steld, deze winst niet in de gemeentekas te doen vloeien, maar haar te reserveeren. Dat men dit niet gewild heeft, was eene verkeerde politiek; die reserve zou dit jaar vooral van pas gekomen zijn. Nu dat niet gaat, moet er dit jaar dan maar in ’t bedrijf geen zuivere winst gemaakt worden. En als ’t niet anders kan, moet er maar verlies geleden worden. Dan moet de koopmansgeest, waarmede de bedrijven beheerd worden, maar wat getemperd worden. De glorie der gemeentebedrijven is goed, maar de armsten mogen er niet aan opgeofferd worden. Als er geen winst is of zelfs verlies, dan moet de gasfabriek van de gemeente leenen, of het verlies bij wijze van hoofdelijken omslag d.i. progressief over de ingezetenen verhalen.”

Voorts wees de spreker erop, dat het argument van de mogelijkheid van clandestienen verkoop niet opgaat en noemde Bussum en Hoorn als plaatsen waar wel cokes tegen lager prijs beschikbaar werden gesteld.

Ten slotte stelde de heer de Vries een motie voor luidende: „de Raad, gezien enz noodigt B. en W. uit, om gedurende de maanden Maart en April cokes tegen den prijs van 40 cent per HL. afgehaald aan de fabriek, verkrijgbaar te doen stellen in hoeveelheden, berekend

naar 1 HL. per gezin en per week voor ingezetenen der gemeente, die niet cf in de eerste drie klassen van den Hoofdelijken Omslag zijn aangeslagen, uitsluitend voor eigen huishoudelijk gebruik.”

De heer Bos, wethouder, van antwoord dienende, merkte o. a. op: ~De zaak is echter, dat het houden van cokesveilingen, in ’t algemeen belang geschiedt. Zij stellen de kleine verbruikers in de gelegenheid, cokes te koopen tegen grossiersprijzen.

De cokesveilingen leveren aan de ingezetenen het voordeel op, dat zij voor 1 a 2 hectoliter precies denzelfden prijs per hectoliter betalen als de fabrikanten en handelaren die 500 hectoliter tegelijk koopen. Uit het staatje, dat bij de stukken ligt, blijkt dan ook, dat de cokesprijs hier lager is dan in de meeste andere groote gemeenten.”

Overigens meende de spreker, dat de raad de motie niet moest aannemen wegens twijfel of bij aanneming wel eene billijke verdeeling zou worden verkregen.

Na dupliek van den heer de Vries werd de motie in stemming gebracht en met 26 tegen 6 stemmen verworpen, waarna zondei hoofdelijke stemming overeenkomstig de conclusie der mededeeling van B. en W. werd besloten.

CORRESPONDENTIE.

Mijnheer de Redacteur,

Bij het doorlezen van het Verslag der Alg. Verg. te Vlissingen gehouden, trof mij de volgende opmerking betreffende vraagpunt 11, voorkomende op bladz. 98:

„De moderne ketels hebben alle roosters, „die door water gekoeld worden, en of„schoon de slakken van gascokes gemakkeiijker smeltbaar zijn dan die van gietcokes, „is hiervan bij matig stoken geen bezwaar „te verwachten.”

Omtrent de vloeibaarheid van cokesslakken, zijn door mij uitgebreide onderzoekingen verricht, waarvan de resultaten in „Het Gas” 1912, bldz. 506 zijn vermeld.

Hierbij is mij duidelijk gebleken dat het smeltpunt der slakken van gascokes in ’t geheel niet verschilt van gietcokes. Bij gelijk aschgehalte kan er derhalve in de slakkenvorming geen verschil bestaan tusschen gas- en gietcokes. De meening, dat gascokes meer smeltbare slakken geeft dan gietcokes, schijnt door sommige handelaars altijd nog verkondigd te worden.

Dit bleek mij o. a. in September van het vorige jaar, toen een der Hoogleeraren van een Rijksuniversiteit, naar aanleiding van mijn genoemd artikel in „Het Gas” 1912, gascokes wilde aankoopen voor de centrale verwarming van zijn laboratorium.

In antwoord op zijn verzoek, heb ik hem aanbevolen de cokes te betrekken van een gasfabriek waar de kolen volgens een modern oventype worden gedestilleerd, waardoor hij meei zekeiheid kon hebben een harde cokessoort te ontvangen, die meer overeenkomst vertoont met de vroeger gebruikte gietcokes.

Toch heeft de particuliere cokeshandelaar, die de cokes moest leveren, te vergeefs getracht de levering ongedaan te krijgen, omdat volgens zijn meening gascokes wel meer slakkenvoiming zou geven dan gietcokes, hetgeen bij normaal aschgehalte onmogelijk ’t geval kan zijn.

Hoogachtend

J. N. E. T e u n e.

Amsterdam, Zuidergasfabriek, Februari IQIS.