zwerm een grootte van 210.000 km. De komeet heet't dus een buisvormig spoor nagelaten met dezen diameter. In het hart dier huis was de dichtheid der meteoren hel grootst; toen de Aarde om 20u 00'" de hartlijn passeerde, was de sterrenregen het intensiefst. Doch zelfs in het hart der buis moeten de meteoren zeer sporadisch verdeeld zijn geweest. De afstand der steentjes en partikeltjes onderling aldaar bedroeg ongeveer 2.7 km. Aan de randen der buis was deze afstand natuurlijk veel grooter, 250 a 300 km. Deze getallen gelden alleen voor de rijk van „gruis' voorziene plek. die de Aarde op 9 Oct. j.1. doorkruiste. In andere deelen der kometenbaan is waarschijnlijk veel minder materie aanwezig. Indien de materie met de gegeven dichtheidsverdeeling over de geheele baan verspreid is, dan bedraagt de totale massa ongeveer 8.1 x 1030 gram; een bolvormige komeet met een diameter gelijk aan dien der buis en met de zeilde dichtiieidsverdeeling zou de massa van 5.3 x 1013 gram hebben, alles in de onderstelling dat de massa der meteoren 1 gram bedraagt. De massa der aarde is 6.0 x 10-'7 gram.

Het is tenslotte een verwonderlijk denkbeeld dat het zoo schaars verdeelde kometenstof ons zoo'n schitterenden sterrenregen heeft kunnen doen bewonderen.

HEEFT PRINS LEOPOLD GEZEGD DAT IN 1656 TE FLORENCE EEN SLINGERUURWERK IS GECONSTRUEERD?

DOOR

Dr. J. A. VOLLGRAFF

In het Januari-nummer betoogde ik dat uit wat \ iviani over den laatsten levensdag van \ incenzio Galilei bericht, niel geconcludeerd kan worden tot liet bestaan-hebben, reeds in 1649, van een slingeruurwerk te Florence, indien men althans daaronder verstaat een voltooid uurwerk.

Maar zijn or niet brieven van prins Leopoldo die bewijzen dat, zoo niet in 1619. dan toch althans in 1656, dus lang voordat het Coster-klokje aankwam (Sept. 1657) een voltooid slingeruurwerk te Florence bestond? Of althans, die dit bewijzen, tenzij men wil aannemen dat de prins mei opzet onwaarheid spreek! ?

Hierover schrijft I)r. de Koek, op p. 421 van den vorigen jaargang: „De prins constateert voorts [in zijn antwoord \an