BENTVELDNIEUWS

Het zomerprogramma is aan de ons bekende adressen verzonden. Wie van de lezers geen programma ontvangen heeft en er een wil ontvangen, kan het aanvragen bij de administratie, Bentveidsweg 3, Bentveld.

Hier volgt een kort overzicht:

10—17 Juli: Zomercursus A.

De ontmoeting met de kunstenaar en zijn werk

De bedoeling van deze cursus is: een ontmoeting te bewerkstelligen met enkele kunstenaars, opdat ze de bereidwillige mens kunnen helpen de hedendaagse kunst- en levensuitingen beter te verstaan.

1. De functie van de kunstenaar.

2. Het karakter van de hedendaagse muziek. 3. De mens In zijn woning.

4. Moderne architectuur.

5. Vrij vormen en vrije expressie door de deelne-

6. Muziek en/of voordracht.

Sprekers: ds. W. Barnard, Henk Stam, ir. C. de Wit e.a..

Leiding: mej. ds. W. H. Buijs, de heer en mevr. ir. C. de Wit-Jelsma.

Cursusprijs: ƒ35,—, ƒ37,50 of ƒ4O,— naar draagkracht. Echtparen ƒ 65,—, ƒ 70,— of ƒ 75,—. Kinderen: zie algemene opmerkingen.

Aankomst Zaterdag tussen 16 en 17 uur, vertrek de daaropvolgende Zaterdag na het ontbijt. De middagen zijn vrij!

24—30 Juli: Zomercursus B.

Ontwikkelingspsychologie en sociale psychologie in verband met opvoeding en onderwijs.

Een oriënterende vacantie-studiecursus voor leerkrachten bij het lager en middelbaar onderwijs en andere belangstellenden.

Thema’s:

1. De weg naar volwassenheid in primitieve culturen. 2. Sociologische aspecten van de menselijke groei. 3. Grondprincipes van het menselijk functionneren.

4. Hoofdperioden in de ontwikkeling van het kind. 5. Wat hebben deze inzichten didactisch te betekenen?

Sprekers: drs. E. de Waal, drs. A. O. Dekker, dr. H. Keilson, drs. C. Wieringa. Leiding: dr. A. van Biemen. Cursusprijs: ƒ37,50 of ƒ4O,— naar draagkracht; echtparen ƒ 70,— of ƒ 75,—.

Aankomst Zaterdag tussen 16 en 17 uur, vertrek de daaropvolgende Vrijdagmiddag na de warme maaltijd.

Maximum aantal deelnemers 40, men geve zich dus spoedig op.

24—28 Juli: Zomercursus C.

De hedendaagse mens en de socialistische beweging.

Thema’s:

1. Hoe leeft en denkt de moderne mens? 2. De inhoud van het begrip personalisme.

3. De verwerking van het personalisme in het socialistisch denken.

4. De verwerking van het personalisme in de praktijk. Sprekers: dr. A. van Biemen, ds. J. M. de Jong, ds.

L. H. Ruitenberg, prof. ir. W. Schermerhom. Leiding: dr. A. van Biemen, mej. ds. W. H. Buijs. Cursusprijs: ƒlB,—, ƒ19,50 of ƒ2l,— naar draag-

kracht; echtparen ƒ33,—, ƒ36,— of ƒ39,—. Aankomst Zaterdag tussen 16 en 17 uur, vertrek

Woensdagochtend na het ontbijt.

Maximum aantal deelnemers 35, men geve zich dus spoedig op.

28—30 Juli: Zomereursus D. De mens in opstand.

De hedendaagse mens is op zoek naar houding en houvast. De romanschrijver Albert Camus heeft een poging gewaagd de hedendaagse mens te omschrijven als rebellerend conformist.

Aan de hand van zijn boek „De mens in opstand” willen wij ons in een korte cursus bezinnen op de aspecten van deze menselijke rebellie op de antwoorden die de hedendaagse mens daarop zou kunnen geven.

Thema’s

1. Opstand tegen God.

2. Opstand tegen de maatschappij. 3. Waarom rebelleert de mens? 4. Het Evangelie als „neen” en „ja"

5. „Neen” en „ja” In de practljk van leven en samenleving.

