te komen. Hoe dikwijls heeft een goed onderwijsman niet zijn loopbaan zien tenietgaan door een rechterlijk vonnis. Ik geef iedereen de verzekering, dat als deze rechter zelf voor de klasse had gestaan, er iets heel anders was gebeurd. In deze gevallen lijden nu eens niet alleen deNationaal-Socialisten, doch alle goedwillende opvoeders. Steeds hangt hen als een zwaard van Damocles een rechterlijk vonnis boven het hoofd en als gevolg daarvan een smeuïg bericht in de krant. Hier moet nu eens een einde aan komen. Voor wij ergens mee beginnen moeten wij de onaantastbaarheid van het gezag van den onderwijzer of leeraaropvoeder vaststellen. Het moet niet mogelijk zijn. dat hij voor een of ander wissewasje voor den rechter gesleept kan worden. Hij moet in dezen tijd met alle middelen zijn wil in school door kunnen zetten. Wij zijn de menschen, die het niéuwe volk vormen. Een ieder kan overtuigd zijn van den wil van den Nederlandschen opvoeder om orde en tucht in zijn scholen te handhaven. Maar de middelen moeten hem gegeven worden. Natuurlijk behoeft er niet geranseld te worden, doch het moet niet

mogelijk zijn dat een of andere ouder op een onbehoorlijke manier rekenschap komt vragen of eigen rechter speelt en dan met hulp van autoriteiten nog zoo goed als vrij uit gaat.

Velen klagen vandaag, dat het zoo’n vreeselijke tijd is, omdat men met een beeii' in de gevangenis staat. Deze klagers mogen wel weten, dat de Nederlandsche onderwijzer en leeraaropvoeder nog nooit een anderen tijd gekend heeft.

Een groot deel van schuld van hedendaagsche bandeloosheid ligt bij de ouders en bij de autoriteiten zelf, die den opvoeder niet voldoende bij zijn werk gesteund hebben. Het behoeft echter niet den Nationaal-Socialistischen Staat voorbehouden te zijn andere maatregelen te nemen. Op het oogenblik kan een verordening of een rondschrijven reeds groote verlichting brengen. Als de overheid hen. die de leerkrachten in de uitoefening van hun taak belemmeren, voorbeeldig straft, dan zal de toestand, wat de schooljeugd betreft, spoedig veranderen.

H.

DE VORMINGSWEEK

Vurig klinkt onze wensch „De opvoeders in vormingskampen!” Van 2—B Januari a.s. organiseeren wij onze derde vormingsweek in ons vormingshuis De Scheeleberg te Lunteren. Ook voor onze leden is het hard noodig eens een vormingsweek mee te maken. Velen van ons weten uit ervaring hoe goed deze weken zijn en hoe men als een ander mensch naar huis toe gaat. De wereld is voor ons, nationaal-socialisten, niet zoo goed. Wij hebben het noodig eens een week samen te zijn in een kameraadschappelijke gemeenschap om daarna gesterkt onze taak weer op te vatten. Kameraden, die nog nooit een vormingsweek op De Scheeleberg meemaakten, komt nu eens! Begint het nieuwe jaar goed. Onderstaande foto maakten wij in sneeuw en ijs, doch onze harten waren vol warmte. Opvoeders in vormingskampen, doch wij nationaal-socialistische

opvoeders het eerste. Kameraden, velen hebben zich reeds gemeld, zorgt, dat ge niet te laat komt, het programma belooft goed te worden. Binnenkort verschijnt de geheele kampindeeling in ons orgaan. Zorgt, dat ge na afloop met ons kunt zingen, evenals kam. Albers dat na afloop van het vorige kamp deed:

Het waren zes prachtige dagen

En wij zullen er zeker in slagen Om in breederen kring

Als een kostelijk ding

Den geest van dit kamp uit te dragen

Aanmelding voor het kamp geschiedt bij het Algemeen Secretariaat, Thorn Prikkerlaan 46, Den Haag.

Deelnemers aan den Vormingscursus in De Scheeleberg te Lanteren, 2—9 Louwmaand 1943. Foto. Van Ley