danig omhoog wordt geheven, dat in den hoogsten stand, de cokes in de stortgoot e wordt gekipt. In den laagsten stand (den gestippelden), kan het bluschwater uit het reservoir f in den bak b stroomen, terwijl bij het kippen het water uit den bak b, die voorzien is van een geperforeerden loozen bodem h, in de goot g kan stroomen, vanwaar het naar het reservoir f wordt teruggevoerd.

No. 279950 Klasse 10a

Warme-Verwertungs Gesellschaft m. b. H., Berlijn.

Uit twee deeien bestaande kamer voor het droog blusschen van cokes (afb. 2).

De bluschkamer bestaat uit twee deeien, waarvan het bovendeel als bluschstolp, het onderdeel als storlvloer is uitgevoerd.

De oven is met O aangegeven. De cokesmassa K wordt door een stootmachine St in de bluschstolp W geduwd. De buitenwanden van de stolp worden met een isoleerende stof J bekleed. Het koelwater circuleert in de ruimten tusschen de binnen- en buitenwanden en wel zoodanig, dat stoomvorming wordt vermeden. Nadat de cokesmassa genoegzaam is afgekoeld, wordt de stolp W met behulp van kettingen H afgelicht en verwijderd. De cokes valt in groote stukken uiteen op den bodem B en tusschen de aangebrachte wanden S, zonder het veroorzaken van het ongewenschte bries. Aan de wanden S zijn geschikte ooren bevestigd, waaraan het bodemtoestel met cokes wordt opgehangen, om door middel van een kraan of derg. direct in een gereedstaande waggon te worden geledigd.

No. 288497 Klasse 12k.

J. Sc'h u 11 e, Wilmersdorf.

Afb. 3.

Saturatie-bak voor de bereiding van ammoniaksulp'haat uit ammoniakhoudende gassen, (afb. 3).

De bekende saturatiebakken eischen, vergeleken bij den onderhavige een groote plaatsruimte, lecwijl daarin tevens de aanraking van het gas met de absorptievloeistof en de menging van die vloeistof onvolkomen geschiedt.

Afb. 2.

Bovengenoemde bezwaren worden opgeheven, door de constructie van het, hieronder te beschrijven toestel. Een (of meerdere) buis O welke bij b met behulp van een pijpleiding aan het distellatieapparaat is aangesloten, is slechts voor een klein gedeelte in de vloeistof ingedompeld. De aan den onderkant getande buis O is omgeven door een mantel, die daarentegen diep in de absorptievloeistof steekt. Zoodra het gas door de vloeistof wordt geblazen, zal volgens het beginsel der welbekende Mammut-pompen in de mantelruimte a een opbruisen van bellen en vloeistof ontstaan, die het zwavelzuur uit den bak in de hoogte zal voeren. Het gas is nu genoodzaakt andermaal met de vloeistof in aanraking te komen en ditmaal langer en inniger dan te voren, hetgeen een volkomen absorptie van het NH3 verzekert. De mousseerende absorptievloeistof kan over den rand van den mantel in den bak terugvloeien, waardoor èn een gewenschie menging van de vloeistof wordt verkregen èn de vloeistof gelegenheid krijgt tijdens den val af te koelen. Bij c ontwijken de niet geabsorbeerde gassen in den schoorsteen of de verbrandings inrichting.