neele belasting” bijbehouden. Want slaat men hetzelfde Avondblad op, waarin Dr. de J. de Jong zijn stuk schreef, dan vindt men op dezelfde bladzijde, 4e kolom, in het midden, onder de algemeene beschouwingen der Eerste Kamer bij de Staatsbegrooting 1915:

„Een lid herhaalde de wenschelijkheid van af„schaffing van den grondslag haardsteden in de „Personeele belasting. Van andere zijde werd die „wenschelijkheid bestreden.” De motieven van dat lid en van die andere zijde ken ik niet. Maar zou dat lid niet sterker staan als hij de medische wetenschap en de gastechniek achter zich had? Ik hoop, dat de stukken van de Rotterdamsche medici en van mij het bewijs van deze steun mogen zijn. Dan ben ik er van overtuigd, dat onze regeering fiscale belangen zal achterstellen bij de belangen van gezondheid en leven der burgers.

Met de meeste hoogachting.

Dr. L. J. T e r n e d e n.

Amsterdam, 24 Januari 1915

In het Avondblad B, van 25 Januari 1915, verschenen echter nog vóór de sluiting der discussie de beide volgende ingezonden stukken:

Ventilatie van badkamers.

Niettegenstaande uit het ingezonden stuk der heeren Doctoren Josselin de Jong, Rombach en Klinkert wel niet de bedoeling blijkt propaganda te maken voor een zeker systeem badkachel, is ons in de laatste dagen wel degelijk gebleken, dat een deel van het publiek de opvatting heeft gekregen, dat het treurige ongeval den heer X. overkomen, aan de badkachel, in casu een Siemens-badkachel, te wijten is en dat deze grooter gevaar oplevert dan andere soorten.

Dat vetgedrukte voorschriften ten allen tijde ongelukken zullen voorkomen, is niet aan te nemen, daar deze voorschriften meestal slechts bij de aanschaffing worden gelezen en de behandeling der badkachel na korten tijd uit kracht der gewoonte geschiedt.

Ook de raadgeving van den heer Doctor Terneden, in zijn ingezonden stuk, om de personeele belasting op haardsteden te doen vervallen, achten wij wel wenschelijk, doch ook niet afdoende, daar toch in ons land zeker driekwart der in gebruik zijnde badkachels geen afvoer-gelegenheid naar den schoorsteen hebben, en de gebruikers dezer soort badkachels geen lust zullen hebben

dezelve nu dadelijk op te ruimen en te vervangen door toestellen met afvoer; dit is o. i. ook niet noodig en deze kunnen gerust in gebruik blijven.

Badkachels, die voor afvoer ingericht zijn, blijven echter steeds de voorkeur verdienen, daar deze, mits aan een schoorsteen aangesloten, de atmospheer minder bederven en meer warmte ontwikkelen door intensiever branden, tengevolge van den trek van den schoorsteen.

Daar, waar de heer X. bijna twee jaren in het bezit blijkt te zijn geweest van dezelfde badkachel en bij de plaatsing de noodige inlichtingen zeker mondeling zijn verstrekt, mag worden verondersteld, dat de omgang met 'het toestel voldoende bekend was, doch nu aan een onvoorzichtigheid ten opzichte van de ventilatie kan worden gedacht, door van de goede gewoonte te zijn afgeweken.

Ook wij wenschen nu onze inzichten in deze aangelegenheid kenbaar te maken en vragen: „Is het niet meer afdoende, dat van overheidswege de bouwpolitie belast wordt met het toezicht houden op behoorlijke ventilatie-gelegenheid in badkamers, evenals het nu plaats heeft met toezicht en voorschriften in slaapgelegenheden, en W.C.’s?” Hoofdzaak is niet dat de badkachel van afvoer voorzien is, doch de badkamer zelve moet voldoende geventileerd worden, onafhankelijk van den wil van den bewoner, ook met het oog daarop dat in geval er weinig tijd voor het nemen van een bad beschikbaar is, de persoon in quaestie zich allicht zal ontkleeden, terwijl het bad volloopt. Vooral in kleine huizen zal het openzetten van vensters en deuren dan niet goed mogelijk zijn.

U, Mijnheer de Redacteur, dank zeggend voor de verleende plaatsruimte

Hoogachtend, N.V. Handelsmaatschappi) v/h. Pot&vanNes,

Importeurs der „Siemens-badkachels. Rotterdam, 25 Januari 1915.

Hiermede wordt deze discussie gesloten. Red.

Nog eens geysers.

In verband met hetgeen onlangs in dit blad omtrent geysers is geschreven kan misschien het volgende van nut zijn. Ik verbond den afvoer van mijn geyser aan een buis, die op den zolder uitkomt. De gassen kunnen zich hier verwijderen