van allerlei gietijzeren producten. Men kent het neo-klassieke ornament aan lantaarn, candalabres, consoles, hekwerken, fonteinen, tuinmeubelen enz. En dat grillige, gietijzeren loofwerk, kil en koud in zijn uitvoering, was daar ontworpen door de nu reeds vergrijsde Zefanja. Zijn leven lang bracht hij door in die dode stad, waar de grond, verzadigd van iimoniet, gras noch bloemen voortbracht, waar huisdieren niet konden tieren en vogels niet konden leven. Het was daar ai onnatuur in deze gietijzeren gemeenschap. En nu maken we mee, hoe Zefanja zich losbreekt uit deze ijzeren ban. Zijn weerzin groeit; hij komt onder de indruk van een nieuwe secretaresse (met haar fluwelen wimpers) en zijn opstandigheid tegen het gietijzeren leven stijgt tot baldadig verzet. Hoe dit geschiedt? Men leze dit zelf in deze kostelijke geschiedenis, waarin de schrijver zijn fijne ironie, zijn speelse zin, zijn oorspronkeUjke visie, maar ook zijn ernstige ondergrond kon uitspreken en zijn goed vakmanschap kon bewijzen.

De illustraties van Bertram zijn volkomen in overeenstemming met dit fantastisch verhaal van gietijzer getekend.

J. Jellinek. Een handvol olijven uit Israël. W. Gaade N.V., Delft, 1954. ƒ4,75 (deeltje uit de Vrije-Geiuidenserie).

Een jonge Zweedse dominee brengt een bezoek aan het huidige Palestina en vertelt er over op een zeer boeiende, suggestieve wijze. Verleden en heden vloeien in elkaar, men krijgt een inzicht in het verdeelde Palestina van nu en bezet toch alles met de gewijde aandacht van iemand, die overal vastknoopt aan het overoude verleden. Welk een fijnzinnig en interessant boekje! Uitgebreide aantekeningen bij eik hoofdstuk, achter in het boek opgenomen, maken het des te waardevoller. Met illustraties van de schrijver is het boekje verlucht. J. T.

KORTER EMMENNIEUWS

WEEKEND KORTEHEMMEN OP 7 EN 8 MEI 1955

Onze moderne tijd vertoont een aantal merkwaardige verschijnselen. Enerzijds slaat de mens geboeid het ontstaan gade van groter eenheden op staatkundig en maatschappelijk gebied, zoals de Kolenen Staalgemeenschap, de Benelux, de Raad van Europa, De Westeuropese verdragsorganisatie en de GEES. Anderzijds ontwikkelt zich een streven van de provincies, of liever de regionen, om eigen standpunten meer op de voorgrond te stellen. Dit streven om het streekeigene tot ontplooiing te brengen, wordt vooral in Friesland opgemerkt. Teneinde de nivellerende invloeden, die uitgaan van de tijd, waarin wij leven, tegen te gaan, is dit proces, in diepste zin strekkende tot ontplooiing van de menselijke persoonlijkheid en tot ontwikkeling van de regionen, een proces, dat onze aandacht verdient.

Aldus kort weergegeven de woorden van de heer Jan A. Hes, lid van het dagelijks bestuur van Nieuwe Koers, in zijn samenvatting aan het slot van de scholingsconferentie, die op 7 en 8 Mei in Kortehemmen werd gehouden en die was georganiseerd door Nieuwe Koers in samenwerking met de Arbeidersgemeenschap der Woodbrookers, voor de noordelijke gewesten.

De conferentie, die onder leiding stond van mej. Sj. Gorter en de heren St. Knigge en Jan A. Hes, had als onderwerp: „Den Haag onder vuur”. Het doel van de conferentie was de problemen, die samenhangen met de, naar het oordeel van velen in te grote mate toenemende, centralisatie van het bestuur in Den Haag, te belichten. Hoewel het onderwerp misschien aanleiding zou kunnen geven tot de veronderstelling, dat een felle critiek geleverd zou worden op de politiek van ons centraal bestuur, kan opgemerkt worden, dat dit toch niet het geval is geweest.

De ongeveer 25 Nieuwe Koersers hebben Zaterdagavond aandachtig geluisterd naar de heer J. Smit, directeur van de Regionale Omroep Noord, die sprak over: „Decentralisatie en Regionalisme”. De heer Smit toonde zich, vooral op het culturele vlak, waar nog een groot terrein voor provincies en gemeenten braak ligt, een overtuigd voorstander van de ontwikkeling van de regio.

