men, bang vooral dat zij hem de schuld zou geven van zijn dood en hem zou... onterven. Er zat toch niets anders op, hij moest terug naar de – R.... gracht; reeds wenkte hij den tramconducteur om even te stoppen, toen zijn oog viel op eene jonge dame met een hondje; een hondje net als IEzM, met hetzelfde varkenstaartje, dezelfde rechtstaande oortjes, in e'én woord : het evenbeeld van tante Leefgraag’s teckeltje. Hoe het gekomen was, wist hij zelf later niet meer te vertellen, maar hij sprong de rails over, liet de tram doorrijden en met den hoed in de hand wendde hij zich tot de jonge dame met de vraag of die hond haar eigendom was. Wel zeker, mijnheer, was het korte antwoord.

Is hij misschien ook te koop? Een flinke ruk aan de lijn en een blik alsof zij zeggen wilde: wat denkt die kerel wel van me ? was ditmaal het antwoord. In hare verbouwereerdheid had zij een aankomend rijtuig niet opgemerkt, zij schrok, liet de hondenlijn vallen en het zoogenaamde teckeltje ging aan den haal. Hub. Smelters deed natuurlijk zijn best om het beestje in te halen, wat hem een paar straten verder dan ook gelukte.

Hij was in een buurt waar niemand hem kende, waar evenmin iemand wist of de hond zijn eigendom was of niet; ook de eigenaresse kende hem niet; indien hij hem eens meenam? De bekoring was inderdaad groot, tantes erfenis was ermede gemoeid. Maar neen, zijn beter ik zegevierde en met. een zucht bracht hij den vluchteling terug bij de jonge dame, die hem natuurlijk bedankte voor de moeite. Zonder u, zeide zij, was ik kwijt! Daar ben ik nog niet zoo zeker van, was Smelters’ antwoord, want ik hem er een oogenblik aan gedacht om met uw Waltje het hazenpad te kiezen- Mag ik zoo vrij zijn met een paar woorden te vertellen, hoe de bekoring bij mij opkwam ? Daar ben ik heusch benieuwd naar ; wilt u een eindje met mij oploopen, want ik moet naar huis. En Dr. Smelters vertelde van tante Leefgraag, van de erfenis, van doode Waldi, zijne vertwijfeling en zijn vreugde bij het zien van Waldi’s dubbelganger. Nu begrijp ik, waarom u mij vroeg of Waltje te koop is; helaas, hoe gaarne ik u ook zou helpen, ik kan niet; Waltje hoort mij niet, hij is van mijne moeder. Ik vind het al heel aardig van u, juffrouw, dat u zoo belangstellend naar mij geluisterd hebt; er zit niets anders op dan mij in het onvermijdelijke te schikken en tante te melden dat Waldi dood is.

Doe dat nog niet, mijnheer, maak u zelf niet ongelukkig- Zie, dadr wonen wij, wil u zoo goed zijn binnen een kwartiertje terug te komen, wie weet heet moeder er niet iets op gevonden. Vijftien minuten later liet Dr- Smelters zich aandienen; in de huiskamer, waar hij eenige oogenblikken later werd binnen gelaten, vond hij de jonge dame, met welke hij op zulk een buitengewone wijze had kennis gemaakt, in gezelschap eener oudere dame, haar moeder. Jo heeft mij alles verteld, Dr. Smelters, zeide mevrouw vriendelijk, en om u uit de verlegenheid te helpen, wil ik u Waltje gaarne afstaan. Ik weet dat hij in goede handen komt en was toch voornemens hem weg te doen. Hub was in de wolken, hij kon schier geen woorden vinden om de oude dame te bedanken; hij haastte zich met Waldi’s dubbelganger naar huis en was nauwelijks een beetje op verhaal gekomen, of er werd gescheld: Juffrouw Leefgraag kwam naar haren lieveling informeerenl Smelters stormde de trappen af, liep zijn tante te gemoet en juichte: Waldi is genezen, morgen komt hij weer thuis.

