OPVOEDING IN I VOLKSCHEN GEEST

ORGAAN VAN HET ÜPVOEDGRSGILDE

No. 27 2e Jrg. 27 Lentemaand (Maait) 1943 Verschijnt eiken Zaterdag

Uitgave: NENASU, Postbus 58, Utrecht, Telet. 11851 – Giro 407915 t. n. v. Volk en Vaderland

Hootdopsteller: W. Th. de Boer ♦ 's-Gravenhage Opstelraad;

Dr. G. de Gelder en Dr. W. F. de Groot Secretaris van den Opstelraad: Dr. F. Breedvelt,

Jozef Israëlslaan 46 ♦ 's-Gravenhage Organisator; I. ,T. van Eelen ♦ 's-Gravenhage

BET n.O-G.™”“A.V.L.O.N.

(9 Maart j.l. werd ons van bevoegde zijde medegedeeld, dat het 32 Juni ig42 door den Gemachtigde voor het Nederlandsch Onderwijzers Genootschap, Prof. Dr. R. van Genechten, ingediende voorstel, tot opheffing van het N.O.G. en zijn neven-instellingen over te gaan en de fondsen van deze organisaties over te hevelen naar het Algemeen Voorzieningsfonds voor Leeraren en Onderwijzers in Nederland, is goedgekeurd.

Prof. Dr. R. van Genechten diende dit voorstel in, daar zijn pogingen om tot samenwerking met het Hoofdbestuur van het N.O.G. te komen, mislukten. De leden van genoemd Hoofdbestuur zagen met in, dat er een herordening op het gebied van de onderwijzers-vakbewegingen doorgevoerd moest worden, in dien zin, dat alle onderwijzers en leeraren tenslotte vereenigd zullen worden in één organisatie, welke gedragen wordt door de gedachte, dat voor de wederopstanding van het Nederlandsche volk in de eerste plaats noodig is de bereidwilligheid van den enkeling, om het eigen belang ondergeschikt te maken aan de maatschappelijke groep, waartoe hij behoort, terwijl de belangen van deze maatschappelijke groep weer ondergeschikt dienen te zijn aan het volksbelang.

De bereidwilligheid van Prof. Dr. R. van Genechten, om een dergelijke herordening na te streven, bracht hem ertoe, den 'Voorzitter van het N.O.G. voor te stellen als Bewindvoerder op te treden, doch hoewel punt I van het beginselprogram van het N.O.G.

luidt:,,. .. .’’ en op grond hiervan mocht worden verondersteld, dat dit beginsel het Hoofdbestuur van het N.O.G. de kracht zou geven om in het belang van alle beroepsgenooten tot samenwerking te komen, werd anders beslist.

Daar de Besturen der neven-organisaties van het N.O.G. het voorbeeld van het Hoofdbestuur volgden

„Het N.O.G. streeft de oprichting van één algemeene vakvereeniging na.”

en eveneens aftraden, werd Prof. Dr. R. van Genechten genoodzaakt om het bestuur van het N.O.G. en zijn neven-instellingen in eigen hand te nemen, teneinde op deze wijze de goede werkzaamheden van deze organisaties voort te zetten en te voorkomen, dat beroepsgenooten door den gang van zaken zouden worden gedupeerd.' Bij de ten uitvoerlegging van de doelstellingen van het N.0.G., het Ondersteuningsfonds, opgericht in iBBo door het N.0.G., het Weezenfonds, het T.8.C.-fonds en het Crisisfonds, werd de organisatie van het A.V.L.O.N. ingeschakeld.

B\j het Ondersteuningsfonds werd zoodoende voorkomen, dat beroepsgenooten, die in geldelijke moeilijkheden verkeerden, eenig nadeel ondervonden. Terwijl de functie van verzorger der ondersteunden door A.V.L.0.N.-leden werd overgenomen, bleef bovendien voor N.0.G.-leden de mogelijkheid bestaan, zich voor geldelijken bijstand tot het Ondersteuningsfonds te wenden, zoodat de werkzaamheden van dit fonds zich, ondanks de wisseling van bestuur, na de be'stuursovername door Prof. Dr. R. van Genechten, hebben uitgebreid.

Vanaf ii Maart 1942 tot heden werd een bedrag van f 2g.800, uitgekeerd. Bovendien werd door de ondersteunden ondervonden, dat er ook nog geholpen kan worden op een wijze, waarvan de resultaten niet in geldelijke bedragen kunnen worden omgezet. Als voorbeeld hiervan diene het volgende. Een der ondersteunden van het Ondersteuningsfonds, een onderwijzeres, werd in igjy op invaliditeitspensioen gesteld, welk pensioen zoo laag werd gesteld, dat zij daarvan onmogelijk rond kon komen. Het Onder-

INHOUD:

Het N.O.G. en het A.V.L.O.N. – De politiek in de opvoeding – Beschaving en Kuituur – Van over de grenzen – Is de Nederlandsche plutocratie voor heropvoeding in Nationaal-Socialistischen zin vatbaar? – Politieke voorlichting op de scholen – Boekbespreking – Uit de pers – Officieel nieuws – Gildenieuws.