Sprekers: mevrouw dr. E. Flesseman-van Leer, drs. J. J. Voogd (gevr.), ds. J. van der Wiel. Leiding: dr. A. van Biemen, mej. ds. W. H. Buijs.

Cursusprijs: ƒl3,—, ƒl4,— of ƒl5,— naar draagkracht; echtparen ƒ24,—, ƒ26,— of ƒ2B,—. Aankomst Woensdagmiddag tussen 16 en 17 uur,

vertrek Vrijdagavond na de broodmaaltijd. Maximum, aantal deelnemers 35, men geve zich dus spoedig op.

Wie cursus C en D. belde meemaakt, betaalt per persoon ƒ 1,50 extra voor de tussenliggende maaltijd.

7—13 Augustus: Zomercursus E. De Europese cultuur en de socialistische beweging.

Vorig jaar heeft een boeiende ontmoeting plaats gevonden tussen Duitsers, Nederlanders en Zwitsers merendeels jongere mensen over de politieke en sociale vragen waarvoor de socialistische beweging in Europa zich gesteld ziet. Ditmaal willen wij in een dergelijke internationale conferentie, waarvan de voertalen Duits en Nederlands zullen zijn, het moeilijke en tegelijk zo belangrijke thema van de verantwoordelijkheid der socialistische beweging voor het behoud, de ontplooiing en vormgeving der Europese cultuur bespreken. Thema’s:

1. Brennpunkte der europaischen Kultur. 2. Die geistige Grundlagen der sozialistischen Bewegung. 3. Evangelische Humanitat.

4. Gerechtigkeit. 5. Sozialistischer Kulturpolitik, theoretisch.

6. Sozialistischer Kulturpolitik, praktisch Die Erziehung.

Sprekers: dr. A. van Biemen, prof. dr. H. Gollwitzer, dr. H. Brunner (gevr.), ds. L. H. Ruitenberg e.a. Leiding: dr. A. van Biemen, mej. ds. W. H. Buijs. Cursusprijs: ƒ32,50, ƒ35,— of ƒ37,50 naar draagkracht, echtparen ƒ 60,—, ƒ 65,— of ƒ 70,—. Kindjeren: zie alg. opmerkingen. Kosten voor excursies niet inbegrepen. Aankomst Zaterdag tussen 16 en 17 uur, vertrek Vrijdagmiddag na de warme maaltijd.

14—20 Augustus: Vacantiecursus 1. Aspecten der hedendaagse kunst.

Deze cursus is van uit dezelfde overwegingen opgezet als de zomercursus van 10—17 Juli. Hij heeft echter een wat lichter karakter, d.w.z. hij eist wat

minder inspanning van de deelnemers. Film, roman, poëzie, muziek, architectuur. Leiding: mej. ds. W. H. Buijs.

21—27 Augustus: Vacantiecursus 2. Omgang met mensen.

Mensen hebben hun goede kanten, ze hebben ook him gebreken. Vandaar dat de omgang met mensen een zo boeiend en tegelijk zo moeilijk deel van ons dagelijks leven vormt. Bezinning op de problemen die hieraan vastzitten, op de juisté verhouding tussen mensen, vindt in deze week op ongedwongen wijze plaats. Wij willen er niet alleen over praten, wij willen het ook in een geïmproviseerd spel tot uitdrukking brengen. Thema’s:

1. De invloed van de individuele mens op het maatsehappelijke leven. 2. Gezagsverhoudingen in gezin en maatschappij.

3. De mens in het bedrijf. 4. De gemeenschapsvormende funetie van het samenspelen. Leiding: mej. ds. W. H. Buijs.

Cursusprijs voor beide vacantiecursussen: ƒ4O,— per persoon; echtparen /75,—.

Aankomst Zaterdagmiddag tussen 16 en 17 uur, vertrek Zaterdagmorgen na het ontbijt. Wie beide vacantiecursussen wil meemaken, betaalt ƒ1,50 per persoon extra voor de maaltijd op Zaterdagmiddag.

ALGEMENE OPMERKINGEN.

In Bentveld kunnen in verband met de plaatsruimte, alleen bij de zomercursussen A en E en de vacantiecursussen 1 en 2 kinderen vanaf 4 jaar worden meegebracht.

De kosten zijn voor hen bij zomercursus A en de beide vacantiecursussen ƒ22,50 voor de leeftijd van 4 tot en met 11 jaar en ƒ27,50 voor de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar.

