Het zoo beroemde klooster dateert uit het jaar 962 en werd gebouwd door Bernard van Menthon, een edelman uit Savoie.

■ De dappere, sympathieke Augustiner-monniken hebben het klooster onafgebroken bewoond gedurende winter en zomer en menige reiziger, die door den sneeuwstorm werd overvallen, heeft zijn redding aan deze' monniken en hun prachtige Bornardinerhonden te danken. Dat deze dieren inderdaad groote diensten hebben bewezen blijkt wel uit het feit, dat een hunner, ~Barry” genaamd, niet minder dan 40 menschen heeft gered.

In 1812 zijn alle honden, toen ze gedurende een ontzettenden sneeuwstorm op redding waren uitgetrokken, verongelukt en daarmee was dit ras uitgestorven. Sindsdien zijn ze door de Newfoundlanders vervangen.

Tot heden ten dage hebben de monniken hun menschlievenden arbeid voortgezet en ieder reiziger, ongeacht zijn godsdienstige richting, ontvangt van hen gratis eten en nachtlogiss.

Als belangrijk jaartal noem ik nog 1800, toen Napoleon met een leger van 30.000 man en 150 stukken geschut in 5 dagen over den Grand St. Bernard trok.

Rijk aan natuurschoon is deze pas-overgang echter niet en de mooiste gedeelten van de route bevinden zich daar waar de weg alleen nog maar een toegangsweg genoemd kan worden, n.l. tusschen Martigny en Orsière, en Valpelline en Aosta.

Wenken voor de toeristen.

Reistijd. Bij herhaling heeft men mij gevraagd, wanneer men eigenlijk het beste de dalen van de Penninische Alpen kan bezoeken. Gemakkelijk is deze vraag zeer zeker niet te beantwoorden, want de reistijd is voor alpinisten en wandelaars zéér verschillend. De meeste hotels in Saas-P ee, Zermatt, Zinal, Arolla en die in de Italiaansche dalen openen 15 Mei of i Juni en voor den dalwandelaar is dit het tijdstip dat hij het meest zal genieten. Het jonge groen is nog in zijn volle frischheid, de alpenweiden zijn dan nog niet zoo vaal-bruin gekleurd als later in het jaar en een weelde van bloemen bedekt den grond. De sneeuw is van de lagere toppen nog niet weggesmolten en de contrasten zullen zoodoende in dien tijd het scherpst