Maandag, 9 October 1893. N°. 6594.

WEEKBLAD YAN HET RECHT.

RECHTSKUNDIG NIEUWS- EN ADVERTENTIE-BLAD.

VIJF-EN- VIJFTIGSTE JAARGANG. JUS ET VERITAS.

Dit blad verschijnt des Maandags. Woensdags en Vrijdags. — Prijs per jaargang f 10/ voor de buitensteden franco per post met f 1.00 verhooging. — Prijs der advertentièn, 20 cents per regel. — Bijdragen, brieven, enz., franco aan de Uitgevers.

Het auteursrecht voor den inhoud van dit Blad wordt verzekerd overeenkomstig de Wet van 28 Juni 1881 (Stbl. n°. 124).

WETGEVING.

Staatsbegrooting voor het dienstjaar 1894,

IVe HOOFDSTUK (Departement van Justitie).

MEMORIE YAN TOELICHTING.

(Zie het Ontwerp der begrootingswet in ons vorig nummer).

Het IVde hoofdstuk der Staatsbegrooting voor het dienstjaar 1893 is bij de wet van 30 Januari 1893 (Staatsblad no. 32) vastgesteld op f 5,488,669,00

De raming van kosten van het IVde hoofdstuk der Staatsbegrooting voor het dienstjaar 1894 bedraagt ■ 5,364,574,00

Zoodat voor 1894 minder wordt geraamd dan voor 1893 is toegestaan. ■ • • • I 124,095,00

Behalve hetgeen in de uitgewerkte staten is toegelicht, meent de ondergeteekende de aandacht te moeten vestigen op het volgende :

Vide Afdeelinq.

Kosten der gevangenissen en Rijksopvoedingsgestichten.

Artikel 32. Dit artikel is met f 700 verminderd; met f 550 omdat in het huis van bewaring te Breda een bewaarder minder is aangesteld dan aanvankelijk noodig werd geacht; met f 150 omdat bij vervanging van den onderwijzer in de bijzondere strafgevangenis voor vrouwen te Gorinchem, met het oog op het getal gevangenen in dat gesticht, met minder traktement kon worden Volstaan.

Daarentegen is f 17,739 meer geraamd dan voor 1893 is toegestaan, en wel:

a. f 4300 voor de strafgevangenis te Alkmaar. In de begrooting voor 1893 was de bezoldiging van het personeel der beambten in die gevangenis slechts voor een half jaar uitgetrokken ;

6 f 800 voor het huis van bewaring te Amsterdam, tijdelijk mede bestemd tot hulpstrafgevangenis voor 30 veroordeelden. Door die bestemming moest het getal bewaarders der 2e klasse meteen Worden uitgebreid en kan de geringe bezoldiging, die de R.-C. geestelijke en de onderwijzer genoten, toen het huis van bewaring op den Heiligenweg gevestigd was, niet behouden worden.

In de gevangenis op den Heiligenweg kon geen behoorlijke afscheiding van categoriën van gevangenen plaats hebben. In het huis van bewaring op de Weteringschans kunnen daarentegen niet meer dan 4 gevangenen bij elkander worden geplaatst. ....

Door dit verschil van toestand, gepaard met de tijaelijse uitbreiding der bestemming van het gesticht, zijn de aan genoemden geestelijke en den onderwijzer toegekende belooningen te laag geworden en daarom respectievelijk met f 50 en f 200 verhoogd;

c. f 300 voor het huis van bewaring te Middelburg. In deze gevangenis werd de dienst van kok vervuld door een tijdelijk daarvoor in dienst genomen persoon, geen ambtenaar. Diens werkloon werd betaald uit art. 47. Het is raadzaam dien onregelmtuigen toestand niet te bestendigen, daar toch eene verandering van den dienst noodzakelijk bleek en een derde bewaarder op f 500 aan te stellen en den dienst aldus te regelen, dat de functiën van kok door één der bewaarders en het doen van boodschappen door de 3 bewaarders gezamenlijk worden waargenomen. Door het in verband daarmede vervallen van den boodschaplooper, houden de kosten daarvan, ad f 200 's jaars, op;

d. f 10,334 voor de indienststelling op 1 Juli 1894 van het Rijksopvoedingsgesticht voor jongens, genaamd „Veldzicht", te Avereest. De traktementen van den directeur en den adjunctdirecteur zijn voor 8 maanden in raming gebracht, omdat voor eene behoorlijke regeling van den dienst deze twee beambten een paar maanden vóór de ingebruikneming van het gesticht in dienst behooren te treden.

Voorshands ligt het niet in de bedoeling het personeel dadelijk voltallig te benoemen. Dit zal slechts geleidelijk naar mate van de behoefte behooren te geschieden. De omstandigheden, waarvan dat afhangt, zijn echter niet te voorzien. Daarom "wordt bij de ramine der kosten op eene voltallige benoeming gerekend;

e. f 1200 voor de benoeming van nog twee bewaarders in het Rijksopvoedingsgesticht voor jongens „de Kruisberg ;

f' f 600 voor de benoeming van een bewaarder in het Rijksopvoedingsgesticht voor jongens te Alkmaar, en

9' f 205 voor eene nadere regeling der belooning van drie werkbazen in laatstgenoemd gesticht.