Werklijk, Hub? en de oude juffrouw beefde als het ware van vreugde. Hub, je bent een kranige kerel en je wordt universeel erfgenaam. Waar is Waldtt Hub deed de deur zijner kamer open, juffrouw Leefgraag pakte den pseudo- Waldi op, drukte hem tegen het hart, liefkoosde en streelde hem. Wel beantwoordde het mormeltje deze bewijzen van hartelijkheid niet zooals zijn voorganger het deed, maar dat bemerkte de oude juffrouw niet, zij schreef het toe aan zijn ziekte. Hub, zeide zij, morgen breng je mij Waldi t huis, je blijft bij mij dineeren, en we drinken een glas champagne op Wildi's herstel. En zoo geschiedde. Een paar dagen nadien legde Dr. Smelters een bezoek af bij de oude mevrouw aan den Amsteldijk, en vertelde haar hoe goed alles was afgeloopen. De jonge dame is met Hub geëngageerd en Ijeiden hopen binnen niet te langen tijd in het huwelijksbootje te treden. Waar het onverwachts sterven van een bastaard teckel goed voor is!

c^ocim.

Aanstaande Wedstrijden ZEILEN. Amsterdam (Kon. Nederl. Zeil- en Roeiv.) . . 14 , (Zeilv. iHet Y”). BooUocht ... 14 » Ostende (Société Litteraire) 23 » Reede Texel (Marine Yachtclub). (Suiting inschr. 20 Aug.) 25 Augustus.

Amsterdam iZeüv. i>Het Y”). Pic Nic . . . . Aug./Sept. i> (Zeilv. iHet Y”). Onderl. wedstr. . i Sept. i Rotterdam (Roei- en Zeilver. »de Maas’}. Zeiltocht met Handicap-wedstrijd, . . *5 ] Amsterdam (Zeilv. «Het Y”). Botterwedstrijd , 6 Oclober. Kieler Woche Juni. ROEIEN. Hamburg, (Intern. Roeiwedstrijden) .... 14 Juli. Rotterdam (Roei- en Zeilver. sde Maas”. Roeitocht Sept.

De Henley-Regatta.

De voorspellingen der Engelsche bladen zijn vrijwel uitgekomen; de Grand is in Engeland gebleven! Maar men kan tevens gerust zeggen, dat de veelbegeerde cup den Oceaan zou zijn overgestoken, indien niet de Leander Club als een reddende engel een ploeg had op de baan gebracht, die men veilig een all-england-ploeg zou kunnen noemen: de beste roeikrachten van Oxford en Cambridge waren daarin bijeen vergaard. Wie dergelijke feiten ziet en leest, moet wel met blindheid geslagen zijn, als hij daarna nog de schouders ophaalt voor de Engelsche Leander of de Nederlandsche Minerva. Hoe kan Sén armzalige vereeniging ooit op den duur ploegen bijïenbrengen, in staat om het hoofd te bieden aan de uitgelezen ploeg, die een ander land om de zoovele jaren laar Henley uitzendt en die dan nog hare krachten op één enkel nummer concentreert? Ook nu weer hebben ille Engelsche clubs, die ploegen voor de Grand uitzonden, voor de ploeg van Pennsylvania moeten maar de gemengde ploeg van Leander redde de zaak van Engeland. . ..

De Belgische ploeg van de Club Nautique te Gent heeft geen schitterend figuur geslagen. .’t Is waar, zij kwam eerst Maandags zeeziek in Engeland aan, maar naar de berichten in L’Aviron te oordeelen, hadden wij er meer van verwacht. De nota bene 1 speciale correspondent van The Sportsman noemt ze de Nederlandsche ploeg en ontleent aan dit schitterend staaltje van zijn aardrijkskundige kennis de gelegenheid, om ons even du haut van zijn ezelachtige grootheid de les te lezen. Hij zegt namelijk: »The Dutch crew came late and sea-sick, etc. They are fleshly inclined and would seem to offer no more serious danger than is to be found in the vituperations of their country against ours,” etc. Alsof die afkeuringen alleen uit Nederland en niet uit alle beschaafde landen tot de Engelsche ooren doordringen 1 Niet verwacht was de nederlaag van Blackstaffe voorde Diamond Sculls tegen C. V. Fox van de Brigade of Guards Boat Club, verleden jaar de Wingfield Sculls gewonnen heeft, doch thans als in minder goede conditie werd beschouwd.

