De heer Ir. L. F. Dooremans, t,, deelt mede speciale proeven te hebben genomen, naar aanleiding van deze vraag. Hij heeft geenerlei invloed van den drukstoot kunnen constateeren en zet uiteen waarom het z. i. ook bezwaarlijk anders kan zijn.

De heer van Niftrik neemt de Voorzitterszetel weder in.

11. Herhaaldelijk gebeurt het, dat gasverbruikers de gemeente verlaten, zonder hunne gasquitantie te betalen. De bedragen hiervan zijn meestal te klein voor eene achtervolging. Zou het nu niet op den weg der Vereeniging liggen, zoodanige maatregelen te treffen, dat dergelijke personen in de nieuwe plaats van vesgeen aansluiting bekomen, alvorens de openslaande schuld elders is betaald?

Van den inzender, den heer F. C. Nieuwenhuis, is een schriftelijke toelichting ontvangen, welke wordt voorgelezen. De heer S. H. Bonthuis merkt op, dat de practijk reeds in de gewenschte richting gaat en dat de tusschenkomst van de Vereeniging volkomen overbodig is. Een discussie ontspint zich over de vraag of eene gemeente wel het recht heeft gaslevering te weigeren wegens openstaande rekening elders.

De heer K. Blokhuis vindt hierin aanleiding de vraag te stellen of het niet goed zou zijn juridisch advies in te winnen. De Voorzitter antwoordt hierop, dat dit niet op den weg der Vereeniging ligt, doch eerder op die van de gemeenten.

12. Zijn er bezwaren verbonden aan het gebruik van ijzeren in plaats van koperen hoofdkranen bij de meterverbindingen?

Aan de discussie nemen deel de heeren A. H. Hildernisse, A. J. Cense, die meenen dat ijzeren kranen zeer wel de koperen kunnen vervangen. De heer J. Ph. Bruinwold Riedel is van dezelfde meening, doch heeft te Leeuwarden wel last van ijzeren kranen ondervonden.

De heer Ir. A. C. Koppejan, w. i. doet mede-

deelingen omtrent een nieuw fal)rikaat kranen, waarvan hij geen roesten vreest.

13. Zijn er in ons land gasfabrieken, welke reclame maken voor de gasverlichting? Zoo ja, op welke wijze heeft dat plaats?

De heer J. D. A. Sneep leidt het vraagpunt in en bepleit het meer reclame maken voor gas en gasverbruik; hoe meer men dat doet, hoe beter het is. De heer E. J. van der Myle deelt mede, dat hij eenig reclamemateriaal, als door hem te Bedum wordt gebruikt, ter Bestuurstafel heeft neergelegd.

De Voorzitter deelt mede, dat de Directeur van het Centraal-Bureau de zaak in studie heeft en om te kunnen beschikken over het materiaal van buitenlandsche reclame-centrales lid is geworden van de Duitsche Zentrale für Gasverwertung en van de British Commercial Gas Association. Wanneer een omtrent dit onderwerp te maken rapport in het Bestuur zal zijn behandeld, zal het in Het Oas worden gepubliceerd en in een volgende Algemeene Vergadering kunnen worden behandeld.

Aan de orde is vervolgens de keuze van de plaats voor de volgende Algemeene Vergadering. Het Bestuur stelt voor Zwolle, en de vergadering keurt dit goed, met dien verstande, dat het Bestuur een andere plaats zal aanwijzen, wanneer blijken mocht, dat er bezwaren tegen het vergaderen of logeeren in Zwolle zijn.

Nadat de Directeur van het Centraal-Bureau nog eenige mededeelingen omtrent de excursie op den volgenden dag heeft gedaan, en nadat de heer J. W. van Oostrom Meyjes den Voorzitter dank heeft gebracht voor diens leiding, sluit de Voorzitter de 44ste Algemeene Vergadering.

Gewoonlijk is er om en bij de vergadering nog wel het een en ander vermeldenswaard en ook thans is dat het geval en zelfs in bijzondere mate. Daaromtrent in een vervolgartikel.

J. H. J a n s o n.

Opening van het nieuwe gebouw van de firma C. N. TEULINGS.

De firma Teulings te ’s-Hertogenbosch, die sinds 1901 Het Oas heeft gedrukt en de administratie daarvan heeft bezorgd, opende op 10 Juli j.l. een naar de eischen des tijds ingericht gebouw voor haar bedrijf.

De opening geschiedde in bijzijn van eene schare genoodigden uit de kringen, waarin de firma hare relaties heeft, door den Commissaris der Koningin in Noord-Brabant, den heer Mr. A. E. J. Baron van Voorst tot Voorst, nadat des