727 Lenn*ep, Mr. J. van De werken van J. v. d. Vondel 1642-1645. 728 Lennep, Mr. J. van idem 1645. 729 Lennep, Mr. J. van idem 1648-1651. 730 Lennep, Mr. J. van idem 1652-1653. 731 Lennep, Mr. J. van idem 1654-1655. 732 Lennep, Mr. J. van idem 1656-1657. 733 Lennep, Mr. J. van* idem 1657. 734 Lennep, Mr. J. van idem 1657-1660. 735 Lennep, Mr. J. van idem 1660. 736 Lennep, Mr. J. van idem 1660-1662. 737 Lennep, Mr. J. van idem 1663. 738 Lennep, Mr. J. van id<^m 1664-1687. 739 Lennep, Mr. J. van idem 1667-1671. 740 Lennep, Mr. J. van idem 1671. 741 Lennep, Mr. J. vaï* idem 1671-1679.

872 Lennep, Mr. J. van Elizabeth Musch (2 dln.). 632 Leopold, M. en J. Een sleutel. 822 Lied van Schijn en Wezen, , TT^4.

Het. 5o» Ligthart, J. Letterkundige Studiën. 816 Limburg-Brouwer, Akbar.

P. A. S. van 612 Looij, Jac. van Proza. 625 Looij, Jac. van Jaapje. 832 Loveling, Virginie Sopnie. 590 Lovendaal, G. W. Magen en Hilda.

786 Mare, Eline Cleemkes Fortuintje. 567 Maurik, J. van Indrukken van een „Totok”. 568 Mauriic, J. van Krates. 663 Maurik, J. van Burgerluidjes. 664 MauriK, J. van Verspreide Novellen.

665 Maurik, J. van Met z n achten. 666 Maurik, J. van Oude kennissen. 667 Maurik, J. van Papieren kinderen. 668 Maurik, J. van Uit één pen. 669 Maurik, J. van Stille menschen.

670 Maurik, J. van Amsterdam bij dag en nacht. 671 Maurik, J. van Van allerlei slag. 672 MauriK, J. van Een probaat middel. 673 Maurik, J. van Toen ik nog jong was.

6ü6 Meekel, tC. De dwerg. 610 Metz-Koning, M. Dominee Geston. 609 Molen, F. J. v. d. Het kind in de literatuur.

588 Mont, Pol de Idyllen en Gedichten. 845 Montagne, Vlctor dela Gedichten. 569 Mulder VoUeaige werken van den ouaen heer bmits. 789 Mulder, Lod. Huaior en öatire.

678 Multatuli Max Havelaar. 679 Multatuli Millioenen öiudiën. 681 Multatuli -Speciaiueiten. 682 Multatuli Nogeens: Vrjje Arbeid. 683 Multatuli De ±iruld daarboven. 685 Multatuli Ideeen (.8 din.^.

686 Multatuli Verzamelde werken. 604 Nes-Uilices, G. van Lichte Vensters. 781 Nijland, Dr. J. A. Verzen (Z din.).. Uordt, Adr. v. Irmelo. 878 Overdiep, Dr, G. S. I’ragmenten v. d. Roman van Walewein.

(Wordt vervolgd)

RECTIFICATIE

In de in ons nummer van 25 September 1943 afgedrukte catalogus van onze biblioLheek zijn enkele fouten geslopen.

De volgende nummers kunnen met uitgeleend: 866 Adama van Scheltema, C. S. Zwerversverzen 851 Bonn, S. Zangen van Hoop 799 Campen, M. H. van Óver liieratuur 833 Canter, Bernard Een droomer ter haringvangst

No. 867 heeft als titel „Eerste Oogst” van Adama van Scheltema, en niet zooals abusievelijk vermeld „Zwerversverzen”.

Men doet er goed aan bovengenoemde wijzigingen in het nummer van 25 Sep.ember j.l. aan te brengen, zoodat men niet de kans loopt, dat men boeken aanvraagt, die wij niet toezenden kunnen.

Uit de districten

HET A.V.L.O.N. IN ’S-GRAVENHAGE

Het district ’s-Gravenhage kwam Woensdag 22 September j.l. voor de eerste maal in een ledenvergadering bijeen in het A.V.L.0.N.-gebouw, Koningin Mariastraat 24 te ’s-Gravenhage.

De districtsvertegenwoordiger, de heer P. M. Brouwer, sprak een kort openingswoord, waarin hij de leden, en in ’t bijzonder de sprekers van dezen avond, een hartelijk welkom toeriep.