I Het is merkwaardig, dat alle winnende ploegen de mtent gorder riemen van Ayling & Son tePutney bezigden. Van de booten waren er twee van Rough te Oxford, drie van Ins. Clasper en drie van Sims. De vijf heats voor de Grand hadden het volgende verloop- Heat A. Leander Club wint van New College (Qxford) met iM lengten in 7 min, 9 sec. zonder veel moeite. Heat B. University of Pennsylvania (Philadelphia) wint van de Lendon R. C. in 7 min. 2 sec. met 3 lengten en deed in de laatste halve minuut nog 22 slagen, zoodat zij blijkbaar wilde toonen wat zij kon. Heat C. Leander Club wint van Club Nautique (Gent) met een lengte in 7 min. 8 sec. Heat D. Pennsylvania wint van de Thames R. C. in 7 min. 22 sec zeer gemakkelijk met 3 lengten. Be s 1 i.s sin g. Leander Club wint van Pennsylvania r*met een lengte in y min. 5 sec.

Bij het afgaan deed Pennsylvania 22 en 43, Leander 41 slagen in de eerste halve en volle minuut. De Amerikanen hadden terstond een kleinen voorsprong van vier of vijf voet aan het eind van Temple Island. Daarna wonnen zij langzaam aan en waren bij Remenham Rectory 14 lengte vóór, waar beide ploegen met 40 slagen in de minuut roeiden. Nu begon Leander echter gestadig op te kumen én bij de Farm waren de booten precies gelijk. lets verder kwamen zij voor het eerst iets vóór. Fawley Court Boathouse werd bereikt in 3 min. 25 sec., waar Leander iets minder dan het voorstuk der boot vóór was. In beide booten werd zeer gelijkmatig doorgetrokken. Na halfweg begon Leander snel te winnen en bij de % mijl (1200 M.) hadden zij 14 lengte. De Amerikanen roeiden daar 39, Leander 40 slagen per minuut, terwijl de laatsten langzaam maar gestadig wonnen. Maar bij Bushey Gate liep Pennsylvania weer wat op, zoodat bij hun afgeschoten terrein de Leandermannen weer zoowat 14 lengte vóór waren. De Amerikanen begonnen nu teekenen van vermoeidheid te vertoonen en bij de Clubland inclosure was Leander Vs lengte voor. Eindelijk bij de tribune was hun voordeel een lengte en bij het Perstentje kwam er licht tusschen de booten. De Amerikanen hadden zich intusschen wat hersteld en minderden den afstand nog iets, zoodat zij het met slechts één lengte verloren. De heats voer de Diamond Sculls waren de volgende: Heat A. Johnson slaat Cloutte in 8 min. 45 sec. met IV4 lengte. Heat B. Ashe slaat Bond in 8 min. 58.300. met 100 M.

Heat C. Blackstaffe slaat Hickman in 9 min. 23 sec. rnet 2 lengten. Heat D. Fox slaat Blackstaffe in 8 min. 43 sec. met i'A lengte. Heat E. Ashe slaat Johnson in 8 min. 53 sec. met lengte. Beslissing. Fox slaat Ashe in 8 min 52 min. met 3 lengten.

De winners van dit jaar zijn. Grand Challenge Cup I.eander Club Ladies’ Challenge Plate University College (Oxfordj. Thames Challenge Cup Trinity Hall (Cambridge). Stewards’ Challenge Cup Third Trinity (Cambridge). Visitors Challenge Cup Balliol College (Oxford). Wyfold Challenge Cup Trinity Hall (Cambridge). Silver Goblets H. J. Hale en F. \V. Warre. Diamond Challenge Sculls C. V. Fox. De snelste tijden zijn: min. sec.

Grand; Leander en New College (Oxford). ... 6 51 {'l^7 Ladies; Eton College 7 1 Thames; London R. C 7 S'fe 18^6 Stewards; Leander 7 3° Visilors; New College (Oxford) 7 37 1898 Wyfolds: Kingston 7 lB9° Goblets; Lord Ampthill en G. Nickalls 8 6 189' Diamonds; B. H. Howell 8 29 IS9B

Internationale Zeilwedstrijd der Roei- en Zeilvereeniging „De Maas”, gehouden te Rotterdam op Zondag 7 Juli j.1., ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum.

Had eene week geleden De Maas in haar afdeeling Roeisport reeds een luisterrijk feest gevierd, heden was de Zeilsport aan de beurt, en ook dit feest, tevens de rij der feestelijkheden sluitende, beloofde alles goeds. Voor den tijd van het jaar was het Zondagmorgen anders juist niet zoo erg lekker; de lucht was bedekt en de zon had groote moeite zich er af en toe door te werken. Verder was het lustig blazende noordelijk windje in de vroegte een beetje erg frisch voor de zomersch gekleede aardbewoners. Dit kwam echter in den loop van den dag bij; de zon begon voordeelen te behalen, en ofschoon de wind een paar streken om* en weer terugliep, bleef hij steeds van voldoende kracht, zoodat de wedstrijd snel afliep; te meer daar het zoowel heen als terug door genoemde oorzaken meerendeels ruimschoots ging, en alleen naar den Hoek gaande, in de nabijheid daarvan een paar slagen gedaan moesten worden.

