De heer Francken: M. de V. Ik zou een middenvoorstel willen doen. Wanneer men een contributie betaalt van f 10, is dit absoluut niet te hoog, maar er zijn zooveel vereenigingen waarvan wij lid zijn en dus moeten wij zooveel maal f 10,— betalen. Nu vind ik f 5, verhooging wel wat veel en zou ik willen voorstellen f 2,50. Dan is het tekort niet zoo groot en kunnen wij met vertrouwen het volgend jaar tegemoet zien.

De heer Drost: Mag ik de vergadering erop attent maken, dat contributieverhooging beteekent wijziging van de statuten ? Als contributieverhooging wordt aangenomen, moeten de statuten onmiddellijk worden herzien. Als wij dus toch meer inkomsten wenschen, dan lijkt mij de weg, dien de heer Levert aanwijst wel de listigste oplossing te zijn; want dan is het niet noodig de statuten te wijzigen. Als men het orgaan tegen een bepaalden prijs verschaft, dan int men daarmede toch de gelden, die voor zulk een buitengewone uitgave noodig zijn.

De heer Roborgh: Ik zou allen willen opmerken, dat het dan een verplicht abonnement moet zijn anders kunnen wij niet op de totaalinkomsten rekenen. ’

De heer Francken: Ik zou willen vragen of ook de niet-leden dit orgaan kunnen krijgen tegen f 2.50 De Voorzitter: Dat kan niet. Die moeten f 10,— per jaar betalen.

Intusschen komt het mij voor, dat wij de twee zaken: contributieverhooging en aansluiting bij Flet Gas moeten scheiden. Dit laatste is volgens het bestuur de meest voordeelige weg. Ik vind dus, dat wij eerst moeten uitmaken of wij voorloopig jaarlijks f 450,— zullen uitgeven tenbehoeve van dit doel. In de tweede plaats zijn wij niet voor ons leven aan Het Gas verbonden. Wij kunnen dus zien hoe het gaat en daarvan afhankelijk stellen de verdere deelname. Er is nog f 1000,— in kas en het volgend jaar zelfs f 1500,—. Nu vind ik dat wij van dit saldo wel een paar jaar de onkosten kunnen betalen. Wanneer die paai jaar voorbij zijn en aansluiting bij Het Gas blijft dan nog gewenscht, dan kan zoo noodig tot contributieverhooging worden overgegaan. Maar wij moeten dit niet direct doen, noch met f 2,50 noch met f 5, . Ik zou daarom willen voorstellen bij stemming uit te maken of de vergadering kan meegaan met het aangevoerde en alzoo een verbinding aan te gaan met Het Gas op de voorwaarden als U ter kennis zijn gebracht.

De heer Sneep: Ik zou een vraag willen stellen betreffende de fianncieele kwestie. Zooals de heer Halbertsma heeft doen uitkomen, zullen wij ingeval van aansluiting bij Het Gas een tekort krijgen van f 400,—. Wij hebben een surplus van f 1000,— en het volgende jaar zelfs f 1500,—. Wanneer wij het nu een paar jaar probeeren, zullen wij nog niet direct een tekort krijgen. Wij gaan f 400, achteruit, maar gaan dit jaar f 1500, vooruit, dus houden wij f 1000,— over. Er is dus geen reden de contribuüe te verhoogen. Ik zou haast zeggen, dat contributieverhooging dan uit den booze is. Wanneer men jaarlijks f 30, moet betalen voor gas en water, dan krijgen wij een maandblad, dat viermaal zoo duur is als de Duitsche organen. Daarom vind ik contributieverhooging uit den booze.

De heer Halbertsma: Het spreekt vanzelf, dat het in een klein land duurder is een tijdschrift uit te geven dan in een groot, want er zijn zooveel minder menschen, die mee betalen. Wanneer wij dus dat orgaan willen hebben moeten wij daarin berusten.

Ik heb echter het idee alsof er een misverstand heerscht bij den vorigen spreker, n.l. dat mooie cijfer van f 1500. batig saldo is slechts kapitaal, maar dit beteekent niet, dat wij ieder jaar zooveel over hebben. De rekening van den penningmeester is zoodanig dat als wij op dit oogenblik geen cent bezaten WIJ het volgend jaar een tekort van f 450. zouden hebben. Nu is het voorstel van den Voorzitter mij meer sympathiek, maar ik vrees, dat wij dan na een paar jaar den weg opgaan van noodlijdend te worden. Als het Bestuur dan bij de leden komt en zegt, dat de contributie moet worden verhoogd en dat men daarvoor het tijdschrift Het Gas krijgt, dan zeggen zij, dat zij dat al hebben. Daarom is het beter om nu dadelijk, terwijl wij iets nieuws aanvatten niet bang te zijn om de contributie te verhoogen. Het IS geen bezwaar om de statuten te wijzigen, dat gaat heel gemakkelijk.

Wat het voorstel van den heer Levert betreft het is slim, maar de fout is alleen, dat één gedeelte zich op het tijdschrift zal abonneeren en een anedr niet. Daarom vind ik het beter, dat wij dadelijk zeker zijn, dat wij bereiken wat wij willen en eene gezonde regeling krijgen.

Mede namens den heer Soeters doe ik dan ook het voorstel te besluiten tot verhooging van de contributie, behoudens wijziging van de statuten, waarmede wij het Bestuur verzoeken zich te willen belasten. Het spreekt vanzelf, dat wij daarmede uitspreken, dat wij zijn vóór aansluiting bij Het Gas.

De heer Lafeber: Ik stel voor ons aan te sluiten voor een jaar en het verlies te lijden. Het voorstel