Wegens ernstig alcoholisme zijn in Duitschland in het eerste jaar der wettelijke sterilisatie (1934) 372 mannen en 8 vrouwen gesteriliseerd.

De wet van 1 Jan. 1934 bevat voor Duitschland de bepalingen voor het onvruchtbaar maken van personen, die aan ernstige erfelijke ziekten of aan ernstig alcoholisme lijdende zijn. Daar de meeste gevallen van zwaar alcoholisme berusten op een constitutioneelerfelijke, psychopathische basis, wordt sterilisatie in deze gevallen bepleit. Ernstig alcoholisme wordt verondersteld aanwezig te zijn als er schadelijke gevolgen voor den lijder zelf of voor zijn omgeving bestaan, b.v. lichamelijke of ziels-ziekten, strafbare handelingen, onder curateelestelling, armoede welke ondersteuning noodzakelijk maakt, verwaarloozing van familieplichten of die jegens den staat, enz.

De opdracht tot sterUiseering wordt uitgesproken op een, door een uitvoerig geneeskundig attest begeleide aanklacht, door een rechter en twee geneeskundigen. Ook de lijder of zijn vertegenwoordiger kan de aanvraag indienen. Een „Amtsarzt” is er toe verplicht; evenals de huisarts, tandarts, e.a. Appèl is toegestaan, daarop volgt de onherroepelijke uitspraak. De operateur en ziekeninrichtingen worden van regeeringswege aangewezen. Door vrijwillige opname in een gesloten inrichting kan hij de operatieontloopen. In de laatste twee jaren zijn ongeveer 5000 ernstige alcoholici gesteriliseerd.

Volgens de Duitsche Wet van 21 October 1935, tot bescherming van de gezondheidsfactoren van het Duitsche volk, wordt het huwelijk van in deze richting gevaarlijke personen verboden. Huwelijken tusschen personen met een erfelijke ziekte of ernstige drankzucht worden niet toegelaten, ook indien deze zich niet onder curateele bevinden, maar als zij intellectueele afwijkingen vertonnen, als neiging tot misdadigheid, enz. In twijfelachtige gevallen is een attest voor het ontbreken van de verboden bepaling tot huwelijk vereischt.

Arnhem, Boulevard 175.

L. Dooren.