Voor zomercursus E resp. ƒ 21,50 en ƒ 26,50. Bij alle zomercursussen blijven de middagen vrij om van de vacantie te genieten. De vacantiecursussen dragen minder een cursuskarakter dan de zomercursussen. Hier ligt het accent wat meer op de vacantie.

Huisvesting in slaapkamers voor een, twee, dfle, vier en zes personen.

Voor alle bijeenkomsten geldt, dat men eigen lakens, sloop en handdoek meebrengt. Deze kunnen ook, in beperkte mate, gehuurd worden ƒ 1,— per stel (met handdoek ƒ1,25).

Wie zich minder dan 14 dagen voor het begin van een cursus terugtrekt of zonder bericht wegblijft, is gehouden de halve cursusprijs te betalen.

Voor niemand mogen kosten een onoverkomelijk bezwaar zijn om aan een cursus deel te nemen; men schrijve in dat geval aan de directeur: dr A. van Biemen, Bentveldsweg 5, Bentveld.

De administratie waar alle inlichtingen, o.a. meer programmaboekjes, kunnen worden aangevraagd van de Arbeiders Gemeenschap der Woodbrookers is gevestigd te Bentveid, Bentveldsweg 3. Telefoon K 2500 – 26728. Giro 467000.

KORTEHEMMENNIEUWS

DE GEESTELIJKE EENZAAMHEID

Wie denkt er bij het horen van deze titel niet aan het geruchtmakende boek van prof. Bouman: „De revolutie der eenzamen”, dat in korte tijd een voor Nederland ongekende oplage bereikte?

Betekent dit, dat de geestelijke eenzaamheid in Nederland zo beklemmend is, dat iedereen afvliegt op alle geschriften, die zich daarmee bezighouden? Verwacht men van de psychologen en sociologen, die ons het beeld van de eenzame mens voorschotelen, een oplossing, een nieuwe blijde boodschap?

Laten we voorzichtig zijn! Boumans boek werd en wordt óók gelezen om op een sappige, levendige wijze een stuk geschiedenis van het jongste verleden geschilderd te zien. Ja, vele lezers begrijpen zelfs niet, dat dit boek iets met geestelijke eenzaamheid te maken heeft en vinden de titel zonder meer „raar”!

En hier raken we, naar ik meen, de kern van de kwestie der geestelijke eenzaamheid. Deze is zó gewoon en zó algemeen geworden, dat men haar als vanzelfsprekend is gaan aanvaarden. Zij is een zó algemeen cultuurverschijnsel geworden, dat het omgekeerd vreemd aandoet, wanneer we eens een diep gelovig mens aantreffen aan wie de genade der ge-

meenschap zich voltrokken heeft of nog zeldzamer'— wanneer we gemeenschapskemen aan treffen in onze verwaaide samenleving, waarin de enkelingen elkaar helpen hun eenzaamheid te overwinnen.

Over deze alles overschaduwende geestelijke eenzaamheid nu, willen we eens ernstig met elkaar praten. We vragen u dringend: doe óók mee!

Programma

Zaterdagavond: De eenzaamheid makende wereld, drs. M. W. Heslinga; Zondagmorgen: De eenzame mens en wat hem staande houdt, ds. A. van Santen; Zondagmiddag: Nabespreking.

Leiding: mr. J. A. de Jong, mej. Sj. Gorter.

PRACTISCHE MEDEDELINGEN.

Aankomst tussen 16.30 en 17.30 uur; vertrek 18 uur na gezamenlijke broodmaaltijd.

De deelnemersprijs bedraagt naar keuze ƒ4,— of ƒ4,50 per persoon, echtparen ƒ5,— of ƒ8,—, bij aankomst te voldoen.

Het Woodbrookershuis Ugt een halfuurtje lopen van Beetsterzwaag en deze plaats is per NTM-bus te bereiken van Groningen, Heerenveen en Leeuwarden.

Opgaven per briefkaart, graag vóór of uiterlijk op Maandag 21 Juni te zenden aan administratie A. G. der Woodbrookers, Kortehemmen, post Boombergum. Daarna ontvangt men nadere mededeiingen.

Druk K.V. De ArbeideMperi Amsterdam