H. Sponsel. Fridtjol Nansen. Vertaald door M. G. Binnendijk—Paauw, uitg. Wereldbibliotheek, A’dam 1954, 198 blz„ ƒ6,90.

„Het geweten der mensheid” is de ondertitel van deze roman. Het eerste deel „Het avontuur van het ijs” beschrijft de Noorse expeditie van 1888, waar Nansen respect afdwingt om zjjn eenvoud, moed en vast vertrouwen. Het tweede deel heet „Het avontuur van de liefde”. Wat een krachtfiguur is deze man geweest, die ’t wist op te brengen steeds weer eigen verlangens opzy te zetten voor ’t algemeen belang, eigen studie af te breken als men hem in groter verband nodig had. En als hjj dan weer een opdracht aanvaardde, bijv. hulpacties te organiseren voor gevangenen, voor vluchtelingen, deed hij ’t met inzet van zijn gehele persoon, zich zelf blijvend in zjjn eenvoud, moed en vertrouwen. Een indrukwekkende, sterk op daden gerichte figuur is het, die in dit boek beschreven wordt, een mens, die zich verantwoordelijk burger voelde van de gehele wereld. Mooie lectuur, ook voor opgroeiende jeugd.

Hartger Menkman. Laaiende fakkel. Het leven van Florence Nightingale. Uitgave J. N. Voorhoeve, Den Haag, 232 blz., ƒ 6,90.

Het is altijd weer boeiend om te lezen over het leven van grote mensen. Wat een wilskracht, wat een geloof moet deze verpleegster hebben gehad om te kimnen doen wat zij deed. Over haar leven, ook na de tijd in de Krim, haar langdurig ziekbed, haar innerlijke veranderingen bij het ouder worden, vertelt de schrijver uitvoerig. Men leze dit boek om zijn inhoud: de levensbeschrijving van een belangrijke vrouw, want het is uitgesproken slecht geschreven.

S. Franke. Te Laat. Uitg. Arbeiderspers, A’dam 1955, deel 5 Arbo-jaargang 1954—1955, ƒ4,90, voor abonné’s, ƒ2,45.

Een ontroerend verhaal uit het begin van deze eeuw. Hoofdpersonen zijn Willem, ontslagen na de verloren spoorwegstaking van 1903, en zfjn vrouw Katrien. Door de vele zorgen, die ze tegen haar man, die zich staande weet te houden door het schrijven van verhalen, niet uit kan spreken, verstart de nuchtere Katrien. Haar groeiende eenzaamheid, het wanhopig zich vastklampen aan de kinderen, haar aanvoelen van Willems liefde voor een jonge socialiste, die hem wél begrijpt, en zjjn verhalen waardeert, wordt eenvoudig en aangrijpend verteld. Een goed geschreven sociale roman, die sterk aanspreekt. R. B.—v. R.

BENTVELDNIEUWS

„Hoe leeft de arbeider?” Korte zomercursus te Bentveld, van Woensdag 20 tot Zaterdag 23 Juli ’55.

Deze cursus is speciaal bedoeld voor werknemers met hun familie! Natuurijk zijn ook andere belangstellenden welkom! Tien jaren zijn er sedert 1945 verlopen. Op allerlei terrein hebben we overzichten van wat er die 10 jaren gebeurd is, kunnen lezen. Wil willen samen met de werknemers de vraag onder het oog zien wat er veranderd is in de economische en sociale positie van de arbeiders, een en ander tegen de achtergrond van de gestegen welvaart.

In hoeverre is de sociaal-economische positie van de arbeider verbeterd vergeleken met vóór 1940? Welke rechten in staat en maatschappij heeft hij veroverd, welke plichten staan daartegenover? Hoe beleeft men deze veranderingen? Wat is er veranderd in het gezinsleven van de arbeiders? Welke nieuwe bedreigingen voor het gezinsleven kondigen zich aan? Hoe staat het met de belangstelling voor de diepere vragen, de geestelijke en religieuze, van het leven?

Behalve deze thema’s staan op het programma: Een excursie, muziek en spel, terwjjl ook tjjd overblijft voor het genieten van duin en strand.

Programma. Woensdagavond De economische en sociale positie van de arbeider anno 1955. Dr. H. Umrath.