Een en ander is het gevolg van het voornemen tot betere organisatie van de opleiding der verpleegden.

Gelijk bij de behandeling van de begrooting voor het loopende jaar werd toegezegd heeft de vraag, welke reorganisatie wordt vereischt, het onderwerp uitgemaakt van een nauwgezet onderzoek.

Dat onderzoek heeft in hoofdtrekken geleid tot de volgende resultaten.

De algemeene strekking van school- en ambachtsonderwijs moet zijn opleiding van de verpleegden tot degelijke werklieden, volgens een vast stelsel.

Te dien einde zijn de verpleegden te verdeelen in drie categoriën :

I. a. knapen beneden de 12 jaar;

b. knapen boven di"n leeftijd, maar geheel onvoldoende ontwikkeld;

II. knapen van 12 tot 14jarigen leeftijd en knapen boven de 14 jaar, die nog niet voldoende zijn ontwikkeld;

III. knapen boven de 14 jaar, tevens voldoende ontwikkeld.

Het onderricht zal aldus behooren te worden geregeld :

kl. I, a. ontvangt alleen schoolonderwijs en brengt de overige uren met spelen of andere ontspanning door;

kl. I, b. ontvangt hetzelfde schoolonderwijs, maar kan bovendien worden beziggehouden met eenig werk, bij voorkeur verstellen van eigen kleeding ;

kl. II, ontvangt een halven dag schoolonderwijs en een halven dag ambachtsonderwijs ;

kl. III, ontvangt één uur daags herhalingsonderwijs en verder alleen ambachtsonderwijs.

Het ambachtsonderwijs zij aldus ingericht:

kl. II ontvangt alleen voorloopig ambachtsonderricht, vooral bestemd tot het leeren hanteeren en gebruiken van werktuigen en materialen ;

kl. III ontvangt stelselmatig ambachtsonderricht, zoowel theoretisch als practisch, waarbij arbeid op bestelling, tenzij geschikt tot oefening, wordt vermeden, en het bewerken van werkstukken naar modellen, teekeningen en opgaven hoofdzaak is.

Teekenonderwijs wordt verstrekt en wel in :

kl. I. voorbereidend teekenonderwijs van zeer eenvoudigen aard;

kl. II. stelselmatig hand- en rechtlijnig teekenen ;

kl. III, stelselmatig vakteekenonderwijs.

Met de colleges van regenten is het geregeld, dat met de geleidelijke invoering dier reorganisatie op 16 October a. s., tijdstip van aanvang van den wintercursus, een begin zal worden gemaakt en dan zal worden beproefd in hoever, behoudens de aanstelling van drie bewaarders hierboven vermeld, het nieuwe stelsel met het aanwezige personeel van beambten zal kunnen worden uitgevoerd. De indienststelling van „Veldzicht" zal verder vermoedelijk gelegenheid geven om door overplaatsing van beambten derwaarts in de 3 opvoedingsgestichten voor jongens een geschikt personeel te verkrijgen.

Art. 34. De verhooging der raming is een gevolg van de vermeerdering der gestichten en daardoor ontstaande uitbreiding van personeel en van het feit, dat door beambten meer dan vroeger gebruik wordt gemaakt van de hun bij art. 36 van den algemeenen maatregel van inwendig bestuur van 31 Augustus 1886 (Staatsbiad no. 159) gegeven bevoegdheid om jaarlijks 14 dagen verlof te vragen.

Art. 37. De raming is verhoogd in verband met de uitkomsten van vorige jaren, laatstelijk van 1892. Er dient een einde te komen aan het jaarlijks indienen van verhoogingswetten en aan de benadeeling van tal van aannemers en leveranciers, die recht of aanspraak hebben op betaling binnen een gestelden termijn. Dat deze voor een gedeelte een half jaar en langer op betaling moeten wachten, werkt ook nadeelig op de prijzen, die het Rijk moet besteden.

In verband met de voortdurende vermeerdering van het getal cellen kan niet op eene vermindering van de bevolking der gevangenissen worden gerekend.

Vilde Afdeeling.

Gebouwen, daaronder niet begrepen de Rijkswerkinrichtingen.

