Reiter en Osthoff vonden 22%. Het materiaal van Eliassow was anders samengesteld.

de Vries vond in het gesticht „Voorgeest” te Leiden, 22% alcoholisten onder de ouders der verpleegden.

Herderschee vond dat van 2663 kinderen van de scholen voor bijzonder onderwijs te Amsterdam in 14% drankzucht der ouders, in 43% bij een der grootouders. Bij al deze gegevens hebben wisselende sociale omstandigheden nog een rol gespeeld.

F r e t s vat de beteekenis van het ouderlijk alcoholisme voor de kinderen aldus samen: dat in het voorgeslacht van lijders aan vallende ziekte, imbeciliteit en idiotie, krankzinnigheid, zenuwziekten misvormingen, alcoholisme en tuberculose en criminaliteit, vaak alcoholisme wordt aangetroffen, terwijl in het nageslacht deze vormen van minderwaardigheid ook voorkomen.

De resultaten van de verschillende onderzoekers loopen nogal uiteen, doordat aan de statistische methode allerlei bezwaren kleven. Deze nadeelen zijn niet zoo groot dat de resultaten waardeloos zijn: aan het veelvuldig voorkomen van alcoholisme onder de ouders bij verschillende ziekten hunner kinderen moet een beteekenis voor het verschijnen dezer afwijkingen worden toegekend.

Vermelden wij tenslotte nog enkele practische gegevens:

Het Bestuur van de Weensche Universiteitskliniek heeft in naam van een arbeidsgemeenschap van ouders, onderwijzers en artsen de volgende stellingen opgesteld:

1. alle ondernemingen van de school moeten volkomen alcoholen-nicotinevrij gehouden worden.

2. alle internaatscholen moeten alcohol-en-nicotinevrij geleid worden.

3. op alle scholen moeten met gepaste tusschenruimten door deskundige personen voordrachten over de schadelijkheid van de beide giftige genotmiddelen worden gehouden.

Volgens het 29ste Jaarverslag van de Zwitsersche inrichting voor lijders aan vallende ziekte werden in 1934: 4280 patiënten behandeld. Bij 49,1 % was drankzucht bij de ouders of grootouders aanwezig. Bij 790 patiënten waarbij geen erfelijk moment in het voorgeslacht aan te wijzen was, was bij 30 hunner de hersenbeschadiging op hun eigen drankzucht terug te voeren.