Donderdagochtend: Rechten en plichten in bedrijf en maatschappij. Drs. P. Brandes.

Donderdagavond: Mogelijkheden en moeilijkheden van het gezinsleven.

Vrijdagavond: Geestelijk leven. Ds. J. J. Buskes (gevr.). _ ,

Leiding: Dr. A. v. Biemen en mej. ds. W. H. Buijs.

De kosten bedragen: ƒ14,50, ƒ15,50 of ƒ16,50 per persoon; echtparen: ƒ26,-, ƒ2B,- of ƒ30,-; kinderen van 4 t.e.m. 13 jaar: ƒ7,50; van 13 t.e.m. 15 jaar: ƒ 11,50.

Wie de cursus „Wat bezwaart ons in het huidige socialisme?” en bovenstaande volgt, betaalt voor de Woensdagmiddagmaaltijd ƒ 1,50 per persoon extra. Aantal deelnemers: maximaal 35. Spoedige aanmelding is derhalve gewenst.

Internationale cursus over de sociale en culturele betekenis van de socialistische beweging thans.

Bentveld, 23—30 Juli 1955

Wij willen ons critisch en openhartig bezinnen op de vraag wat de socialistische beweging in de huidige tijd betekent betekenen kan voor enkeling en samenleving.

Onze samenleving verandert snel en grondig. Daardoor wijzigen zich allerlei historische probleemstellingen; verliezen jarenlang gepredikte oplossingen en jarenlange hoogvereerde toekomstvisies hun aantrekkingskracht.

Wat vraagt en verwacht de thans levende en werkende mens van een socialistische beweging? Of verwacht hij er helemaal niets meer van? Wat is het levensgevoel van de huidige mens; wat het klimaat van huwelijk en gezin? Kan die mens- in de huidige samenleving nog verantwoordelijk mens zijn en blijven, of wordt dit zwaar belemmerd.

Vragen waar menigeen mee rondloopt, doch zelden openhartig met anderen bespreekt. Wij willen dit in Bentveld nochtans proberen en in internationaal klimaat. Een groep van twintig Zwitserse geestverwanten, leden van de Escherbund, komt naar Bentveld. Wij nodigen met nadruk een gelijk aantal critisch Ingestelde Nederlandse geestverwanten uit om aan deze gesprekken deel te nemen. Enige kennis van de Duitse taal is vereist. Wi) verwachten ook jongeren als deelnemers en deelneemsters.

De middagen zijn vrij. Zandvoort is nabij. Verder staan er excursies op het programma.

Laat ons spoedig horen of we op uw aanwezigheid mogen rekenen!

Programma:

Zaterdagavond of Zondag: Die sozialistische Bewegung historisch.

Maandagochtend: Die Bedeutimg des Sozialismus in der heutigen Weltlage.

Maandagavond: Probleme des Wohlfahrtstaates. Dinsdagochtend: Gespreksgroepen.

Dinsdagavond: Preizeitgestaltung (vrijetijdsbesteding) .

Woensdag: Excursie Rotterdam. Woensdagavond: Muziek.

Donderdagochtend: Gespreksgroepen.

Donderdagavond: Das Verhaltnis Mann-Prau und die Familie.

Vrijdagochtend: Sozialismus und junge Generation.

Vrijdagavond: Was zu tun? gespreksgroepen. Zaterdagochtend: Was zu tun? sluiting. Leiding: Dr. A. van Biemen en mej. ds. W. H.

De kosten bedragen: ƒ42,50 per persoon; echtparen ƒBO,-. (Excursiekosten zyn hier niet bij inbegrepen) .

REIZENDE TENTOONSTELLING VAN GOEDE JEUGDLECTUUR

Het mag in de lezerskring van dit blad bekend verondersteld worden, dat er de laatste jaren drie reizende tentoonstellingen van aanbevolen jeugdboeken door ons land circuleren.

De drie collecties bestaan uit: een verzameling van 250 boeken voor 4—12-jarigen, een verzameling van gelijke omvang voor 12—18-jarigen en een grotere, uitgebreidere collectie voor 4—16-jarigen. Ze worden samengesteld en op peil gehouden door gediplomeerde jeugdbibliothecarissen uit de verschillend-georiënteerde openbare leeszalen (algemene, r.-k. en prot. chr.) en worden in huur gegeven telkens voor ongeveer 14 dagen aan instellingen met een paedagogische, sociale, culturele doelstelling.