De deelname was zeer voldoende; echter waren onze Belgische sportbroeders niet in die mate opgekomen, zooals wij dit in den laatsten tijd van hen gewoon zijn. Daarentegen werd het internationaal karakter ditmaal buitengewoon relief gegeven, door hel mededingen van één Duiisch en twee Engelsche jachten, die echter meer pleizier- dan wedslrijdjachien zijnde geen van allen met lauweren bekroond konden worden. Vooral de Engelsche kotters Chiquita en Liltle Maid zagen er met hun keurige nieuwe zeilen prachtig uit, en vormden dit een groot onderscheid met de tuigen van enkele onzer grooiere jachten, die er uitzien alsof ze van den winter in den schoorsteen hebben gehangen. De belangstelling was zeer groot, w'ant behalve de uitstekend bezette salonboot Merwede I der feestvierende Vereeniging, zagen wij nog de Krimpen a\d afgehuurd door de Zeilvereeniging sLekkerkerk”, benevens een grooie sleepboot met Y-vlag, blijkbaar door eenige leden der Zeilvereeniging »Het Y" afgehuurd. Behalve de genoemde, volgden nog eenige Belgische en Hollandsche stoom' jachten den wedstrijd, benevens vele passagiers- en sleepbooten, die, hetzij met particuliere gezelschappen, hetzij met betalende passagiers, den tocht volgden. Hoe aangenaam het ook is, als men een belangstelling in de zeilsport ziet, zoo is het voor de deelnemers minder aangenaam, vooral daar de meesten zich niet ontzien loevert van de zeiljachten te passeeren. Het ware te wenschee, een volgenden keer order werd gegeven slechts aan lij te passeereu en wel op eene behoorlijken afstand; vele booten gingen nu zoU dicht langs de jachten, dat zij voor de kleinere bepaald waren en zelfs gevaarlijk.

Als altijd was de regeling uitmuntend en liep alles glad van stapel' echter is het onze overtuiging dat 20 min. voor het passeeren de startlijn te lang is. io min. zou ruim voldoende zijn, zelfs ware de deelname nog grooter geweest. Vooral bij de terugreis vis* dit op. Bij het startschot passeerden direct een 25tal jachten kod achter elkaar; daarna kwam er af en toe een enkele en ten weder een heel partijtje betrekkelijk kort opeen. Hoe is het mogelijk van zulk een race iels te zien? Blijft men bij de zoo ziet men de laatsten alleen aankomen; blijft men bij de laatsteOi Zoo ziet men totaal niets van de eersten. Is de tijd voor den stad wat korter, dan blijven allen beter bijeen en ziet men ook niet doch zeker belangrijk meer dan thans. Uit een en ander blijkt, dat het niet mogelijk is van zulk wedstrijd een nauwkeurig verslag te geven; wij kunnen dus ook maar alleen mededeelen, wat wij zoo hier en daar en moeten den meer weeigierigen lezer naar het bijgevoegde proceS' verbaal verwijzen, dat over veel inlichting geeft. Met hebben wij bemerkt dat dit jaar in tegenstelling met vorige bijna zonder uitzondering wedstrijdvlaggen gevaren werden; sleckt® een paar uitzonderingen merkten wij op en wij hopen, dat, oo zonder nadere aanwijzing te doen, de schuldigen bij een volgendfi” wedstrijd hun clubvlag gedurende den wedstrijd beneden houden.

Ook zagen wij nog een jacht met een echt oud-Hollandsch zakje, en dadelijk zweefde onze geest terug naar den tijd, toen ze bij menigte op alle zeeën zag; wij dachten aan onze visschersvloot, enz. Maar tot de werkelijkheid terugkeerende, wij bekennen, dat wij tot nu toe dezen traditioneelen veteraan noo op een jacht, veel minder op een wedstrijdjacht zagen, waarop naar onze meening ook niet thuis behoort. De die bij het vertrek erg laat wegging, liep op de ruiHj koersen spoedig midden door de vloot der kleinere jachten. Velsa liep geruimen tijd met afgezakten jager ; waarschijnlijk