bouw en de werkwijze der Kruisvereenigingen zijn ingericht, zooals reeds duidelijk blijkt uit de t.b.c.-bestrijding, zuigelingen-, kleuterzorg, geslachtsziektenbestrijding, op uitvoering van een sociaal-hygiëniscbe taak onder leiding en controle van deskundige leiders (de deskundigen der consultatiebureaux).

De leiding van den psycboloog-psychiater met de hulp van een districtsenquêtrice bij de districts-consultatiebureaux voor geestelijke volksgezondheid wordt derhalve, als een conditie sine qua non, vooropgesteld.

De sociaal-hygiënische hulpkrachten der Kruisvereenigingen brengen dan de maatregelen der gezondheidsleer voor geest en lichaam onder ’t volk, een belangrijke sociaalpaedagogische taak. Meer nog dan de geneesheer zelf staan zij in nauw contact met en te midden van het volk; van de wijkverpleegster als maatschappelijke werkster gaat de grootste invloed uit. Het vertrouwen genietend en met gezag bekleed, kan zij de denkbeelden der geestelijke volksgezondheid verspreiden, ook in tijden van rampspoed, wanneer neerdrukkende krachten van werkloosheid en bestaansonzekerheid sommige volksgroepen tot neerslachtigheid brengen. Haar hulp beweegt zich niet alleen op hygiënischmaatschappelijk, maar vaak ook op zedelijk gebied, steunend, troostend en instrueerend te midden van geestelijke verwarring en angst, om ’t psychisch milieu gezond te maken. Haar woord en voorbeeld werkt volksopvoedend en opheffend.

Deze hulpkrachten moeten opgeleid en geïnstrueerd worden in de geestelijke volksgezondheid, zooals ’t reeds door de Federatie van ’t Bredasche Wit-Gele Kruis sinds twee jaar geschiedt door den psychiatrischen leider der vier Brabantsche bureaux.

Ook mannenhulp zal over één of meer districten noodig zijn in den vorm van sociaal-paedagogen om hulp te verleenen bij de leerlingen en oudleerlingen van de scholen van buitengewoon onderwijs, de zwakzinnigen, de blinden, de doofstommen, de lichamelijk gebrekkigen, ook bij moeilijk opvoedbare kinderen.