Tot nu toe werd de rondzending verzorgd door de Stichting voor Jeugdlectuur. Deze stichting draagt met ingang van 1 September a.s. dit deel van haar werk over aan het Birreau Boek en Jeugd, één van de bureau’s van de Centrale Vereniging voor Openbare Leeszalen en Bibliotheken, waarin ook weer de verschillend-georiënteerde leeszalen samenwerken.

Gegadigden, die in het komende seizoen een tentoonstelling van jeugdlectuur willen houden, moeten zich dus wenden tot:

Bureau Boek en Jeugd,

Badhuiskade 27,

Den Haag.

Alle reeds gemaakte afspraken over exposities blijven van kracht.

ONTHULLING GEDENKSTEEN Ds. D. BAKKER

Zaterdag 2 Juli a.s., ’s namiddags drie uur op de begraafplaats te Huizum, zal prof. dr. W. Banning een gedenksteen op het graf van wijlen ds. D. Bakker onthullen. De steen kon aangeschaft worden dank zij giften van vrienden van de overledene, die voor velen zoveel heeft betekend. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de onthulling.

VIERDE PAEDAGOGISCH SYMPOSION VOOR HET L.O.

3—4 September 1955 op „Woudschoten” te Zeist.

Het Symposion voor het L.O. zal dit jaar twee zeer belangrijke onderwerpen aan de orde steUen.

De titels zijn: „De psyche van het schoolkind ten opzichte van het godsdienstonderwijs”. „De methodiek van het godsdienstonderwijs op de Lagere School”.

Dr. L. de Klerk te Utrecht zal het eerste onderwerp inleiden en het tweede zal door de heer J. Jonges te ’s-Gravenhage behandeld worden.

De prijs bedraagt ƒB,- per persoon.

De conferentie begint Zaterdagmiddag en eindigt Zondagavond. De nadere gegevens zullen na aanmelding toegezonden worden.

Uw aanmelding met vermelding van beroep, leeftijd en geslacht te richten aan het secretariaat van „Kerk en Wereld” te Driebergen.

24—30 Augustus 1955 Openbare Internationale Conferentie OPVOEDING VAN DE MENS,

EEN EUROPESE TAAK

Internationale Paedagogische Tentoonstelling Werk van leerlingen uit 12 landen

Den Haag, DIERENTUIN, Benoordenhout 1-4. Toegangsprijzen voor de gehele conferentie ƒ 15,—Per voordracht ƒ 1,— p.p. Tentoonstelling ƒ0,50 p.p.

Programma en nadere inlichtingen over prijzen, logies en maaltijden bij het Secretariaat.

„Vereniging voor vrije opvoedkunst”, „Centrum voor vrij geestesleven”, Waalsdorperweg 12 – Den Haag – Tel. K 1700-776928.

SCRIPTORIUM

Een reeks van eeuwige geschriften onder redactie van dr. K. F. Proost.

De delen van deze belangrijke en fraai uitgegeven reeks geschriften, die aile dateren van vóór de boekdrukkunst, zijn stuk voor stuk uw aandacht waard.

Dit geldt ook ten volle voor

Plutarchus

Moralia

Uit het Grieks vertaald en toegelicht door dr. A. J. Koster. Gebonden ƒ6,90.

In deze ’zedelessen’ van de veelzijdige Griekse schrijver Plutarchus (ca. 50—120 na Chr.), waaruit dit boek een bloemlezing geeft, leren wij hem kennen als paedagoog, ziele-arts, politicus en religieus denker. Het geven van zedelessen beschouwde hij als de grote taak van de wijsgeer. Hij is daardoor een uitbeelder van zijn tijd geworden, maar ook een raadgever voor latere geslachten.

In iedere boekhandel verkrijgbaar ARBEIDERSPERS

Bon Aan de N.V. De Arbeiderspers, afdeling Uitgeverij, Hekelveld 15, Amsterdam-C. Ik verzoek U mij te zenden via boekhandel: ex. Plutarchus: MORALIA è, /6,90. Naam: Adres: Woonplaats: