JANUARI 1933

DE SCHALMEI

Boekaankondiging De Volksdansmare, uitgave van het Ned. Centraal Bureau voor Volksdansen te Oosterbeek. Tijdschrift, dat voorloopig driemaal per jaar verschijnt, en bedoelt als schakel te fungeeren tusschen de Paasch-, Zomer- en Kerstvacantiecursussen op de Meihof. Het eerste nummer ziet er keurig verzorgd uit en is verlucht met een groot aantal photo's. Jeugdfeesten, door verschillende schrijvers; ingekid door E. C. Knappert, een zeer lezenswaardig boekje, waar iedere leidster nog wel iets uit zal kunnen putten. De hoofdstukken zijn getiteld: Feesten; Voorbereiding van feesten; Leekespel; Spelen binnenshuis; Spelen; Vertellen; Liedjes en Dansen. De symbolische beteekenis van Willem van Oranje, door Dr. J. C. Fetter, in opdracht van den V.C.J.B. uitgegeven door de Vrijz. Chr. Jeugdcentrak met het oog op de herdenking van het 4e eeuwfeest van den stichter van onze vrijheid. Dit boekje bedoelt eenige kennis te brengen over den persoon van dezen vorst, waarover de meeningen zoozeer uiteenloopen, en een bijdrage te geven tot een goed en zuiver oordeel over zijn figuur, opdat niet alken verouderde en conventioneek gedachten geuit zullen worden. Hij schetst ons den mensch Willem van Oranje met al zijn fouten en zwakheden, te midden van het hofleven en de beginnende godsdienststrijd van de 16e eeuw, maar stelt daarnaast in 't licht, wat hij voor ons geweest is en nog beteekent. Voor wie deze figuur beter wil keren kennen, wordt tevens dieper gaande litteratuur aangegeven, daar in deze brochure alles slechts aangestipt kan worden. Kinderboeken en jeugdlectuur, uitgave van de Centrale Vereeniging voor opbouw van Drenthe, die zich ten doel stelt, viermaal in ’t jaar deze gids van nieuw uitgegeven boeken ’t licht te doen zien. Volgens de meening van het bestuur der vereeniging is niet elke jeugdlectuur geschikt voor plattelandskinderen, en de boeken worden dan ook vooral uit dat oogpunt besproken. Naast kinderboeken en lectuur voor de rijpere jeugd, vinden wij er ook op ’t gebied van handenarbeid en tooneel met zeer bruikbare beoordeeling. Voor leidsters in kleinere plaatsen zal een abonnement op deze catalogus zeker zijn nut kunnen hebben (ƒ 0.50 per jaar, aan te vragen aan het Instituut voor Jeugd- en Ontwikkelingswerk te Emmerschans).