Art. 44. De geraamde som van f 95,646 (onderdeel a. van den toelichtenden staat) Voor kosten van rechtsgebouwen en meubilair is bestemd voor :

a. het gewoon onderhoud en de huur van gebouwen f 52,146

b. inrichting van bergplaatsen voor gerechtelijke archieven en minuten en registers van

notarissen . f 5,000

c. aanschaffing en onderhoud van meubilair,

daaronder begrepen f 22,000 voor aanvulling en herstelling van meubilair voor het Paleis van justitie te Amsterdam en f 1500 voor aanschaffing van meubilair voor het kantongerecht te

Vianen f 38,500

f 95,646

Art. 44 f. en g. In weerwil van de uiterste zorg die met volharding en met goed gevolg is aangewend, om met alle binnen

het bereik liggende middelen beschikking over een grooter aantal cellen te bekomen, blijft er voortdurend een groote achterstand bestaan in de executie van vonnissen. Die toestand kan en mag niet langer voortduren. De indienststelling van 100 cellen te Alkmaar zal daarin wel eenige verbetering breDgen, maar geenszins zal zij afdoende zijn. Op welke wijze het spoedigst en met de minste kosten verdere voorziening is aan te brengen, heeft een onderwerp van rijpe overweging uitgemaakt, van welke de uitkomst was, dat het raadzaam is de strafgevangenis te 's Hertogenbosch met ± 35 cellen uit te breiden, waarvoor geschikte gelegenheid bestaat, en te Haarlem tot den bouw eener aldaar toch noodige strafgevangenis met 30 cellen thans reeds over te gaan. De kosten der uitbreiding te 's Hertogenbosch zullen volgens de daarvan opgemaakte raming f 36,000 bedragen, van welke als eerste gedeelte f 25,000 ten laste van 1894 zijn aangevraagd.

De bouw eener strafgevangenis te Haarlem zal een bedrag van p. m. f 46,000 vereischen. Over twee jaren verdeeld is daarvan als eerste gedeelte op deze begrooting gebracht f 35,000.

Art. 44h. Herhaaldelijk is reeds medegedeeld dat de bouw van een nieuw huis van bewaring te Alkmaar onvermijdelijk is en, zoodra daartoe gelegenheid ontstond, zou worden voorgesteld. Thans wordt hieraan gevolg gegeven.

Art. 44i. Voor het kantongerecht te Vianen wordt eene andere huisvesting vereischt. Het kantongerecht is thans gevestigd in het bovengedeelte van het raadhuis en heeft slechts te beschikken ovei een vertrek tot het houden der zittingen. De getuigen moeten vertoeven in een portaal dat niet verwarmd kan worden. Eene griffie ontbreekt, zoomede eene kamer voor den kantonrechter en eene bergplaats voor overtuigingsstukken. De gemeente is niet in staat in dat gemis te voorzien, doch heeft kosteloos een terrein aangeboden tot stichting van een nieuw kantongerechtsgebouw. Dat aanbod is wel aannemelijk, doch meer raadzaam is het nog een geschikt en degelijk huis met aanhoorigheden, gelegen midden in de gemeente, aan te koopen, waartoe gelegenheid bestaat voor f 9500. Het gebouw is bevonden hecht en sterk te zijn en de gevraagde prijs niet te hoog. Zonder belangrijke kosten, zij zijn geraamd op ten hoogste f 1500, daaronder begrepen eenige noodzakelijke herstellingen, is bedoeld huis voor kantongerecht in te richten.

De ondergeteekende heeft gemeend de gelegenheid om het gebouw voor den Staat te kunnen verkrijgen, behoudens goedkeuring der Wetgevende Macht, niet te mogen laten voorbijgaan. De kosten van stichting van een nieuw gebouw zouden ongeveer f 15,000 vorderen.

Art. 44Ij. Woningen van bewaarders zijn bij groote strafgevangenissen in het belang van den dienst allernoodzakelijkst. Een goede en ongestoorde gang van zaken, beter toezicht, meer nuttrekking van het personeel wordt er door verkregen. Indirect strekt het ook tot verbetering van het gehalte der bewaarders.

Eene meer algemeene toekenning van het genot van vrije woning leidt er toe dat meer geschikte personen naar de betrekking dingen.

VlIIste Afdeeling.

Kosten der Rijkswerkinrichtingen.

Artt. 58, 54 en 56. De verhooging der raming van deze artikelen is gegrond op de uitkomsten van vorige jaren, laatstelijk van 1892.

Voor de artt. 51 en 56 wordt ook verwezen naar de toelichting van art. 37.

Art. 57. De raming, die voor 1893 belangrijk verlaagd was, is weder en wel met f 35,000 verhoogd, om, zij het ook op kleinere schaal dan vroeger, te kunnen doen voortgaan met het vervaardigen van koffiezakken, een arbeid, welke in de Rijkswerkinrichtingen Veenhuizen bezwaarlijk kan worden gemist. Bij het oorspronkelijk samenstellen der begrooting voor het loopende jaar bestond er geen uitzicht op het ontvangen eener bestelling. Later is echter gebleken, dat hierop weder, op bescheiden schaal althans, kan worden gerekend.

Xde Afdeeling.

Verschillende uitgaven.

Art. 72, a. De schadeloosstelling aan de griffiers der arrondissementsrechtbanken voor het opmaken volgens art. 5 van het Koninklijk besluit van 15 Mei 1863 (Staatsblad no. 60) van afschriften die ter griffie blijven berusten van de tienjaarlijksche alphabetische tafels op de akten van den burgerlijken stand (1883 —1892) bestaat in hetgeen door hen is uitgegeven voor schrijfloon en voor papier en verder materiaal.

Op de begrooting voor 1884 (art. 49) kwam gelijke post voor

De Minister van Justitie,

Smidt.

\