de bibliotheek zoveel mogelijk compleet te maken op het gebied van kaarten en gidsen. Er werd een begin gemaakt met de aanschaf van documentatiemateriaal speciaal voor de bergwandelaars, zoals de aankoop van de Schweizer Wanderbücher. Vele fotografische kaarten 1 : 50.000 werden aangekocht van Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk. Alle kaarten en gidsjes zijn momenteel ondergebracht ten huize van de bibliothecaris.

Op het gebied van tijdschriften werd een aankoop gedaan van jaargangen van the Alpine Journal van omstreeks 1890. Van het tijdschrift Berge der Welt, begonnen in 1946 en uitgegeven door de Schweizerische Stiftung für Alpine Forschungen, werden 7 delen aangeschaft,

zodat nu de bibliotheek der KNAV dit belangrijke tijdschrift compleet bezit. Uiteraard werden ook de nieuwste uitgaven van alpiene boekwerken aangeschaft, waarvan regelmatig recensies in De Berggids worden gepubliceerd. Bij de keuze van nieuwe alpiene boekwerken is in de eerste plaats bepalend de documentatiewaarde van het boek.

Zoals bekend verscheen in 19- een catalogus van de boekwerken van de bibliotheek der KNAV. In deze catalogus zijn niet opgenomen de tijdschriften, gidsen en kaarten.

De bibliothecaris is sinds enkele maanden bezig hiervan een catalogus te vervaardigden. Deze catalogus zal in de winter van 1960-1961 verschijnen. Dr. T. de Booy

verenigingsmeuws

NAJAARSREUNIE

De Najaarsreunie zal worden gehouden op 22 oktober a.s. in Esplanade te Utrecht.

CURSUSSEN

1 nvitatiecursus (1960)

Gidsen: Lionel Terray en Max Puissant. Voorklimmers: Dr T. de Booy, Peter en Holger van Lockeren Campagne.

Cursisten: Huug Boucher, Rob Saai, Peter Strater, Peter de Ruiter, Frits Deiters.

Ook de tweede „invitatie”-, of beter gezegd, „Terraycursus” is in alle opzichten geslaagd. Een vijftal enthousiaste klimmers werd ditmaal de kans geboden, van Terray, bijgestaan door Dr T. de Booy, de fijnste kneepjes van de hogeschool ijstechniek te leren, en een tweetal voor klimmers konden hun techniek verder vervolmaken.

Ditmaal lag het accent nog meer op de ijs- en sneeuw, tochten dan vorig )aar, hetgeen ook in de bedoeling lag bij de opzet van deze cursus. Het bizonder slechte weer, dat alom in Europa heerste, was in de Alpen wel het hinderlijkst merkbaar. Toch wist Terray van een drietal ftaaie dagen te profiteren door evenzovele ijstochten te ondernemen. Vooral de eerste en de laatste waren van grote klasse.

Interessant en zeer afwisselend was de kennismaking met drie verschillende gebieden waar de betreffende tochten werden ondernomen.

1. Het Mont Blanc-gebied, waar twee volle dagen werden besteed aan het stug oefenen op twee steile ijswandjes in de buurt van de Albert I hut. Een vierde bestijging van de N-wand van de Aig. Tricot, een top terzijde van de Aig. de Bionnassay.

2. Het Ober Wallis, dat veler hooggespannen verwachtingen toch wel iets teleurstelde. Als skigebied leent dit terrein zich beter. Technisch gezien zonder moeilijkheden werd hier de N-helling van de Ober Aletschhorn beklommen.

3. De Zinaler bergen in het Wallis betekenden voor allen een eerste en indrukwekkende kennismaking. Terray, die zeer opgetogen was over de vele mogelijkheden in dit gebied, koos zonder aarzelen de buitengewoon steile en volgens de huttenbaas pas driemaal eerder direct bestegen N-wand van de Obergabelhorn. Prachtig wat geometrische vorm betreft, verheft deze wand zich als een smetteloos wit vlak onder een hoek van 55° tot 4000 m hoogte.

Dat Terray met een achttal klimmers achter zich aan deze zeer moeilijke tocht aandurfde, moge er op wijzen, dat hij techniek èn tempo van alle deelnemers hoog schatte. Deze tocht, het hoogtepunt van de cursus, betekende tevens het slot van twee zeer geslaagde weken.

Zeker zullen de deelnemers in een der volgende nummers van De Berggids een uitgebreider en levendiger verslag geven van de hierboven vermelde tochten. Nu teeds willen wij, zowel de KNAV als de initiatiefnemers dank zeggen voor het feit, dat we deel hebben mogen nemen aan deze tweede „Terraycursus”.

Holger van Lookeren Campagne.