Ik zou dus willen vragen, of de door mij aangehaalde zinsnede onbewust dan wel bewust is neergeschreven, of het Bestuur daarmede geheel accoord gaat.

De Voorzitter. Ik kan antwoorden, dat wij niet met volle bewustheid die zinsnede zoo hebben neergeschreven, d. w. z. dat wij niet de bedoeling hadden daarin te leggen wat de heer Geerling er in zoekt.

Het was meer onze bedoeling weer te geven, dat de arbeid, die aan het Secretariaat is ve>-- bonden, hoofdzakelijk verricht wordt door den Directeur, dat dus wel de Secretaris en de Penningmeester de personen zijn, die den arbeid leiden, doch dat het eigenlijke werk grootendeels wordt verricht door den Directeur. Dat is door dezen functionnaris overgenomen.

Wij hadden dat misschien wel op ietwat andere wijze in het Verslag kunnen vermelden, maar mij dunkt, aan het Verslag is toch niet te ontleenen eenige kracht tot bepaling van den arbeid. De arbeid van Secretaris en Penningmeester wordt geregeld door het reglement en niet zoozeer door een losse zinsnede in het Verslag.

Intusschen hebben wij toch nota genomen van de bedoeling van den heer Geerling.

De heer W. K. N. Geerling. Mijnheer de Voorzitter! Ik dank u voor uwe inlichtingen.

In de tweede plaats heeft mijne aandacht getrokken de rekening van Het Gas.

Ik herinner hier, dat in het jaar 1900 in deze stad op deze zelfde plaats, naar aanleiding van de Rekening en’’Verantwoording over 1899, werd gezegd:

„In de vierde plaats eindelijk sluit ook de rekening van Het Gas weder met een onvoordeelig saldo. Het Bestuur hoopt daarin verandering te brengen en dat het nadeelig saldo weldra zal veranderen in een voordeelig saldo”. *)

Met ingang van 1 Januari 1901 is toen de uitgaaf van Het Gas uit handen genomen van Nijgh & van Ditmar te Rotterdam en opgedragen aan de firma Teulings.

In 1899 waren er pl. m. 240 leden; het aantal bladen advertenties weet ik niet, doch dit

*) Verslag 1900, bidz. 66.

bedroeg in 1897 pl. m. 15; de advertenties kostten per regel 15 cents.

Inmiddels is de prijs der advertenties met ingang van Januari 1913 verhoogd tot 25 cents per regel en met ingang van December 1914 tot 30 cents per regel.

Het aantal leden was in 1914 gestegen tot pl. m. 488 maar het aantal pagina’s advertenties inmiddels van 15 geklommen tot 38 a 41. Alleen over de laatste maanden van 1914 is dit aantal pagina’s advertenties gezakt tot 32.

En wat zien wij nu ? Dat om geen deficit te krijgen de inhoud van ons tijdschrift verminderd moet worden. Alzoo: plus que fa change, plus que fa reste la même chose !

Was de tekst niet ingekrompen, dan zou ’t voordeelig saldo van f 1044. verkeerd zijn in een nadeelig saldo, 'm. a. w. bij een gemiddelden tekst van 441/2 pagina, als over de eerste 7 maanden van 1914, worden de kosten niet gedekt door gemiddeld 33 pagina’s advertenties, als in de laatste 5 maanden van 1914, -t- schutblad advertenties, + inleg-advertenties.

Mijnheer de Voorzitter, deze stand van zaken verwondert mij en ik wensch daarom de vraag te stellen: Heeft het Bestuur maatregelen genomen om aan deze ongunstige exploitatie van Het Gas een eind te maken en zoo ja welke zijn die maatregelen, afgezien van de verhooging van den advertentieprijs en afgezien van den maatregel die toch zeker als woofifmaatregel bedoeld is om den tekst van Het Gas in te krimpen.

De Voorzitter. Ik kan antwoorden, dat het in de rekening voorkomende saldo uitgave Het Gas nog slechts was een voorloopig saldo; op het oogenblik van het afdrukken van die rekening was nog niet volledig de afrekening met Teulings goedgekeurd.

De onderhandelingen met die firma over de ingediende rekening hebben er toe geleid, dat die rekening verminderd werd met ruim f 450.—.

Dus de uitkomst van de uitgave Het Gas is f 450— gunstiger dan in de rekening is vermeld.

Ik geloof, dat de ingewikkelde berekening, hoewel op zeer duidelijke wijze door den heer Geerling uitgewerkt, toch onmogelijk op