„De gaslevering, die in de eerste helft van September minder bedroeg dan in gelijk tijdvak van ’t vorig jaar, was in de tweede helft dier maand s‘/l> % minder. Bij het electrisch bedrijf Irad in plaats van een rijzing van 15% een daling in van 7%, die in de eerste helft van October veranderde in een stijging van 2%, terwijl bij de duinwaterleiding de maatregelen tot beperking leidden tot een vermindering van 24% van het verbruik.”

Hetgeen wij vreesden is dus inderdaad geschied; de gasverbruikers zijn zuiniger geweest dan de electriciteitsverbruikers en het economisch rendement van de centrale is daardoor beter dan dat van de gasfabrieken. De beperking van de straatverlichting zal daarop mede van invloed zijn geweest.

Bij de behandeling van de gemeente-begrooting is de straatverlichting in bespreking gekomen. Aan het verslag van de zitting van 27 October jl. ontkenen wij dienaangaande het volgende: „De heer Vas Dias acht het voortzetten van de beperking van de straatverlichting niet voldoende gemotiveerd. De kolenvoorraad rechtvaardigt z. i. den maatregel niet

De heer Sillevis is het daarmede eens; ook de veiligheid eischt een goede straatverlichting. De wethouder van de t>edrijven, de heer Jansen, zegt, dat de maatregel vooral werd getroffen om aan de bevolking het voorbeeld te geven, zoo zuinig mogelijk te zijn met de verlichting. Spr. is er volstrekt niet zoo gerust op, dat de kolenaanvoer voldoende zal blijken, Daarom willen B. en W. het laten zooals het is. Van de politie zijn geen klachten ingekomen omtrent onveiligheid.

De heer Warneke merkt op, dat de halve stadsverlichting maar 2 pet. kolenbesparing geeft. Dat acht hij de moeite niet waard. Aan de werking van het goede voorbeeld gelooft hij niet. Wethouder Jansen verklaart, dat B. en W. zullen rekening houden met het blijkbaar algemeene gevoelen van den raad, hoewel hij persoonlijk nog geen toezegging kan doen.”

Haarlem. Uitbreiding gasfabriek. Voor de uitbreiding van het terrein van de Haarlemsche gasfabriek, besloot de Raad aan de Gemeente Gasfabriek te verkoopen voor f 69.500,—; c*en terrein van 10 Are en 85 cA.

De productie van de fabriek is 50% hooger, dan geraamd was, ofschoon zij dubbel zoo groot

is, clan 15 jaar geleden verwacht werd, toen de nieuwe fabriek gesticht werd.

De ontwerp-geineentebegrooting sluit in ontvangst en uitgaaf op f 4.622.27Q,62'A., teo-en f 4.022.237,83 in 1914.

De batige saldo’s van de bedrijven zijn geraamd voor het electriciteitsbedrijf f 69.225, het gasbedrijf f 138.983,— en de waterleiding f 23.644,—.

Voor buitengewone uitgaven wordt f 34.500, uitgetrokken; voor werken aan de duinwaterleiding, het electriciteitsbedrijf en het gasbedrijf resp. f 25.000, ; f 80.000, en f 58.000, en de onvoorziene uitgaven worden geraamd op f 14.435,—.

Hilversum. De heer S. Rijkes te Den Helder, benoemd tot Directeur van de gasfabriek, heeft voor die benoeming bedankt.

Dat was geen wonder, gezien de wijze waarop de gemeenteraad met heel deze benoemingsaffaire heeft omgesprongen.

Wel een wonder is, dat de nieuwe voordracht wederom luidde; 1. J. Bolt te Zierikzee en 2. A. F. Meijer te Vlaardingen.

Het grootste wonder echter of is het er misschien heelemaal geen? is dat de gemeenteraad met 12 van de 23 stemmen, dus wel met de geringst mogelijke meerderheid, buiten de aanbeveling om, den heer J. de Koek te Roermond heeft benoemd.

Klaaswaal. De gemeenteraad heeft den 23 October jl. de begrooting voor 1915 vastgesteld in ontvangsten en uitgaven op f 25.584.76 Va, de begrooting der gasfabriek op f 24.162,—.

Leiden. In de op 29 October jl. gehouden vergadering van den gemeenteraad is, vóór de behandeling van de begrooting, aan de orde geweest het voorstel om het geheele bedrag, dat door de lichtfabrieken over 1913 van de haar verstrekte kapitalen aan de gemeente ten bedrage van f 89.000,— wordt afgelost, onder de gewone ontvangsten te brengen, in mindering van het bedrag uit hoofdelijken omslag te vinden. De heer Reimeringer, lid van de commissie van financiën, acht dit middel minder gewenscht en de heer Bosch deelt namens de commissie van