naar zich toe en wat hij niet kan assimileren, wijst hij beleefd en vergoelijkend af. Er zijn mensen, die deze houding t.o.v. de geïnspireerde Schriften niet aannemen, die niet vragen of dit of dat leerstuk hun convenieert bij de opbouw van hun eigen religie, maar of God hen door Paulus iets te geloven voorhoudt. Hier loopt de scheidingslijn. Zij zullen dit boek te subjectief vinden, het gezag van Jung zal hun niets zeggen, enz., enz., maar toch zullen ook hun wellicht bepaalde aspecten van Paulus nieuw belicht voorkomen.

Chester Wilmot: De strijd om Europa, vertaald door John Kooy uitgave Elsevier A'dam 1952, 750 biz. ƒ 17.50.

Ik vermoed, dat van de veie boeken over de tweede wereldoorlog dit voorlopig wel een van de belangrijkste zal blijven, ofschoon het krioelt van subjectieve oordeelvellingen. Deze Australische oorlogscorrespondent, die eind vorig jaar overleed, moet een kundig en nuchter man zijn geweest, die in elk geval twee wetenschappen behoorlijk beheerste: miiitaire en politieke strategie. Daarbij kan hij, zonder meeslepend of dramatisch te worden, boeiend

vertellen. Dit is dan het verhaal van Duinkerken tot aan Jaita en Berlijn en geen bitterheid om de resultaten-achteraf kan beletten, dat hier de stof van een episch verhaal van geweldige afmetingen ligt. Er is veel detail-critiek op dit boek uitgeoefend, maar wat ik er van las, versterkt me in de mening dat de grote lijnen van Wilmots visie onaangetast bleven. Wie dus deze geschiedenis nog eens wii bestuderen in haar grote lijnen, begirme met dit boek, maar verwachte er niet meer van, dan het geven kan: het leed der millioenen is er in gereduceerd tot een ingewikkeld schaakspel, waarbij de diagrammen uitgetekend zijn op landkaarten en waarvan de hoofdspelers middelmatig iijken, zo al niet misdadig of idioot.

J. G. B.

NIET AL MAAR ALS

In het gedicht van Johan Toot (T. en T. van 13 Maart) luidt de negende zin van onder: „zal helder zijn als de eerste dag”. Dus niet al zoals abusievelijk afgedrukt werd.

VORMINGSCENTRUM „DE HAAF”

Ook dit jaar is het weer mogelijk de Paasdagen in „De Haaf” door te brengen. De prijs voor dit verbiijf bedraagt van Zaterdagmiddag tot Dinsdagmorgen ƒ 13,50 per persoon of ƒ 25 per echtpaar. Voor inlichtingen of opgaven wende men zich tot „De Haaf” te Bergen N.H.

De reizende tentoonstelling van de

Stichting voor jeugdlectuur

De reizende tentoonstelling van goede jeugdiectuur, die sinds het congres „Boek en Jeugd” van November 1951 door ons land circuleren, blijven zich in een grote beiangstelling verheugen.

De oorspronkelijke coilectie van plm. 800 boeken voor de leeftijd van 4—16 jaar is afkomstig van de tentoonstelling tijdens bovengenoemd congres gehouden. Het etaleren van deze boekenvoorraad vraagt een vrij grote expositie-ruimte. Hierover beschikt men niet overal, waar toch wèl een grote belangstelling voor en behoefte aan de tentoonstelling levend is.

Dit feit heeft er toe geleid dat de Stichting voor Jeugdlectuur is overgegaan tot de samensteliing van een tweede beknopte collectie. Zo circuleert er nu sinds Oct. ’53 een nieuwe kleinere tentoonstelling omvattende 250 boeken voor de leeftijd van 4—12 jaar.

De eerste tentoonstelling is al weer tot ’t eind van dit kalenderjaar besproken.

Gedurende de zomermaanden wordt de collectie ieder jaar op peil gebracht; uitverkochte boeken worden verwijderd en nieuw-verschenen goede boeken worden toegevoegd.

Op veler verzoek is in voorbereiding een derde collectie, eveneens bestaande uit 250 boeken en nu voor de leeftijd van 12—18 jaar.

Tot nu toe waren het meestal Openbare Leeszalen die de tentoonstellingen arrangeerden. Een enkele maal deed een andere organisatie het: een volkshuis, een afdeling van de Ned. Onderw. Ver., een Jeugdraad, een Ned. Herv. Gemeente en een Oudercommissie van een Openbare Lagere School.

Voor hen die nadere gegevens wensen omtrent onze reizende tentoonstellingen vermelden wij tot slot graag het adres van ons secretariaat. Dit is gevestigd: Nassau Odijckstraat 22, ’s-Gravenhage.

De A.G. der Woodbrookers vraagt voor de maanden Mei t.e.m. September

EEN HULP IN DE HUISHOUDING

Sollicitaties te richten aan mej. ds. W. H. Buijs, adj-dir., Bentveldsweg 3, Bentveld.

Druk N.V. De Arbeiderspers AmsterdarD