financiën mee, dat deze met het voorstel niet kan meegaan.

De Burgemeester geeft, na eenig verder debat, toe, dat de maatregel allesbehalve mooi is, maai nood breekt wet. De gemeente heeft onverplicht f 180.000,— meer afgelost op de lichtfabrieken dan noodig was.

Het voorstel wordt aangenomen met 24 tegen 5 stemmen.

Gisterwijk (N.-Br.) Donderdag-namiddag b November, heeft een ontslagen stoker van de gasfabriek op den openbaren weg een aanslag gepleegd op den directeur van de gasfabriek, den heer N., wien met een mes wonden aan pols en voorhoofd werden toegebracht. Eenige militairen ontzetten den aangevallene, die daarop onmiddel lijk naar het R. K. ziekenhuis werd vervoerd. Zijn toestand is bevredigend.

Oude-Tonge. Naar de Nieuwe Ct. verneemt, is de Directeur van de gasfabriek te Oude Tonge, op Elakkee, een Duitscher van geboorte, op verdenking van spionnage in hechtenis genomen.

De „Telegraaf” vernam hieromtrent nader:

Eenige jaren geleden werd op Elakkee een gascentrale gebouwd door een Duitsche maatschappij en als directeur aangesteld een zekere T., Duitscher van geboorte. Deze T. bleek een zeer bereisd man te zijn, aangenaam in den omgang, met dit gevolg, dat hij weldra een populaire figuur in deze streek werd en zich engageerde met een dochter van den meest welgestelden boer.

Bij het uitbreken van den oorlog vertrok T., die zijn dienstplicht te vervullen had, naar Duitschland, doch keerde tot ieders verwondering na enkele dagen terug.

Hij begon zich thans in het bijzonder met de kustwacht te bemoeien, sprak veel met de schippers en maakte meermalen tochtjes op de rivieren. Dit wekte argwaan en een onderzoek bracht uit, dat T. in correspondentie stond met den Duitschen consul te Rotterdam en zijn brieven aan dezen ambtenaar naar Hellevoetsluis deed brengen, waar zij gepost werden. Bij een huiszoeking schijnt men bij T. compromitteerende stuken gevonden te hebben, wat ten slotte tot zijn arrestatie leidde.

Een onderzoek, door den militairen comman-

dant te Flakkee in de gasfabriek te Oude Tonge ingesteld, bracht aan het licht, dat zich tusschen de gashouders een beton-vloer bevond. Uitgemaakt is nog niet of deze vloer voor de fabriek te gebruiken was. In ieder geval werd geconstateerd, dat een kanon, daar opgesteld het fort Ooltgensplaat en den waterweg naar Antwerpen kan bestrijken.

T., die bekend moet hebben, bevindt zich te Rotterdam in voorloopige hechtenis.

Ten slotte teekenen wij, op onzen beurt aan, dat de Duitsche Consul te Rotterdam in een ingezonden stuk in de N. R. Ct. heeft medegedeeld, dat de correspondentie zuiver ambtelijk was en slechts het onder de wapenen komen van den heer T(iesing) betrof. De heer T. is n.l. nog Duitscher evenals de bedrijfsleiders van nog eenige gasfabrieken in ons land, welke zooals die te Oude Tonge in pacht zijn bij de Pachtgesellschaft von Gas- und Wasserwerken, O. m. b. H. te Bremen of andere Duitsche Exploitatiemaatschappijen.

De gasfabriek te Oude Tonge is het eigendom van de gemeente Oude Tonge, Nieuwe Tonge, Ooltgensplaat, Den Bommel en Stad aan het Haringvliet. Zij werd gebouwd door de Mij. tot Bouw- en Exploitatie van Gemeentebedrijven en had in 1913 een productie van 394.000 M“.

Aanvankelijk en tot halverwege 1913 was ons medelid E. A. van Daalen, thans Directeur te Leerdam, ' Directeur van de fabriek te Oude Tonge zoodat er nog wel iets aan de absolute nauwkeurigheid van bovenstaande berichten schijnt te ontbreken.

Rotterdam. Aan de algemeene beschouwingen van de memorie van beantwoording op het centraal-rapport over de begroeting der inkomsten en uitgaven van de gemeente Rotterdam voor den dienst van 1915, tevens nota van wijziging ontleenen wij het volgende:

„Wat betreft den post van de openbare verlichting, die van f 310.475,— tot f 214.475,— is teruggebracht, merken B. en W. o. m. op, dat, al moge de kolenvoorraad voor het tegenwoordige daartoe niet gebiedend dwingen het hier geldt eene beperking, die, getuige de reeds verkregen ervaring, in het algemeen zonder ernstig bezwaar kan worden aanvaard. Ofschoon de beperking hier of daar wellicht wat