Hierna was het woord aan den eersten spreker van den avond, den heer A. Lapperre, Algemeen Secretaris en Hoofd van de afdeelingen voor Geldeiijken Bijstand en Ziekteverizekering en het Weezenfonds. Spreker ving zijn

referaat aan met het geven van een kort overzicht van de wordingsgeschiedenis van het A.V.L.O.N, om daarna le komen op aoei en organisatie van het A.V.L.O.N. Het doel IS aiie onderwijizers en leeraren, onverschillig van welke ricnting, le vereemgen in een vakorganisatie; net A.V.L.O.N. Hierna benanaeiae spreker de verschillende alaeenngen van het A.V.L.0.N., waarvan hij hoold is. bprekende over de atdeeiing voor Geldeiijken Hijsiand wees hij erop, dat het doei van deze atdeeiing is collega’s, die Duiten hun scnuid in geideiijke moeiiijkneden geraakt zijn, te nelpen. IViet nadruk wees spreker, er op dat deze aideeling niet beschouwd moet woroen als een lieidadige ins.eiiins, maar ais een aldeeimg, voortvloeiende uit oen plicnt, om den in nood verkeerenden collega bij te staan.

Vervolgens sprak de heer Lapperre over de afdeeling Ziekte verzeker mg. Hieroij wee.s mj ei op, dat niet aiieen door deze audeeiing een uitkeering wordt gedaan voor operatiekosten, maar ook m andere gevallen, zooals de ui.keering bij geboorte, weike verstrekt wordt met ingang van de geboorte van net derde kmd. Bovendien, wanneer een conega b.v. ooor langdurige ziekte na eerugen tijd minder aaiaris krijgt, dan betaalt het A.V.L.O.N. bij tot Vo van net beoiag, dat deze coiiega zou ontvangen, ais hij niet ziek geweest zou izijn. Spreker deeide moae, dat er pogingen in net werk worden gesteld, om A.V.1.0.N.- lenen tegen een bepaaide reduc.ie lid te doen worden van een maatscnappij tot verzekering tegen ziekennuis- en operatiekosten.

ziis doei van het Weezenfonds gaf spreker voorts aan: de nagelaten betrekkingen van overieoen coiiega s te verzorgen en hun kinderen een goede opvoeding te geven.

Liaarenboven deerne spreker mede, dat er verscinnende vakgroepen zijn oi zuiien worden mgesteld, om daardoor het z\.v.jj.u.N., ook voor de diverse groepen van leeraren en Onderwijzers alzonderiijk, nut.ig werk te la.en verrichten.

Na nog even gesproken te hebben over het Herstellingsoord te jnuatereii en de underwijzersspaarbank, eindigde de heer Lapperre met een beroep te doen op aiie leaen mede te neipeii aan de vervuuing van ons ideaai: iedere leerkracni iid van de eene vakorganisatie: het a.V.I.u.N.

Hierna was net woord aan den tweeden spreker, den heer Jneaema, die le.s zou vertellen over de werkzaamnedeii van de aiueenngen voor hecn.skundigen Bijstand en Vorming, sprekende over de aldeeiing voor Kecntskuiidige.i Bijstand, zei.ue de heer Hettema, dat door deze aldeenng niet aneen kwesties behandeld worden, die m recmstreeks verband staan met iemands ambt als onderwijzer, of kwesties van net berekenen van pensioen en saiaris, maar vooral ook gevallen, die veroand nouaen met de nuidige oms.andigneoen. Hij deelde mede, dat het o.a. geiukt was voor versciiiuende leden vrijs.eilmg te verkrijgen van terugvoering in krijgsgevangenschap. Soms werden ook distnbutiezaken behandeld.

Vervolgens werd de arueeling Vorming besproken. Met groeten nadruk wees spreker erop, dat „Vorming” hier niet zeggen wil politieke vorming; het A.V.L.U.N. is immers een niet-poiiCieke instelling. Le vorming, die bedoeld wordt, is de vaktecnnische en cuitureeie. Le heer iHeaema deelde mede, dat ten behoeve van de vak.ecnnische vormmg loe Studie voor verscnmende akten) reeds tai van boeken uit de 8..V.L.G).N.-btbiiotneek uiigeieend zijn. In deze bibliotheek zijn' echter ook boeken aanwezig voor cuilureeie vorming, iedere leerkracht behoort deel te hebben aan de cultuur van zijn volk. De moseujkneuen daartoe zullen gejciiapen woroen. Men hoopt te bereiken, dat A.V.L.0.N.- leden tegen een gereduceerden prijs toegang zullen verkrijgen tOt concerten, tooneeivoorstellingen, e.d. Ook aan de vorming door uitstapjes in het binnemand en na den ooriog naar het buitenland, zal aandacht besteed worden. Ondanks de moeilijke tijdsoms.andigheden, eindigde spreker, zal echter nu reeds zooveel mogelijk gedaan worden voor de vorming der A.V.L.0.N.-leden.

Naar aanleiding van deze uiteenjiettingen werden nog eenige vragen ges.eld, die volledig door beide sprekers beantwoord werden.

Collega Brouwer bedankte vervolgens de belde sprekers hartelijk voor hun mededeelingen. Na nog eens alle leden opgewekt te hebben ijverige propagandisten te zijn voor het A.VL.O.N., sloot de heer Brouwer deze leerzame vergadering.

F. P. HOGENDORF.