streven naar een bondgenootschap met de geallieerde democratische staten. Verwonderlijk is het dan ook niet dat het uitbreken van den oorlog binnen de Nederlandsche grenzen voor duizenden nationaai-sociaiisten een nieuwe vlaag van terreur bracht. In haastig gereedgemaakte concentratiekampen werden zij opgesloten, velen werden mishandeld, enkelen vermoord. Eerst de capitulatie en de intocht van de Duitsche troepen bracht hen de bevrijding.

De beteekenis der N.S.B. in het afgesioten tijdvak der democratie rs voorai deze:

Mussert heeft om zich heen verzameld een kern van goede vaderlanders, menschen die toonden ruim genoeg van blik te zijn, om tegen alie andere voorstellingen in vast te houden aan het eens aanvaarde ideaal. De kern van het Nederlandsche nationaal-socialisme heeft bewezen dat zij niet vernietigd kan worden: Niet door tegenstand, niet door leugen of laster, niet door verboden en terreur. De snelle groei na de oorlogsdagen heeft de wervingskracht van de idee èn de strijdkracht van de kern volkomen bevestigd.

Dank zij de N.S.B. staat Nederland niet met geheel leege handen tegenover de leiding van de nieuwe Europeesche ordening. Dank ZIJ Mussert kan het Nederlandsche Volk den Führer aller Germanen tegemoet treden als een Volk dat zichzelf respecteert en dat er daarom aanspraak op kan maken door de andere vo keren te worden gerespecteerd. Een nieuwe periode van volksbestaan, in vrijheid, gerechtigheid, welvaart en zelfbewustzijn zal Nederland alleen aan de N.S.B. te danken hebben.

De geschiedenis der W.A.

In den zomer van het jaar 1932 werd de W.A. opgericht, de Weer Afdeeling der N.S.B. Doel was straatbescherming en zaal- colportage voornamelijk door de W.A. gedaan werd. De leiding berustte bij den huidigen burgemeester van Leiden, de Ruyter van Stevenick. Oorspronkelijk bestonden slechts afdeelingen in Utrecht en Amsterdam; later breidde de W.A. zich, gelijken tred houdend met den groei der Beweging, aanzienlijk uit. u». . I . .

Het eerste optreden naar buiten in grooter verband was de aanwezigheid der geuniformde W.A. bij den eersten landdag in Januari 1933 in het gebouw voor Kunsten en Wetenschappen te Utrecht.

Het ambtenarenverbod, dat in 1935 werd uitgevaardigd, trof ook de W.A. zwaar. De Weer Afdeeling werd daardoor immers