Zondagmorgen was de beurt aan de heer F. Sikkes, oud-secretaris der gemeente Sneek en oud-lid van Gedeputeerde Staten van Friesland. De inleiding van de heer Sikkes, zelf voorstander van decentralisatie, had als onderwerp: „Bezwaren en gevaren van decentralisatie”. Door de heer Sikkes werden vooral de met centralisatie en decentralisatie samenhangende bestumsproblemen belicht. Aan de hand van diverse voorbeelden werd duidelijk ge-

maakt, dat doorvoering van decentralisatie op alle gebieden tot hoogst ongewenste toestanden zou kunnen leiden.

In de op beide inleidingen gevolgde discussies werd levendig van gedachten gewisseld. Herhaaldelijk werden de debatten aan tafel voortgezet.

Hoewel verschillende problemen misschien niet helemaal uit de verf zijn gekomen, hebben de deelnemers een zeer leerzaam, maar ook een heel prettig weekend gehad. Ze hebben genoten, van de vooral in het voorjaar zo verrukkelijke omgeving van Kortehemmen en van de prettige sfeer in het Woodbrookershuis, ze hebben langs de bospaadjes heerlijk gewandeld, de regio van Kortehemmen niet alleen bij zon-, maar ook bij maanhcht verkend, het tere, tegen de donkere naaldbomen ijl afstekende, berkengroen bewonderd en ze hebben geboeid geluisterd naar de ochtendwijding door Jan Hes.

Kortom de deelnemers hebben Zondagavond niet zonder spijt weer afscheid genomen van Kortehemmen, maar ze hebben zich zelf beloofd er spoedig

nog eens terug te komen. ANNIE S,

LEES DIT OOK.

De literatuurdienst van de vereniging Nederland-Indonesië heeft ten doel mee te helpen aan het versterken der culturele banden tussen Nederland en Indonesië.

Zij, die willen medewerken om op de wijze van de Literatuurdienst de culturele banden tussen Nederland en Indonesië te versterken, kurmen deze dienst helpen door: maand- en weekbladen op elk gebied, studieboeken, ook in het Engels, Frans en Duits, literaire werken, idem, goede ontspanningslectuur, idem, populair-wetenschappelijke lectuur, idem, te zenden naar Tomatenstraat 187, Den Haag (W. Dil, 2e secr.) of door: de girorekening 310142 t.n.v. J. J. Maatman, Ie secr., Kamillestraat 29, Den Haag, te gedenken.

NIEUWS VAN „DE HAAF” Van 9 tot 16 Juli wordt er op het mooi gelegen Vormingscentrum van de Nederlandse Hervormde Kerk „De Haaf” te Bergen een

VACANTIECURSUS gehouden over Amerika, het land van de toekomst. In samenwerking met de United States Information Service wordt er ’s morgens en ’s avonds telkens door deskundigen een zoeklicht op een bepaalde kant van Amerika geworpen. Nu eens jazz en de negers, dan eens op de politiek, nu eens op het leven van de doorsnee Amerikaanse man en vrouw, dan weer op de kimst.

’s Middags vrij om te zwemmen in de zee, te wandelen in de bossen en duinen, rond te neuzen in het artistieke dorp Bergen.

Opgaven vóór 3 Juli aan „De Haaf”, Natteweg 9 te Bergen (N.H.). Kosten naar keuze ƒ35,-, ƒ40,- of ƒ45,- per persoon.

Provinciaal Vormingscentrum „De Haaf” te Bergen. 12 tot 13 Juni: Weekend besteed aan het

HERDERLIJK SCHRIJVEN dat enkele weken geleden is uitgegaan van de Generale Synode van de Nederlandse Hervormde Kerk over:

„CHRISTEN ZIJN IN DE NEDERLANDSE SAMENLEVING”.

Dr. De Wilde en Ds. Noorman, synodeleden namens de classes Alkmaar en Edam, zullen respectievelijk Zaterdagavond het onderwerp Kerk en Cultuur en Zondagmiddag Kerk en Maatschappij inleiden.

Dit weekend, dat allereerst voor ambtsdragers en gemeenteleden bestemd is, maar ook voor ieder ander, die in deze vragen belang stelt, bedoelt ruime gelegenheid te geven tot gedachtenwisseling om tot een verdiept inzicht te komen ten aanzien van de situatie van onze tijd.

