moer d, waarbij de draad nog ongeveer een halve soklengte buiten de contramoer moet uitsteken.

Tegen de verloopsok wordt, door middel van een nippel, bevestigd een T stuk V«" X 1" en in deze T een kort eindje buis •'/" f, waarop een ring h is gesoldeerd. Over deze ring loopt een koppelmoer k, met binnendraad gelijk aan de draad van het zuurfust.

Op de VT' buis wordt geschroefd een sok •'U' b en daarin gedraaid een dubbel omgebogen buis 1 (zie fig. I) van voldoende lengte om boven den saturator te reiken.

Op het 1" einde van het T stuk e, wordt de slang van een handperspomp (waarmede de aansluitingen worden doorgeblazen) verbonden en door middel van deze pomp wordt lucht onder druk op het zuur gebracht. Het zuur wordt door de buis 1, in den saturator gevoerd.

Oorspronkelijk was hiermede het toestel gereed en waren door de toepassing daarvan de meeste bezwaren overwonnen. Alleen duurde het op deze wijze vullen van den saturator wat lang, hetgeen door een grootere luchtpomp zou te ondervangen zijn; doch toen ik eenmaal zoover was wilde ik de handenarbeid geheel uitschakelen en construeerde ik het toestel zooals het in fig. I in z’n geheel is aangegeven.

Ik plaatste in de sulphaatfabriek een vat C, waarop een stuk gegoten buis en daarop een uit twee flenzen en een sok samengesteld stuk B. Beneden aan C is verbonden een leiding met pakkingkraan E en aan de bovenbuis een leiding met pakkingkraan D van welke kranen de sleutels onderling verbonden zijn door een ijzeren stang en wel zoodanig dat beide kranen gelijktijdig open of dicht staan.

Verder is op de deksel van het vak c, door middel van een afsluiter W de fabriekswaterleiding aangesloten.

Het gedeelte B is als volgt samengesteld:

Op een stuk 4" getrokken buis is over eene lengte van ongeveer 15 cM. draad gesneden waarop geschroefd worden een flens, een sok en een tweede flens.

In de deksel van de gegoten buis is een gat geboord ruim groot genoeg om de 4" buis door te laten; met de eerste flens wordt dit stuk op de gegoten bovenbuis bevestigd, terwijl de 4" buis in de gegoten buis hangt.

Op de andere flens wordt een gegoten flens bevestigd waardoor een gat met “/s" gasdraad in het midden.

Door deze gegoten flens gaat een stukje

pijp, aan het eene einde schuin afgedraaid, aan het andere einde voorzien van een draad van voldoende lengte om daarop te draaien de gegoten flens, een contramoer en een T stuk

Op het stukje V»" pijp is een ijzeren ring gekrompen waarin twee tapbouten zijn gedraaid.

Om het Vs" pijpje is een stuk koperen pijp waarin twee langwerpige sleuven tegenover elkander van voldoende breedte om de tapbouten door te laten; de koperen pijp is gesoldeerd op een vlotter G en het ondereinde is gevuld met een stuk gummi F.

Het T-stuk V»" op het deksel is gesloten met een plug en heeft eene koppeling voor V»" koperen pijp.

Van deze koppeling gaat een Vs" kopleiding tot ergens aan de muur in de nabijheid van het zuurfust, dat naast den saturator wordt gerold, en aan het eind van deze leiding is een kraan met gelegenheid tot het aansluiten van een gummislang. Deze gummislang wordt verbonden met het stuk A dat op het fust is geplaatst.

Wil men den saturator bijvullen dan worden de kranen D en E gesloten, het kraantje aan de muur en de waterkraan W geopend.

Zoodra er water in het vat C komt zal zich de lucht, die in het vat is, verplaatsen tot in het zuurfust en als de spanning voldoende is, zal het zuur in den saturator worden overgedrukt.

Is er voldoende zuur in den saturator dan worden de waterkraan W en het kraantje aan de muren gesloten.

Wanneer het vat C vol water is gekomen dan zal de vlotter O opdrijven totdat de gummi F het einde van het V»" pijpje afsluit.

Het uitvloeien van het zuur houdt dan op en de werkman weet, dat het aparaat geheel vol water is.

De waterkraan W en het kraantje aan de muur worden gesloten, de kranen D en E geopend; door D treedt de lucht in en door E loopt het water naar een riool.

Door deze inrichting is het beslist onmogelijk dat er water in het zuurfust kan komen.

Het apparaat behoeft geen toezicht en de werkman kan gedurende het vullen andere arbeid verrichten.

Het toestel wordt hier reeds twee jaar gebruikt, heeft nimmer geweigerd; en het is gebleken dat behalve de besparing van arbeid en materiaal door de toepassing daarvan de ongelukken met zuur volkomen zijn uitgesloten.

Almelo, Sept. ’l5.