Beste Oehoe, Graag wil ik deze keer eens mijn hart bij je uitstorten over 't nut van spelen. Heb je er eigenlijk wel eens over nagedacht waarom spelen goed is voor je kabouters en wat of ze er allemaal van kunnen keren V Zoo niet, ga het dan eens met mij na! Er zijn, zooals je misschien weet, véél speeltheorieën, maarde meeste ervan gaan toch inde praktijk niet op; die van Groos is mij altijd als de juiste geleerd n.1.: 't Kind speelt om volwassen mensch te worden. Door ’t spel wordt ’t kind geschikter voor ’t leven. Spel moet je als de arbeid van 't kind opvatten ik vind dit zeer aannemelijk en jij ? Door goed spelen kun je veel goede eigenschappen in ’t kind aankweeken of ontwikkelen. Ze keren er eerlijkheid door, opmerkzaamheid (opletten op hun beurt, en bij volksdansjes de juiste bewegingen doen) ook de gemeenschapszin wordt ontwikkeld (ze moeten vaak hun eigen ideeen onderdrukken en die van anderen laten voorgaan, omdat die inde meerderheid zijn) verder kunnen ze van vele spelen orde keren enz. enz. Lichamelijk kunnen de kinderen door goed spelen er ook op vooru.tgaan, eisch onder ieder spel een goede houding van je kabouters en speel zooveel mogelijk inde buitenlucht of met open ramen. (Door veel beweging en spelen inde buitenlucht worden maag en ingewanden flink aan 't werk gezet en wordt dus de eetlust opgewekt). Als Oehoe moet je probeeren om een goed spelkidster te worden, dat klinkt vrij eenvoudig, maar dat is 't toch heusch niet! Een spel, kort, duidelijk en toch boeiend uitte leggen is nog een heek kunst! Je weet zeker ook wel, door ervaring, dat ’t slagen van je spel vaak afhangt van de uitleg die je aan je spel gegeven hebt. Heb je je spel vol ‘ enthousiasme en wat fantasie uitgelegd dan zal ’t wel loopen, maar heb je daarentegen een spel uitgelegd met halve aandacht (met de andere halve aandacht was je misschien bij een kind dat praatte inplaats van oplette), dan Zal ’t spel waarschijnlijk óf-niet begrepen zijn en fout gespeeld worden óf ze zullen niet enthousiast zijn. Is je spel niet begrepen, zeg dan vooral niet: „Nu hebben jullie niet goed geluisterd. ...” Neen, zoek eerst de fout bij je zelf, je zult waarschijnlijk niet duidelijk genoeg zijn geweest! Op ’t zelfde moment dat je ziet dat er iets in 't spel niet goed begrepen is, stop je ’t en legt opnieuw uit. Laat echter nooit een spel verkeerd doorspelen!

Dan zijn er ook nog een heeleboel eischen die je aan een spel moet stellen; hier zijn enkele: ’t moet alle kabouters tegelijk bezig houden; een spel waar de onhandige kabouters uitvallen, is uit den booze; hoe wil je dat deze kinderen ooit handig worden wanneer ze zich niet mogen oefenen! Speel je echter eens een spel waarbij kinderen uitvallen, scheep deze dan niet af met „toekijken’', want je begrijpt dat ze daar na 2 minuten al lang genoeg van hebben en dan gaan rondhangen en kattekwaad uithalen en.... niets keren, je moet voor deze kinderen altijd een werkje klaar hebben of deze b.v. met Toewiet een spel laten doen. Verder moet je spel niet eentonig zijn en niet droog (ik bedoel daarmee vertel bij elk spel een verhaaltje of een grapje). Heb jij ook altijd zooveel spelen op je programma staan ? De meeste spelen speel ik niet langer dan 7 minuten met de kinderen, ik vind dan blijven ze frisch voor hen. Zeg, wat vinden de oudere kabouters een „race” altijd fijn hè! Jij legt voor de opkomst al je spelmateriaal zeker ook klaar, zoodat de kinderen niet op je hoeven te wachten! Nu Oehoe, speel prettig met je kring hoor! De beste Uilengroeten van H. F. d. B.

Internationale volksdansdemonstratie Door de Engelsche Padvindstersorganisatie wordt een internationale bijeenkomst georganiseerd van 10—17 Juli te Lenden, waar de volksdansen der verschillende landen gedemonstreerd zullen worden. Ook het Nederlandsche Meisjesgilde werd voor deze bijeenkomst uitgenoodigd. De deelneemsters, hoogstens 13 in getal, onder leiding van Cap. Knappert, hebben alleen de reis te betalen. In Engeland zijn zij gast ineen kamp, dat op een mooi punt, dicht bij Londen, voor dit doel wordt opgezet. Het N.M.G. organiseert inde Paaschvacantie een bijeenkomst voor de deelneemsters, vermoedelijk te Bilthoven waar de dansen behoorlijk worden ingestudeerd. Padvindsters boven 16 jaar, pioniersters en leidsters, die aan de eischen, gesteld voor het kampeeren in het buitenland, voldoen, kunnen zich hiervoor aanmelden bij Mej. Piepers, Bilthoven.

3