Aanvang Zaterdagmiddag 5 uur, vertrek Zondagavond na de maaltijd. Kosten ƒ 5,- per persoon, ƒ 9,- per echtpaar.

5e verantwoording van girobetalingen voor geschenk-abonnementen: C. J. H. te A. ƒ1.50; A. B. B. te H. ƒ 5.-.

BARCHEMNIEUWS

Het zomerprogramma 1955 van de Barchemtbeweging (Vereniging Woodbrookers in Holland).

Dezer dagen verscheen het zomerprogramma van de Barchembeweging (Vereniging Woodbrookers in Holland). „Barchem” gesticht door oud-studenten van het Quakercollege Woodbrooke in Birmingham tracht reeds meer dan 45 jaren lang een centrum te zijn voor bezinning en ?en ontmoetingsplaats voor mensen van verschillende godsdienstige en politieke overtuiging, die een oprecht en openhartig gesprek op prijs stellen. Aan hen, die in Barchem komen, wordt gevraagd te komen met „een oprecht verlangen naar God”. Het voorwoord van het programmaboekje 1955 zegt het met de volgende woorden: „Een stempel, politiek of kerkelijk, draagt Barchem niet... Er is daarom een grote ruimte in Barchem, welke ieder mens in staat stelt volkomen en eerlijk zich zelf te zijn met de richting, die hij politiek of religieus voor zich zelf gekozen heeft. Ge wordt ernstig genomen, als gs naar Barchem komt. Het programma vermeldt de volgende cursussen: 24—26 Juni. „Ethische normen in de praktijk” (speciaal voor personen uit het bedrijfsleven).

I— 2 Oct. „Medezeggenschap” (Speciaal voor personen uit het bedrijfsleven). II— 16 Juli. „Geestelijke kracht en zwakheid van de drie grote machten in Europa”.

18—23 Juli. „Ons werk als roeping”. 25—30 Juli. „De mondig geworden mens en het geloof”. I—6 Aug. „Symbool en Wet in de godsdiensten”. B—l38—13 Aug. „Christen zijn in het maatschappelijke leven”.

15—20 Aug. „Het Oude Testament als basis van Joodse geloofswaarden”. 29 Aug.—3 Sept. „Christelijk geloof en humanisme”. s—lo5—10 Sept. „Machten ’n deze tijd”. 12—16 Sept. „Adam, waar zijt ge”, oriëntatie t.a.v. de moderne mens.

31 Oct.—i Nov. „Ons geloof, menselijke inspanning en Goddelijke gave”, (meditatieweek)

De cursussen in de periode 18 Juli t.m. 3 Sept. zijn toegankelijk voor echtparen met kinderen. De prijzen zijn dezelfde als het vorig jaar, nl. ƒ 30 of ƒ 35 naar keuze (echtparen ƒ55—ƒ65) voor een cursus van zes dagen.

Nadere inlichtingen v'orden gaarne verstrekt door de secretaris, dr. M. de Jonge, Hoofdweg 25, Wedde (Groningen).

SCRIPTORIUM

Een reeks van eeuwige geschriften onder redactie van dr. K. F. Proost.

„U moet dit boekje niet kopen om het achter eikaar uit te lezen. U put een vriendschap toch niet tot op de bodem uit de eerste dag? U moet het alleen kopen om er een vriend bij te krijgen in uw leven. Zet het maar rustig even in uw kast en kijk er zo eens naar en pak het op een goeie dag (het zal een zeer goede zijn!) eens op.” Dit zei dra. Anne H. Mulder in haar wekelijks „Passe-partout”, sprekende over het Scriptorium-deel:

Meester Eckehart

EEN KEUR UIT ZIJN WERKEN

Uit het Middelhoogduits vertaald en toegelicht door W. G. Reddingius. Prijs gebon-

den ƒ 5,90.

Meester Eckehart (1260—1327), de grootste onder alle mystici, spreekt over het leven zó diep en tegelijk zó eenvoudig, dat ook de hedendaagse lezer hem niet kan lezen zonder onder de indruk te komen van zijn verhevenheid, zijn adeldom des geestes, zijn simpele waarachtigheid.

In iedere boekhandel verkrijgbaar ARBEIDERSPERS

BON Arbeiderspers, Afdeling Uitgeverij, Hekelveld 15, Amsterdam-C. Ik verzoek u mij te zenden via boekhandel:

ex. Meester Eckehart EEN KEUR UIT ZIJN WERKEN è, ƒ5,90. Naam: Adres: Woonplaats: